Siema Leonowicze,
Z góry uprzedzam, iż zanim założyłem temat szukałem na forum i zobaczyłem, że nie ma jednego konkretnego tematu, który pokazywał by jak zamontować sobie lampy xenonowe od początku do końca w Leonie 1P , ( Nie licząc tematu: xenony - ogóle zagadnienia, problemy i pytania) - więc uważam, że może się przydać
Postanowiłem w swoim Leosiu zamontować lampy xenonowe. Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby razem ze mną opisać liczbę części i ewentualnie problemów, które napotkam aby to zamontować.
Poniżej pytania które mam na tą chwilę.
1) Po 1 - Zderzak, trafiłem na temat, gdzie nie zostało do końca wyjaśnione czy należy kupić nowy od wersji ze spryskami czy w obecnym można wyciąć sobie dziury na spryski? Potem na to założyć zaślepki?
2) Po 2 - Spryskiwacze, jakie części trzeba ogarnąć? Był jeden wyczerpujący temat z 2005 roku dotyczył wersji 1M. Dzwonić do serwisu i pytać?
Trzeba wymieniac / dokładać dodatkowy zbiornik ? Wymieniać pompkę do sprysków?
3) Po 3 - Same lampy. Mam Leonka z 2007 roku, więc rozumiem, że z Toledo i Altea wersja przedliftowa będą lampy pasować? Co oprócz lamp? Żarówki, Żarniki ? przetwornice ? Oczywiście w gre wchodzą tylko oryginały, nie jakieś chinole albo pokrewne tego typu przeróbki obecnej lampy lub inne wynalazki.
4) Po 4- Instalacja- Z tego co już zdążyłem się zorientować, należy wymienić kostki ? Czy coś jeszcze innego? Czy mógłby ktoś rzucić jakimś schematem? Trafiłem na 1 ale dotyczy lamp bixenonowych, więc chyba potrzebny jest inny
5) Po 5- Samopoziomowanie- Czy lampy posiadają regulację, jakieś silniczki zamontowane? Czy trzeba coś modzić w zawieszeniu? Czytałem post:
„ Musiałbym jeszcze wymieniaĆ włącznik świateł by był bez regulacji, czujniki , kable, robota, jak by już miało byĆ tak jak powinno dodatkowe koszty ... i to chyba nie małe..
Na razie zostawiam tak jak jest, regulacja działa ze środka pokrętłem. „
Czyli nie trzeba wymieniać włącznika świateł i jeśli będą dobrze ustawione będzie ok?
6) Po 6- Komputer- Z tego co wiem, trzeba coś przeprogramować, ponieważ może zdarzyć się fakt, że lampy będą migać. Czy mam rację?
7) Po 7 – Koszty. Z jakimi trzeba się liczyć, lampy przetwornice żarówki co najmniej 1500 zł a dalej?
Odpowiedzi na pytania oraz wszelkie sugestie, podpowiedzi bardzo mile widziane.
Oczywiście jeśli ktoś, montował, wie jakie problemy mogą mnie napotkać albo zna fachowców z forum czy spoza niego, który zajmuje się czy to przerobniem instalacji, czy zamontowaniem sprysków czy czegokolwiek chętnie przygarnę kontakt. Lepiej jechać pół Polski a mieć zrobione dobrze, niż potem klnąć, że coś jest nie tak. :>
Być może jest firma która robi to od początku do końca? Szukałem ale do Leonka nie znalazlkem.
Mam nadzieję, że dobrze trafiłem i pomożecie w zamian oferuje oczywiście pełną foto- relację oraz opisem – na pewno komuś się w tym temacie pomoże.