Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wyrok na uszczelkę

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wyrok na uszczelkę

Postprzez uirapuru » 30 stycznia 2019, 01:36

Cześć! Taki ogólny post, bo temat mi spadł na głowę jak piorun z jasnego nieba, a że po prostu bardziej jeżdżę autem, niż interesuję się motoryzacją, to chciałbym poprosić o pomoc w usystematyzowaniu sobie sprawy i obraniu jakiejś strategii.

Pacjent to Leon 2 z rocznika 2009, kupione kilka lat temu od kuzyna, więc historia nie znana, ale raczej na pewno był stuknięty gdzieś za granicą i sprowadzony do PL. VIN podobno wskazuje na benzyniaka, ale pod maską jest to Diesel 1.9 (dokładnie jaki to nie wiem jeszcze jak sprawdzić - ktoś mi kiedyś opowiadał, że podobno ten "pechowy", około 130KM, pompo-wtryski i szlifowane głowice? zabijcie mnie, nie znam się). Autko jest już po różnych przebojach chyba ze wszystkim z czym mogło się coś dziać (turbo regenerowane, skrzynia biegów też, wymienione wspomaganie, porobione parę innych rzeczy), ale teraz zdarzyło się najgorsze - wycieka płyn chłodniczy, dymi niemiłosiernie na biało, a mechanik powiedział, że to uszczelka pod głowicą. Żona (jak to żona) naciska na nowe auto, ale z paru względów wolę się skupić na naprawieniu problemu niż pozbywaniu się go (to pewnie syndrom Sztokholmski, ale polubiłem się z Leonem i chce mu dać szansę). Nastawiam się prawdę mówiąc na wymianę silnika i kompletnie nie wiem jak to zaplanować. Najłatwiej wejść na allegro i kupić byle co i modlić się, że mi mechanik to ogarnie za jedyne trylion pieniędzy.

Chciałbym nie przepłacić (liczę się z kosztem 3-5 tysięcy) i pojeździć jeszcze ze 2-3 lata. Za jakimi silnikami się rozglądać? Jakie olać? Co można, co nie można, w co nie warto wchodzić? Wiem, że to mało precyzyjny post, ale jeśli ktoś jest w stanie coś doradzić, na coś naprowadzić i też zadać parę pomocnych pytań, to chętnie udzielę odpowiedzi. Z góry dzięki. Poprzeglądam też forum, może ktoś już zarzucał tu podobny temat?

Obrazek
uirapuru
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Re: wyrok na uszczelkę

Postprzez piotrek233 » 30 stycznia 2019, 10:09

Kupno nowego silnika tak na szybko, wyciągniecie starego i założenie nowego -/+ 2 tyś. kupno nowego w zależności jakiego, goły słupek czy kompletny z osprzętem. Kompletny myślę koło 4-5 tyś. Wymiana wszystkich płynów, rozrządu, uszczelek, uszczelniaczy innych pierdoł które mogą wyjść po drodze, a zawsze tak jest. Koło 3 tyś. Zamykasz się w kwocie około 10 tyś. Może się trafić, że kupisz silnik po przejściach i na dzień dobry remont.... Czyli jeżeli wszytko pójdzie dobrze powinieneś się zamknąć w przedziale 10 tyś złotych. Jeżeli kupisz silnik do remontu, 15 tyś nie będzie żadnym zaskoczeniem. Wiadomo jeżeli masz silnik inny niż w papierach czeka Cię wizyta w stacji kontroli pojazdów, dadzą Ci papier, że jest zmiana silnika, idziesz do wydziału komunikacji tam zmieniają w papierach silnik, następnie do ubezpieczalni żeby wyliczyli od nowa składkę OC. Można pominąć biurokracje, ale mogą Ci nie podbić przeglądu, w czasie wypadku jak ubezpieczyciel zorientuje się, że był wymieniany silnik, to możesz mieć problem z odszkodowaniem. Wiadomo, mówimy to w przypadku jeżeli silniki znacząco się różnią.

Takie są realia cenowe jeżeli ma być to zrobione dobrze. Wiadomo cena spada o 1/3 albo nawet o polowe jeżeli wszytko robisz sam, masz zniżki/ znajomości w sklepach motoryzacyjnych na części.
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Krzyzak » 30 stycznia 2019, 10:49

Czasem można jeszcze znaleźć auto w którym silnik wciąż siedzi. Można odpalić, sprawdzić, osłuchać itd. - taki manewr polecam.
Nie znam się na dieslach zupełnie, więc co wsadzić - nie powiem.
Ale jako właściciel nowego auta powiem, że strata wartości rzędu 20 000zł/rok nie rekompensuje braku innych wydatków. Ty wydasz te 5 tysi i przejeździsz kolejne kilka lat. Mój plan to po gwarancji pozbyć się Leona i kupić 4-5 letnie auto, ale bardziej luksusowe. Ew. wydatki na serwis zrekompensuje mniejsza utrata wartości...
Krzyzak
Sport
Sport

Auto: Leon 5F
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Grabarz » 30 stycznia 2019, 11:08

za 10tys to drugiego leona 1,9 kupi :P
to można duzo taniej ogarnąć. Najlepiej wsadzić jakiś ASZ ze starszej generacji.
Grabarz
Signo
Signo

Auto: S3
Silnik: AMK 1.8

Postprzez piotrek233 » 30 stycznia 2019, 12:02

Nie mówiłem, że będzie tanio. Albo tanio albo dobrze. Idąc tym tokiem ASZ, ARL silniki dalej trzymają swoją cenę, fakt bardzo udana konstrukcja. Silniki maja po 20 lat. liczny średnio 20 tyś rocznie, czyli auta mają około 500 tyś. przebiegu, takie silniki nie miał lekkiego życia pewnie pałowane, podnoszona moc. W jakim stanie będą szklanki, wałek rozrządu, będzie trzymał kompresje po takim czasie? czy na start trzeba robić generalny remont, które pewnie zamknie się w kwocie 5 tyś..
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Tracer2 » 30 stycznia 2019, 13:45

Sinik kosztuje 1400
https://allegro.pl/oferta/silnik-1-9-td ... e423bf1442
drugie tyle na przekładkę i myślę ze po sprawie :-P
tylko trzeba jakis prywatny warsztat mieć zaprzyjazniony a nie ASO.
W sumie myslę że góra 4-5 tyś za całośc jak to nie taki silnik bo są i po 2 tys.
Symbol trzeba podawać bo 1,9 jest bez liku :-P
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez uirapuru » 27 lutego 2019, 13:22

Dzięki Panowie za odpowiedź. Mam zaufanego magika-mechanika, którego powinno udać mi się namówić do operacji :) Dzięki też za podanie modeli silników wartych obejrzenia - poprzeglądałem otomoto i nie wygląda to tak tragicznie. sprobuje zawalczyc o swojego Leonka :)

-- 27 lutego 2019, 14:22 --

Mały update:

mechanik w nieco ponad tydzień opędził temat i przyjęliśmy nieco inną strategię. Według niego kupienie takiego samego silnika da nam tyle, że może się zdarzyć ten sam problem co juz się zdarzył (plus kupujemy i tak kota w worku) i polecił skupić się na naprawie obecnego silnika. Oddał głowicę do diagnozy i naprawy przez wyspecjalizowaną firmę, co kosztowało 1800 pln i dostałem na głowicę rok gwarancji. Były dwa pęknięcia, na 1 i 2 cylindrze, które naprawiono. Dodatkowe części i robocizna do tego kosztowały 2950. Czyli całość wyniosła mnie w sumie 4750. Miejmy nadzieję, że będzie jeździć jak trzeba conajmniej rok ;)
uirapuru
Stella
Stella

Auto: Leon II
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Podkopnik » 27 lutego 2019, 22:26

Bardzo dużo Cię skasowali... Jakie to okolice tak drogie???
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez wesol » 28 lutego 2019, 07:04

Masakra. Głowice by kupił używana jakaś i po temacie. Nowa głowica to koszt poniżej 2000 zł. Ale ja bym to na używce robił i samemu to mniej więcej tak: 300-400 głowica już pozadna plus uszczelka plus śruby to jakieś jeszcze 250 zł plus rozrząd jeśli ktoś chce robić to 400-500 zł i tyle.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel