I tu się kolega Axee myli niestety.
Otóż rozebrałem wczoraj jednego pilota (mam 2 ori scyzoryki z pilotami i jeden zwykły klucz), tak na szybko dolutowałem trzeci mikroswitch bo faktycznie jest po środku wolne miejsce i wypróbowałem takie coś w postaci nieposkładanego pilota, bo moja obudowa jest tylko na 2 przyciski. I okazuje się, że to działa - oczywiście trzeba mieć zakodowane w module komfortu (46) byte 1 bit 4 czyli "softtouch" i wtedy bagażnik się "uwalnia" z tego środkowego przycisku. Jak pchnąłem klapę od środka podczas naciskania tego przycisku to bagażnik się otwożył - wszystkie drzwi pozostały zamknięte.
Teraz muszę znależć odpowiedniego switcha (ten, który lutowałem jest za wysoki) - niestety dzisiaj byłem w dwóch sklepach i jednym serwisie i znalazłem tylko takie same jak mój. Jak nie znajdę to może spróbyję spiłować ten co mam i oczywiście jeszcze muszę kupić obudowę pilota na 3 przyciski.
Podłączyłem vcds-a i chciłem sprawdzić w module komfortu w kanale 01 - adaptacje ile mam przypisanych pilotów i tu zonk - pokazuje, że wartość wynosi jeden (a oba piloty działają) a jak daję do testowania wartości 2,3 lub 4 to i tak przeskakuje na 1.

Sprawdzałem w blokach pomiarowych (nie pamiętam już których) i używam różnych pilotów to mi rozpoznaje na oddzielnych pozycjach jak naciskam przyciski - i ten trzeci (dodatkowy) przycisk również widzi. Na razie nie ruszałem tego bo i tak nie mam dodatkowego pilota ale się zdziwiłem, bo myślałem że wszystko tam będzie jak na patelni. Nigdy tego jeszcze nie robiłem (przypisania dodatkowych kluczy i pilotów - żeby nie było) więc może ktoś mi objaśni.