Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mocne sprzęgło do 1.9 tdi (BLS) 5-biegów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mocne sprzęgło do 1.9 tdi (BLS) 5-biegów

Postprzez chudini3 » 1 stycznia 2019, 21:18

Cześć, posiadam leona 1P z 1.9 tdi (BLS) nieudolnie zrobionego na 163 KM i 395 Nm z wyciętym dpf-em. Pełny Nm dostępny w okolicach 2250 rpm, więc jest to zabójstwo dla sprzęgła. Seryjne sprzęgło wywaliłem i zamontowałem jednomas + obicie kevlarem, co nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.

Napisałem ten temat żeby ktoś ogarnięty w temacie 1P doradził jaki zestaw sprzęgła zastosować żeby miało to ręce i nogi.
Na starcie napisze, że program na dniach będzie poprawiony, moc zredukowana do 140-150 KM oraz Nm do 300-330 z łagodnym przebiegiem (pytanie ile zrobić żeby nie było problemu z nowym sprzęgłem)
Czy do mojego auta podejdzie jakieś sprzęgło z mocniejszych wersji seatów jak FR lub np. ARL? Tarcze raczej obije kevlarem tylko nie wiem jaki zestaw podejdzie pod 1.9 tdi.

Jeśli miałeś podobny problem lub znasz rozwiązanie mojego problemu to proszę o rade.
chudini3
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CHGA 1.6

Reklama

Re: Mocne sprzęgło do 1.9 tdi (BLS) 5-biegów

Postprzez kens » 2 stycznia 2019, 00:09

Primo BlS ma najsłabsze pompki i 163 konieto jest raczej nie mozilwe. Kevlar luka i jedomas w zupełności wystarczy zrób dobry soft i tyle. a jak jeszcze nie wymieniłes panewek bądź nie masz takiej informacji że były wymieniane to zrób je jak najszybciej, bo po co sprzęgło bez słupka ;) Pozdro
kens
Sport
Sport

Auto: Seat Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez chudini3 » 2 stycznia 2019, 08:36

Wiem że była jest słaby w serii, wiem że panewki dostają. Spokojnie pytam o sprzęgło a nie o resztę.
Możesz konkretnie podać co to za Kevlar od luka i jaki jednomas?
Fajnie jakby to wszystko było w rozsądnej cenie. Inaczej bym założył sprzegło Sachs performance i po problemie.
chudini3
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez kens » 2 stycznia 2019, 11:46

Ale nie rozumiem po co sachs performance co ty go na 300+ robisz?? :D jednomas g60 badz z vr6 z dociskiem i tarcza... pamitaj do 5 jest inne sprxeglo niz do 6 to nie te same ejdnomasy itp. Komplet mozna ogarnac kolo 600zl na allegro sporo ich. A kevalr to okladzina 8090 luka z domieszka kevlaru... wystarczy w zupelnosci. A co do panewek one nie dostaja po prpstu korba wali bokiem bez najmniejszego ostrzezenia.
kens
Sport
Sport

Auto: Seat Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez bzykofm » 2 stycznia 2019, 13:24

Ja mam niecałe 145 i musiałem wymienić tarczę na kevlarową, bo sprzęgło zaczęło się ślizgać po rozgrzaniu w okolicy 2000 obr/min przy gwałtowniejszym dodaniu gazu pomimo tego, że dwa lata temu był wymieniony cały komplet sprzęgła na LUK. Teraz jest ok. Dalej siedzi dwumas i dpf.

kens napisał(a): A kevalr to okladzina 8090 luka z domieszka kevlaru...

Dokładnie to mam.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel