Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Problem z szybami

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Problem z szybami

Postprzez grzechu83 » 27 lutego 2009, 13:01

Witam
Odkąd kupiłem auto mam taki problem (początkowo myślałem nawet, że tak ma być): po mocnym wciśnięciu przycisku szybek (czy prawa czy lewa) opuszczają się samoczynnie do końca, ale adekwatna operacja domykania już nie działa (też na obu). Próbowałem kilkakrotnie adaptacji kluczykiem w zamku (otwieranie, zamykanie itd), ale nic to nie daje. Jak to rozwiązać?
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Reklama

Re: [ALL] Problem z szybami

Postprzez 16czarny16 » 27 lutego 2009, 22:48

Spróbuj na przekreconym zapłonie wcisnąć przycisk i nie puszczajac opuścić ją do samego dołu i tę samą czynność powtórz podnosząc, później wyłacz zapłon i po ponownym przekręceniu lub po odpaleniu auta powinno być już ok.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez grzechu83 » 28 lutego 2009, 14:01

16czarny16, dziś próbowałem różnych kombinacji i szyba od pasażera się jakby odblokowała (trzeba przytrzymać sekundę, ale domyka się do końca), ale od kierowcy dalej zima.
Jakieś pomysły?
grzechu83
Signo
Signo

Postprzez 16czarny16 » 28 lutego 2009, 15:38

A próbowałes odłaczenie aku... i skasowanie? a po podłączeniu ponowne wprogramowanie?
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez topola » 1 marca 2009, 12:55

ja nie wiem jak jest w leonie ale mój znajomy w sceniku miał tak że jak odłączył akumulator to szyby mu się podnosił i opadały ale musiał trzymać do końca, musiał parę razy pozamykać i otwierać żeby "nauczyć" auto automatycznego domykania.
Obrazek
topola
Sport
Sport

Auto: Bella

Postprzez oczkolek » 1 marca 2009, 18:32

A spróbuj tego.

Axee napisał(a):Dokladnie to zamknac wszystkie szyby, zamknac kluczem auto, otworzyc kluczem auto, zamknac kluczem auto i przytrzymac kluczyk w tej pozycji ponad sekunde. To jest metoda na programowanie automatycznego ruchu szyb po nacisnieciu przycisku otwierania/zamykania okna na panelu kierowcy w pozycje druga (mocno wcisniety). Stosuje sie ja np. po odlaczeniu akumulatora, kiedy to szyby moga nie opuszczac i nie zamykac sie automatycznie po jednokrotnym mocnym nacisnieciu przycisku na panelu sterowania szyb po stronie kierowcy.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez grzechu83 » 5 marca 2009, 11:24

oczkolek, jak pisałęm w pierwszym poście, próbowałem już tego kilkakrotnie.
16czarny16, aku wolałbym nie odłączać, bo nie jestem pewny kodu radia.
topola, popróbuje go jeszcze pomęczyć w weekend - oby się udało. Tak jak pisałem - prawa szybka się już odblokowała, choć nie wiem czy to normalne, że trzeba przez ok sekundę przytrzymać przycisk, żeby się domknęła sama, bo przy otwieraniu wystarczy "dotyk".
grzechu83
Signo
Signo

Postprzez Axee » 5 marca 2009, 11:56

topola napisał(a):w sceniku miał tak że jak odłączył akumulator to szyby mu się podnosił i opadały ale musiał trzymać do końca, musiał parę razy pozamykać i otwierać żeby "nauczyć" auto automatycznego domykania.
tak programuje sie auto szyby, ale w renoowkach :D

grzechu83, ja bym jednak radzil odpiac na chwile akumulator i tak zresetowac, ponownie zaprogramowac procedura na kluczyk. Gdy nie pomoze, rozbierz boczek, wyciag panel sterowania, rozkrec go i przeczysc styki przyciskow. Tam jest druk i gumka jak w pilocie TV, mozesz przelutowac rowniez rezystorki smd i piny gniazda na plytce. Sprawdz rowniez kostke przy silniku okna drzwi kierowcy i przy paneliku. Rozroznienie przez sterownik stanu polozenia przycisku dziala na zasadzie zmian napiecia, a ta zmiana wystepuje na skutek zmiany rezystancji, ktora ustawiasz przyciskiem. Zatem niestyk/przywarcie, zasniedzenie gdzies po drodze moze powodowac bledna rezystancje i zly odczyt przez sterownik szyb. Wartosci rezystancji pomiedzy masa, a przewodem sterujacym dana szybe: 0ohm (zwarcie) -automatyczne zamykanie, 160ohm -reczne zamykanie, 760ohm -automatyczne otwieranie, 1.8kohm -reczne otwieranie, przerwa -nic sie nie dzieje. Wyprowadzenia pinow w panelu sterowania: T16a/11 -masa, T16a/3 -prawy tyl, T16a/4 - lewy tyl, T16a/5 -prawy przod, T16a/6 - lewy przod. Numery pinow sa napisane w gniezdzie.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne