Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaż świateł przeciwgielnych

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Montaż świateł przeciwgielnych

Postprzez Piątal » 5 lipca 2015, 12:49

Witam
Na wstępie bardzo przepraszam, jeśli temat był, ale w wyszukiwarce nie mogłem znaleźć odpowiedzi.

Chcę zamontować światła przeciwmgielne przednie. Mam już zderzak ze światłami. Potrzebuję na pewno włącznika. Czy coś jeszcze? Czy jakaś nowa wiązka kabli jest potrzebna? Sprawa jest o tyle skomplikowana, że operację montażu kilka lat temu zaczął warsztat, który się spalił. Nie wiem czy zamontowali jakieś kable i czy w ogóle są potrzebne. Jeśli potrzebna jest jakaś wiązka kabli i/lub coś jeszcze, to proszę o informację co to jest i jak sprawdzić, czy już to mam :)

Pozdrawiam
Tomek
Piątal
Stella +
Stella +

Auto: Leon II

Reklama

Re: Montaż świateł przeciwgielnych

Postprzez miroA3 » 6 lipca 2015, 05:55

Piątal napisał(a):Czy jakaś nowa wiązka kabli jest potrzebna?

a jak chcesz podłaczyć halogeny z samochodem ? po wifi ? :wink:

kable tak z prawej strony, jak i z lewej strony
wtyczki do halogenów
piny do kabli
kable przeprowadzić z przedziału silnikowego przez ścianą grodziową auta ( dziura za akumulatorem, tam idą wszystkie kable )
do środka auta ( kable kupić sobie trzy kolory, np brązowy do masy i dwa różne kolory na dwie strony auta )
sprawdzić czy bordnetz ma możliwość zakodowania świateł przeciwmgielnych, jeśli nie to trzeba go wymienić na taki który to obsługuje
podłączyć się do borda kablami, znowu piny, cyna, lutownica itd.
zmienić wyłącznik na obsługujący światła przednie przeciwmgielne
zakodować w bordnetz halogeny
zrobione jak fabryka

opcja druga
halogeny, wtyczki, kable, piny, przekaźnik, kable do środka
w środku osobny wyłącznik tylko do halogenów
jest to druciarstwo, ale da się..
wady, zależnie od podłączenia mogą np. zaświecać się na zgaszonym aucie, ale uruchomionym już nie...
jeśli się zaświecą to będą co parę sekund gasnąć..
elektryka auta odcina zasilanie itd

Piątal napisał(a):Nie wiem czy zamontowali jakieś kable

my też nie wiemy.. jak idzie coś luzem to zapewne zaczęli..
ja bym zrobił wszystko swoje.
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez Piątal » 6 lipca 2015, 16:36

Samemu tego nie będę robił, bo się na tym nie znam. Zostawię to elektrykowi. Chodzi mi jedynie o to, że mieszkam za granicą i będzie to musiała być szybka akcja, bo przyjeżdżam na bardzo krótko. Jak się okaże, że czegoś nei ma, to dupa- nie zrobię. Czy przeciętny elektryk samochodowy będzie miał wszystko co potrzeba na miejscu (oczywiście poza włącznikiem), czy muszę wcześniej kupić na allegro jakieś specjalne kable dedykowane do seata do tego celu? Pytanie może głupie, ale mam niewielką wiedzę o elektryce w samochodzie.
Piątal
Stella +
Stella +

Auto: Leon II

Postprzez miroA3 » 7 lipca 2015, 08:09

nie czytasz...

1. podepnij VCDS i sprawdz w bordnetz czy masz mozliwosc zakodowania halogenow,
jesli nie, to musisz kupic " bogatsza " wersję
2. nikt nie wywrozy co ma , z czego nie ma elektryk, trzeba sie z kims umowic wczesniej na robote
3. nie ma czegos takiego jak dedykowane kable dla seata, to nie prom kosmiczny, tylko stare auto..
- zwykle kable
4. do halogenow piny i wtyczki, do bordnetz piny, do wylacznika piny
- jest na forum temat o nr czesci z etki itd, poprosic o numery fabryczne
- nie znam leona na tyle, nie wiem czy byly rozne wersje halogenow, jak jest to np w audi, gdzie zwykly halogen ma inna wtyczke , a wersje s-line i S maja inną, inaczej sie tez podlacza halogeny w samym bordzie...

5. jak napisalem wyzej mozna to zrobic po drucie, wtedy kazdy elektryk sobie poradzi, wylacznik nie jest potrzebny, tzn jest, ale nie ten od swiatel, bo on dziala tylko jesli zrobi sie i zakoduje tak jak fabrycznie
- podlaczasz wtedy halogeny przez przekaznik do wylacznika na zasadzie zwyklego " pstryczka " niezalezne od reszty swiatel..
zaleznie od rocznika i zasilania, moze swiecic, moze nie swiecic prawidlowo, np. po uruchomieniu auta komputer bedzie odcinal takie falszywe zasilanie i bedzie dyskoteka itd.

leon 1p jest staruszkiem, ale juz autem z pełną szyną CAN, czesto nie da sie czegos zrobic byle jak..
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Halogeny

Postprzez Kuba_Maly » 28 lipca 2015, 13:38

Witam! posiadam w swoim p1 halogeny z przodu lecz nie świecą, przy okazji wymiany oleju zajrzałem pod auto i okazało się, że halogeny nie są podłączone (nie ma do nich kabli). Jak mogę sprawdzić czy halogeny były podłączone przed wymianą zderzaka czy są dołożone po wymianie ? włącznik w środku jest z halogenami.

przeniosłem do istniejącego wątku
misiek
Kuba_Maly
Stella
Stella

Auto: P1
Silnik: BKC 1.9

Re: Halogeny

Postprzez untaztood » 28 lipca 2015, 13:54

Możesz np. zdekodować swój VIN.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Re: Halogeny

Postprzez Kuba_Maly » 28 lipca 2015, 16:26

<szary, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, centralny zamek, radio, wspomaganie kierownicy, ABS, poduszki powietrzne, immobiliser, światła przeciwmgłowe> takie coś według vin-u pisze ale pisze też że silnik to 1.6 benzyna... a skąd idą kable do halogenów ? może uda mi się je zlokalizować i wtedy sprawdzę czy po włączeniu jest na nich napięcie ?
Kuba_Maly
Stella
Stella

Auto: P1
Silnik: BKC 1.9

Postprzez Misiek » 28 lipca 2015, 21:52

może ktoś dołożył zderzak i włącznik i nie dodał instalacji a fabrycznie nie masz halogenów... Mamy temat na forum gdzie zdekodują Ci vin, albo podjedz do salonu i powiedzą Ci czy fabrycznie były.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez CichyŁ » 13 marca 2016, 14:06

witam z racji że jestem na etapie montażu halogenów w 1P to odgrzeje kotleta i wrzucę linka do forum turana tam jest ładny opis jak to zrobić
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2838
pozdrawiam
CichyŁ
Stella +
Stella +

Auto: leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat