Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Footwell light, czyli oświetlenie przestrzeni wokół nóg

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Footwell light, czyli oświetlenie przestrzeni wokół nóg

Postprzez swierg » 2 kwietnia 2012, 21:12

W związku z tym, że nie istnieje temat o podświetleniu przestrzeni wokół nóg w dziale o 1P, postanowiłem go założyć.

Podobny temat istnieje w dziale o 1M. klik Jeśli robię coś wbrew regulaminowi dodając bliźniaczy temat, tylko dotyczący 1P zamiast 1M proszę o usunięcie go. Dodam, że regulamin czytałem.

Przejdźmy do rzeczy, nie wiem czy były jakiekolwiek wersje 1P z owym podświetleniem, ale ja swoje chciałbym zrobić w sposób jak najbardziej zbliżony do oryginału. Jeśli w Leonie takie lampki nie występowały to chciałbym wzorować się na innych modelach koncernu VAG, choćby Passatach B6 czy Golfach V/VI.

30-bajtowy bordnetz powinien taką funkcję obsłużyć. Dodatkowo po odpowiednim kodowaniu możliwe jest świecenie lampek również podczas jazdy, oczywiście moc wówczas jest odpowiednio zmniejszona, np. do 30%, aby nie rozpraszało i nie męczyło. Myślę, że w połączeniu z LEDami da to ciekawy efekt. A więc zasilanie i załączanie footwell light'ów mamy z głowy.

Z tyłu z montażem nie będzie problemu, ponieważ w fotelach, przynajmniej moich, jest dedykowane miejsce na lampki. Kable również jakoś się poprowadzi.

Jedyny problem jaki napotkałem przy planowaniu tego moda wiąże się z tym, gdzie umieścić lampki z przodu :hmmm: Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Tutoriale jakie znalazłem dotyczą Golfów, Touranów, A3, a tam są trochę inne plastiki pod deską. Podobno są w tych plastikach jakieś zaślepki do wyłamania pod montaż lampek. W 1P niestety nic takiego nie widzę. W związku z tym prośba do forumowiczów o podzielenie się wiedzą na temat montażu lampek z przodu. Jeśli ktoś montował proszę o info gdzie i jaki jest rezultat. Mile widziane też fotki.

Przy szukaniu informacji trafiłem na takie tematy/tutoriale:
Golv V: 1 i 2
Touran
A3

Jak footwell light zagości u mnie w Leo oczywiście pochwalę się w tym temacie :mrgreen:
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: Footwell light, czyli oświetlenie przestrzeni wokół nóg

Postprzez piotreksz19 » 6 kwietnia 2012, 19:19

Witam,
udało Ci się coś zrobić z tym oświetleniem?

pozdrawiam
piotreksz19
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Ojciec » 6 kwietnia 2012, 19:43

Ja sobie swego czasu zrobiłem oświetlenie przestrzeni wokół nóg co prawda tylko na przodzie.
U mnie działo to tylko po otwarciu drzwi zasilanie wziąłem z lampki w podsufitce - szybko i prosto.

Co do świecenia w trakcie jazdy tez nie będzie to problem wystarczy dołożyć przekaźnik stale zasilanie + sygnał dla przekaźnika np ze stacyjki.
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez swierg » 10 lipca 2012, 13:26

piotreksz19, na razie mam kilka innych planów do zrealizowania, więc oświetlenie musi poczekać. Aczkolwiek cały czas mam tego moda na uwadze. Temat założyłem, żeby zorientować się czy ktoś już coś takiego przerabiał u siebie.

Plan na obecne wolne dni (oczywiście poza świętami) to montaż letnich kapci + alu 16', przy okazji wymiany tarcz na 312 :D. Do tego końcówki ulter'a już do mnie jadą, a poza tym jeszcze wiosenny auto-detailing zaplanowałem, więc mam co robić :mrgreen: Jak na razie udało się zrealizować 1/2 detailingu na jednym z dwóch aut, niestety dziś pogoda nie dopisała, więc praca się nie posunęła, a auto czeka w garażu na słoneczne dni.

Ojciec, wrzucić fotkę gdzie dokładnie masz zamontowane lampki? No chyba, że masz paski ledowe, które można bezproblemowo przykleić praktycznie wszędzie. Ja planuję na ori lampkach, więc czeka mnie wycinanie plastików. Co do elektryki, zasilania i podłączenia to nie ma problemu, wszystko zrealizuje 30-bajtowy Bordnetz. Obędzie się bez żadnych przekaźników, a i z lampki zasilania również nie będę brał :-P

-- 10 lipca 2012, 14:26 --

swierg napisał(a):Jak footwell light zagości u mnie w Leo oczywiście pochwalę się w tym temacie :mrgreen:

Obiecałem, więc wrzucam fotki i krótki opis po montażu:

Przód nie wyszedł idealnie, bo lampki, a szczególnie ta pasażera są widoczne siedząc w fotelach. Idealnie byłoby jakby były schowane bardziej pod deskę, ale nie było tam miejsca do zamontowania, bo w Leonie nie ma tam żadnych osłon styropianowych czy innych jak w pozostałych autach. "Na szczęście" mój bordnetz nie obsługuje funkcji świecenia lampek podczas jazdy, także nie jest to denerwujące. Tył wyszedł idealnie. W przyszłości oczywiście w lampkach zagoszczą jakieś LEDy.

Obrazek

Obrazek
swierg
Sport
Sport

Postprzez 1 6 D » 23 sierpnia 2012, 08:55

swierg, próbowałeś zakodować bajt 16 i bit 7? Czy nie było po prostu opisu w VCDSie?
1 6 D
Stella +
Stella +

Auto: VW Scirocco

Postprzez swierg » 25 sierpnia 2012, 21:02

1 6 D, tak próbowałem i na moim bordnetz'ie nie hula. Obecnie mam 3C0 937 049 AJ, czyli full wypas 30-bajtowy, highend'owy.

Na dniach będę montował 3C8 ... E również 30-bajtowy, highend. Zobaczymy co tam się uda zrobić :D

-- 25 sierpnia 2012, 22:02 --

1 6 D, na 3C8, czyli tym od Passata CC wszystko fajnie działa :mrgreen: Ambient footwell light aktywowany w bajcie 17 bit 7. Wszystko ładnie działa, po otwarciu drzwi światełka świecą na 100%, a podczas jazdy przy zapalonych światłach świecą z jasnością ~10%-100%. Regulacja odbywa się pokrętłem regulacji podświetlenia zegarów. Normalnie teraz mam prawie jak w najnowszym A8 :D

Jakby były jakieś pytania to śmiało pisać ;)
swierg
Sport
Sport

Postprzez lec » 17 października 2012, 17:38

a z ledowymi probowales ?

ja testowalem ostatnio od siebie ze sklepu te:
http://sklep.motohid.pl/pl/p/Lampki-LED ... ORSCHE/354

przy regulacji z maxidota na 20% (min jakie mozna ustawic) bylo nadal za mocno w trakcie jazdy.

jestem ciekaw czy przy manualnym sciemnianiu bedzie lepiej - mozesz zjechac na "zero" pokretlem ?
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Postprzez swierg » 17 października 2012, 23:07

lec, pytasz o ściemnianie z pokrętła z ledowymi, ale co ledowymi? całymi lampkami czy żarówkami?

Na całe lampki z Dectane 700 zł wydawać nie zamierzam. Żarówki mam założone i ładnie się ściemniają. Mam konkretnie te: http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-LED-Can-Bus-2xSMD-W5W-T10-white/110 Są trochę jaśniejsze niż zwykłe W5W, ale nie na tyle, żeby raziły w oczy. Na "zero" zjechać nimi nie można, ale za to zwykła żarówka wygasała prawie do "zera", tzn. na min świeciła znacznie słabiej niż led, ale to chyba normalne, że led potrzebuje mniej prądu aby świecić, a system jest obliczony na zwykłe żarówki. Zatem gdy wolframowa żarówka ledwo się tli, led przy tych samych wartościach V i I daje więcej światła.
swierg
Sport
Sport

Postprzez lec » 17 października 2012, 23:21

dzizas, jakie 700 znowu ?

pytalem o zarowki ledowe bo wiem ze masz, chodzilo o to czy przy pokretle mozna zjechac na zero ale juz teraz napisales ze nie :)
lec
MotoHID.pl

Postprzez swierg » 17 października 2012, 23:35

Ups, zawsze myślę, że to cena za szt. W takim razie nie zamierzam wywalać 350 zł na kpl (4 szt.) lampek, które jak piszesz, są za mocne do zastosowania w oświetleniu nóg świecącym w czasie jazdy.
swierg
Sport
Sport

Postprzez lec » 17 października 2012, 23:54

za mocne, myslalem ze z pokretlem mozna mocniej "zdusic", dzieki za info
lec
MotoHID.pl

Postprzez MisterFanatic » 6 kwietnia 2013, 13:26

Koledzy z VW zrobili takie podświetlenie z bordnetzem 3C0 937 049 AJ. Czyli dokładnie takim jak mam w Leonie.
http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2001 ... rzodu.html
Wzorując się na nich udało mi się włączyć oświetlenie przy otwieraniu drzwi/wyjmowaniu kluczyka ze stacyjki. Natomiast nie udało mi się włączyć oświetlenia w trakcie jazdy. Gdzie tkwi problem?
MisterFanatic
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BLS 1.9

Postprzez lec » 6 kwietnia 2013, 13:45

sterowniku lub kodowaniu. Masz wogole opcje w Maxi dot. Footwel Lights ? w nowszych sterownikach z aktywnym oświetleniem w czasie jazdy (przygasajacym) jest opcja ustawiania przyciemniania procentowego na czas jazdy wlasnie.
lec
MotoHID.pl

Postprzez MisterFanatic » 6 kwietnia 2013, 16:24

lec napisał(a):sterowniku lub kodowaniu. Masz wogole opcje w Maxi dot. Footwel Lights ? w nowszych sterownikach z aktywnym oświetleniem w czasie jazdy (przygasajacym) jest opcja ustawiania przyciemniania procentowego na czas jazdy wlasnie.

Tak, mam. Jest opcja Footwell Lights i możliwość ustawienia mocy oświetlenia +/- 1%
Da się poprawić coś, żeby działało?
MisterFanatic
Stella
Stella

Re: Odp: Footwell light, czyli oświetlenie przestrzeni wokół

Postprzez swierg » 6 kwietnia 2013, 19:28

Na 3C0 ... AJ nie działa w trakcie jazdy. Musisz wymienić sterownik na ten z generacjj Passka CC, czyli 3C8. Oczywiście także musi być 30-bajtowy highend, np 3C8 ... E

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
swierg
Sport
Sport

Postprzez MisterFanatic » 7 kwietnia 2013, 09:49

swierg napisał(a):Na 3C0 ... AJ nie działa w trakcie jazdy. Musisz wymienić sterownik na ten z generacjj Passka CC, czyli 3C8. Oczywiście także musi być 30-bajtowy highend, np 3C8 ... E

To dlaczego działa w Golfie V przy tym samym sterowniku?
MisterFanatic
Stella
Stella

Postprzez swierg » 7 kwietnia 2013, 12:45

Sam miałem 3C0 ... AJ i nie działało podczas jazdy, co by się zgadzało z wpisami na necie, że na żadnym 3C0 nie działa podczas jazdy. Później wymieniłem na 3C8 ... E i pięknie działa łącznie ze ściemnianiem pokrętłem od regulacji jasności deski.

Może Golf o którym piszesz miał jednak wymieniony sterownik albo lampki podłączone np. pod oświetlenie deski.
swierg
Sport
Sport

Postprzez blademan » 19 lipca 2013, 10:24

Witam
Tak na szybko zrobione podświetlenie, narazie podpiąłem się pod kostke - działa w momencie przekręcenia kluczyka - kable od podsufitki już podciągnięte(do uzyskania efektu zaświecania podczas otwartych drzwi) więc na dniach będzie już tak jak należy :)
Obrazek

Dodatkowo mozna uzyskać taki efekcik(oglądać z dźwiękiem):
http://www.youtube.com/watch?v=d6cHekYZn8w

Pozdrawiam
Leon 1P, 2008, 1.9TD
blademan
Stella
Stella

Postprzez lec » 19 lipca 2013, 10:39

a dlaczego nie tak jak nalezy pod sterownik z kodowaniem ?
lec
MotoHID.pl

Postprzez blademan » 19 lipca 2013, 10:57

lec napisał(a):a dlaczego nie tak jak nalezy pod sterownik z kodowaniem ?

tzn.? zamiast podpinania się pod kostkę?
Jeśli mogę prosić o wskazówki gdzie to znaleźć...to proszę :)

Pozdrawiam
Leon 1P, 2008, 1.9TD
blademan
Stella
Stella

Postprzez lec » 19 lipca 2013, 11:05

patrz 1 post tego wątku :D
lec
MotoHID.pl

Postprzez blademan » 19 lipca 2013, 11:48

lec napisał(a):patrz 1 post tego wątku :D

i wszystko jasne :)
Leon 1P, 2008, 1.9TD
blademan
Stella
Stella

Postprzez swierg » 19 lipca 2013, 14:20

blademan, ale dyskotekę zrobiłeś :mrgreen:
Brawo za pomysł, realizację, odwagę i pokazanie, że można :brawo: Okazjonalnie, dla szpanu itd. można sobie takie coś zrobić, ale do codziennej jazdy to się oczywiście nie nadaje. Poza tym trochę za jasno, jeśli miałoby się świecić podczas jazdy.

Jakbyś chciał podłączyć pod sterownik tak jak u mnie i będziesz miał jakieś problemy to pytaj, bo sam przerabiałem temat w przedliftowym 1P.

Wersję standardową, czyli podświetlenie po otwarciu drzwi można zrealizować na większości sterowników, więc imo warto podłączyć pod bordnetz bo oprócz pinu za 1 zł czy kabelka serwisowego za 10 zł nic nas to nie kosztuje. Zyskujemy płynne zapalanie i ściemnianie po otwarciu zamknięciu drzwi, regulację jasności poprzez adaptację VCDS'em lub FIS'em, działanie niezależne od lampki podsufitki, zapłonu itd oraz cyfrowe zabezpieczenie przed zwarciem.

Do wersji, którą mam ja potrzebujesz wymienić bordnetz na 3C8, bo raczej masz 3C0. Zyskujesz możliwość zakodowania tak, aby lampki świeciły się podczas jazdy i możliwość regulacji jasności poprzez pokrętło regulacji jasności deski. Jasność na FIS/VCDS regulujesz dla trybu otwartych drzwi, a pokrętłem regulujesz jasność dla trybu zamkniętych drzwi. Wymieniając bordnetz zyskujesz także wszelkie inne funkcje lepszego bordnetza np. doświetlanie halogenami.

Osobiście polecam podłączenie pod bordnetz.
swierg
Sport
Sport

Postprzez blademan » 19 lipca 2013, 15:03

swierg napisał(a):Brawo za pomysł, realizację, odwagę i pokazanie, że można Okazjonalnie, dla szpanu itd. można sobie takie coś zrobić, ale do codziennej jazdy to się oczywiście nie nadaje. Poza tym trochę za jasno, jeśli miałoby się świecić podczas jazdy.

tak, chciałem sprawdzić jak to będzie wyglądać. Zgadzam się, że nie nadaje się do jazdy, bardziej do sporadycznego odpalenia podczas postoju :wink:

swierg napisał(a):Jakbyś chciał podłączyć pod sterownik tak jak u mnie i będziesz miał jakieś problemy to pytaj, bo sam przerabiałem temat w przedliftowym 1P.
Wersję standardową, czyli podświetlenie po otwarciu drzwi można zrealizować na większości sterowników, więc imo warto podłączyć pod bordnetz bo oprócz pinu za 1 zł czy kabelka serwisowego za 10 zł nic nas to nie kosztuje. Zyskujemy płynne zapalanie i ściemnianie po otwarciu zamknięciu drzwi, regulację jasności poprzez adaptację VCDS'em lub FIS'em, działanie niezależne od lampki podsufitki, zapłonu itd oraz cyfrowe zabezpieczenie przed zwarciem.
Do wersji, którą mam ja potrzebujesz wymienić bordnetz na 3C8, bo raczej masz 3C0. Zyskujesz możliwość zakodowania tak, aby lampki świeciły się podczas jazdy i możliwość regulacji jasności poprzez pokrętło regulacji jasności deski. Jasność na FIS/VCDS regulujesz dla trybu otwartych drzwi, a pokrętłem regulujesz jasność dla trybu zamkniętych drzwi. Wymieniając bordnetz zyskujesz także wszelkie inne funkcje lepszego bordnetza np. doświetlanie halogenami.

A tutaj mnie zainteresowałeś, świetne rozwiązanie - o to właśnie by mi chodziło. Rozumiem, że pierwszy krok to wymiana bordnetz(sprawdzę wczęśniej ale obstawiam, że posiadam wersję 3C0). Czy wymiana modułu jest ciężką sprawą? rozumiem, że w serwisie ktoś to zrobi - bo to pewnie jakies programowanie itp... Pewnie jak to ogarnę to się odezwę. Ale dzięki za pomysł :)

Pozdrawiam
Leon 1P, 2008, 1.9TD
blademan
Stella
Stella

Postprzez swierg » 20 lipca 2013, 01:56

blademan, wymiana bordnetza niekoniecznie musi być pierwszym krokiem. Ja na Twoim miejscu najpierw podłączyłbym pod obecny bordnetz, zakodował i zobaczył czy wszystko śmiga jak należy. Dopiero potem zabierz się za szukanie bordnetza 3C8 i pamiętaj, że potrzebujesz 30-bajtowego w wersji HIGH.

Sama wymiana nie jest trudna i raczej wymiana w ASO to nie jest najlepszy pomysł zarówno ze względów ekonomicznych jak i technicznych. Spokojnie w 30 min można wszystko ogarnąć łącznie z kodowaniem. Potrzebujesz tylko kabla i programu VCDS. Sama wymiana to banał i można zrobić to bez narzędzi. Przesuwasz czerwone zabezpieczenie wytczek, odpinasz wtyczki, wyjmujesz bordnetz z mocowania (jest na zatrzaskach) i tyle. Nowy zakładasz w odwrotnej kolejności. Zanim jednak wymienisz bordnetz dobrze jest zapisać sobie gdzieś kodowanie, ale najlepiej łącznie z opisami, co który bit oznacza. Ja zrobiłem screeny każdego bajtu z pomocnika długiego kodowania i za ich pomocą ręcznie kodowałem nowy. Można też użyć metedy kopiuj, wklej, czyli po prostu wkleić kodowanie starego do nowego, ale nie zawsze działa, bo różna bordnetzy mają te same funkcje zapisane w innych adresach (bajtach, bitach). Podczas całej operacji zbytnio nie ma co tam popsuć. Można jedynie coś nie tak zakodować, co nie spowoduje uszkodzenia auta czy sterownika, ale może pododować błędy, nieprawidłowe działanie niektórch funkcji np. nie będzie czterech ringów pozycyjnych z tyłu, a tylko dwa itp.

Jeśli rozumiesz to co napisałem w temacie kodowania, to spokojnie sobie poradzisz. Jeśli nie, jedź do kogoś ogarniętego z VCDS.
swierg
Sport
Sport

Postprzez blademan » 20 lipca 2013, 07:20

swierg, sprawdzałem i faktycznie mam 3C0... będę próbował najpierw podpiąć się pod niego a dalej zobaczymy jak będzie :) Teraz muszę się wybrać po kabelek bo jeszcze nie posiadam takowego a zapewne przyda się nawet do innych rzeczy.
Dzięki za rady i w miarę czasu będę dalej pytał...bo nie wierzę, żeby wszystko pięknie poszło :wink:

PS. kabelek jakiś możesz polecić?(na forum jest mnóstwo porad co do kabla - ile postów, tyle kabli ).
Leon 1P, 2008, 1.9TD
blademan
Stella
Stella

Postprzez swierg » 20 lipca 2013, 21:40

blademan, u mnie wszystko zadziałało od razu bez żadnych komplikacji, oczywiście po odpowiednim kodowaniu. Aczkolwiek podczas montażu się przykładałem, żeby wszystkie połączenia, izolacje, prowadzenie przewodów były dobrej jakości.

Kabelek zakup na stronie http://www.e-service.info.pl/ lub http://www.dhgate.com/wholesale-refine/diagnostic-tools/c112010002-009bp.html#as-009bp-1. Pamiętaj, że potrzebujesz kabla, który zadziała z programem VCDS i z autami wyposażonymi w CAN. Nie kupuj kabli w cenie do 50zł/15$, bo te kable są do starszych aut bez CAN.
swierg
Sport
Sport

Postprzez Fiddle » 24 września 2013, 18:04

Lepiej kupić taki kabel http://www.e-service.info.pl/VAG002.html czy bawic sie w te chinskie wyroby np: http://www.dhgate.com/product/2013-newl ... 2784610477 ??
Fiddle
Stella
Stella

Auto: Leon 1p1
Silnik: benzyna 1.4

Re: Odp: Footwell light, czyli oświetlenie przestrzeni wokół

Postprzez swierg » 29 października 2013, 18:40

To już od Ciebie zależy. W e-service masz wsparcie techniczne i nieco "pewniejszy" kabel. Z dhgate z kolei kupujesz za 50% ceny w e-service.

-- 29 października 2013, 19:40 --

Dziś znalazłem ciekawą funkcję do zakodowania poprzez VCDS. U mnie w bordnetzie 3C8 937 049 E wygląda to tak:

LC,25,6,Footwell-lights curve 0=Standard/1=LED

Zaznaczając bit 6 w bajcie 25 mamy możliwość ściemniania oświetlenia nóg podczas jazdy praktycznie do zera. Sterownik dostosowuje krzywą ściemniania do charakterystyki elektrycznej LEDów, zamiast klasycznych żarówek. W autach przedliftowych ściemniamy pokrętłem oświetlenia deski. W autach poliftowych pewnie jest analogiczna możliwość, z tym że ściemniamy przez maxi-dota.

Poprzednio żarówki klasyczne ściemniały się praktycznie do zera, natomiast LEDy do ok 50-60%. Teraz to LEDy ściemniają się prawie do zera. Testowane i u mnie działa :mrgreen:

Aha, dodam jeszcze, że zaznaczenie bitu nie ma na celu włączenia/wyłączenia diagnozy żarówek oświetlenia podłogi, działa nie tylko z całymi oryginalnymi lampkami LED, ale tylko z żarówkami LED włożonymi do standardowych lampek. Funkcja tylko dostosowuje ściemnianie do LEDów jak źródła światła.
swierg
Sport
Sport

Postprzez DawidGr » 7 marca 2014, 21:07

Panowie powiedzcie mi którędy pociągnąć kable od podsufitki do podświetlenia nóg?
Niestety podłączenie przez bordnetz odpada ponieważ takim specjalistą nie jestem, poza tym siadł mi kabel do vcdsa, a w weekend coś bym pogrzebał w samochodzie :)
DawidGr
Stella
Stella

Postprzez krystian_j » 2 maja 2014, 13:07

Okopię temat. Potrzebuję informacji czy jest możliwość zastosowania jakiegoś opornika żeby oświetlenie działało z paskiem LED. Jak podłączę żarówkę to jest ok a z paskiem LED zaświeci się na jakieś 3-4 s i gaśnie (wywala błąd w VCDS).
Obrazek
184 KM/ 400 Nm; DPF off; EGR off;
Strojenie http://www.kingsoft.com.pl/
krystian_j
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR [1P]
Silnik: BMN 2.0

Postprzez facet03 » 17 listopada 2016, 15:01

Znalazłem dzisiaj taki zestaw:
http://www.aliexpress.com/item/32244383 ... 83204.html

Macie pomysł jak to podłączyć ? Czy da radę zakodować na każdym bordernetz ? U mnie siedzi : 3C8 937 049 E Bordernetz SG H54 2602 (jaka to jest wersja low med high?)
facet03
Cupra
Cupra

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Bronek101 » 17 listopada 2016, 19:33

krystian_j napisał(a):żeby oświetlenie działało z paskiem LED
żeby oświetlenie działało to musisz dać przynajmniej 2m taśmy ledowej
Ja mam tak po ok 0,5m pod "każde" nogi i świeci i nie wali błędem,
Oczywiście podpięte pod bordnetz, tylko tą uboższą wersję 3C0 :(
michu, ja mam tyle zastosowane
Obrazek
a świeci to tak
Obrazek
Obrazek
"...nie wchodź mi tu ej z brudną podeszwą, bo mam nowe dywaniki kupione w tesco..."

"...wyłącznie konkretne audio, jazda przy dobrej muzyce..."

Obrazek
Bronek101
Signo
Signo

Silnik: BSE 1.6

Postprzez facet03 » 17 listopada 2016, 22:07

Masz paski led a ja znalazłem te 4 lampki w cenie 100 zł , tragedii nie na , ale pytanie jak z podłączeniem i zaprogramowanie czy po prostu podpiąć sie gdzieś pod lampkę od podsufitki czy cos .. moze ktoś robił to na takich lampkach ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez bzykofm » 17 listopada 2016, 22:51

Popatrz w instalacji golfa V, tam jest do tego miejsce, ale gdzie to nie wiem. W leonie fabrycznie bodajże podświetlenia podłogi nie było, ale jak się wepniesz w to samo miejsce co w golfie to zadziała :-D Tyle mi gościu powiedział jak to u mnie robił. W module elektroniki czy czymś takim. Z tym że ja mam pojedyncze diody. No i trzeba je chyba zakodować.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD

Postprzez Bronek101 » 18 listopada 2016, 09:01

Żeby zamontować te lampki to trzeba takie osłony nad nogi, tam jest miejsce na lampki, a jak nie to rzeźba :-)
Ja korzystałem z poradnika na forum chyba z golfa V, w którejś wtyczce wmodule masz wolny pin, zagniatasz odpowiedni i zpinasz, pozostaje kodowanie :-)
"...nie wchodź mi tu ej z brudną podeszwą, bo mam nowe dywaniki kupione w tesco..."

Obrazek
Bronek101
Signo
Signo

Postprzez facet03 » 18 listopada 2016, 13:56

Bronek odnajdziesz poradnik ? To sie wpina w ktory moduł i gdzie on sie znajduje ? Zapewne trzeba wtyczkę dokupić .. rzeźby sie noe ominie bo Leon nie miał z tylu podświetlenia nóg w standardzie czy w przodzie mail tez nie wiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez Bronek101 » 18 listopada 2016, 18:54

Poszukam wieczorem, wtyczki nie trzeba kupować tylko piny, konkretnie jeden. Wpinasz to w moduł pod kierownicą. Właśnie przez to zastosowałem paski, bo tylko przykleiłem i się trzyma

-- 18 listopada 2016, 19:54 --

swierg napisał(a):Przy szukaniu informacji trafiłem na takie tematy/tutoriale:
Golv V: 1 i 2
Touran
A3

ja korzystałem z tego pierwszego golfa V

Obrazek
Bronek101
Signo
Signo

Postprzez torzech » 13 grudnia 2016, 01:09

Bronek101 napisał(a):Żeby zamontować te lampki to trzeba takie osłony nad nogi, tam jest miejsce na lampki, a jak nie to rzeźba :-)

Masz może numery części tych osłon?
torzech
Sport
Sport

Auto: Skoda Octavia vRS

Postprzez winner4 » 13 grudnia 2016, 22:36

Też byłbym chętny zrobić takie podświetlenie u siebie, ładnie pasowałoby do oświetlenia modułowego na górze.
winner4
Sport
Sport

Postprzez Haszeer » 14 grudnia 2016, 19:13

Bronek101 napisał(a): żeby oświetlenie działało to musisz dać przynajmniej 2m taśmy ledowej

co? ja mam zaledwie jakies 20cm w sumie (po 10 na strone kierowca-pasażer) i chodzi bez problemu... ale tyle teorii ile fachowców :D
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez bzykofm » 14 grudnia 2016, 19:17

Ja mam pojedyncze diody i daje rade.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD

Postprzez Bronek101 » 14 grudnia 2016, 20:27

torzech napisał(a):Masz może numery części tych osłon?

Nie mam, nie mam zamontowanych, ciężko je zdobyć na rynku wtórnym, pozostaje aso i kosmiczne ceny coś pod 300 pln bodajże za sztukę
Haszeer napisał(a): Bronek101 napisał(a):
żeby oświetlenie działało to musisz dać przynajmniej 2m taśmy ledowej
co? ja mam zaledwie jakies 20cm w sumie (po 10 na strone kierowca-pasażer) i chodzi bez problemu... ale tyle teorii ile fachowców :D

Może trochę źle napisałem "przynajmniej". Mam po 0,5 m pod każde nogi i jak podłączyłem jeden kawałek to poświeciło kilka sekund i zgasło, a po dołożeniu drugiego kawałka już świeciło normalnie.
Zamontowaną mam zwykłą taśmę bez żadnych oporników.

Obrazek
Bronek101
Signo
Signo

Postprzez torzech » 14 grudnia 2016, 20:59

Bronek101 napisał(a):Nie mam, nie mam zamontowanych, ciężko je zdobyć na rynku wtórnym, pozostaje aso i kosmiczne ceny coś pod 300 pln bodajże za sztukę

Znalazłem już w innym wątku (w nawiasie dodałem ceny).

1P1863083 1UQ kierowca (234,17zł)
5P1863084A 1UQ pasazer (233,84zł)
N90698606 wkręt 6szt. (0,51zł/szt.)
WHT000155 śruba motylkowa 3szt. (11,86zł/szt.)

Czyli komplet wychodzi około 500zł.

-- 14 gru 2016, o 21:59 --

Jedną z osłon znalazłem w dobrej cenie na Alledrogo. ;)
http://allegro.pl/seat-leon-2-lewa-doln ... 71050.html
torzech
Sport
Sport

Postprzez miroA3 » 15 grudnia 2016, 11:06

torzech napisał(a):Znalazłem już w innym wątku (w nawiasie dodałem ceny).

z kiedy masz te ceny ?
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez torzech » 15 grudnia 2016, 11:09

miroA3 napisał(a):z kiedy masz te ceny ?

To są niby aktualne.

Ale... Ten sprzedawca, o którym wspomniałem powyżej, posiada zarówno lewe jak i prawe osłony.
Ja już zamówiłem komplecik (2x 80zł). :)
torzech
Sport
Sport

Postprzez facet03 » 28 lutego 2017, 19:54

torzech napisał(a):
Bronek101 napisał(a):Nie mam, nie mam zamontowanych, ciężko je zdobyć na rynku wtórnym, pozostaje aso i kosmiczne ceny coś pod 300 pln bodajże za sztukę

Znalazłem już w innym wątku (w nawiasie dodałem ceny).

-- 14 gru 2016, o 21:59 --

Jedną z osłon znalazłem w dobrej cenie na Alledrogo. ;)
http://allegro.pl/seat-leon-2-lewa-doln ... 71050.html

Ma ktoś dostęp do tych osłon ?
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez torzech » 28 lutego 2017, 20:00

michu napisał(a):Ma ktoś dostęp do tych osłon ?

Przeglądaj Allegro. Czasami się trafiają.
torzech
Sport
Sport

Postprzez facet03 » 28 lutego 2017, 20:04

Każdy to inaczej nazywa , po numerach części ani 1 aukcji
facet03
Cupra
Cupra

Postprzez torzech » 28 lutego 2017, 20:07

michu napisał(a):Każdy to inaczej nazywa , po numerach części ani 1 aukcji

Napisałem do sprzedającego, od którego ja kupowałem.

Może ma jeszcze jakieś zapasy. :)
torzech
Sport
Sport

Następna strona

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat