Reklama

Aktualizacja forum Przygotowujemy się do aktualizacji forum. Więcej informacji w tym wątku.

Leon 2 - SWAP Hamulców 288mm > 312mm

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez biegacz » 15 września 2011, 10:18

Dzięki niq i Piotrek_tdi.
Pozostaje mi jeszcze przekonać żonę o konieczności takich zmian, albo nic nie mówić, tylko pewnie i tak to zauważy. :hmmm:
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
biegacz
Stella +
Stella +
 
Posty: 64
Dołączył(a): 8 lipca 2010, 16:13
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: LEON II

Reklama

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bolek80 » 15 września 2011, 17:08

Nie,żony to lepiej nie wtajemniczaj. :))
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bolek80
Sport
Sport
 
Posty: 371
Dołączył(a): 13 marca 2010, 08:02
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Auto: 5F Fr
Silnik: inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez maniek111 » 15 września 2011, 19:58

Kobiety tam o tym pojęcia nie mają:)
Polecam sauna seccha
Zobacz Profil
maniek111
Stella
Stella
 
Posty: 7
Dołączył(a): 23 sierpnia 2011, 11:46
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Auto: citroen

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 29 października 2011, 15:08

Czy da radę z układu hamulcowego 288/255 przejść na 345/286 nie zmieniając pompy hamulcowej ?? Czy lepiej pewniej, szybciej i taniej 312/286 ?? :))
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Axee » 9 listopada 2011, 01:17

psiko napisał(a):Czy da radę z układu hamulcowego 288/255 przejść na 345/286 nie zmieniając pompy hamulcowej ?? Czy lepiej pewniej, szybciej i taniej 312/286 ?? :))
Po zakodowaniu pompy hamulcowej z 312 (Kodowanie: 0006898 - Altea MK60) na 345 (Kodowanie: 0006904), pomimo, iz kod zostaje przyjety wystepuje blad: sterownik nieprawidlowo zakodowany, niezgodnosc osprzetu i ABS/ESP nie dziala, swieca sie kontrolki na desce. Nie sprawdzalem roznic w dokumentacji, ale nie bedzie prosto. Na 312 i 286 bez problemu mozna przejsc. Dodam rowniez, ze 286mm tyl z czterolapa pasuje idealnie do oski: jarzma, zaciski, tarcze, klocki - p'n'p, oslony z mala przerobka - podgiecie blach i odwiert 2 nowych dziurek w oslonie. Pozdrawiam Ax!
Pozdrawiam Axee® LCT


Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 3999
Dołączył(a): 30 stycznia 2008, 14:21
Lokalizacja: Gliwice
Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez krz_p » 9 listopada 2011, 10:54

Chyba jeszcze nikomu nie udało się przekodować sterownika z 312 na 345
Axee a tył z czterołapa to nie powinien być 310mm? taki przynajmniej jest w R32 itp.
Golf V GTI
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
krz_p
Sport
Sport
 
Posty: 429
Dołączył(a): 22 marca 2006, 16:45
Lokalizacja: Poznań
Auto: Golf V GTI

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 9 listopada 2011, 12:59

Na 312 i 286 bez problemu mozna przejsc.


Czy ta zmiana wiąże się z kodowaniem pompy hamulcowej ??
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Misiek » 9 listopada 2011, 13:09

z 288/255mm na 312/286mm nic nie trzeba kodować. Po zmianie śmigam ok rok i wszystko działa jak należy, a różnica w hamowaniu kolosalna 8)
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2039
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Piotrek_tdi » 9 listopada 2011, 19:25

misiek_t napisał(a):z 288/255mm na 312/286mm nic nie trzeba kodować. Po zmianie śmigam ok rok i wszystko działa jak należy, a różnica w hamowaniu kolosalna 8)


Dokładnie w toledo było podobnie i nic nie bylo kodowane dodatkowo
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Piotrek_tdi
FR
FR
 
Posty: 1673
Dołączył(a): 13 listopada 2007, 19:47
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT TCe EDC
Silnik: inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 21 listopada 2011, 12:36

