Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Diagnostyka sondy lambda i błąd P2626

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Diagnostyka sondy lambda i błąd P2626

Postprzez C-Fan » 10 maja 2020, 12:48

Mam problem w Leonie 2 (1P1) z silnikiem benzynowym 1.6 8V. W trakcie jazdy pojawił się błąd P2626 ("O2 sensor pumping current trim circuit/open bank1 sensor1").

Zimny silnik pracuje nierówno, po rozgrzaniu jest OK. Szukałem sposobu na diagnostykę sondy lambda, udało mi się znaleźć dla 4 przewodowej, ale mój Leon posiada sondę na 5 przewodach.

Kolory kabli przy wtyczce (znajduje się na górze silnika pod podszybiem - wydaje mi się, że to ona jest od sondy lambda) są następujące:
Biały
Żółty
Niebieski
Szary
Czarny

Opór między kablem żółtym i niebieskim (chyba są od grzałki?) wynosi około 3.4 Ohm.

Następnie po odpaleniu silnika mierzyłem napięcia. Napięcie między żółtym i niebieskim kablem jest niskie (około 0,2 V), ale jak sprawdzam napięcie między kablem czarnym (masa) a niebieskim, to wynosi ono około 12V. Tak samo między czarnym i żółtym - również około 12V. Wniosek jest taki, że na obu kablach od grzałki mamy napięcie. Tak ma być?

Z kolei napięcie między kablem czarnym a białym wynosi około 0,27V na ciepłym silniku (na zimnym jeszcze nie próbowałem), a napięcie między czarnym i szarym przewodem wynosi 1,25V.

Nie wiem jakie mają być prawidłowe zakresy napięć dla tej sondy, dlatego liczę na Waszą pomoc. Jeśli są to wartości złe, to sonda jest do wymiany, czy jest coś zepsute w elektryce samochodu?
C-Fan
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 2
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Diagnostyka sondy lambda i błąd P2626

Postprzez marcin7x5 » 10 maja 2020, 19:41

Ten błąd z opisu raczej mówi o usterce nie grzałki a pompy jonowej w sondzie...
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez servus124 » 10 maja 2020, 20:13

Mialem to samo jakos 3-4 miesiace temu, przez tydzien non stop mi wyskakiwal ten blad, a leon palil jak smok benzyne. Po tygodniu doszly jeszcze dwa kolejne bledy m.in. blad grzalki. Kupilem zamiennik, wymienilem(troche sie nagimnastykowalem) i jest spokoj.
servus124
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: seat leon 1p

Postprzez C-Fan » 11 maja 2020, 13:06

servus124 napisał(a):Kupilem zamiennik, wymienilem(troche sie nagimnastykowalem) i jest spokoj.

Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym zapytać jakiej firmy zamiennik kupiłeś?

Moje dodatkowe pytanie dotyczy długości przewodów nowej sondy. Czy ma to znaczenie jeśli chodzi o prawidłową pracę? Czy oprócz fizycznej wymiany potrzebne będzie ingerowanie w ustawienia komputera jeśli sonda będzie zamiennikiem?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
C-Fan
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 2

Postprzez servus124 » 11 maja 2020, 16:35

Ja kupilem na ebay taki zamiennik, szczerze to nawet nie myslalem jakiej firmy(za oryginal krzykneli mi w skelpie 170€). Sonda ma troche dluzszy kabel i sama w sobie okazala sie 2cm dlusza, ale po wkreceniu i usunieciu bledow mam spokoj po dzis dzien. Leon przestal palic 15/100 i poki co brak check engine.
https://www.ebay.de/itm/123736122400

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
servus124
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: seat leon 1p

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna