Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Instalacja spryskiwaczy lamp

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Instalacja spryskiwaczy lamp

Postprzez facet03 » 15 stycznia 2018, 21:33

Axee napisał(a):Tak z grubsza nie wchodzac w szczegoly, reszte opisze pozniej misiek_t.

Czesc elektryczna. Przeciagnac kabel od przekaznikow na modulem bcm do zbiorniczka spryskiwaczy, tam zainstalowac wtyczke ze stykami, drugi styk wtyczki do masy w oczku przy podluznicy. Zainstalowac gniazdo przekaznika, podlaczyc do niego: + przez bezpiecznik ze skrzynki bezp., kabel od pompki przy zbiorniczku, kabel sterujacy z modulu centralnej elektryki.

Potrzebne:
Pompka spryskow reflektorow,
wtyczka pomki reflektorow,
piny wtyczki 2szt.,
przewod jednozylowy 1,5mm2
gniazdo przekaznika,
przekaznik (53),
styki gniazda przekaznika 2+2szt.,
styk bezpiecznika 1szt.,
bezpiecznik,
styk do modulu centr. el.,
kabel 0,5mm2.

Czesc hydrauliczna. Sciagnac zderzak, wywiercic otwory pod dysze i dofrezowac je odpowiednio, zalozyc tłoki z dyszami, zalozyc zaslepki, polaczyc tłoki z pompka poprzez trojnik i 3 koncowki zatrzaskowe (przy tlokach i pompce) za pomoca zbrojonego weza i 6 opasek, przypiac waz do zderzaka za pomoca 4 spinek. W zbiornikczku wywiercic dziurke, zasadzic w nia uszczelke, wlozyc pompke.
Potrzebne:
Tłoki spryskiwacza 2szt.
dysze spryskiwacza 2szt. L+P
zaslepki dysz 2szt. L+P
koncowki zatrzaskowe weza 3szt.
trojnik weza 1szt.
Opaski metal. skrecane 6szt.
waz zbrojony 2,5m.
spinki 4szt.
uszczelka pompki
Narzedzia:
Wiertarka, wiertlo, frez, pilnik, nozyk do tapet, tasma papierowa, torxy do odkrecenia zderzaka.

Zakodowac VCDSem modul centralnej elektryki.

Jak ktos nie ma czujnika poziomu plynu, to warto sobie od razu z kablem do pompki pociagnac przewod 0,5mm2 do licznika. Dodatkowo uszczelka, czujnik, wtyczka z 2 pinami, pin do wtyczki licznika, przekodowanie licznika.

Misiek napisał(a):Uzupełniając:
Części które ja zakupiłem i ich nr. (części zamawiałem w VW, i koszt z rabatem nie przekroczył 900zł za wszystko)
Uwaga, części podkreślone są pod zderzak Cupra/FR i nie gwarantuję że pasują pod inne, choć na 99% tak, ale...

- cylinder 1P0955099A x 2szt
- dysza 1P0955103 str. lewa
- dysza 1P0955104 str. prawa
- zaślepka 1P0955109 str. lewa
- zaślepka 1P0955110 str. prawa
- kolanka 1J0955665E x 3 szt.
- trójnik 7L6955873
- pompka 3B7955681 ( szukać na allegro bo w ASO 240zł :zdziwko: )
- uszczelka 431955465A

elektronika: (te części również lepiej pozyskać z drugiej ręki lub ze sklepu motoryzacyjnego z częściami elektr. bo cena samego kabla z pinami w ASO to ok 20zł szt. Dla porównania koszt samego pina w zwykłym sklepie do zagniecenia na kabel to ok 1,5 zł/szt.)

- podstawka pod przekaźnik 443937527
- pin (przewód) do podłączenia w podstawę przekaźnika 000979212
- pin (przewód) do podłączenia w podstawę przekaźnika 000979407E
- pin (przewód) do podłączenia przewodu do wtyczki D PIN 8 000979025EA
- pin (przewód) do podłączenia w skrzynce bezpieczników PIN 36 000979227E
- pin (przewód) do podłączenia zasilania wtyczki pompki spryskiwaczy 000979225E
- wtyczka do pompki spryskiwaczy reflektorów 1J0973722A

Ja już miałem zbiornik 5,5L, ale jeśli ktoś ma mniejszy to chyba trzeba wymienić bo nawet nie wiem czy jest w nim miejsce pod pompkę spryskiwaczy.

Do tego tak jak pisał Axee 2,5 m. węża zbrojonego fi10 i dobrze było by kupić 4 klipsy do przymocowania go do zderzaka 447 971 848 x 4szt.

Dokładny schemat z elsy, rys. z Etki z nr. części do pobrania z mojego chomika http://chomikuj.pl/misiek.t/Spryskiwacze+Leon+schemat (mogę wysłać na mail jak ktoś woli)

Nie robiłem fotorelacji, ale spokojnie można podejrzeć jak to jest montowane w vw passat http://forum.vw-passat.pl/threads/10682 ... eflektorow

A tak powinien wyglądać zderzak od wewnątrz
Obrazek

Wszystko zrobione wg w/w instrukcji - przez kilka miesięcy spryski działały - jednak ostatnio przestały. Błąd, który pokazuje vcds to:

Obrazek

Sprawdziłem narazie bezpiecznik - jest ok. Co to może być??
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat