Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
zoltaibiza napisał(a):Kawał dobrej roboty!! ..
The choke valves regulate the absorbing of clean blowby
vapours, depending on the existing pressure in the
inlet manifold. Without overboost pressure the oil
vapours are sucked in as a result of the vacuum generated
in the inlet manifold, just after the gas butterfly
throttle.
When overboost pressure increases, the blow-by
vapours are sent to the suction side of the turbocharger,
through the engine cover.
TeddyBB napisał(a):pablito, wychodzi na to że odłączyłeś rurkę która daje ssanie przy małym obciążeniu (na luzie w szczególności). Czyli stojąc na luzie, nie działa ci odma. Czy może to spowodować uszkodzenie uszczelnień silnika (jak to opisują)? Wg. tego opisu nie, bo gdzieś za filtrem powietrza i przepływomierzem jest jeszcze jeden "choke valve" którym powietrze dostaje się do silnika i on również pełni rolę bezpiecznika - jakby ciśnienie w silniku (powstałe z przedmuchów) było za duże to wywali nieodseparowane opary prosto tym zaworem (to chyba ten "Double choke valve" - zielony na rysunku).
Natomiast ilosć przedmuchów przy staniu na luzie jest z pewnością mniejsza niż pod pełnym butem, dlatego nie odważyłbym się zrobić tego samego z drugą rurką (która robi ssanie przed turbo pod obciążeniem).
winner4 napisał(a):rdzewiejące misy olejowe
pablito napisał(a):chyba osobnej linii produkcji silników dla skody nie ma ?!
pablito napisał(a):Winner4 pytanko. Jak widzę masz doświadczenie w temacie czyszczenia kolektora. Czy wg Ciebie lekki nagar w kolektorze (i na trzpieniach zaworowych) ma wpływ na osiągi? Pytam bo poczytałem troszkę i piszą, że syf z odmy najgorszy jest dla intercooler'a. Czy czyścicie IC? Sporo zdjęć pokazuje, że z niego zupa leci jak się wyjmie. Nawet z tych rur co do niego dochodzą. Tam spada wydajność IC i niby ma to wpływ na osiągi, falowanie, zaburzenie powietrza, doładowanie itd. Skrobnij coś, bo ja jak na razie jeżdżę w systemie catch tank (open) ale nie wykluczam weryfikacji czystości układu dolotowego.
Co prawda po wywaleniu odmy ustały "wypoty" na złączkach od IC ale może warto tam zajrzeć.
Pozdrawiam
winner4 napisał(a):Był kontakt telefoniczny, sprawę udało się rozwiązać więc problem z głowy(powiedzmy)
winner4 napisał(a):Był kontakt telefoniczny, sprawę udało się rozwiązać więc problem z głowy(powiedzmy)
SzakaL napisał(a):Sebool2006, no nie wytrzymałem musiałem
winner4 napisał(a):Ogólnie to nie ma "łatwego przepisu" na klarowne sprawdzenie, aczkolwiek wyciągając pewne wnioski z zachowania osprzętu i uzyskanych parametrów w odpowiednich grupach oraz opierając się na doświadczeniu, ja osobiście jestem w stanie mniej więcej ocenić czego można się spodziewać. Duże znaczenie ma też czy samochód jest całkowicie seryjny czy modyfikowany, bo to może przekłamać rzeczywistość, aczkolwiek pierwsze czego można się złapać, żeby mieć jakikolwiek punkt zaczepienia to zapłony - podstawa.
SzakaL napisał(a):Byłem wczoraj ze swoim autem zamierzony efekt po czyszczeniu osiągniety, różnica jest zdecydowanie odczuwalna, nie obyło sie oczywiście bez rzeczy które wyszły przy okazji.winner4,
winner4 napisał(a):SzakaL napisał(a):Byłem wczoraj ze swoim autem zamierzony efekt po czyszczeniu osiągniety, różnica jest zdecydowanie odczuwalna, nie obyło sie oczywiście bez rzeczy które wyszły przy okazji.winner4,
Szkoda, że nie udało się tego zrobić od razu, ale czasami już tak jest, złośliwość rzeczy martwych i nieszczęśliwy zbieg okoliczności potrafią mocno napsuć człowiekowi krwi.
hubi2000, bstrzkk, zapraszam serdecznie
Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość