Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Reflektory przeciwmgielne z octavi 2

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Reflektory przeciwmgielne z octavi 2

Postprzez Ojciec » 12 stycznia 2012, 10:33

Sprawdziłem sobie teraz w eftce i octavia 2 ma halogen o nr 1z0 941 701 D a w leonie halogen ma nr 6J0 941 701.
Czy to będzie ta sama obudowa?
Może komuś zdarzyło się już montować w leonie halogeny pochodzące od octavi?
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Reflektory przeciwmgielne z octavi 2

Postprzez Mt-01 » 22 maja 2012, 19:26

Kolego Ojciec, czy te z octavi są lepszej jakości niż te z leona?
W moim złuszczył się jeden odbłyśnik, a poza tym wykruszyły się te badziewne prowadnice i teraz jak włożę te odbłyśniki tak są, dopóki nie wypadną. Może jest jakiś lepszy zamiennik, lub podejdzie coś z innego auta...
Mt-01
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II

Postprzez noktoto » 22 maja 2012, 19:43

Ja właśnie też w temacie jestem bo mi popękał lewy halogen. Z tego co mi misiek_t znalazł to do przedlifta jest 5P0941703 (viewtopic.php?p=416776#p416776). W ASO ponad 600 PLN, zamiennik Helli 1N0 271 022-051 połowa tego (sądząc po tym że jest on przeznaczony do rożnych modeli SEATa, ale nie do Skody, to w Octavii jest inna lampa).
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez BartekLeon2010 » 24 sierpnia 2012, 13:51

Odgrzewam kotleta, ponieważ myślę, że warto dla potomnych przybliżyć moją historię dotyczącą montażu świateł przeciwmgłowych. Rozumiem, że kolega chce doposażyć auto w halogeny (bo sensu montażu nie pasujących świateł z octavii do leona nie rozumiem). Ja w swoim leonie II po lifcie wersja Reference uparłem się, aby zamontować halogeny. W ASO robili wszystko, żeby albo ze mnie zedrzeć majątek, albo wybić mi to z głowy do tego stopnia, że nawet straszono mnie koniecznością wymiany komputera komfortu. Rozpiętość cenowa od 2000 do 10 000zł !! Ostatecznie w 3 cim z kolei serwisie próbowali się podjąć montażu poprzez przeprogramowanie kompa, ale znowu znalezienie wiązki elektrycznej przerosło ich możliwości. Ostatecznie postanowiłem zamontować halogeny na własną rękę...oczywiście udało się bez problemu. Koszt 2 halogenów zamienników 2 x 120zł (do leona po 2009r pasują tylko takie jakie są montowane w nowej ibizie, jeżeli jest ktoś zainteresowany mogę spróbować znaleźć fakturę), 2 x 60zł kratki z dziurą pod halogen , przełącznik (ja mam dyskretny na pstryczek za 2 zł) plus bezpiecznik z oprawką około 15zł. Do tego wszystkiego należy doliczyć jeszcze koszty robocizny w moim przypadku 300zł (przewody, plastikowe rurki i inne elementy zapewnił mi elektryk w cenie montażu). Montaż został dokonany na moich oczach,przez co jestem pewny jego jakości. Cała operacja wyniosła mnie coś w granicach 600zł. Wszystko działa super. Jedyna różnica to włącznik, który nawet estetycznie pasuje i nie rzuca się w oczy swoją innością (mogę zamieścić zdjęcie).
Dodam jeszcze tylko jedno, że jeśli kolega ma leona II przed liftem, czyli do roku 2009 to sprawa jest trochę łatwiejsza, ponieważ istnieje możliwość zakupu w ASO orginalnego zestawu( halogeny, wiązka,przełącznik) za około 1000zł...co jak widać i tak wyjdzie drożej niż instalacja na własną rękę. Pozdrawiam
Seat Leon II 1.9 TDI BXE + Obrazek
LADA 2106 1500S 1979r Obrazek
Daewoo Ticooo Obrazek
BartekLeon2010
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P 1.9TDI BXE+
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Korzen » 24 sierpnia 2012, 15:56

moje skromne pytanie- po co Ci światła przeciwmgielne :P ?? w 2 autach mam/miałem i nie używałem więcej niż parę razy przez 12 lat :D
Korzen
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 TDI

Postprzez miroA3 » 24 sierpnia 2012, 16:12

a ja ci powiem ze ktos, kto to zrobil to odstawil wielka fuszere, wylacznik do halogenow przebija wszystko
choc sam tak robilem w 8p 6lat temu, ale teraz sie tak nie robi, trzeba zrobic jak fabryczne... ciagle jeszcze mozesz

sprawdzasz bordnetz czy obsluguje halogeny przednie, a napewno tak,
09 cental electric , coding, long coding, bajt 00 czy dostepny jest bit 0 (front fog light installed)

1. kupujesz wlacznik swiatel na allegro obslugujacy halogeny przednie
2. kupujesz halogeny i kratki
3. piny do podlaczenia przelacznika, halogenow, troche przewodu
np do masy brazowy, do halogenow 2 rozne kolory, zeby odroznic strony auta

pinologie mozesz sprawdzic wyjmujac u zyczliwego kolegi w innym leonie jak jest podlaczone, sprawdzajac w elsie itp

lub na 99% w a3 8p jest identycznie, czyli :

Podłączenie włącznika świateł do bordnetz (wystarczy kabelek dołączony do kupionych pinów):

Pin 5 wtyczka 10pin -> brodnetz E pin 6

Podłączenie halogenów:

Zwykły zderzak:

Prawy halogen

bordnetz wtyczka A pin 4 -> pin 1 halogen

punkt masy za lampą przednią prawą -> pin 2 halogen
Lewy halogen

bordnetz wtyczka D pin 2 -> pin 1 halogen

punkt masy za lampą przednią lewą -> pin 2 halogen

na koniec kodowanie o ktorym pisalem na poaczatku i masz jak fabryka

calosc kosztuje Cie mniej niz to co zaplaciles, a masz jak nalezy

podlaczanie pod pstryczki, przelaczniczki niefabryczne w aucie z CAN ma ta wade, ze komputer potrafi takie halogeny odlaczyc nawet podczas jazdy. lub z czym spotkalem sie kilkukrotnie, potrafi wlaczac i wylaczac, robi sie dyskoteka, dochodzi jeszcze przekaznik przy akumulatorze itd.
nie wyglaada to "profesjonalnie" w stosunkowo nowym aucie
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Misiek » 24 sierpnia 2012, 20:35

kolego BartekLeon2010, jeśli myślisz o koledze Ojciec, pisząc :
BartekLeon2010 napisał(a):Rozumiem, że kolega chce doposażyć auto w halogeny (bo sensu montażu nie pasujących świateł z octavii do leona nie rozumiem)

to poczytaj temat o w/w leonie ojca to zrozumiesz :)
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez BartekLeon2010 » 25 sierpnia 2012, 08:02

Korzen napisał(a):moje skromne pytanie- po co Ci światła przeciwmgielne :P ?? w 2 autach mam/miałem i nie używałem więcej niż parę razy przez 12 lat :D

Czasami jadąc jesienią krętą leśną drogą używam,a poza tym ładniej pyszczek leosia wygląda zwłaszcza tego po FL...i chyba właśnie na walorach estetycznych najbardziej mi zależało :)

miroA3 napisał(a):a ja ci powiem ze ktos, kto to zrobil to odstawil wielka fuszere, wylacznik do halogenow przebija wszystko
choc sam tak robilem w 8p 6lat temu, ale teraz sie tak nie robi, trzeba zrobic jak fabryczne... ciagle jeszcze mozesz
....

Bardzo chciałem, żeby halogeny włączały się tak jak jest to w orginale, nawet orginalny włącznik kupiłem. Niestety w ASO napotkałem na ogromny mur, niechęci i próby wyciągnięcia ode mnie kasy ogromnej liczonej w tysiącach zł. Ten elektryk do którego pojechałem zrobił tak jak zrobił, na pewno wszystkie przewody są odpowiednio zabezpieczone a i cała instalacja działa sprawnie od ponad roku a nieszczęsny przycisk mnie tam nie razi. Poza tym auto było jeszcze na gwarancji i nie chcieliśmy zbytnio ingerować w elektrykę. Twoja wypowiedź dała mi do myślenia....wynika z niej, że jednak da się. Przemyśle czy czasami nie poprawić tej instalacji. Największy problem jaki widzę to brak znajomości dobrego elektryka. Jakbym napotkał taką kompetentną osobę jak Ty na pewno miałbym zrobione światełka elegancko. Dziękuję za rade :)
misiek_t napisał(a):...to poczytaj temat o w/w leonie ojca to zrozumiesz :)

Faktycznie muszę poczytać bo nie rozumiem tego pomysłu :)
Daewoo Ticooo Obrazek
BartekLeon2010
Stella +
Stella +

Postprzez miroA3 » 25 sierpnia 2012, 08:19

nie musisz ciagnac instalacji bo ja juz masz, wylacznik tez masz (napisales ze zakupiles)

pozostaje kwestia jego wymiany, przeciagniecia przewodow do bordnetz ( sterownik oswietlenia) przepiecia tych kabli , ktore juz masz, pod niego i zakodowania

sterownik na 99.9 % obsluguje halogeny.
auto poliftowe, wiec jak beda zakodowane halogeny, to bedziesz mogl sobie wlaczyc np doswietlanie zakretow czy wlaczanie halogenow przy wstecznym itp, warto
naprawde nie ma duzo roboty. mysle ze nawet twoj elektryk by ci to poprawil, tylko potem zakodowac vagiem
oczywsicie trzeba potwierdzic czy pinologia w leonie jest taka sama, jak dalem przyklad z a3

ceny z aso biora sie stad, ze oni chca wszystko wymieniac, nie dopuszczaja pociagniecia kabli luzem, tylko wymiana wiazek elektrycz silnika, tak samo borda.

dolozenie halogenow to naprawde prosty modzik

masz linka do mojego "drugiego" forum :

http://www.a3-club.net/forum/showthread ... post914898
miroA3
FR
FR

Postprzez BartekLeon2010 » 27 sierpnia 2012, 08:41

Teraz tylko pytanie do kogo się z tym udać. VAG-a pewnie tylko serwis ma, a tam nie chcieli mi robić w normalnych cenach.
Daewoo Ticooo Obrazek
BartekLeon2010
Stella +
Stella +

Postprzez miroA3 » 27 sierpnia 2012, 10:15

chyba mocno przesadzasz, kabel VCDS ma teraz prawie kazdy.
wejdz sobie w temat waszych spotkan regionalnych i umow sie z kims ogarnietym

zawsze tez mozesz co Ci sie napewno przyda, sam kupic taki kabel , jakiego klona za cale 150zl + laptop i samemu zrobic.
miroA3
FR
FR

Re: Odp: Reflektory przeciwmgielne z octavi 2

Postprzez swierg » 29 sierpnia 2012, 00:39

Kabel teraz można mieć nawet za ~80 zł. Same halogeny to trohę bajer, choć podłączenie jak z fabryki daje fajne możliwości konfiguracji. Po FL można mieć doświetlanie, dzienne, CH/LH via halogeny, więc imho warto choćby dla tych bajerów.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez leonlukasz » 21 grudnia 2016, 21:36

Cześć, odgrzebuję kotleta. Jest możliwość zamontowania ori halogenów z pominięciem modułu komfortu? Mam na myśli połączenie się pod przełącznik od świateł i bezpośrednio potem pod halogeny.
leonlukasz
Stella
Stella

Auto: jeszcze nie
Silnik: AKL 1.6

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat