Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tylna wycieraczka (demontaż)

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tylna wycieraczka (demontaż)

Postprzez bajus » 31 maja 2013, 11:28

Koledzy, znacie patent na skuteczny demontaż ramienia tylnej wycieraczki w 1P (przed liftem)?

Zakładam (może błędnie?!), że wciśnięta/wkręcona jest na styk i nie ma miejsca by podważyć / odkręcić? Oglądałem film na YT o podobnym demontażu w 1M, ale niestety na nic to się zdało. Może błędem są moje siłowania i kombinacje bo trzeba całość wymontować (razem z trzpieniem / mechanizmem)? Może też jest łatwiejszy sposób na demontaż "odchylanej" części ramienia (zostawiając na miejscu część z gwintem/gniazdem?

Z samą osłoną miejsca mocowania i śrubą problemu nie było.. a ramię nie drgnie nawet na milimetr - nawet pół puszki WD40 na plaster się nadało..
1P BXE+: 141.5 kuni, 325 niuti plus bezwstydnie okopcona dwururka z tyłu
bajus
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BXE 1.9

Reklama

Re: Tylna wycieraczka (demontaż)

Postprzez Bombel » 31 maja 2013, 15:02

ja zdemontowałem podkładając dwie cienkie listewki po jednej i drugiej stronie delikatnie podważając oczywiście w miarę równo wyszła elegancko. samo ciągniecie na sile nic nie da.
leon 2.0 TDi 170KM
ATECA FR 2.0 TSI 4DRIVE
Bombel
Signo
Signo

Auto: LEON II FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bajus » 31 maja 2013, 21:35

Bombel napisał(a):ja zdemontowałem podkładając dwie cienkie listewki po jednej i drugiej stronie delikatnie podważając oczywiście w miarę równo wyszła elegancko. samo ciągniecie na sile nic nie da.
a jak to gniazdo wchodzi w trzpien - to zadnego "wykrecania" tam nie ma, tak? tylko mocowanie "na scisk"
zamiast listewek o ktorych piszesz probowalem podwazac palcami / dlonia.. no nic, zobaczymy jak drewno sobie poradzi ;)
bajus
Sport
Sport

Postprzez Bombel » 1 czerwca 2013, 10:37

drewienko sobie poradzi :) ten czpień zostaje on jest nacinany i wcina się w otwór ramienia wycieraczki dlatego ciężko go zdjąć. i jak będziesz montować nowe to dobrze ustaw pozycje nowego ranienia bo jak wciśniesz źle to może być potem problem przy 2 próbie ustawienia może już nie trzymać dobrze i będzie przesuwać się.
leon 2.0 TDi 170KM
ATECA FR 2.0 TSI 4DRIVE
Bombel
Signo
Signo

Postprzez szefu55 » 1 czerwca 2013, 11:49

Ja zrobiłem sobie ściągacz, ale czasem można ją zdjąć ręką wykonując mikro ruchy w prawo i lewo. jak Ci się nie pali to na allegro są takie ściągacze. http://allegro.pl/sciagacz-do-ramion-wy ... 23767.html

wycieraczka jest montowana na zasadzie klina, i dociśnięta śruba. jak jest mocno dokręcona to bardzo ciężko ją zdjąć. Powodzenia życzę i obyś niczego nie uszkodził :)
《♢==$==♢》

Obrazek
1) Daihatsu Charade Gtti 1.0 turbo - Było
2) Honda Prelude IV 2.2 V-tec - Była
3) Seat Leon Cupra R 1M- Był
4) Seat Leon Streetcopa 1P- Jest
szefu55
Signo
Signo

Auto: LEON CUPRA
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez Bombel » 1 czerwca 2013, 11:54

trzeba na spokojnie i z wyczuciem i zejdzie na sile nie ma szans. na pewno się mu uda :)
leon 2.0 TDi 170KM
ATECA FR 2.0 TSI 4DRIVE
Bombel
Signo
Signo

Postprzez bajus » 7 czerwca 2013, 08:12

szefu55 napisał(a):Ja zrobiłem sobie ściągacz, ale czasem można ją zdjąć ręką wykonując mikro ruchy w prawo i lewo. jak Ci się nie pali to na allegro są takie ściągacze. http://allegro.pl/sciagacz-do-ramion-wy ... 23767.html

wycieraczka jest montowana na zasadzie klina, i dociśnięta śruba. jak jest mocno dokręcona to bardzo ciężko ją zdjąć. Powodzenia życzę i obyś niczego nie uszkodził :)
ale numer.. nie sadzilem, ze sa takie wynalazki :)

nie pali sie bo juz kilka miesiecy jezdze bez tylnego piora, a widzac jaki problem mam z demontazem ramienia chyba nie bede go naprawial tylko kupie nowke sztuke :) a co do finalizacji naprawy (nie) dziekuje ;)

Bombel napisał(a):trzeba na spokojnie i z wyczuciem i zejdzie na sile nie ma szans. na pewno się mu uda :)
nie ma opcji.. musi sie udac, tylko na ta chwile juz spasowalem z "recznymi" probami (ktorych bylo lacznie ze 2h ;)), nie zdarzylem jeszcze sprawdzic listewek, ale skonczy sie chyba na kupieniu / zmontowaniu takiego narziedzia o ktorym pisal wyzej szefu55

dzieki Panowie za dotychczasowe wskazowki :mrgreen:
bajus
Sport
Sport

Postprzez ggregorii » 22 sierpnia 2013, 20:28

A co ci się stało z piórem ze chcesz całe ramie demontować ???
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez bajus » 26 sierpnia 2013, 08:58

ggregorii napisał(a):A co ci się stało z piórem ze chcesz całe ramie demontować ???
przy okazji wymiany wycieraczki (minionej zimy, przy -15 st.) wylamala sie jedna czesc "lapek" trzymajacych wycieraczke - stad zostala konieczna byla wymiana calego ramienia - plusem calej wymiany jest zmiana wizerunku tylnej klapy bo stare ramie z std. wycieraczka (1P przed lift.) zostlo zastapione nowym z plaska wycieraczka ;)

swoja droga.. szefu55 & Bombel raz jeszcze dzieki za wskazowki - kilka tygodni temu wrocilem tematu (wyposazony w sciagacz do ramion wycieraczek) i udalo mi sie zdjac ramie zastepujac je nowym - nie obylo sie bez problemow gdyz "sciagacz", ktory kupilem jest wyposazony w srubke z "kulistym" zakonczeniem, ktora nie dosc, ze zjezdzala z "glowki mechanizmu" na potege to na dokladke troche odksztalcila mi ja (kilka mm wiecej i pozegnalbym sie z dysza spryskiwacza).. koniec koncow udalo sie i teraz nowe ramie z wycieraczka smiga az milo ;)

ps. ostatnio zaczal wariowac zamek klapy (po naprawie ww. gdy wrocilem do wykorzystywania tylnej wycieraczki/spryskiwacza), ale to juz inna historia..
bajus
Sport
Sport

Postprzez Daker » 25 stycznia 2017, 17:28

Koledzy a macie jakieś sprawdzone patenty na zaślepienie otworu po tylnej wycieraczce ? Mam zamiar sie jej pozbyć ...
Daker
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P

Postprzez Sebool2006 » 25 stycznia 2017, 18:47

Daker napisał(a):Koledzy a macie jakieś sprawdzone patenty na zaślepienie otworu po tylnej wycieraczce ? Mam zamiar sie jej pozbyć ...

Tak szklana zaślepka.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez torzech » 26 stycznia 2017, 00:05

Daker napisał(a):Koledzy a macie jakieś sprawdzone patenty na zaślepienie otworu po tylnej wycieraczce ? Mam zamiar sie jej pozbyć ...

https://www.awesomegti.com/shop-by-bran ... elete-kit/ ;)

-- 26 sty 2017, o 01:05 --

Gdyby ktoś zdejmował wycieraczkę, to mogę użyczyć narzędzia, o którym pisał bajus.
torzech
Sport
Sport

Auto: Skoda Octavia vRS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Daker » 26 stycznia 2017, 20:43

Wielkie dzięki :) taka szklana zaślepka mam rozumieć ze jest wklejana na stałe..?
Daker
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat