Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie zamykające się drzwi - błąd 01333

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie zamykające się drzwi - błąd 01333

Postprzez cin_mar » 15 kwietnia 2018, 09:40

Witajcie koledzy

Dopadł mnie częsty przypadek w grupie VAG z niezamykającym się drzwiami tylnymi lewymi. Mianowicie nie działa wcale zamek plus sterowanie szybą z drzwi kierowcy, natomiast szyba działa przyciskiem z owych drzwi.

Po wpięciu do VCDSa jest błąd 01333 - Sterownik drzwi tylnych lewych (J388)

004 - Brak sygnału / brak komunikacji - Sporadyczny
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00100100
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 71
Wew.licznik błędów: 150
Przebieg: 168526 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2012.08.27
Czas: 22:14:21

Po przeczytaniu kilku tematów, wiele osób pisało o wyjęciu zamka i przeczyszczeniu styków, zimnych lutów itd.
To też zrobiłem, zamek został wyjęty i rozebrany, ale w nim nie ma dostępu do żadnych styków, gdyż wszystko jest zalane.

Obrazek

Obrazek

Jedynie co mogłem to przeczyściłem 3 mikrostyki i nasmarowałem go, ale nic to nie zmieniło błąd nadal jest.

Same silniczki również przejrzałem, po podpięciu pod baterię 9V oba działają bez problemu, także one również sprawne

Postanowiłem zamienić zamek miejscem na prawą stronę by zobaczyć czy to faktycznie problem z nim samym i okazało się że sam zamek działa po prawej stronie, natomiast prawy sprawny po lewej już nie. Więc sądziłem, że problem z wiązką. Posprawdzałem wszystkie kable w drzwiach lewej strony w przelotkach i problemu nie ma, wtyczki wyczyszczone, psiknięte kontakt tronikiem.

Napięcie jest na wszystkich kablach, także prąd do słupka dochodzi. Pytanie czy to będzie coś z samą wiązką w drzwiach, czy też jest w nich jeszcze gdzieś sterownik który należało by przejrzeć?

Z góry dzięki za pomoc
cin_mar
Stella +
Stella +

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Problem ze sterownikiem zamka J388 - błąd 01333

Postprzez Cobra_o7o » 15 kwietnia 2018, 12:42

cin_mar napisał(a):Posprawdzałem wszystkie kable w drzwiach lewej strony w przelotkach i problemu nie ma,

Co rozumiesz przez brak problemu? Kiedy napisałbyś że problem jest?

cin_mar napisał(a):Napięcie jest na wszystkich kablach, także prąd do słupka dochodzi.

Jak należy rozumieć powyższe zdanie?

cin_mar napisał(a):Napięcie jest na wszystkich kablach

A może właśnie to jest oznaka/skutek problemu?
Porównywałeś lewą wiązkę z prawą? Masz schemat? Wiesz jakie powinny być napięcia i kiedy?

By wyeliminować wiązkę najprościej podpiąć równolegle swoją.
Czyli dopinasz się z jednej strony do zamka, z drugiej strony do gniazda przy sterowniku i odpinasz oryginalną wiązkę np. przy zamku.
W ten sposób wyeliminujesz jakiekolwiek zwarcia, przebicia, przerwy na wiązce. Jeśli problem nie minie, masz 100% odpowiedź że problem jest jeszcze przed wiązką (moduł zamka już wyeliminowałeś).
Teraz to trochę jak błądzenie po omacku.
Cobra_o7o
Sport
Sport

Auto: odrzutowe
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez cin_mar » 15 kwietnia 2018, 16:57

Pisząc brak problemu mam na myśli problem z kablami, tj naderwanie czy też uszkodzone w inny sposób przy słupku.

Co do napięcia to chodzi o to, że sprawdzając wszystkie kable w wiązce czy to przy złączce w drzwiach czy też na samym końcu we wtyczce od zamka to napięcie jest i dochodzi wszędzie, także można wyeliminować najprawdopodobniej teorię o uszkodzonym kablu.

Co do samego napięcia jest ono dokładnie takie samo jak na prawej/przeciwnej stronie, jedynie na innych pinach tj. na lewej stronie 13,7V mam na pinach 3/6 a na prawej stronie 4/6. Nie mam schematu jeszcze by sprawdzić czy tak na pewno być powinno ale jeśli chodzi o kwestię samego napięcia na wszystkich kablach jest dokładnie tak samo po obu stronach.

Na chwilę obecną sprawny na pewno jest sam zamek, sterownik przy silniczku od szyb, gdyż obie rzeczy zostały rozebrane, posprawdzane i zamienione stronami, działają poprawnie po przeciwnej stronie, a te dobre z prawej na lewej stronie przestają funkcjonować.

Tak więc domniemam, że o ile napięcie jest wszędzie to kable są ok i problem będzie w samym BCM'ie leżał.

Chociaż można również spróbować tak jak puścić sygnał po innych przewodach omijając fabryczne.
Muszę tylko tego schematu poszukać.

PS. W razie czego, akumulator także był odłączany na ponad godzinę, bez zmian.

-- 15 kwietnia 2018, 16:57 --

Sory za post pod postem, ale chcę zrobić mały update.

Jako że wyczytałem na forum Golfa iż główny moduł sterujący drzwiami tylnymi w moim wypadku znajduje się w drzwiach kierowcy, w module:

3C0 959 793, który wygląda tak:

Obrazek

Po przeskanowaniu tego sterownika, mam następujący błąd:

Znaleziono 1 błąd:
65538 - Lokalna magistrala danych
U10BA 00 [008] - brak komunikacji
Sporadyczny - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00000001
Priorytet błędu: 4
Częstość błędu: 2
Wew.licznik błędów: 39
Przebieg: 166296 km
Data: 2018.03.02
Czas: 11:16:45

Co prawda błąd jest sprzed miesiąca, lecz obecny cały czas, nie da się go skasować. Może tu należało by teraz poszukiwać zimnego lutu czy też przerwy w obwodzie drzwi kierowcy?

Tym bardziej, że mogę otworzyć szybę bezpośrednio w tylnych lewych drzwiach, natomiast gdy chcę zrobić to samo z przełącznika w drzwiach kierowcy to nie działa.
cin_mar
Stella +
Stella +

Postprzez szadubaba » 15 kwietnia 2018, 18:46

To dzial Leona 5F a nie 1P

przeniosłem misiek
szadubaba
Sport
Sport

Auto: Cupra 300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Misiek » 15 kwietnia 2018, 18:51

Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez cin_mar » 16 kwietnia 2018, 12:33

Czytałem powyższy temat, ale w nim sprawa głównie dotyczy braku zamykania czy też otwierania zamka.

Tutaj sprawa jest inna, sam zamek działa, został zamieniony na przeciwną stronę i otwiera i zamyka bezproblemowo, tak więc srawa styków nie dotyczy go.

U mnie jest problem z komunikacją magistrali LIN a jest to połączenie sterownika z drziw kierowcy z drzwiami tylnymi. Przez to brak jakiego kolwiek działania samych drzwi tylnych w tym zamka czy szyby.

Od wczoraj natomiast VCDS przestał się łączyć również ze sterownikiem w drzwiach przednich, ale one jeszcze działają tj. sterowanie szybami i zamkiem działa normalnie.

Sprawdzałem wiązki w słupkach drzwiowych jak i samą wiązkę w drzwiach tylnych i nie ma żadnego uszkodzenia.
Pytanie czy nie uszkodzony jest któryś przewód z magistrali CAN, ale jak go sprawdzić bez wyciągania całej wiązki?
Sprawa była by prosta gdyby nie było zasilania na wszystkich kablach na tyle, ale ono jest.

Chyba że to sam sterownik drzwi przednich, który komunikuje się z tylnym szwankuje stąd problemy z tylnymi drzwiami i brakiem komunikacji VCDS z przednim sterownikiem?
cin_mar
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 16 kwietnia 2018, 19:07

za szyby, drzwi, itp. odpowiada moduł komfortu który jest w okolicy schowka pasażera a w zasadzie za nim. Możliwe że moduł coś szwankuje. Lub sterownik w drzwiach. Na drugim foto masz silniczek do szyb, doń przymocowany jest sterownik czyli można kupić sam sterownik bez silniczka o ile on szwankuje.
Nie wydaje mi się by mogły uszkodzić się przewody to raczej rzadkość.
Ja robiłem moda bo chciałem mieć składane lusterka z pilota. Moje drzwi komunikują się tylko po can a sterowniki przednich drzwi które wymieniałem by mod działał komunikują się z tyłem po lin. Tyłu nie wymieniałem mimo to wszystko działa ale vcds nie widzi drzwi tylnych , znaczy widzi, ale nie może się połączyć z powodu braku kabelka z drzwi przednich.
U Ciebie jest inna sytuacja bo nie masz szyny can w drzwiach tylnych więc wszystko idzie przez przednie drzwi po lin.
Jeśli masz możliwość podmienić moduł komfortu to chyba zaczął bym od tego.
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez cin_mar » 16 kwietnia 2018, 21:48

A czy nie jest tak, że po lifcie moduł komfortu jest wbudowany w BCM?

Co do tego sterownika ze zdjęcia, wyjmowałem go, czyściłem, sprawdzałem luty itd. Wszystko sprawne i działa po przeciwnej stronie także nie on jest winowajcą.

Można to samo posprawdzać w sterowniku drzwi przednich

Jeśli jest błąd komunikacji w szynie LIN to ja stawiam na samo okablowanie, sterownik drzwi przednich lub sam BCM. Bo chyba innych opcji już nie ma

Co do samego LIN to wiesz, które to będą przewody do sprawdzenia?

U mnie również nie ma drzwi tylnych w VCDS, bo są one jako sub-moduł w sterowniku drzwi przednich, tu jest pokazany odczyt jak to wygląda:

Adres 42: Elektr.drzwi kier. (J386) Plik etykiet: 3C0-959-70X-GEN4.clb
Oznaczenie elementu SW: 1T0 959 701 AD HW: 3C0 959 793
Komponent: TUER-SG FT 002 0305
Weryfikacja: 13101005 Numer seryjny: 0001170149
Kodowanie: 0000B0
Kod serwisu: WSC 99999 1023 2097151
Zbiór danych ASAM: EV_DCU42BroseDriveSide A03004
ROD: EV_DCU42BroseDriveSide.rod
VCID: 79F8D578F8D95389AE-802C

Slave Driver:
Podsystem 1 - Oznaczenie elementu SW: 1K0 959 703 AF
HW: 1K0 959 795 S Plik etykiet: 1K0-959-70X-GEN4.CLB
Komponent: J388__TSG-HL 006 1401
Numer seryjny: 00000005218287
Kodowanie: 000090

No nic
cin_mar
Stella +
Stella +

Postprzez Misiek » 17 kwietnia 2018, 04:14

Po lifcie jest tak jak piszesz. Bord i komfort razem.
Nie mam już dostępu do elsy żeby sprawdzić które przewody to lin
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat