Reset komputera po calej nocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Reset komputera po calej nocy

Postprzez antronis » 21 października 2016, 08:08

Witam, były z tego co szukałem były takie 2 tematy na forum ale różniły się objawami
Problem polega na tym iż komputer resetuje się po całej nocy, np dziś i wczoraj a ostatnio jakies 3 tyg temu. jak siedze w pracy 8h i po odpaleniu go wszystko gra ale po nocy z rana reset. o dziwo nieresetuje się zegar tylko np kalibracja ustawien temperatury na ogrzewaniu i wywala mi bląd silnika po paru metrach kontrolka check engine,esp i cisnienia w oponach, po parunastu metrach zaczyna telepać silnikiem jakby spalanie stukowe (zalane mam od 2 tyg verve98 wiec to samo paliwo), wylaczam silnik, wlaczam spowrotem i kontrolka check engine gasnie i silnik sie uspokaja.

ktoś moze wiedziec o co kaman? czy moze to byc przez to ze w nocy lapie zimno i komp sie resetuje silnik "zapomina" na jakie paliwo jest skalibrowany?

-- 21 października 2016, 09:07 --

edit
wczoraj zatankowalem 100 okt z shella, dzis z rana znow to samo + pow 2 tys obrotow brak mocy i wylacza sie turbo, trzeba uruchomic auto od nowa i kontrolka check engine.

help
Zobacz Profil
antronis
Stella
Stella
 
Posty: 7
Dołączył(a): 25 września 2016, 20:40
Auto: Leon
silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez Sebool2006 » 21 października 2016, 08:13

Sprawdzałeś jakie są błędy ?
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
jest czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :D
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Sebool2006
Ex LeonClub Team
 
Posty: 4680
Dołączył(a): 16 stycznia 2010, 23:44
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon FR
silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez antronis » 21 października 2016, 20:32

dopiero po pracy bede mogl sprawdzic. dodam jeszcze ze na postoju na luzie kiedy dodam gaz do 4 tys to odrazu odlacza turbo,nieslychac blow offa i przecvhodzi w tryb awaryjny i zaczyna telepac silnikiem spalanie 10-20 l. po pracy wkleje info z VAGa

-- 21 października 2016, 21:32 --

chcialem go podpiac pod kompa ale brak komunikacji, jaki kabel powinien byc do leona 2 2009 przed liftem?
Zobacz Profil
antronis
Stella
Stella
 
Posty: 7
Dołączył(a): 25 września 2016, 20:40
Auto: Leon
silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez -arti- » 22 października 2016, 05:25

antronis napisał(a):chcialem go podpiac pod kompa ale brak komunikacji, jaki kabel powinien byc do leona 2 2009 przed liftem?


O dla przykładu takie jak poniżej:

http://www.e-service.info.pl/

lub

https://www.aliexpress.com/item/VAG-COM ... 4d30f4ef43

Pozdrawiam.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
-arti-
Sport
Sport
 
Posty: 518
Dołączył(a): 3 marca 2012, 11:15
Lokalizacja: Radom
Auto: LEON 1.9 TDI BLS

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez antronis » 22 października 2016, 12:43

Adres 01: Silnik Plik etykiet: Brak
Oznaczenie elementu: 1P0 ABT 115 C HW: 8P0 907 115 B
Komponent i/lub wersja: 2.0l R4/4V TFSI A020
Kodowanie: 0303000318070160
Kod serwisu: WSC 01286 386 08256
VCID: 62CBE068BD39CF2E08-8036
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:

000545 - Czujnik 2 kąta wychylenia przepustnicy (G188)
P0221 - 008 - niewiarygodny sygnał
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01101000
Priorytet błędu: 0
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 255
Przebieg: 85141 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2000.00.00
Czas: 13:00:57

Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 919 /min
Obciążenie: 16.1 %
Prędkość: 0.0 km/h
Temperatura: 78.0*C
Temperatura: 27.0*C
Ciśnienie rzecz.: 990.0 mbar
Napięcie: 14.224 V

000289 - Czujnik położenia przepustnicy (G69)
P0121 - 008 - niezrozumiały sygnał
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01101000
Priorytet błędu: 0
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 255
Przebieg: 85141 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2000.00.00
Czas: 13:02:59

Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 4602 /min
Obciążenie: 7.4 %
Prędkość: 0.0 km/h
Temperatura: 81.0*C
Temperatura: 28.0*C
Ciśnienie rzecz.: 990.0 mbar
Napięcie: 14.224 V


Kody gotowości: 0110 0101


:( pytanie teraz takie wyjac i czyscic? czy nowa zamawiac

-- 22 października 2016, 13:43 --

edir 1 blad jak uruchamiam silnik ,2 blad jak przygazuje
Zobacz Profil
antronis
Stella
Stella
 
Posty: 7
Dołączył(a): 25 września 2016, 20:40
Auto: Leon
silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez -arti- » 22 października 2016, 15:57

Wyjąć i dokładnie wyczyścić powierzchnie metalowe. Odkręcić plastikowy dekielek i zobaczyć czy tryby się nie posypały. Sprawdź także kablotekę.

Do twojego motoru to chyba o takim symbolu: 06F133062G

Jak nie pomoże to wymienić na sprawną używkę z gwarancją - bo szkoda kasy na nową.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
-arti-
Sport
Sport
 
Posty: 518
Dołączył(a): 3 marca 2012, 11:15
Lokalizacja: Radom
Auto: LEON 1.9 TDI BLS

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez antronis » 22 października 2016, 18:09

Hej dzieki za odpowiedz. Sprawdzic kable ? Jak w siensie czy niesa przepalone czy co ?bezpieczniki?jutro postaram sie zdjac i ewentualnie porobic zdjecia.

-- 22 października 2016, 19:09 --

Edit . Tam jest silnik 2.0 tfsi 240 km chipowane na 270. Czy ewentualnie przy adaptacji nowej bedzie trzeba zmieniac ustawienia w sterowniku ?
Zobacz Profil
antronis
Stella
Stella
 
Posty: 7
Dołączył(a): 25 września 2016, 20:40
Auto: Leon
silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez -arti- » 22 października 2016, 20:33

antronis napisał(a):Jak w siensie czy niesa przepalone czy co ?bezpieczniki?


Czy wtyczka dobrze siedzi... czy kable wychodzące z wtyczki i idące do wiązki a następnie do sterownika /ECU/ nie są przerwane-przetarte.

antronis napisał(a):Czy ewentualnie przy adaptacji nowej bedzie trzeba zmieniac ustawienia w sterowniku ?


Być może przy wymianie i wcześniejszym odpięciu akumulatora nie trzeba będzie robić adaptacji przepustnicy.... ale jaby coś to....
po przekręceniu kluczyka robi się "sama" ale nie zawsze i wtedy pozostaje komp i procedurka:

Adaptation
Basic Setting
Throttle Body

Prerequisites:
Ignition ON
Engine OFF
System voltage at least 11.0 V.

[Select]
[01 - Engine]
[Basic Settings - 04]
Group 060
[Go!]
Activate the Basic Setting.
[ON/OFF/Next]
Wait until Field 4 shows "ADP. O.K.".
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]

Switch Ignition OFF.

I to tyle....
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
-arti-
Sport
Sport
 
Posty: 518
Dołączył(a): 3 marca 2012, 11:15
Lokalizacja: Radom
Auto: LEON 1.9 TDI BLS

Re: Reset komputera po calej nocy

Postprzez antronis » 14 listopada 2016, 20:38

Problem nadal nierozwiązany, przepustnica byla czysta trybiki dzialaly poprawne od 11% do 87 otwarcia w srodku jak nowka.
kable ok.
oddalem do mechanika bo w tyg nic sam niezrobie (praca)
sprawdzona tez pompa paliwa i wymieniony filtr paliwa (stary mial mniejsza przepustowosc 6,4 bar a nowy 6,6) niestety nic niedalo po wymianie.

co jeszcze moge powiedziec... na luzie po przekroczeniu 4,5 tys obr wywala 2 blad przepustnicy i silnik wchodzi w tryb awaryjny trzesie nim bardzo nierowno pracuje, obroty 1500-500
podczas szybkiejgo nacisniecia pedalu gazu obroty (kiedy silnik dziala normalnie) i szybkiego odpuszczenia, gaz reaguje po 0,5 sekundy (czego wczesniej niebylo) obroty spadaja z 600 do 300 na chwile w tym samym czasie przygaszaja sie wszystkie lampy/podswietlenie kokpitu ale tylko na ulamek sekundy, dalej juz obroty wyskakuja i spadaja do 600-500.czasami na postoju na zimnym po chwili 5 min zaczynaja obroty skakac same z siebie i silnik potrafi sie sam wylaczyc. rowniez podczas przyspieszania z 1 biegu gaz reaguje po sekundzie i wyrywa z 500 obr do 1500 nawet jak lekko wcisne.
przepustnica sprawdzona na kompie (testy, otwarcie,zamkniecie) rowniez.

jakies pomysly jeszcze ? : <ktos byl w podobnej sytuacji

-- 14 listopada 2016, 21:37 --

edit.
auto od 2 tyg u mechanika kable posprawdzane przepustnica też, facet mówi że prawie napewno mogl pasc sterownik ECU, natomast w srodku sterownika bo rozebralismy sucho niewidac spalenia/zalania, piny i wtyki tez ok. facet ktory zajmuje sie mapami/tuningiem mowil ze w sterowniku przepustnicy / mapy silnika wszystko jest OK, czy ktoś ma jakis pomysl aby sprawdzic czy to moze byc ECU lub wykluczyc to ?
2 pytanie nr sterownika 1p0907115c, czy ktos ma moze sterownik taki? (cupra 240) i znajduje sie w okolicach lodzi/koluszek

juz niewiem co robic... jedna wielka masakra :(
Zobacz Profil
antronis
Stella
Stella
 
Posty: 7
Dołączył(a): 25 września 2016, 20:40
Auto: Leon
silnik: benzyna 2.0 turbo


Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość