Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

wirus a dpf w bls

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

wirus a dpf w bls

Postprzez barteq73 » 17 marca 2013, 18:16

Moje pytanie dot. filtra cząstek stałych w silniku BLS. A mianowicie jestem przed zakupem altei z motorem BLS z DPF, auto ma nalatane 160tyś. Oczywiście chcę wirus (w sumie może być na maxa) i nie wiem czy przed programem wywalić DPF. Zakładam że nie będzie z nim problemów, bo jak zacznie mi szwankować to sprawa oczywista że idzie do wycięcia, ale czy wtedy nie trzeba będzie poprawiać programu? Dodam że teraz używam leona na wirusie z tym samym silnikiem bez DPF i szału nie ma, więc żeby wykszesać cokolwiek z altei to nie lepiej od razu się go pozbyć?
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: wirus a dpf w bls

Postprzez rob555 » 19 marca 2013, 14:54

Zazwyczaj w pakiecie chips + wywalenie DPF wychodzi korzystniej niz robic na raty.
Wszystko zalezy od tego jak dlugo chcesz z autem sie wiazac.
Koniec koncow kazdy DPF sie zapcha i bedzie decyzja do calej robic.
Jesli chodzi o osiagi to wywalenie DPF w BLS praktycznie nie wplywa na KM czy Nm
rob555
TUNE-UP

Auto: LEON R36

Postprzez barteq73 » 19 marca 2013, 21:11

Wielkie dzięki za odpowiedz, czekałem i czekałem aż znalazłem coś innego. Teraz na widelcu jest BMM z DPF i DSG i znowu to samo pytanie?
Auto ma 130tys przebiegu, chcę nim pojeździć jakieś 2-3 lata, wiem że DSG nie pozwala polecieć z wirusem na maxa, ale to już będzie zadanie tunera. Co się tyczy wywalenia DPF-u to mogę to zrobić na miejscu w zaprzyjaźnionym warsztacie, za śmieszne pieniądze(przysługa za przysługę), a na program chcę jechać do poważnego tunera z hamownią.
Tak więc ponawiam pytanie, czy pozbyć się DPF przed wirusem w BMM z DSG, czy ewentualnie dopiero jak zacznie mi doskwierać za jakiś czas, i czy wtedy trzeba będzie poprawiać wirus?
barteq73
Sport
Sport

Postprzez rumianko » 20 marca 2013, 08:13

barteq73 napisał(a):Co się tyczy wywalenia DPF-u to mogę to zrobić na miejscu w zaprzyjaźnionym warsztacie, za śmieszne pieniądze(przysługa za przysługę)

spytaj się kolegi czy robi to programem ecusafe jeśli tak to znaczy ze źle zostanie usunięty DPF.

barteq73 napisał(a):Tak więc ponawiam pytanie, czy pozbyć się DPF przed wirusem w BMM z DSG, czy ewentualnie dopiero jak zacznie mi doskwierać za jakiś czas, i czy wtedy trzeba będzie poprawiać wirus?

tu kij ma 2 końce, tak jak Robert wspomniał ze kiedyś i tak padnie ale z drugiej strony jeśli sprawny to po co go usuwać?
13,3et tdikiem by brk-tuning
rumianko
Sport
Sport

Auto: ibiza

Postprzez barteq73 » 20 marca 2013, 15:55

rumianko napisał(a):tu kij ma 2 końce, tak jak Robert wspomniał ze kiedyś i tak padnie ale z drugiej strony jeśli sprawny to po co go usuwać?

no właśnie, tym bardziej że wirus nie będzie na maxa bo DSG i nie powinien za bardzo trzymać auta, a też z automatem wypalanie(gdzieś wyczytałem na forum) jest dla silnika lżejsze, jeżeli piszę głupoty to proszę mnie sprostować
barteq73
Sport
Sport

Postprzez rumianko » 20 marca 2013, 21:53

przy dpf nie wprawny "tuner" zabije go od reki, czemu? bo nie widzi zadymienia........

wprawny tuner nauczy się na sondzie AFR i hamowni jak zrobić dobrze program i zrobi go,

barteq73, wybierz sobie obojętnie jaki silnik czy z dpf czy bez czy z DSG czy bez, tylko podjedz do kogoś kto się zna na tym i u niego zrób program.
13,3et tdikiem by brk-tuning
rumianko
Sport
Sport

Auto: ibiza

Postprzez barteq73 » 20 marca 2013, 23:33

rumianko napisał(a):barteq73, wybierz sobie obojętnie jaki silnik czy z dpf czy bez czy z DSG czy bez, tylko podjedz do kogoś kto się zna na tym i u niego zrób program.

nie wiem czy czytałeś wyżej, mam małe doświadczenie z TDI po programie i wynika z tego"doświadczenia", tylko BMM bo mniejsze zło, program tylko u Aliego z Dynosoft, bo byłem, widziałem, i jeżdżę, DSG bo dorosłem do tego rozwiązania. Pytam na forum, i wielkie dzięki za dyskusje, ponieważ obrałem jakiś kierunek i chciałbym kontrolować czy podążam w dobrym celu, a nie ulegam jakiejś fantazji, która doprowadzi mnie do utraty monet z portfela, a jazdy z tego nie będzie.
barteq73
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 21 marca 2013, 12:56

Rumianko Ci przeciez ladnie wszystko wyjasnil

Dla Wojtka (Aligatora) nie bedzie zadnym problemem zrobic dobry program, nie ruszajac przy tym DPF

jak juz pewnie doczytales, BMM to takie rozwiercone 1.9. male turbo 16, wtryski takie jak w 1.9
te elementy nie pozwola na uzyskanie cudow, ale te bezpieczne 165-170ps na zdrowej motorowni mozna uzyskac, a wyciecie DPF da 3-4PS wiecej, musisz sobie odpowiedziec czy warto,
jest i dziala to po co go ruszac, dla chmury dymu i 3koni wiecej, efektu psychologicznego ze auto lepiej jedzie..
bedziesz chcial kiedys robic wiecej, wlozysz wieksze turbo (ostatnio modna jest przekladka z BMNa (170PS) oczywiscie nie jest p&p, ale da sie i warto) wtedy usuniesz DPF

a skrzynia, DSG pozwla na wiele, wiele wiecej niz mozesz uzyskac z tego silnika, nie jest zadnym ograniczeniem,
tylko umiejetne poprowadzenie momentu
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez barteq73 » 21 marca 2013, 14:08

wielkie dzięki o to mi chodziło, też jestem zdania że jak jest i działa to po co przepłacać, tylko aby sprecyzować, jak zrobię wirus a za jakiś czas będę zmuszony usunąć DPF, to czy potrzebna będzie korekta wirusa po wycięciu wadliwego elementu, czy niema to znaczenia?
barteq73
Sport
Sport

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat