Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dopasowanie tapicerki

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dopasowanie tapicerki

Postprzez Juve » 6 września 2013, 19:03

Witam, właśnie się przywitałem :-) Teraz przyszła pora na pierwsze pytanie (nie ukrywam, że zarejestrowałem się tutaj bo będę potrzebował pomocy w skompletowaniu mojego auta xD ) Jestem świeżym posiadaczem Leona II 1P 2006 rok, wersja BuissnesLine (do końca jeszcze nie wiem co to za wersja, czy się cieszyć czy nie :-P ) , który miał wypadek. Uszkodzony jest cały lewy bok. W większości, naprawą tego auta chce się zająć samodzielnie, ponieważ jestem w posiadaniu odpowiednich narzędzi i takie tam :-P Do wymiany są przede wszystkim przednie drzwi (kompletne), tylne drzwi, mogą być gołe (ponoć bardzo trudno jest je uzbroić w oklablowanie, tapicerkę itp ale myślę, że sobie poradzę), poszycie progu, fotel kierowcy, wszystkie plastiki od progu, może podsufitka no i kurtyny. Z blachami sobie poradzę (wiadomo że muszę szukać do Leona II 1P najlepiej jeszcze z 2006 roku i w czarnym kolorze), ale moje pytanie dotyczy fotela, tapicerek, lakieru i airbagów. Chodzi mi przede wszystkim o dopasowanie koloru tapicerki, nie wiem czy jeżeli kod spod np materiałowej części tapicerki będzie się zgadał to będzie równoznaczne z dobrym kolorem (w moim przypadku jest to 1P0.867.011), czy np na aukcji człowiek będzie sprzedawał taką tapicerkę tylko z inna końcówką np 12, to już będzie całkowicie coś innego. To samo z fotelem, no i z jego poduszką, czy jeżeli podłączę wiązki i później wykasuję błędy, to będzie wszystko okey? No i chyba najważniejsza kwestia, kolor lakieru, mój to LC9Z czyli Black Magic Mic 2Ct, skąd go dorwać ?? Czy po numerze VIN dowiem się czegoś więcej o tym aucie? Np na pierwszej stronie w goooglarce po wpisaniu "numer vin pojadu" xD Tak przy okazji, może ktoś ma, lub orientuje się kto mógłby posiadać takie części na sprzedaż? Masakra, ale się rozpisałem, przepraszam jeżeli nie w tym dziale, to mój pierwszy (poza przywitaniem się) post na forum. Dzięki za jakiekolwiek rady i pozdrawiam :mrgreen:
Juve
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: Tapicerka

Postprzez Misiek » 6 września 2013, 21:17

Witaj Juve :) . Zachęcam przede wszystkim do lektury forum. Jest tu naprawdę sporo wiedzy, może troszkę porozrzucane, ale wiele ciekawych rzeczy można "wykopać" :D
Co do tapicerki to tak wiele modeli/wzorów nie wychodziło więc raczej nie powinno być problemy z dobraniem.
Z nr. vin. sporo o aucie się dowiesz . spróbuj tu: http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... gning.aspx Jeśli nie działa to jest odpowiedni dział na forum...
Dobrze by było gdybyś wkleił foty auta. Wiadomo by było co jest do roboty, jaką masz tapicerkę itp.
Kolor lakieru, LC9Z czyli Black Magic, czyli dokładnie taki jak mój. W salonie VW kupisz, zależy jeszcze do czego potrzebujesz... bo jeśli do ewentualnego malowania części to lepiej zleć to dobremu lakiernikowi.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Juve » 7 września 2013, 18:47

Dzięki za odpowiedź :-) Do lakierowania będą na pewno dwoje drzwi, próg, no i jakieś przejścia na błotnikach. Rozumiem, że fotel kierowcy również tylko i wyłącznie po identycznych numerach mam szukać? No i co z tymi airbagami? :roll:

Ooo matko, dopiero teraz zauważyłem, że nie w tym dziale to napisałem... Sorka za pomyłkę, można to jakoś przenieść do działu "Naprawy blacharsko-lakiernicze" ??

-- 7 września 2013, 19:47 --

Wstawię może zdjęcie fotela z naklejką, może ktoś się wypowie co do tapicerki tego auta. Którym kodem mam się sugerować? Tym 1K488..??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aa9 ... 99503.html

Zdjęcia tapicerki drzwi, plastik i materiał

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dad ... c6c46.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ed ... 9809b.html

No i plastiki progu, które również będę potrzebował

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c70 ... 1f9bf.html

Jeszcze jedna prośba, mógłby wrzucić ktoś zdjęcie jak działa mechanizm zamykający schowka (przed kolanami pasażera) ?? Bo mój się nie zamyka, a kompletnie nic nie jest uszkodzone, wydaje mi się, że powinna być jakaś nasadka gumowa na tym zamku, no ale nie wiem :oops:
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 8 września 2013, 09:47

fotel prawdopodobnie masz taki http://allegro.pl/seat-leon-ii-fotel-le ... 68443.html
Juve napisał(a):Którym kodem mam się sugerować? Tym 1K488..??

to jest nr. stelaża 1k4881105kk kod Twojej tapicerki to prawdopodobnie "BF" bo przeglądając "etkę" natknąłem się właśnie na taki kod który jest na Twoim zdjęciu, ale porównaj najlepiej kody tapicerki bocznej z kodami z fotela i szukaj jednakowego oznaczenia.
Tu masz etkę online http://ifinterface.com/page/page3.php?langid=1
wybieramy " CarProg2" i dalej model auta itd...
Plastiki są jednakowe więc tu bez kodu szukaj.
Ze zdjęciem schowka w tej chwili nie pomogę bo auto w Polsce a ja w Holandii, ale w "etce" masz rozpisany cały mechanizm.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Juve » 8 września 2013, 12:55

Dzięki misiek!! Z etki online już korzystałem, ale o losie, zapomniałem teraz o niej... Przy schowku brakuje mi jednego plasticzku mocowanego za pomocą tej nakrętki zaciskowej, coś będę musiał wykombinować, żeby to zastąpić, bo raczej nikt mi takiego małego czegoś nie będzie wysyłał :-P Co do oznaczenia koloru tapicerki to na wlepce w bagażniku, na 75% (jest trochę niewyraźny) jest taki symbol "BF", (z etki wynika na to, że kolor nazywa się "szary urano"), znajduje się obok oznaczenia lakieru, to chyba to :-) Fotel raczej będzie pasował, muszę jeszcze to dokładnie sprawdzić, przeglądałem resztę jego oferty i wydaje mi się, że skompletuje u niego całe auto! :-D Dzięki wielkie misiek :brawo:
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 8 września 2013, 13:13

Bardzo proszę :-D
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Juve » 8 września 2013, 14:46

Eee, to może jesz ktoś mi powie co to jest, albo w jakiej wersji wyposażenia znajduje się taka konsola, pytam dlatego, ponieważ oglądając inne leony, bardzo rzadko spotykałem się z takim radyjkiem. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/831 ... 7afe3.html

Przy okazji zapytam jeszcze, do czego służą ten grzebień w podsufitce?? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c78 ... 47558.html

A tak wygląda kompletna tapicerka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a8 ... 6a045.html

Jeszcze pytanie, odnośnie kurtyn, jeżeli będę je kupował, to muszę również razem z nimi kupić czujnik zderzeniowy im dedykowany, no i gdzie on się znajduje? Czujnik w drzwiach uruchamia poduszkę w oparciu siedzenia? Można kupić same czujniki?
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 8 września 2013, 15:22

Juve napisał(a):Eee, to może jesz ktoś mi powie co to jest, albo w jakiej wersji wyposażenia znajduje się taka konsola

tak jak pisałeś masz wersję BuissnesLine http://www.youtube.com/watch?v=0noDO645QfI
Radio to pewnie jakiś pierwszy RNS. A grzebień to może zestaw głośnomówiący ... zazwyczaj mikrofon był w lampce schowany, ale może tu inaczej jest.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Re: Dopasowanie tapicerki

Postprzez untaztood » 10 września 2013, 11:14

Radio to RNS300 - strzałkowa nawigacja z czytnikiem CD/MP3.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Juve » 11 września 2013, 06:45

Dzięki :-D Mam mp3, dobre :-) Powiedzcie mi co muszę zrobić przy wymianie kurtyny i poduszki w fotelu kierowcy? Mam już zamówione te części, czy muszę wymieniać czujniki uderzeniowe, czy są one wielokrotnego użytku? Może wystarczy tylko oddać jakiemuś elektrykowi ten sensor, znajdujący się w środkowym tunelu? Są jakieś zasady przy podłączaniu aku przy takich sprawach?? Dzięki :-) :-)

-- 11 września 2013, 07:45 --

Mam możliwość, kupić dwoje drzwi w bardzo dobrym stanie i to jeszcze moim kolorze, problem jest taki czy mogę je kupić, ponieważ są one z auta z roku 2009, czyli po lifcie. Moje pytanie jest takie, czy boczna linia nadwozia różni się przed i po lifcie, no i czy będę mógł zamontować do nich moją starą tapicerkę z 2006 roku? Hmmm :co:
Juve
Stella
Stella

Re: Odp: Dopasowanie tapicerki

Postprzez CzykuCzyk » 11 września 2013, 08:55

misiek_t napisał(a):tak jak pisałeś masz wersję BuissnesLine http://www.youtube.com/watch?v=0noDO645QfI
Radio to pewnie jakiś pierwszy RNS. A grzebień to może zestaw głośnomówiący ... zazwyczaj mikrofon był w lampce schowany, ale może tu inaczej jest.

A to dziwne, bo u siebie wyposazenie mam identyczne, a wg VINu i danych z serwisu Seata jest to wersja Stylance ;)
P.S ten grzebien na podsufitce nie jest od glosnomowiacego, bo glosnomowiacy tez mam i mam oddzielny mikrofon do niego ;)
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Juve » 11 września 2013, 11:53

Ten "grzebień" to na 95% jakiś system antykradzieżowy, albo jego część. No ja właśnie staram się dowiedzieć, jaką mam wersje, to tylko poprzedni właściciel twierdził, że to BuissnesLine :-P Mniejsza z tym, teraz najważniejsza jest odpowiedź, czy te drzwi będą pasować :-| I co z tymi poduchami :?

No i przede wszystkim, fajny avatar CzykuCzyk :mrgreen:
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 11 września 2013, 21:27

Juve, drzwi z zewnątrz nie zmieniły się więc z polifta będą pasować. Wewnątrz mogą się różnić silniczkami i sterownikami a co za tym idzie instalacją. Jeśli masz auto z końca 2005r/początku 2006r to drzwi komunikują się po CAN jeśli z drugiej połowy 2006r jest szansa że komunikują się już po LIN czyli tak jak polift i wtedy wszystko będzie pasować bez problemu, zmienisz jedynie tapicerkę.
Co do poduszek to niestety nie pomogę, nie przerabiałem tematu.
Dobrze by było żeby ktoś "techniczny" się wypowiedział
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Juve » 12 września 2013, 13:19

No więc tak, auto jest z lipca, więc chyba są marne szanse na LIN. Misiek_t wiesz może jak sprawdzić rodzaj komunikacji?
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 12 września 2013, 19:49

Jedynie chyba trzeba by pod komputer podpiąć, albo sprawdzić nr. silniczków i sterowników i porównać.
Składają Ci się lusterka z pilota ? Trzeba przytrzymać chwilę na guzik który zamyka auto. Jeśli tak to masz silniczki max3 czyli najnowsze. Ja miałem max2 i zmieniałem żeby móc składać z pilota i trzeba było sporo kabli przepinać.
Ty masz "bebechy" swoje więc interesuję Cię tylko blacha a ta będzie pasować.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Juve » 19 września 2013, 09:40

Ogólnie to fajnie, że tylne drzwi przyszły manualne, ciekawe czy da się to przezbroić na elektryczne (szyba) Jednak teraz mam ważniejsze pytanie, wie ktoś jak zdjąć tą dźwigienkę od otwierania maski?? Potrzebuje rozebrać ten słupek, ale ona mi w tym niemiłosiernie przeszkadza :evil:
Juve
Stella
Stella

Postprzez saddam » 19 września 2013, 09:48

Z innego forum:
Żeby zdjąć rączkę to trzeba ją najpierw pociągnąć tak jak by się chciało otworzyć maskę, a następnie w tej pozycji trzymając wyjmujemy plastikową zawleczkę, która znajduje się na rączce (taki prostokąt z tyłu rączki - da się to podważyć śrubokrętem). Natomiast żeby założyć rączkę to najpierw mocujemy rączkę z zawleczką lekko w nią włożoną, a następnie dociskamy zawleczkę.
Najlepiej położyć się na podłodze, lub zobaczyć to za pomocą lusterka.
saddam
Sport
Sport

Auto: Altea

Postprzez Juve » 18 października 2013, 14:09

Masakra, jakie to proste... Już zrobione. Dzięki chłopie, uratowałeś mnie :D

-- 20 września 2013, 11:48 --

Wracając do tematu liftu w 2009 roku. Stare lusterka zewnętrzne z 2006 roku, nie będą pasowały do drzwi po lifcie? To prawda?

-- 18 października 2013, 15:09 --

Dobra, po około miesiącu samodzielnych prac, przeplatanych z innymi obowiązkami, moje auto jest skończone w jakiś 95% :-D Na samym początku, chciałbym z całego serca pogratulować temu człowiekowi, który projektował drzwi, a w szczególności ich połączenie z tapicerką... Masakra!! :shock: Samochód jest kompletnie poskładany, pomalowany, już nim jeżdżę, zostały tylko sprawy wykończeniowe, takie jak pranie, prawidłowa rejestracja, może wymiana podsufitki i tylnej półki. Jestem mile zaskoczony dynamiką jazdy i przyczepnością. Auto zwraca na siebie uwagę :) Sprawa z poduszkami jest rozwiązana, nie potrzebne było wyjmowanie sensora, wystarczyło tylko podłączenie do komputera i usunięcie błędów. Na razie największy problem mam z żółtą kontrolką kierownicy na tablicy (próbowałem wszystkiego) Nie wiem jak się podgrzewa i składa lusterka boczne, nie działa również domykanie szyb z pilota... No i nie ogarniam wszystkich funkcji komputera pokładowego :oops: Podziękowania dla misiek_t :-D
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 18 października 2013, 22:43

Juve napisał(a):Podziękowania dla misiek_t :-D

dzięki, ale nie potrzeba, jak umiem to podpowiem :)
Obrazek
między L a R grzejesz, po przeciwnej składasz...
skoro nie składają się z pilota to masz silniczki max2. Jeśli kupiłeś kompletne drzwi to może były w nich nowsze silniczki... trzeba by sprawdzić.
scan z vag wiele by powiedział co tam masz :)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Juve » 22 października 2013, 11:16

Dzięki, żal mnie za te lusterka... To było takie banalne :-P No i oczywiście w poprzednim poście popełniłem błąd... Chodziło mi o żółtą kontrolkę ciśnienia w oponach a nie kierownicy :oops: Nie wiem jak ją usunąć. No teraz pojawia się kolejne pytanie, posiadam radio z mp3 i zmieniarkę na 6 płyt. Nie wie ktoś jak nagrać płytę mp3 tak żeby radio ją widziało?
Juve
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 22 października 2013, 13:23

Juve napisał(a):Chodziło mi o żółtą kontrolkę ciśnienia w oponach a nie kierownicy

dopompuj koła do odpowiedniego ciśnienia po czym przytrzymaj przycisk "set" na ok 4 sek. jakoś tak to się adpotowało jak dobrze pamiętam...
Juve napisał(a):posiadam radio z mp3 i zmieniarkę na 6 płyt. Nie wie ktoś jak nagrać płytę mp3 tak żeby radio ją widziało?

ja zwyczajnie nagrywałem pliki mp3 na płytę jak "dane" i działało, nic nie kombinowałem. Wiem że przez NERO można było nagrywać typowo jak muzykę i niby konwertował do mp3, ale wiem że miałem problemy bo nie na każdym odtwarzaczu to działało.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Tom-Tdi » 22 października 2013, 23:18

misiek_t napisał(a):dopompuj koła do odpowiedniego ciśnienia po czym przytrzymaj przycisk "set" na ok 4 sek. jakoś tak to się adpotowało jak dobrze pamiętam...

jadąc z prędkością 30km/h :mrgreen: