Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tryb wypalania dpf 1.6tdi

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tryb wypalania dpf 1.6tdi

Postprzez Ovner93 » 15 października 2020, 11:21

Siemka wszystkim,

Od czerwca jestem posiadaczem Leona 2 z 2011r. 1.6tdi 105km cayc

Chciałbym sie dowiedzieć od Was zaznajomionych już z tematem automatycznym wypalaniu dpf.
Rozumiem juz, ze wypalanie się załączani objawia sie to zwiększonymi obrotami na biegu jałowym, u mnie co mniejnwięcej 300km samochód wpada w tryb wypalania czy to normalne ? Autem jezdze glownie po miescie, krótkie trasy. Raz zjeżdzając z dluższej trasy około 100km samochod wpadł mi tez w ten tryb wypalania, odczekałem az spadna obroty i zgasilem silnik, pojechałem wypalić dpf nastepnego dnia. Wszystko niby ok ale czemu tak często ? Dodam, ze poprzedni właściciel (pierwszy - pl salon) wymieniał wedlug ks. Serwisowej egr magneti marelli przy 122kkm. Mowil tez cos o czyszczeniu dpfa ale tego w ksiazce niema. Aktualnie jest 151kkm.

Drugie pytanko, auto w cieple dni fajnie sie nagrzewalo do temp. 90st i trzymalo tą temp. Aktualnie przy wlaczonym ciepłym nawiewie auto potrafi tracic temperature na postoju, czy to normalne ? (Włączam nawiew i temperatura zaczyna spadać)

Pozdrawiam :)

#edit. Sory za literówki itp. Piszę z telefonu - nie wygodnie ;)
Ovner93
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon II
Silnik: CDLD 2.0

Reklama

Re: Tryb wypalania dpf 1.6tdi

Postprzez papus10 » 23 stycznia 2021, 13:10

Witam.
Jak jeździsz głównie po mieście to możliwe że wypala się nawet co 300-400 km. Ważne aby nie przerywać
procesu wypalania. Występują jakieś błedy typu egr czy klapy w kolektorze?
papus10
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 2
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Techniczne Diesel