Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[LPG] Błąd Emissions 1.6 BSE

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[LPG] Błąd Emissions 1.6 BSE

Postprzez elton_xD » 11 września 2019, 18:44

Witam!
Przeglądajac forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moj problem niestety nie udalo mi sie stad tez pozwolilem sobie zalozyc nowy a mianowicie Mam problem z notorycznym" check engine " a dokladniej emmissions workshop o ubogiej mieszance w SEAT Leon 1p 1.6 MPI .
Auto ma lpg ale wszystko dzieje sie na BENZYNIE , gdyz instalacja zostala wylaczona w celu wykluczenia.
Do tej pory trwa zabawa w wymiane czesci wiec lista jest dluga:
-nowy reduktor
-nowa listwa wtryskiwaczy lpg
-czyszczona i adaptowana przepustnica ( + uszczelka)
- nowa sonda lambda Ngk
- czujnik temperatury cieczy Ori seat
- cewka beru
- kable swiece maja z 5 tys.
-czujnik polozenia wałka rozrzadu
- kompletny rozrzad + pompa wody + plyn
- termostat
-nowy Map sensor ( cisnienia w kolektorze)
-pompa paliwa

mechanicy rozkładaja rece odsylajac mnie do lektryka elektryk do gazownika i tak wkolo...

co moze mu dolegac to zdawalo sie prosty silnik a siły juz do niego mi brak.

Prosze o pomoc i jakies sugestie
Pozdrawiam!
elton_xD
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Seat Leon 2
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Problem Emissions 1.6 BSE

Postprzez bad » 11 września 2019, 20:19

Nie bierze oleju? Katalizator ok? Spróbuj ewentualnie zastosować emulator sondy lambda za katalizatorem czyli tulejkę z otworem 1mm.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance
Silnik: BSE 1.6

Postprzez elton_xD » 12 września 2019, 20:20

bad napisał(a):Nie bierze oleju? Katalizator ok? Spróbuj ewentualnie zastosować emulator sondy lambda za katalizatorem czyli tulejkę z otworem 1mm.

Generalnie to bierze ale rzekłbym w gornych granicach normy tzn nie kopci ani nic lecz przy wyzszych predkosciach zdaje sie sie łykać
Katalizatora nie sprawdzałem .. mowa bardziej o VAG-u czy sprawdzeniu go w srodku?
Emulator - auto stoi obecnie u mechanika zasugeruje mu taka opcje.
Powiem tak auto zrobilo juz ponad 100 tys na gazie i nigdy takich błedów nie było..
a tak przy okazji .swiece do tego silnika powinny byc jedno czy trzyelektrodowe? bo to wszystko jakby zaczelo sie po ich wymianie..
Kupiłem BOSCH jednoelektrodowe ale Made in Russia ale nie wiem czy to cos warte?
Pozdrawiam!
elton_xD
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 15 września 2019, 14:15

Piszesz, że błąd dotyczy jazdy na pb a wymienisz części od LPG. Zasilanie pb to nie tylko pompa ale też i filtr z regulatorem ciśnienia, to też i wtryskiwacze ale i wspólna szyna w którą są wpięte. U Iga mieszanka nie zawsze oznacza że silnik otrzymuje za mało paliwa. Może być za dużo powietrza jak dolot będzie nieszczelny. Podejrzany vagiem jakie są korekty i wartości wyuczone.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez elton_xD » 15 września 2019, 15:22

marcin7x5 napisał(a):Piszesz, że błąd dotyczy jazdy na pb a wymienisz części od LPG. Zasilanie pb to nie tylko pompa ale też i filtr z regulatorem ciśnienia, to też i wtryskiwacze ale i wspólna szyna w którą są wpięte. U Iga mieszanka nie zawsze oznacza że silnik otrzymuje za mało paliwa. Może być za dużo powietrza jak dolot będzie nieszczelny. Podejrzany vagiem jakie są korekty i wartości wyuczone.

Dzieki za podpowiedz.
w liscie wymienionych czesci znalazły sie te od lpg ale tylko dlatego ,iz je zgeneralizowałem wszystkie tj byly nowe zanim pojawił sie problem.
Problem po podłaczeniu Vaga pokazuje ,ze własnie ta mieszanka jest za uboga.. ramka zamrozona: Zespol 1 system pomiaru paliwa -
P0171 006 system za ubogi.
Czyli reasumujac sprawdzenie całego dolotu pod kątem nieszczelnosci ?
Wydaje mi sie ,ze ma tu zwiazek wymiana swiec tzn odkrecanie kolektora bo jakby po tym wszsytkim to sie zaczeło dziac, ale swiece z jednolektrodowych zmienione na 3- elektrodowe , to chyba nie wpływa jakos znaczaco ?
Pozdrawiam!
elton_xD
Stella +
Stella +

Postprzez bad » 15 września 2019, 19:07

No to masz odpowiedź. Uszczelki kolektora nowe? Co za kretyn zdejmuje kolektor do wymiany świec....
bad
Sport
Sport

Postprzez elton_xD » 16 września 2019, 18:48

bad napisał(a):No to masz odpowiedź. Uszczelki kolektora nowe? Co za kretyn zdejmuje kolektor do wymiany świec....

rzekomo nowe i to jest ten problem ,gdyz nie brałem tego wgl pod uwage. Hmm to jest własnie to .. warsztat w ktorym to robili w ten sposob do tego podszedł . a teraz ja mam zmartwienie, bo wbrew pozorom ten silnik ma opinie prostego a jednak daje w kosc.
elton_xD
Stella +
Stella +

Postprzez bad » 16 września 2019, 21:19

Tutaj lekko podwinięta uszczelka może stanowić problem. Jeśli nowe to mogli źle złożyć i jest efekt. Świece nie mają wpływu. Do lpg niby jednoelektrodowe i takie stosuję, ale na trzyelektrodowych też jeździłem i było ok. Tylko zrobili Cię w balona, bo zwykła wymiana świec kluczem łamanym to nie jest jakaś kosmiczna robota. Naciągnęli Cię i dodatkowo zjebali przy składaniu.
bad
Sport
Sport

Postprzez elton_xD » 18 września 2019, 21:53

bad napisał(a):Tutaj lekko podwinięta uszczelka może stanowić problem. Jeśli nowe to mogli źle złożyć i jest efekt. Świece nie mają wpływu. Do lpg niby jednoelektrodowe i takie stosuję, ale na trzyelektrodowych też jeździłem i było ok. Tylko zrobili Cię w balona, bo zwykła wymiana świec kluczem łamanym to nie jest jakaś kosmiczna robota. Naciągnęli Cię i dodatkowo zjebali przy składaniu.

cenna uwaga ale czy takowy objaw nie dawałby check engine cały czas ? bo nie wiem czy dobrze sprecyzowałem ale przez pare kilometrow jest ok zapala i jezdzi normalnie a potem znowu to samo.. i tylko na benzyzie.
klient i tak placi na koncu.. Stad tez jesli ufam komus powierzajac mu auto w ramach naprawy to i na niego sie zdaje ale widac wychodzi to z roznym skutkiem.
elton_xD
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna