Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Stłuczka. Poszkodowany kombinuje

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Stłuczka. Poszkodowany kombinuje

Postprzez AdiG » 27 marca 2010, 11:22

Witam. Wczoraj mój sąsiad miał niemiłą przygodę. Jadąc wieczorem przez skrzyżowanie nie zauważył nadjeżdżającego VW T4. Jak się domyślacie uderzył w niego :/ Zjechali autami na bok i zaczęli oglądać straty. Mojemu sąsiadowi poszedł przedni zderzak w Fiacie Panda, a facetowi odpadła z boku zderzaka taka dokładka i wyleciało tylne światło. Sąsiad przyznał sie do winy, ale nie spisał żadnego oświadczenia, a tym bardziej nie zadzwonił nikt po policję. Poszkodowany powiedział, że jutro zadzwoni z wyceną. Dziś dzwoniąc powiedział, że nie zauważył wczoraj jak mu opona pękła, felga się wykrzywiła i auto jest do naciągnięcia. Facet ewidentnie chce naciągnąć sąsiada na kase, bo żąda sobie 1300zł za to. Powiedzcie jak ma teraz postąpić mój kolega ? Ja nie wiem jak mu pomóc, bo nie byłem nigdy w takiej sytuacji. Liczę na Was drodzy forumowicze.
AdiG
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [ALL] Stłuczka. Poszkodowany kombinuje

Postprzez wgi » 27 marca 2010, 11:31

AdiG napisał(a):nie spisał żadnego oświadczenia, a tym bardziej nie zadzwonił nikt po policję

Sorry ale co mamy Ci napisać?
Jak zachował się jak frajer to go teraz wyrolują.
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez chmielu » 27 marca 2010, 12:00

A tamten drugi spisał oświadczenie?? Jeśli dodatkowo nikt nie zadzwonił po policję i nie ma oświadczenia to tak jakby stłuczka nigdy się nie wydarzyła... :whoeva:
Odbiera telefon od kolesia i mówi:
- Stłuczka? Panie, mnie tam wczoraj nie było... :whoeva:

Chyba, że koleś odwiedzi sąsiada z 'kolegami'.... ;)
chmielu
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: diesel inny

Postprzez kalumet » 27 marca 2010, 12:48

skoro nie spisali oświadczenie to poszkodowany jest sam sobie winny
teraz nawet jak znajomy da mu wszystkie dane z OC to i tak ubezpieczyciel nie wypłaci kasy,
zwłaszcza jak sprawca powie co zostało zauważone podczas oględzin po zdarzeniu
nawet gdyby oświadczenie zostało spisane, to sprawca może w każdej chwili odwołać to co zostało w nim napisane
wtedy poszkodowane zostaje tylko założenie sprawy cywilnej
Obrazek
kalumet
Sport
Sport

Auto: na dopalaczu

Postprzez roosman » 27 marca 2010, 15:35

Jakbym miał być uczciwy - to bym powiedział - płacę za zderzak i za lampę. A jak się facet będzie upierał - sorry - nie było zdarzenia. Powiedz sąsiadowi że spraw na drodze nie zostawia się bez wyjaśnienia i na przyszłość niech sam zadzwoni na policję. Dostanie 400 mandaty + 100 od ubezpieczyciela na zniżkach i tyle. A tak zabuli za zderzak a jak facet będzie uparty i sąsiad nie odda za felgę to ma szanse mieć jeszcze obitą facjatę.. Warto??
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez JanuszSz » 27 marca 2010, 17:51

Dla sprawcy kwestia uszkodzeń u poszkodowanego to drobiazg.Nawet jeśli auto poszkodowanego zostanie skasowane,to sprawcy grozi mandat,kilka punktów i -20% zniżki u ubezpieczyciela.
Myślę,że sąsiad powinien podpisać oświadczenie o kolizji,podać numer swojej polisy i czekać na wezwanie ubezpieczyciela,który będzie chciał potwierdzenia faktu kolizji.Wtedy też należy opisać wszystkie okoliczności i widoczne uszkodzenia.
Jeśli poszkodowany będzie zbytnio koloryzował,to likwidator szkody szybko go sprowadzi na ziemię.
OctaviaClub.pl
JanuszSz
Signo
Signo

Auto: Skoda SuperB Kombi
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Albus » 27 marca 2010, 18:10

Nierozsądnym wyjściem jest po stłuczce tzw dogadanie się bez spisania oświadczenia a za to zapłacenie poszkodowanemu... Zarówno w sytuacji gdy jest się sprawcą jak i poszkodowanym( gdyż po stłuczce możemy wziąć szybko kasę za np lampę i zagięty zderzak lekko a pozniej się okazuje że jest "wjechany tył" , naruszona belka itp przykladów moze być dużo. ) a w tej sytuacji to poszkodowany powinien prosić .... prosić... sprawcę teraz zeby sie podpisał na oswiadczeniu, bo na chwilę obecną to - jak kolega wczesniej napisał " Stłuczka? jaka stłuczka ? "
1.9 TDI ASV
Albus
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TDI SPORT

Postprzez AdiG » 27 marca 2010, 20:37

Po Waszych wypowiedziach poradziłem mu, żeby spisał oświadczenie. Byliśmy tam dziś i widziałem uszkodzenie. Lampa z tyłu pęknięta i ten boczny element wisiał z tyłu zderzaka. Przyjechał kolega od poszkodowanego i mówił, że 800zł to najmniej co musi dać. Sąsiadowi poradziłem, żeby spisał oświadczenie o kolizji, bez kombinowania i niech ubezpieczyciel się tym zajmie. Tak też zrobił. Facetowi zrzedła mina, ale się zgodził, także sprawa już się wyjaśniła. Dzięki Wam jeszcze raz :)

Życzę jak najmniej takich przypadków nam, bo można sobie nieźle problemów narobić i chyba najlepiej zadzwonić jednak po policję w razie takiego zdarzenia.

Pozdrawiam Was :piwo:
AdiG
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez chmielu » 27 marca 2010, 23:38

AdiG napisał(a):Facetowi zrzedła mina

Czyli szukał frajera... ;) Sądzę, że jakby sąsiad zgodził się na pokrycie wymyślonych na drugi dzień szkód to poszkodowany pewnie "coś" by jeszcze dorzucił... ;)
chmielu
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: diesel inny

Postprzez colin23 » 27 marca 2010, 23:48

AdiG napisał(a):Życzę jak najmniej takich przypadków nam, bo można sobie nieźle problemów narobić i chyba najlepiej zadzwonić jednak po policję w razie takiego zdarzenia.

Jeśli jesteśmy poszkodowanymi i mamy trochę czasu aby czekać na przyjazd drogówki to jak najbardziej warto ich wezwać. Jeśli zaś sprawcami to niestety zawsze nas to będzie kosztować mandacik.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne