Mam problem w Leonie 2 (1P1) z silnikiem benzynowym 1.6 8V. W trakcie jazdy pojawił się błąd P2626 ("O2 sensor pumping current trim circuit/open bank1 sensor1").
Zimny silnik pracuje nierówno, po rozgrzaniu jest OK. Szukałem sposobu na diagnostykę sondy lambda, udało mi się znaleźć dla 4 przewodowej, ale mój Leon posiada sondę na 5 przewodach.
Kolory kabli przy wtyczce (znajduje się na górze silnika pod podszybiem - wydaje mi się, że to ona jest od sondy lambda) są następujące:
Biały
Żółty
Niebieski
Szary
Czarny
Opór między kablem żółtym i niebieskim (chyba są od grzałki?) wynosi około 3.4 Ohm.
Następnie po odpaleniu silnika mierzyłem napięcia. Napięcie między żółtym i niebieskim kablem jest niskie (około 0,2 V), ale jak sprawdzam napięcie między kablem czarnym (masa) a niebieskim, to wynosi ono około 12V. Tak samo między czarnym i żółtym - również około 12V. Wniosek jest taki, że na obu kablach od grzałki mamy napięcie. Tak ma być?
Z kolei napięcie między kablem czarnym a białym wynosi około 0,27V na ciepłym silniku (na zimnym jeszcze nie próbowałem), a napięcie między czarnym i szarym przewodem wynosi 1,25V.
Nie wiem jakie mają być prawidłowe zakresy napięć dla tej sondy, dlatego liczę na Waszą pomoc. Jeśli są to wartości złe, to sonda jest do wymiany, czy jest coś zepsute w elektryce samochodu?