Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Miękki tył Altea XL

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Miękki tył Altea XL

Postprzez leonZawodowiec » 4 listopada 2014, 12:14

Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że jak na tylnej kanapie usiądzie 2 osoby to zawieszenie mocno "siada", czasami dochodzi do ocierania podłogą o garby na nierównej drodze. Szukałem w sklepach wzmacnianych sprężyn, ale do mojego modelu nie występują. Znalazłem na alledrogo takie zestawy wspomagające. Może ktoś z zacnych forumowiczów orientuje się czy takie zestawy załatwią mój problem.
Pozdrawiam
http://allegro.pl/sprezyny-wspomagajace-pomocnicze-seat-altea-i4681170267.html
leonZawodowiec
Stella
Stella

Auto: ALTEA XL 1.9 140KM
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Miękki tył Altea XL

Postprzez bazik122 » 9 listopada 2014, 12:20

Ja bym najpierw spróbował dać uniwersalną gumę podwyższającą pod sprężyny kosz to ok 8 zł sztuka a jak by to nie pomogło to dopiero bym spróbował dać te sprężyny wspomagające ;)
bazik122
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Re: Miękki tył Altea XL

Postprzez Tom-Tdi » 9 listopada 2014, 14:23

Ja bym się przyjrzał dokładnie tylnemu zawieszeniu bo coś jest ewidentnie nie halo...zwróć uwagę na amortyzatory.
Przy 5 osobach na pokładzie i pełnym bagażniku auto powinno sobie radzić z normalnymi nierównościami (nie mówię tutaj oczywiście o mega koleinach).

Różnego rodzaju eksperymenty typu dokładane twardsze sprężyny na tył czy gumy podwyższające mogą być tragiczne w skutkach. Wystarczy, że przed samochód wyskoczy Ci zwykły pies, a samochód nie zda prostego "testu łosia"-ominięcia przeszkody.

Jeśli chcesz już coś kombinować z twardszymi sprężynami to albo na obie osie, albo wcale :wink: