Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaz komputera pokładowego ??

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 17 grudnia 2015, 22:03

Ja u mnie w ogole w opcje nie moge wejsc - tak wyswietla i juz :) ale właśnie znalazłem ten temat i zaciekawił mnie ten swap na licznik z full fisem, i wtedy z modułem komfortu rozumiem, że kierownicę multifukncyjną też mógłbym podłączyć? Podajcie mi proszę numery tych części które potrzebne + opcje modułu komfortu..
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Reklama

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez artur_r0 » 18 grudnia 2015, 00:29

Haszeer napisał(a):u Ciebie pokazuje stopnie celcjusza pod kilometrami, u mnie musze przełączać w opcjach zeby widziec zamiast zegara, da sie to jakos ustawić bez ingerencji w komputer (VAG itp)?

Ponieważ masz wyższą wersję "wyświetlacza" Na załączonym obrazku jest najniższa możliwa wersja, bez komputera pokładowego - taki układ jest cały czas bez możliwości zmiany. Skoro masz komputer pokładowy to nic nie zrobisz, żeby mieć układ z wersji podstawowej. :wink:

michu napisał(a):Ja u mnie w ogole w opcje nie moge wejsc - tak wyswietla i juz :) ale właśnie znalazłem ten temat i zaciekawił mnie ten swap na licznik z full fisem, i wtedy z modułem komfortu rozumiem, że kierownicę multifukncyjną też mógłbym podłączyć? Podajcie mi proszę numery tych części które potrzebne + opcje modułu komfortu..

Najlepiej jak już inwestujesz to w moduł komfortu "high". Wtedy będziesz mógł podłączyć komputer pokładowy, kierownicę multifunkcyjną i tempomat. Moim zdaniem jak robić to całość - koszty na podobnym poziomie a zrobisz całość na raz.
Zobacz Profil
artur_r0
Signo
Signo
 
Posty: 181
Dołączył(a): 11 maja 2015, 21:51
Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 18 grudnia 2015, 05:48

A jesteś w stanie podać mi numery katalogowe tych wszystkich części potrzebnych? I powtarzam czy ktoś zna kogoś z okolic Poznania kto zrobi to dobrze?

Don't be the same, be better.
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez exb » 18 grudnia 2015, 09:20

żaden moduł komfort nie jest potrzebny (zrobisz tylko niepotrzebne zakupy ;)). Potrzebny jest "moduł kolumny kierowniczej" który obsługuje manetkę komputera pokładowego (możliwe że nawet taki masz choć mocno bym się zdziwił ;)).
TDI ... nie dla idiotów!!! No Smoke No Fun!!

Obrazek
_______________________
LEON II FR+ by ECUProject
Zobacz Profil
exb
Sport
Sport
 
Posty: 353
Dołączył(a): 26 marca 2008, 13:18
Lokalizacja: opolskie
Auto: Leon 1P FRrrrr

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 18 grudnia 2015, 09:56

Moduł komfortu w takim razie do czego się przydaje? exb masz może numery seryjne tych części ?
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Artur z12 » 22 grudnia 2015, 17:08

Witam. Przyłącze się do tematu zamierza też zrobić taki mod posiadam już licznik z dużym fisem manetki zakupiłem pod komputer pokładowy i tempomat. Mam leona z końca roku 2007 oryginalne jest kierownica multimedialna. Co jeszcze muszę kupić żeby wszytko grało :-)
Zobacz Profil
Artur z12
Stella
Stella
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 grudnia 2015, 16:30
Lokalizacja: Kraków/Oświęcim
Auto: Leon 2
Silnik: BLS 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 22 grudnia 2015, 17:12

Artur z12 napisał(a):Witam. Przyłącze się do tematu zamierza też zrobić taki mod posiadam już licznik z dużym fisem manetki zakupiłem pod komputer pokładowy i tempomat. Mam leona z końca roku 2007 oryginalne jest kierownica multimedialna. Co jeszcze muszę kupić żeby wszytko grało :-)


Masz może numery tych części co już kupiłeś??
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez artur_r0 » 22 grudnia 2015, 21:04

exb napisał(a):żaden moduł komfort nie jest potrzebny (zrobisz tylko niepotrzebne zakupy ;)). Potrzebny jest "moduł kolumny kierowniczej" który obsługuje manetkę komputera pokładowego (możliwe że nawet taki masz choć mocno bym się zdziwił ;)).

Masz rację, mówiąc moduł komfortu miałem na myśli ten co jest pod kierownicą - mój błąd.

Artur z12 napisał(a):Witam. Przyłącze się do tematu zamierza też zrobić taki mod posiadam już licznik z dużym fisem manetki zakupiłem pod komputer pokładowy i tempomat. Mam leona z końca roku 2007 oryginalne jest kierownica multimedialna. Co jeszcze muszę kupić żeby wszytko grało :-)

Masz multifunkcję oryginalną więc mam raczej dobrą wiadomość. Moduł pod kierownicą o którym mowa występuje w 3 wariantach:
Lowline: No additional Options/Features
Midline: Cruise Control, Board Computer
Highline: Cruise Control, Board Computer, Multi-Function Steering Whee

Skoro masz multifunkcję to powinien obsłużyć tempomat i komputer pokładowy.
W takim razie prawdopodobnie masz już wszystko co potrzebujesz. :wink:

Masz aktualnie komputer pokładowy?
Zobacz Profil
artur_r0
Signo
Signo
 
Posty: 181
Dołączył(a): 11 maja 2015, 21:51
Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 22 grudnia 2015, 21:09

Moi drodzy, ja prawdopodobniej mam żadnego modułu - kierownica bez żadnych funkcji "goła" nadal poszukuję info odnośnie numery części ico dokładnie trzeba kupić...

Moduł komfortu co to i do czego służy? to coś innego niż moduł pod kierownicą?
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez artur_r0 » 22 grudnia 2015, 21:16

michu napisał(a):Moi drodzy, ja prawdopodobniej mam żadnego modułu - kierownica bez żadnych funkcji "goła" nadal poszukuję info odnośnie numery części ico dokładnie trzeba kupić...

Moduł komfortu co to i do czego służy? to coś innego niż moduł pod kierownicą?

Masz wersję Reference bez kompa, tempomatu i multifunkcji w kierownicy?
Zobacz Profil
artur_r0
Signo
Signo
 
Posty: 181
Dołączył(a): 11 maja 2015, 21:51
Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 22 grudnia 2015, 21:30

dokładnie tak :)
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez artur_r0 » 22 grudnia 2015, 22:07

No to na 99% masz wersję modułu Low, która nie obsługuje niczego. Wtedy musisz wymieniać moduł. Jak starczy Ci tylko komputer pokładowy i tempomat to możesz szukać modułu w wersji Mid, ale wtedy nie będziesz mógł później dołożyć multifunkcji bo Mid jej nie obsłuży. Najlepiej od razu kupić High, ale wtedy jest znowu inna sprawa - często się zdarza, że przy module High i zwykłej kierownicy bez multifunkcji nie działa klakson. Generalnie najlepiej kupić High i zakładać komputer, tempomat i multifunkcję (w przypadku multifunkcji wydaje mi się że musisz kupić kierownicę, która ma sterowanie tylko do radia a nie taką co steruje też telefonem). Do tego potrzebujesz moduł high, manetki - tempomat i komputer no i nowe zegary. Podobno trzeba też podciągnąć jakąś wiązkę kabli, ale tutaj nie wiem nic więcej. Te informacje mam od Axee - działa tutaj na forum i dobrze ogarnia ten temat. Sprawdzał mojego Leona i wyszło, że w tym wyposażeniu co Ty masz (Reference) mam moduł Low. Ale ja mam krajówkę. Podobno występowały też golce co miały wyższe wersje modułu, więc możesz sprawdzić czy czasem u Ciebie tak nie jest, ale na 99% masz Low.
Numerów części Ci nie podam bo sam odpuściłem temat. Podliczyłem, że wszystkie części i robocizna wyjdzie około plus minus 2000pln i stwierdziłem że nie ma sensu. :wink:
Zobacz Profil
artur_r0
Signo
Signo
 
Posty: 181
Dołączył(a): 11 maja 2015, 21:51
Auto: Leon 1P 07-08
Silnik: BSE 1.6

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 13 stycznia 2016, 10:30

Moduł komfortu a moduł kolumny kierowniczej to 2 różne sprawy tak?

Don't be the same, be better.
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Haszeer » 13 stycznia 2016, 11:26

michu napisał(a):Moduł komfortu a moduł kolumny kierowniczej to 2 różne sprawy tak?

Don't be the same, be better.

tak, moduł komfortu jest bodajże od kierunkowskazów. mogłes kupić leosia z takim wyposażeniem już a nie dokladac teraz opcje ktore byly w standardzie :D wiecej kasy wybulisz :P
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Haszeer
Sport
Sport
 
Posty: 815
Dołączył(a): 10 marca 2015, 07:03
Lokalizacja: -KMI-
Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 13 stycznia 2016, 12:42

Haszeer napisał(a):
michu napisał(a):Moduł komfortu a moduł kolumny kierowniczej to 2 różne sprawy tak?

Don't be the same, be better.

tak, moduł komfortu jest bodajże od kierunkowskazów. mogłes kupić leosia z takim wyposażeniem już a nie dokladac teraz opcje ktore byly w standardzie :D wiecej kasy wybulisz :P


Chodzi o to że miałem wtedy ograniczony budżet, teraz powoli kilka rzeczy chce podokładać. Ogólnie mogłem kupić starsszego tzn 2005-2006 z lepszym wyposażeniem , a się akurat trafił model z 2008 (pierwsza rejestracja wrzesień 2008 - rok modelowy 2009) ale z gorszym wyposażeniem - więc stweirdziłem że wole młodszego a z lepszym wyposażeniem
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Misiek » 13 stycznia 2016, 20:45

Haszeer napisał(a):tak, moduł komfortu jest bodajże od kierunkowskazów

:shock: :shock: :shock:
Obrazek
To akurat z VW Touran, ale we wszystkich vag i nie tylko moduł komfortu odpowiada za podobne funkcje. Za oświetlenie odpowiada bordnetz.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2114
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez coyote01 » 13 stycznia 2016, 22:59

michu napisał(a):Moi drodzy, ja prawdopodobniej mam żadnego modułu - kierownica bez żadnych funkcji "goła" nadal poszukuję info odnośnie numery części ico dokładnie trzeba kupić...

W roku modelowym 2007 manetka świateł z obsługą tempomatu miała nr 1K0 953 513 A, manetka wycieraczek z obsługą komputera w zegarach miała numer 1K0 953 519 A. Nr-y modułu kolumny kierowniczej masz tu: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... e_Versions potrzebujesz 1K0-953-549 .. najprawdopodobniej pod pierścień ślizgowy "Type 2" z czujnikiem kąta skrętu (Steering Angle Sensor -> Yes). Ty masz wersję Lowline. Wersje Midline obsługują tempomat i komputer pokładowy, wersje Highline dodatkowo multifunkcję w kierownicy. Ale jeśli nie chcesz wymieniać kierownicy, nie kupuj Highline, bo nie będzie działał klakson. Nr-y liczników są różne w zależności chociażby od silnika (różne skalowania obrotomierza, prędkościomierza). Potrzebujesz wersję przedliftową z czerwonym wyświetlaczem.
VCDS 17.1.3
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 458
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Jarol » 14 stycznia 2016, 20:17

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

ogłoszenia zamieszczamy w dziale giełda
misiek

Mogę pomóc w zakodowaniu takiego licznika w aucie i przegraniu immo bo mam interfejs VAG DASH.
https://www.facebook.com/jarolchiptuning
Chiptuning / Diagnostyka / Hamownia DYNOMET
tel. 505 123 250
Zobacz Profil
Jarol
PARTNER
 
Posty: 204
Dołączył(a): 20 września 2007, 14:21
Lokalizacja: Zabrze
Auto: Seat leon 1P
Silnik: BKC 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Artur z12 » 24 stycznia 2016, 21:34

Witam ponownie wszystkich. Mam wszystkie części do przełożenia licznika na pełny FIS :-) Tylko teraz czas potrzebuje żeby to zrobić na spokojnie :-) Jak coś to mogę podać numery części jakie mam
Zobacz Profil
Artur z12
Stella
Stella
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 grudnia 2015, 16:30
Lokalizacja: Kraków/Oświęcim
Auto: Leon 2
Silnik: BLS 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 24 stycznia 2016, 21:50

To podaj nam tu wszystkie części i ich numery. Jaka masz aktualnie wersję?
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez lucasnufc » 15 lutego 2016, 19:08

To teraz takie pytanie. Czy do zwykłego leona podejdzie licznik od Fr? Rocznik ten sam
Zobacz Profil
lucasnufc
Sport
Sport
 
Posty: 345
Dołączył(a): 9 kwietnia 2014, 14:02
Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Haszeer » 15 lutego 2016, 19:57

lucasnufc napisał(a):To teraz takie pytanie. Czy do zwykłego leona podejdzie licznik od Fr? Rocznik ten sam
chodzi ci o duży fis?
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Haszeer
Sport
Sport
 
Posty: 815
Dołączył(a): 10 marca 2015, 07:03
Lokalizacja: -KMI-
Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez lucasnufc » 15 lutego 2016, 20:17

dokładnie tak. Ja mam wersje reference a widze na aukcji licznik od fra...
Zobacz Profil
lucasnufc
Sport
Sport
 
Posty: 345
Dołączył(a): 9 kwietnia 2014, 14:02
Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Haszeer » 15 lutego 2016, 21:40

lucasnufc napisał(a):dokładnie tak. Ja mam wersje reference a widze na aukcji licznik od fra...
skoro masz reference to duzy fis jest ci zbedny... twoj komputer jest zbyt ubogi aby odczytywac funkcje na duzym fisie. gdybys mial stylance to inna bajka
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Haszeer
Sport
Sport
 
Posty: 815
Dołączył(a): 10 marca 2015, 07:03
Lokalizacja: -KMI-
Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez coyote01 » 16 lutego 2016, 11:57

lucasnufc napisał(a):To teraz takie pytanie. Czy do zwykłego leona podejdzie licznik od Fr? Rocznik ten sam

Podejdzie. Ważne żeby był z diesla żebyś miał dobrze wyskalowany obrotomierz i żeby był z przedlifta, bo wg opisu taki masz samochód.

Haszeer napisał(a):
lucasnufc napisał(a):dokładnie tak. Ja mam wersje reference a widze na aukcji licznik od fra...
skoro masz reference to duzy fis jest ci zbedny... twoj komputer jest zbyt ubogi aby odczytywac funkcje na duzym fisie. gdybys mial stylance to inna bajka

O jakim komputerze piszesz?
VCDS 17.1.3
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 458
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Haszeer » 16 lutego 2016, 15:09

coyote01 napisał(a):O jakim komputerze piszesz?

modul komfortu/komputer sterujacy jak to juz tam nazywasz, nie obsluguje opcji zwiazanych z duzym fisem
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Haszeer
Sport
Sport
 
Posty: 815
Dołączył(a): 10 marca 2015, 07:03
Lokalizacja: -KMI-
Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez coyote01 » 16 lutego 2016, 15:19

Nie sądzę aby moduł komfortu miał coś do tego. Jeśli brakuje manetki do sterowania "komputerem" (tym co widać na FISie), to trzeba ją dołożyć i wymienić moduł zespolony kolumny kierowniczej (1K0-953-549) na co najmniej wersję midline.
VCDS 17.1.3
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 458
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 25 listopada 2016, 18:40

Czy mogę zamontować moduł kolumny kierowniczej w wersji high, tempomat + kierownice z multifunkcją bez montażu licznika z fisem? będzie to działało ?
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez coyote01 » 1 lutego 2017, 21:14

Będzie.To tylko kwestia zakodowania modułu. Ale istotne jest to, że wkładając highline musisz wymienić wiązkę w kierownicy (tą od poduszki/klawiszy multimedialnych/klaksonu), inaczej nie będzie działał klakson (ze względu na klawisze multimedialne inaczej są zorganizowane piny).
VCDS 17.1.3
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
coyote01
Sport
Sport
 
Posty: 458
Dołączył(a): 17 sierpnia 2010, 08:41
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez cerry » 11 marca 2017, 16:12

Moje auto to Altea, ale mam nadzieję, że uda się mi tu uzyskać odpowiedź na moje pytanie.
Seata Altea 1,6 benzyna, 102KM, 2004r Kod silnika: BGU, wersja regular. Nie mam FIS, ale mam kierownice z obsługą radia.

1) Czy aby uruchomić tempomat wystarczy wymiana przełącznika i programowanie, czy coś jeszcze trzeba robić / wymieniać?
2) Czy na posiadanym osprzęcie aby uruchomić 1/2 FIS wystarczy wymiana samej manetki, czy musi być wymieniony cały licznik? Jężeli cały licznik to sens ma tylko przejście na Full FIS. Wówczas licznik + manetka + programowanie i byłby cały pakiet, czy jeszcze coś trzeba zmieniać?
Zobacz Profil
cerry
Stella
Stella
 
Posty: 2
Dołączył(a): 11 marca 2017, 15:53
Auto: Altea
Silnik: benzyna 1.6 8V

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 14 czerwca 2018, 19:15

Pytanko dla tych co maja full fisa w przedlifcie , czy wyswietla Wam gdzieś otwarcie klapy bagażnika?
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Arczii » 15 czerwca 2018, 11:15

Tak wyświetla mi na full fis
Zobacz Profil
Arczii
Sport
Sport
 
Posty: 570
Dołączył(a): 8 lutego 2014, 17:58
Lokalizacja: PL
Auto: Leon
Silnik: turbo diesel inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 15 czerwca 2018, 11:24

Arczii napisał(a):Tak wyświetla mi na full fis


Daj fotkę :)
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 20 czerwca 2018, 18:09

Mam w sumie taki problem, na fisie nie wyswietla mi prawych tylnych drzwi. Przez jakis zamek szwankował, nie zawsze otwierał sie od zewnątrz. Został wymieniony na zamiennik i zamek działa Ok, jednak nadal nie wyswietla go fis , ma ktoś jakis pomysł?
Na fisie rownież nie widze klapy bagażnika , cos tutaj trzeba zakodować lub przeciągnąć kabelek?
Fisa w wyposażaniu Leona nie było, był dokładany.
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Misiek » 21 czerwca 2018, 20:34

ja też dokładałem fis i pokazuje klapę bez żadnego kodowania czy kabli
przykładowe foto. Gdy świeci na czerwono to znaczy że otwarta, jak jest przeźroczysta (tylko obramowanie czerwone) to znaczy że zamknięta
Obrazek
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2114
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez facet03 » 21 czerwca 2018, 20:50

Niestety u mnie cały czas jest przezroczysta (zamknięta). Zamek klapy działa bez problemu , wiec nie wiem w czym problem :/ gdzie szukać przyczyny ?
Zobacz Profil
facet03
Cupra
Cupra
 
Posty: 2316
Dołączył(a): 28 listopada 2015, 00:00
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Leon II FR 2.0 170km BMN 2008r Licznik Fis help

Postprzez Damianbmwe46 » 31 sierpnia 2018, 21:08

Witam zakupiliśmy samochód jest to Leon II FR 2.0 170KM BMN 2008r.Chodzi o licznik

https://zapodaj.net/78cf7c21b8864.jpg.html

Auto posiada tempomat który działa+kierownicę multifunkcyjną tutaj zdjęcie jak to wygląda:

https://zapodaj.net/9a3b8f6dbc1f9.jpg.html

Z prawej strony jak przełącznik wycieraczek jest manetka na której pisze T,R,I,P Pytanie mam takie czemu wyświetlacz nie pokazuje spalania? tylko godzina ile minut się jedzie,temperatura.Czasami manetka po prawej s tronie bo tam są gdzie te napisy T,R,I,P są przycisk takie jak po lewej stronie przy tempomacie plus pod spodem manetki jest jakiś przycisk RESET tak pisze ale naciskając/trzymając nic się nie pokazuje na komputerze.Trzeba coś dołożyć czy jak?
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Leon II FR 2.0 170km BMN 2008r Licznik Fis help

Postprzez Misiek » 31 sierpnia 2018, 21:25

przyciskami prawej manetki wybierasz co aktualnie wyświetla fis (góra, dół) przytrzymując w dół wyświetla Ci się menu fis.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2114
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Damianbmwe46 » 31 sierpnia 2018, 21:52

Czytałem teraz w książce od Leona,że na włączonym zapłonie przytrzymać przycisk reset 2 sekundy pod spodem manetki
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Misiek » 31 sierpnia 2018, 22:02

wtedy kasuje Ci się średnie spalanie, dystans itp. Przytrzymując góra lub dół przez ok 2 sek masz menu fis. Specjalnie poszedłem sprawdzić bo ja to robię intuicyjnie i mogłem pomieszać, ale jest tak jak Ci piszę.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2114
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Damianbmwe46 » 2 września 2018, 17:45

hehe ok kolego w Niedzielę to dopiero sprawdzę :) ale musi to być obowiązkowo robione na włączonym zapłonie ale silnik nie uruchomiony? bo jak silnik był uruchomiony i trzymałem przycisk na prawej manetce góra lub dół po parę sekund i nawet przycisk reset parę sekund to nic się nie działo.. dlatego,że silnik był uruchomiony?? i trzeba to przed uruchomieniem zrobić?

-- 1 września 2018, 17:55 --

Witam kluczyk dałem na zapłon i trzymałem przyciski od manetki prawej tutaj jak T,R,I,P i nic się nie działo..

-- 2 września 2018, 18:45 --

Pomoże ktoś? dzisiaj się tym bawiłem,kluczyk na zapłon itp naciskam na prawej manetce tam jak NAPISY TRIP przycisk górny/dolny a nawet ten na dole reset/ok co pisze trzymam po kilka sekund i nic się nie zmienia na ekranie wyświetlacza :evil:
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez miroA3 » 2 września 2018, 18:07

wszystko masz opisane w instrukcji uzytkowanika, proste jak budowa cepa
to samo jest w golfie 5 ( przedlift ) i np golfie 6 ( polift ) , bardzo zblizone, prawie takie samo we wszystkich VAG-ach z danych rocznikow
milion filmikow na youtube itd

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
miroA3
FR
FR
 
Posty: 1653
Dołączył(a): 5 kwietnia 2006, 09:09
Lokalizacja: Kraków
Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZ 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Damianbmwe46 » 2 września 2018, 18:15

Czytałem to 10 razy już :-) tak wygląda u nas licznik + manetka

https://zapodaj.net/49129d1def198.jpg.html
https://zapodaj.net/2277c79c7d74a.jpg.html

mozna klikać dowoli przyciskami na manetce tutaj jak trip góra dół jak i tym pod spodem co pisze reset/ok nawet trzymać to po kilka sekund wszystko itp i nic sie nie zmienia oprócz tego co na zdjęciach jest czyli temperatura itp

PS radio jest nieoryginalne założone VORDON i nie wiem czy może to mieć coś wspólnego ze nie działa
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez miroA3 » 2 września 2018, 18:37

Damianbmwe46 napisał(a):tak wygląda u nas licznik + manetka


wyglada tak samo jak w instrukcji...
skoro w ogole nie reaguje to chyba jest jednoznaczne...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
miroA3
FR
FR
 
Posty: 1653
Dołączył(a): 5 kwietnia 2006, 09:09
Lokalizacja: Kraków
Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZ 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Damianbmwe46 » 2 września 2018, 19:09

czyli uszkodzona manetka by była?
Dodam wycieraczki itp działa wszystko
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Axee » 2 września 2018, 22:25

Damianbmwe46 napisał(a):czyli uszkodzona manetka by była?

Jesli dziala tempomat, to uszkodzona jest manetka od komputera pokladowego prawdopodobnie, mogl sie przerwac przewod w manetce, przy odrobinie zdolnosci manualnych, da sie to naprawic.
Ale mozna by sciagnac poduszke, kierownice i dolna obudowe kolumny kierownicy i potrzasnac modulem pod kierownica, byc moze styki zasniedzialy. Ale najpierw odpiac akumulator na 10s. i sprawdzic dzialanie (jak ktos korygowal kilometry :D to mogl sie fis przywiesic).
Pozdrawiam Axee® LCT


Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 30 stycznia 2008, 14:21
Lokalizacja: Gliwice
Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Damianbmwe46 » 3 września 2018, 19:49

rozumiem.A czy jeszcze jakaś może być przyczyna tego? bezpiecznik czy coś? :)
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Misiek » 3 września 2018, 20:27

bezpieczniki nie mają tu znaczenia
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2114
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Damianbmwe46 » 6 września 2018, 23:12

wyrwałem za 39zł manetkę z 2008r z alledrogo :-D gdzie połowa to zwykłe a dwie tylko były z przyciskami TRIP.Jedna z całą kolumną za 220zł i ta za 39zł.W niedzielę montaż

Mam nadzieję,że ten komputer pokładowy nie działa o tą manetkę.Do tego na obecnej manetce dziwnie wycieraczki działają.Jeśli podniesie się o jeden stopień manetkę do góry to wycieraczki podczas deszczu latają jak głupie i żadne regulacje prędkości na manetce nic nie dają.. także wycieraczki chodza ale jak zwariowane.. i komputer nie działa.Natomiast lewa manetka od tempomatu hula,tempomat itp tez..+
Zobacz Profil
Damianbmwe46
Stella +
Stella +
 
Posty: 31
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:50
Region: świętokrzyskie
Auto: e46
Silnik: inny

Re: Montaz komputera pokładowego ??

Postprzez Misiek » 10 września 2018, 19:56

Damianbmwe46, jeśli masz czujnik deszczu/zmierzchu to tak to działa że raz w górę działają w trybie "auto" i wtedy regulacją prędkości ustawiasz czułość czujnika.
Obrazek
FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 2114
Dołączył(a): 18 listopada 2009, 18:58
Lokalizacja: PL
Region: śląskie
Auto: leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Poprzednia strona

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość