Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

szarpanie i skoki obrotów przy zmianie biegów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

szarpanie i skoki obrotów przy zmianie biegów

Postprzez bartoszh » 11 stycznia 2019, 19:36

witam wszystkich,
od roku jestem posiadaczem Leona z silnikiem 1.6 BSE 2007 r. Od zakupu męczę się z problemem szarpania(skoki obrótów/bujania silnikiem) przy zmianie biegów. Szarpnięcie następuje po puszczeniu sprzęgła i dodaniu gazu. Czuć wtedy szarpniecie, a wskazówka obrotomierza skacze góra dół, czasem mocniej, a czasem delikatnie. Wygląda to tak jakbym nieumiejętnie zmieniał biegi lecz próbowałem różnych technik zmiany. Na wyższych biegach problem jest mniej widoczny. Zostało wymienione kompletne sprzęgło, poduszki silnika, świece, przewody, filtry.
Czy ktoś wie co może być przyczyną?
Pozdrawiam
bartoszh
Stella
Stella

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: szarpanie i skoki obrotów przy zmianie biegów

Postprzez dayson2 » 3 lutego 2019, 21:20

Mam taką samą przypadłość. Sprzęgło również wymienione na nowe. Obserwując jak obroty zachowują się podczas wciśnięcia sprzęgła w leonie i audi a4 B5 również z silnikiem 1.6 zauważam, że w audi jakby wolniej opadały. Wciskając sprzędło obroty nie lecą tak gwałtownie w dół. Przypuszczam, że to jest powód tego szarpania. W audi jest czas na zmianę biegu, obroty aż tak nisko nie spadną. Różnica pomiędzy obrotami skrzyni i wału są na tyle małe, że nie ma szarpnięcie. Pomijam fakt, że audi ma dwumase. W leonie wciskając sprzędło obroty natychmiast lecą na sam dół i zanim zmieni się bieg, mamy prawie że obroty jałowe. Jedyne rozwiązanie, jakie mi przychodzi do głowy, to wykombinowanie w jakiś sposób, aby obroty tak gwałtownie nie schodziły, tylko trochę wolniej. Czy jest możliwa taka modyfikacja... nie wiem. Przypuszczam że nie bardzo. Chyba, że jakaś ingerencja w sterownik silnika. Ale to nie robota dla domowego mechanika.
dayson2
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon 1P

Postprzez Premium02 » 4 lutego 2019, 15:15

Hmm... ciekawy przypadek, a czy żadne błędy nie pojawiają się na kompie? Może wtrysk ma zły parametr i tak skacze? NIe jestem pewna, ale chętnie przyłączę się do dyskusji.
Premium02
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marcin7x5 » 4 lutego 2019, 17:51

Proponuję sprawdzić czy właściwie sterownik silnika widzi sygnał z czujnika sprzęgła. Ogólnie po wciśnięciu sprzęgła obroty silnika powinny łagodnie opadać do wartości obrotów biegu jałowego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez dayson2 » 4 lutego 2019, 19:08

Błędów nie ma. Czujnik sprzęgła działa poprawnie. Tempomat również działa prawidłowo, nie rozłącza go itp. Osobiście przyzwyczaiłem się już do tego, ułamek sekundy przytrzymuje na pół sprzęgle podczas zmiany biegu i jakoś to idzie :-) Wiem, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale takie szukanie po omacku, że "może to, może tamto" nie jest według mnie najlepszym sposobem. Można by się jeszcze pokusić o sprawdzenie ciśnienia oraz szczelności cylindrów, dla wykluczenia problemów ze słupkiem. Jak będzie cieplej postaram się to sprawdzić dla świętego spokoju.
dayson2
Stella
Stella

Region: lubuskie
Auto: Seat Leon 1P

Postprzez marcin7x5 » 4 lutego 2019, 21:55

Nieraz wystarczy czyszczenie przepustnicy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bartoszh » 24 września 2019, 19:24

Dodaje film, w którym widać zachowanie obrotów po zmianie na drugi bieg https://youtu.be/ye-Qs0B7V_Y
bartoszh
Stella
Stella

Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Leon II

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna