drodzy forumowicze, ponieważ dostaję już "kociokwiku" z Leonem, bardzo proszę pomoc w rozwiązaniu pewnej kwestii. Mianowicie, podczas jazdy samochodem już od momentu ruszenia zaczynają się pojawiać wibracje na kierownicy (ale nie takie wibracje jak przy zwichrowanych tarczach czy też uszkodzonym przegubie wew. tylko delikatne drgania, jakby ktoś masażer zainstalował na kolumnie kierownicy).
Efekt jest o tyle irytujący, że po jeździe np. 10 minutowej trzymanie kierownicy robi się na tyle irytujące i drażniące, że jazda samochodem robi się nieprzyjemna i pojawia się mrowienie na dłoniach.
Poniżej lista rzeczy, które wykonywałem, przy próbie zniwelowania tego efektu:
- Kontrola na stacji diagnostycznej (gałki, sworznie, gumy stabilizatora, amortyzatory) - zawieszenie OK
- Wymiana łącznika elastycznego wydechu na nowy (wycięcie i wspawanie) - nie uderza o podwozie, wydaje się być OK ale może po jego stronie leży przyczyna?
- Wykonanie zbieżności - była w granicach normy, jednak mechanik podregulował ją - efekt wibracji nie zmniejszył się i nie zwiększył
- Wymiana opon na nowe Dębica Frigo 2 + wyważanie - felgi proste - na letnich starych oponach efekt był ten sam.
- Ostatnio wymieniane łożysko w prawym przednim kole, jednak przed i po wymianie wibracje są takie same.
- Wymiana gum stabilicatora
- Wymiana oleju, świec, cewki zapłonowej na cylindrze nr 2
Do wymiany mam jeszcze obejmę metalową łączącą rurę od Kata do tłumika środkowego i może to on robi problem bądź łącznik elastyczny, jednak wg. mechanika łącznik jest OK. Podczas jazdy i dodawania mocniej gazu wibracje zwiększają się w przedziale obrotów silnika 2000-3000 obr/min i przy jeździe 110-120 km/h wibracje są najmniejsze.
Czy walczył już ktoś może z takim problemem, nie ukrywam, że powoli szukam już rozwiązań drastycznych czyli wymiana po kolei wszystkich elementów zawieszenia, ale jest to i czasochłonne i bardzo kosztowne, temu też pytanie ślę do forumowiczów.
Bardzo proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, czytałem na forum i w sumie ciężko określić takie przypadki jak ja. Znalazłem informacje tylko o łaczniku elastycznym, poduszkach pod silnikiem (nie czuję uderzenia podczas zmiany biegów więc poduszki teoretycznie wykluczam) oraz przegubie wew. i tarczach, jednak nie bardzo byłem w stanie dopasować takich przypadków do mojego

Pozdrawiam
Adaś