Dziękuję teraz wiem co mogę kupić :-)

-- 21 lis 2011, o 12:36 --

Kupiłem kompletne tylne zaciski według opisu z aukcji od golfa GTI V bez zawieszenia dałem 200zł
http://allegro.pl/vw-golf-5-v-gti-zawie ... 90217.html
Sprzedający twierdził że tarcza ma 286mm i było by ok gdyby zaciski miały oznaczenie.
Mają tylko na sobie kod kreskowy z oznaczeniem 1K6CC
To jak ja mam teraz sprawdzić co kupiłem ?? :?
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez niq » 21 listopada 2011, 13:58

krz_p napisał(a):Chyba jeszcze nikomu nie udało się przekodować sterownika z 312 na 345

Czyli rozumiem, że jak ktoś ma 312 ori i chce założyć 345 na przód to są problemy?
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
niq
Sport
Sport
 
Posty: 734
Dołączył(a): 12 marca 2009, 21:35
Lokalizacja: Piekary śl.
Auto: RS3

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez krz_p » 21 listopada 2011, 14:00

niq napisał(a):
krz_p napisał(a):Chyba jeszcze nikomu nie udało się przekodować sterownika z 312 na 345

Czyli rozumiem, że jak ktoś ma 312 ori i chce założyć 345 na przód to są problemy?


z założeniem nie ma problemów, schody są dopiero gdy chcesz przekodować sterownik ABS
Golf V GTI
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
krz_p
Sport
Sport
 
Posty: 429
Dołączył(a): 22 marca 2006, 16:45
Lokalizacja: Poznań
Auto: Golf V GTI

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez niq » 21 listopada 2011, 14:08

Ale po przełożeniu wszystko funkcjonuje? Myśleliśmy właśnie nad montażem 345 do golfa V
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
niq
Sport
Sport
 
Posty: 734
Dołączył(a): 12 marca 2009, 21:35
Lokalizacja: Piekary śl.
Auto: RS3

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 21 listopada 2011, 14:28

Jak wy czytacie :-D Pytam o tył .
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez stellarium » 21 listopada 2011, 17:26

Wie ktoś może jakie tarcze hamulcowe były standardowo wkładane do 1P 1.9TDI w wersji SportUp?
Zobacz Profil
stellarium
Signo
Signo
 
Posty: 190
Dołączył(a): 10 maja 2011, 18:32
Lokalizacja: Poznań
Auto: Subaru Forester
Silnik: inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Misiek » 21 listopada 2011, 18:48

psiko napisał(a):Dziękuję teraz wiem co mogę kupić :-)

-- 21 lis 2011, o 12:36 --

Kupiłem kompletne tylne zaciski według opisu z aukcji od golfa GTI V bez zawieszenia dałem 200zł
http://allegro.pl/vw-golf-5-v-gti-zawie ... 90217.html
Sprzedający twierdził że tarcza ma 286mm i było by ok gdyby zaciski miały oznaczenie.
Mają tylko na sobie kod kreskowy z oznaczeniem 1K6CC
To jak ja mam teraz sprawdzić co kupiłem ?? :?

Dobre kupiłeś. Zobacz na swoje zaciski które masz w aucie, mają żeberka prawda ?? A te są gładkie czyli to 286mm :-D
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2039
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 21 listopada 2011, 19:11

Zobacz na swoje zaciski które masz w aucie, mają żeberka prawda ?? A te są gładkie czyli to 286mm :-D


Aktualnie auta brak :wink: Moje pytanie bardziej się tyczy tego czy to nie może być zacisk do tarcz 282mm bo takie są w Golfie 6 GTI
Czy to możliwe że w golfie 5/6 GTI są takie same zaciski ?? Męczy minie brak numeru części :-(
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez noktoto » 21 listopada 2011, 19:32

Na golfmk6.com czytałem że w GTI bodajże MY10 zmieniono tylne hamulce z 286 mm na 272 mm (inne zaciski, inne klocki, całość by BOSCH). Ale to amerykańskie forum, może to tylko tamtejszego rynku dotyczy.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2513
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Misiek » 21 listopada 2011, 20:08

psiko napisał(a):
Zobacz na swoje zaciski które masz w aucie, mają żeberka prawda ?? A te są gładkie czyli to 286mm :-D


Aktualnie auta brak :wink: Moje pytanie bardziej się tyczy tego czy to nie może być zacisk do tarcz 282mm bo takie są w Golfie 6 GTI
Czy to możliwe że w golfie 5/6 GTI są takie same zaciski ?? Męczy minie brak numeru części :-(

Ja kupiłem również z golfa GTI V gdy robiłem swap u siebie. Wyglądają identycznie jak twoje. Nie jestem pewien, ale chyba Tom-tdi kupił hamulce z GTI VI i pasowały. Więc nawet jeśli masz z 6 to powinny pasować.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2039
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Tom-Tdi » 21 listopada 2011, 21:18

mam przednie zaciski z golfa VI 312mm i pasuje p&p tył mam z "piątki"
Jeśli chodzi o tylne zaciski z VI to na 90% są 286mm,ALE trzeba uważać na elektro-mechaniczne bo też takie montują, najlepiej poszperaj na forum golfa to się dowiesz na pewniaka, albo poproś sprzedającego o zmierzenie tarczy(ja tak zrobiłem)
Powered by CTR-Tuning :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tom-Tdi
TopSport
TopSport
 
Posty: 1073
Dołączył(a): 8 maja 2009, 16:36
Lokalizacja: śląsk opolski/DE
Auto: Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 19 stycznia 2012, 08:02

O wymiarze 282mm wiem z forum golfa.
http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... 4&start=15
Napisałem już do kolesia i poprosiłem o pomiar :-)

-- 19 sty 2012, o 08:02 --

Mam gorącą prośbę. Czy może ktoś podać mi oznaczenie z etki blachy osłaniającej tarczę hamulcową 286mm
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Misiek » 19 stycznia 2012, 16:45

psiko napisał(a):Mam gorącą prośbę. Czy może ktoś podać mi oznaczenie z etki blachy osłaniającej tarczę hamulcową 286mm

1K0615611P str. lewa
1K0615612P str. prawa
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2039
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 15 marca 2012, 14:04

1K0615611P str. lewa
1K0615612P str. prawa


Wielkie dzięki.
Cena trochę poraża za 2szt. można kupić na allegro tarcze na tył firmy ATE :-( trudno i tak muszę zamówić.

-- 15 mar 2012, o 14:04 --

Mam problem.
W samochodzie zmieniono mi hamulce na zestaw 312/286 było 288/253.
Po wymianie jest wpadka. Pierwsze hamowanie jest z wpadającym pedałem w podłogę kolejne są już ok.
Hamulce były odpowietrzane i dolewany płyn.
Jaka może być przyczyna ? Zestaw przedni jest nowy tylny używany.
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Misiek » 15 marca 2012, 14:25

Hamulce muszą się dotrzeć. Przód masz nowy więc przez pierwsze kilkadziesiąt km. hamulce będą się układać.
U mnie też był problem po swapie. Pompa ABS nie działała poprawnie. Próby odpowietrzenia przy pomocy komputera, również nie przyniosły rezultatu. Dopiero rozpędzenie auta do ok 50km/h i ostre hamowanie powtarzane kilkukrotnie odblokowało pompę i ABS zaczął poprawnie działać.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2039
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 15 marca 2012, 14:37

Przód masz nowy więc przez pierwsze kilkadziesiąt km. hamulce będą się układać.


Takie małe sprostowanie z tyłu używane są zaciski z jarzmami tarcze i klocki są też nowe :-)

Pompa ABS nie działała poprawnie


Czy na pewno nie trzeba ruszać kodowania pompy ??
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Misiek » 15 marca 2012, 21:15

psiko napisał(a):Takie małe sprostowanie z tyłu używane są zaciski z jarzmami tarcze i klocki są też nowe :-)

Tym bardziej wszystko się musi ułożyć :)
psiko napisał(a):Czy na pewno nie trzeba ruszać kodowania pompy ??

Na pewno nie trzeba. Chodziło o to że przy odpowietrzaniu pompa się "zawiesiła" czy coś... trudno powiedzieć i nie działała. Auto hamowało, ale jakoś tak dziwnie. Pedał nisko łapał i jakoś miękko. Po "terapii wstrząsowej" :D wszystko działała poprawnie.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2039
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 21 marca 2012, 07:24

Dzięki za rady misiek_t
Na tą chwilę sprawa wygląda tak .
W związku z tym że samochód jest fabrycznie nowy a problem wyszedł w czwartek :-(
dopiero wczoraj mogłem się nim przejechać.
Pierwsze hamowanie było dość dziwne pedał jakby trochę gumowy potem ok.
Nie jest taki twardy jak powinien być. Samochód ma już przejechane ponad 40 km :-( (przypominam nowy )
Ile powinno trwać układanie się nowych tarcz i klocków ? Czy te objawy mogą być spowodowane układaniem się zestawu?
Przypominam hamulce były odpowietrzane trzy razy. Czy ktoś wie jakie były by objawy przy np. wadliwym odpowietrzniku zacisku ?
Błędem z mojej strony było że nie oddałem tylnych używanych zacisków do regeneracji :cry:
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Tom-Tdi » 21 marca 2012, 23:26

jakieś 200-300 km potem już powinien nabierać "ostrości"
Powered by CTR-Tuning :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tom-Tdi
TopSport
TopSport
 
Posty: 1073
Dołączył(a): 8 maja 2009, 16:36
Lokalizacja: śląsk opolski/DE
Auto: Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 22 marca 2012, 13:03

Auto odebrane hamuje :-) teraz cierpliwie czekam na poprawę choć i tak ma tragedii.
Bałem się że będzie gorzej :x
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

xxx

Postprzez D3jf » 25 marca 2012, 15:11

A coś bardziej konkretnego ? Te Brembo czerwone od Cupry będą pasować do 1P Stylance ? Wydaje mi się, że nie
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
D3jf
Signo
Signo
 
Posty: 117
Dołączył(a): 31 lipca 2010, 21:00
Lokalizacja: Jaworzno
Auto: Seat Leon 1P 2.0 TDI

Re: Zaciski- czerwone seria ?

Postprzez psiko » 25 marca 2012, 15:30

A coś bardziej konkretnego ? Te Brembo czerwone od Cupry będą pasować do 1P Stylance ? Wydaje mi się, że nie


viewtopic.php?f=41&t=17782

masz tu temat który odpowie na twoje pytanie.

Cupra 1P nie ma hamulców Brembo i nie założysz ich do zwykłej wersji.

Czerwone hamulce to zwykłe hamulce malowane przez producenta.

Czerwone 345mm są w Cuprze 312mm Golf GTI i Octavia RS (przód )
286mm tył we wszystkich trzech wymienionych.

Kupisz je na aukcjach czy w serwisie
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bozena » 2 kwietnia 2012, 10:59

chłopaki, a czy ktos probował z serii 288 zrobic od razu swapa na 345?
czy ktos zmierzył sie z tym sterownikiem od pompy - o czym pisał Axee?

Aksiu a czy ten blad wywala tez w polifotwych egzemplarzach, czy nie ma różnicy?
Psiko Ty zrobiles w koncu na 312, tak?
Obrazek
Kierownica to nie wiadro... żeby ją trzymać jedną ręką
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bozena
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 891
Dołączył(a): 11 września 2010, 16:35
Lokalizacja: Włochy
Auto: Leon

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 3 kwietnia 2012, 06:17

Psiko Ty zrobiles w koncu na 312, tak?


Przód 312 tył 286 :-)

pkonrad zmienił z 312 na 345
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez noktoto » 3 kwietnia 2012, 08:01

bozena napisał(a):czy ktos probował z serii 288 zrobic od razu swapa na 345?

Skoro zmiana 288->312 to tylko wymiana jarzm, to różnicy między wykonaniem przesiadki na 345 czy to z 288 czy też z 312 raczej nie powinno być. Swoją drogą 345 w 1.4 TSI to chyba trochę na wyrost ;)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2513
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez grabarz18 » 3 kwietnia 2012, 08:47

noktoto napisał(a):Swoją drogą 345 w 1.4 TSI to chyba trochę na wyrost ;)

No proszę... a ja myślałem że bozena ma 1.8TSI i ponad 200KM z realnymi planami na więcej... ale co ja tam wiem :x , ale przyznaję, gdyby to było 1.4TSI to byłaby to jedynie fanaberia :)
bozena, oszukali Cię w Seacie... jedź czym prędzej do nich :P
Był czarnuch i nie ma czarnucha.
Był żółtek i nie ma żółtka.

Szukasz ubezpieczenia?
Unikaj PTU złodzieja!
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
grabarz18
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 3333
Dołączył(a): 2 czerwca 2008, 12:55
Lokalizacja: Warszawa/Jarosław
Auto: Leon 1.9 TDi ARL
Silnik: AGN 1.8

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez psiko » 3 kwietnia 2012, 09:00

Swoją drogą 345 w 1.4 TSI to chyba trochę na wyrost ;)


Bożena nie ma 1.4 ma 1.8

SEAT LEON 1P, 2010, 1.8 TSI BZB 160KM, wersja STYLE + kilka opcji.
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
psiko
Sport
Sport
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, 12:31
Lokalizacja: Warszawa
Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez noktoto » 3 kwietnia 2012, 10:23

Sorry, pokopało mi się :oops: Coś mi się ubzdurało, chyba samochód z jakimś innym Leonem forumowym pomyliłem :|

Skoro to 1.8 TSI to 345 już ma senes, chociaż raczej tylko jeśli K04 w planach jest ;)

Inna sprawa, nie rozumiem czemu do tego silnika w serii 312 nie dają. Jeździ to lepiej niż mój klekot, a i waży nie wiele mniej.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2513
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bozena » 3 kwietnia 2012, 11:02

rzeczywiscie mam 1.8 tsi.
Hahahaha noktoto 1.4 tsi to by byl rozboj w bialy dzien z 288 na 345 :D
Grabarz18 to raczej gorzej niz fanaberia i kaprys, to juz by byla głupota :)
dzieki chlopaki uderze do pkonrada
Obrazek
Kierownica to nie wiadro... żeby ją trzymać jedną ręką
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bozena
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 891
Dołączył(a): 11 września 2010, 16:35
Lokalizacja: Włochy
Auto: Leon

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez noktoto » 3 kwietnia 2012, 11:53

bozena napisał(a):1.4 tsi to by byl rozboj w bialy dzien z 288 na 345

Do tego 1.4 TSI to chyba 280 w serii ma :dokitu:

bozena napisał(a):rzeczywiscie mam 1.8 tsi

Raz jeszcze przepraszam za tą jakże nietaktowną pomyłkę ;)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2513
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bozena » 3 kwietnia 2012, 11:57

Spoko, spoko nie ma problemu :)
Obrazek
Kierownica to nie wiadro... żeby ją trzymać jedną ręką
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bozena
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 891
Dołączył(a): 11 września 2010, 16:35
Lokalizacja: Włochy
Auto: Leon

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez swierg » 3 kwietnia 2012, 11:57

1.4 TSI w serii ma już 288. Tak przynajmniej mówią dane, które przeglądałem.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
swierg
Sport
Sport
 
Posty: 586
Dołączył(a): 19 grudnia 2011, 18:07
Lokalizacja: Kielce
Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez noktoto » 3 kwietnia 2012, 12:07

swierg napisał(a):1.4 TSI w serii ma już 288.

Faktycznie :oops: Dobra ja już się dzisiaj nie odzywam bo same gafy strzelam...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2513
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bozena » 12 kwietnia 2012, 22:32

:przytul: - hahaha dzisiaj jest tak strasznie zrypany dzien, nie przejmuj sie

-- 12 kwi 2012, o 23:32 --

no toc moze ktos pomoze mi z tym swapem na 345? chociaz cus doradzi?
Obrazek
Kierownica to nie wiadro... żeby ją trzymać jedną ręką
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bozena
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 891
Dołączył(a): 11 września 2010, 16:35
Lokalizacja: Włochy
Auto: Leon

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez noktoto » 12 kwietnia 2012, 22:55

krz_p i pkonrad nie odpowiadają?

Tu masz spis potrzebnych części (i nie tylko, zresztą nie wiem czy na forum tego już nie było): http://www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=64475

-- 12 kwi 2012, o 23:55 --

I jeszcze podobny temat: http://www.golfmkv.com/forums/showthread.php?t=112307
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
noktoto
Cupra
Cupra
 
Posty: 2513
Dołączył(a): 22 lipca 2008, 21:46
Lokalizacja: Mazowieckie
Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez Piotrek_tdi » 13 kwietnia 2012, 07:21

Na allegro znajomy sprzedaje cały komplet 345 po malym przebiegu który jest potrzebny do swapa :)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Piotrek_tdi
FR
FR
 
Posty: 1673
Dołączył(a): 13 listopada 2007, 19:47
Lokalizacja: Warszawa
Auto: GT TCe EDC
Silnik: inny

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bozena » 13 kwietnia 2012, 07:33

to wyslij mi na pw linka przejrze co to za padło znajomy sprzedaje :P dzieki Piotrek
Obrazek
Kierownica to nie wiadro... żeby ją trzymać jedną ręką
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bozena
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 891
Dołączył(a): 11 września 2010, 16:35
Lokalizacja: Włochy
Auto: Leon

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez krz_p » 13 kwietnia 2012, 13:38

bozena, do wymiany masz sporo rzeczy, jarzma, zaciski, przewody z przodu, blachy osłaniające tarcze, niektóre śruby (bo są niby jednorazowe)
w linkach od noktoto, jest wszystko wymienione

nie jest to tania zabawa, szczególnie jak zestaw z allegro będzie wymagał odświeżenia
czyli nowych tarcz, klocków, gumek osłaniających tłoczki itp.
Golf V GTI
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
krz_p
Sport
Sport
 
Posty: 429
Dołączył(a): 22 marca 2006, 16:45
Lokalizacja: Poznań
Auto: Golf V GTI

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez bozena » 13 kwietnia 2012, 13:49

krz_p licze sie z tym, ze tanio nie bedzie.... ale bedzie lepsze bezpieczenstwo i komfort - a to jest najwazniejsze.
A powiedz jak z ta pompa paliwa, trzeba kodowac, czy da rade bez, trzeba ten nowy soft wgrywac?
I pytanie jeszcze jedno jakie masz zaciski Brembo, ori via Cupra, czy moze od prosiaka?
Obrazek
Kierownica to nie wiadro... żeby ją trzymać jedną ręką
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
bozena
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 891
Dołączył(a): 11 września 2010, 16:35
Lokalizacja: Włochy
Auto: Leon

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez krz_p » 14 kwietnia 2012, 16:38

zaciski ori z R32, czyli takie jak w Cuprze
u mnie jest też na tyle hamulec z R32 310 mm, działa całość bardzo dobrze
może dlatego, że zmieniłem przód i tył

jeśli chodzi ci o kodowanie ASB-u to tu nic nie da się zmienić, nie da się zakodować większych hamulców niż 312
Golf V GTI
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
krz_p
Sport
Sport
 
Posty: 429
Dołączył(a): 22 marca 2006, 16:45
Lokalizacja: Poznań
Auto: Golf V GTI

Re: Leon 2 - SWAP Hamulcy 288mm > 312mm

Postprzez el_nino » 2 lipca 2012, 20:24

Mam pytanie odnośnie klocków, skoro są te same zarówno dla tarcz 288 jak i 312, to czy można po zmianie tarcz na 312 pozostawić te same używane klocki? Pytam, bo klocki mają raptem kilka tyś km przejechane i trochę szkoda je wyrzucać. Po ilu km klocki dotarły by się do nowych tarcz?
Zobacz Profil
el_nino
Stella +
Stella +
 
Posty: 72
Dołączył(a): 16 kwietnia 2011, 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości