Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Naprawa klamki tylnej klapy

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Naprawa klamki tylnej klapy

Postprzez untaztood » 18 lipca 2014, 09:14

Od jakiegoś czasu zaczęły mnie nawiedzać dziwne przypadłości - tylna klapa, mimo iż auto otwarte, nie dała się otworzyć.
Za którymś razem łapała, aż padła zupełnie - nie wydawała nawet żadnego dźwięku - jedynie efekt był taki, jak przy zamkniętym aucie.

Po zdjęciu tylnej tapicerki i odłączeniu kostki od klamki okazało się, że idą tam dwa przewody. Po połączeniu na krótko mechanizm oczywiście działał poprawnie.

Po odkręceniu jednej śrubki z klamki, wychodzi na wierzch mikrostyk zalany plastikiem. To on padł, gdyż bardzo mocne wciśnięcie zwalniało blokadę.

Po zeskrobaniu plastiku udało mi się dojść do styków - stary mikrostyk wyłamałem, a nowy zalutowałem. Miałem takich kilka z różnych zamków drzwi.
Po sprawdzeniu czy wszystko działa, nałożyłem silikon. Wygląda i działa jak nowy :)

Obrazek
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Reklama

Re: Naprawa klamki tylnej klapy

Postprzez -arti- » 18 lipca 2014, 15:37

Ja miałem tą samą przypadłość - i zastosowałem patent z kontakt Sprayem wstrzykniętym pod tą czerwoną gumkę. Jak na razie od wczesnej wiosny działa bez zarzutu i oby na wieki.

Przynajmniej teraz wiadomo dla ewentualnie mających kłopoty z tylnym zamkiem o co ,,kaman" i co jest najczęściej winowajcą zamieszania.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez CzykuCzyk » 22 lipca 2014, 14:57

Chciałbym dodać swoją obserwację do w.w objawów:
Mikrostyk wcale nie musi być uwalony w przypadku nieotwierającej się klapy. U mnie na przykład mimo identycznych objawów padnięte było przejście pomiędzy mikrostykiem, a stykami w które wpinało się kostkę(na tym 90 stopniowym załamaniu, między gniazdem kostki, a mikrostykiem). Objaw był taki, że po zapięciu kostki w gniazdo i opukiwaniu go - działał( później na mierniku wyszło, że jeden z pinów łączył dopiero po zruszeniu).
Rozwierciłem wyżej pokazany element(w miejscu, gdzie był błyszczący plastik - u kolegi wyżej w tym miejscu jest już silikon) aż ukazały mi się dwie błyszczące końcówki mikrostyku, dolutowałem dwa cienkie kable, zalałem klejem w sztyfcie(na gorąco), prysnąłem sprayem na czarno, kable wypuściłem przez dziury wywiercone od dołu gniazda kostki, zalutowane końcówki wpiąłem w oryginalną kostkę, a kostkę zapiąłem do gniazda. Działa jak należy, wygląda oryginalnie i 260zł w kieszeniu :-D całość zajmuje góra 30 min człowiekowi, który ma znikome pojęcie o elektronice 8)
Był niebieski 1M 1,9 TDI ALH+
Był grafitowy 1P 1,9 TDI BLS+ by MastersTuning
Obrazek
Jest grafitowe BMW E60 530d 285hp/585nm by MastersTuning
CzykuCzyk
Sport
Sport

Auto: BMW 530d
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gromeloxo » 27 marca 2018, 15:49

Chodzi o zamek w dolnej części po otwarciu klapy? Czy o "ZNACZEK" Seata? Gdzie szukac tego mikrostyku?
gromeloxo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BXE 1.9

Postprzez jendrek1975 » 27 marca 2018, 16:35

Jak już został odkopany temat z 2014 roku :x to tu mamy fajny poradnik :

https://www.youtube.com/watch?v=pU_wV1aYtlQ
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport