przez Mario_mic » 2 kwietnia 2025, 10:22
Witam wszystkich. Mam seata Leona 2 -1,4 benzyna , silnik cggb, 86 koni z 2010r. Po wymianie akumulatora po jakimś czasie zaczął się włączać wentylator po wyjęciu kluczyka ze stacyjki po 2-3 sekundach i pracuje na wysokich obrotach równo 3 minuty. Moge przejechać z 10 km może mniej , wystarczy , że silnik rozgrzeje się do 90 stopni , a na zewnątrz jest temperatura np. + 10 . Wymieniłem chłodnice, czujnik w chłodnicy dwa razy, termostat w komplecie z czujnikiem, wyczyściłem odmę. Byłem u kilku elektromechaników i nic nie znaleźli. Pod komputerem żadnych błędów. Stwierdzono , że ten typ tak ma ,taka opcją dochłdzania silnika. Jak spytałem dlaczego wcześniej tak nie było to powiedzieli, że stary akumulator był za słaby i się nie włączał wentylator żeby nie rozładować całkowicie akumulatora. Próbowałem też przeszukać różne fora i nic nie znalazłem, czasem było coś podobnego ale się okazało, że ktoś nic nie wymienił, a wystarczyło wymienić czujnik przy chłodnicy. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu. Z góry dziękuję za odpowiedzi.