Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Prawe lusterko reguluje się razem z lewym

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Prawe lusterko reguluje się razem z lewym

Postprzez przemest » 4 lipca 2011, 11:10

Witam,
Mam taki kłopot- kiedy ustawiam lusterko lewe, to kilka dni temu coś się porypało i razem z nim reguluje się lusterko prawe. Zupełnie równolegle- góra dół, lewo prawo, tak jak steruje lewym tak i prawe śmiga. Przy regulacji prawym jest OK, tylko ono działa, lewe stoi w miejscu.
Co się mogło popierniczyć? Gdzie szukać przyczyny? Dość irytujące to jest bo często parkuję równolegle przy krawężniku i opuszczam lewe lusterko, a prawe idzie w pakiecie.
Obrazek
przemest
Sport
Sport

Auto: Leon TS

Reklama

Re: [ALL] Prawe lusterko reguluje się razem z lewym

Postprzez matteo86 » 4 lipca 2011, 11:33

Witam,
Mam identyczny problem jak kolega przemest mój LEO TDI z 2003 roku z silnikiem ASV ma identyczny problem. Wszystko działało pięknie ładnie,ale do czasu... czyli joy w pozycji L sterował lewym lustrem, w pozycji R sterował prawym, a teraz jest tak, że L=P i to jest kicha... :whoeva: Sprawdziłem VAGiem błędy, ale nic nie znalazłem. Zastanawiam się, czy jest możliwe w jakiś sposób ustawienie tego przy pomocy VAGa? Znalazłem kilka postów związanych częsciowo z tym tematem i stali bywalcy twierdzili, że "tak już musi być. Dziwne to i nielogiczne.
keep U SMILE :)
matteo86
Stella
Stella

Auto: LEON ASV

Postprzez LoozaQ » 4 lipca 2011, 11:43

Tak musi być.... Wszyscy tak mają :) Strona 2.53 w instrukcji obsługi:
"Regulując lewe lusterko, automatycznie zmieniane jest położenie lusterka prawego."
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez przemest » 4 lipca 2011, 11:49

No to teraz mnie zadziwiłeś LoozaQ, bo ja pewny byłem, że kiedyś to działało osobno, lewe to lewe, prawe to prawe... Ale skoro tak ma być, to widocznie nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Tylko czemu to ma służyć? :whoeva:
Obrazek
przemest
Sport
Sport

Postprzez matteo86 » 4 lipca 2011, 12:38

LoozaQ napisał(a):Tak musi być.... Wszyscy tak mają :) Strona 2.53 w instrukcji obsługi:
"Regulując lewe lusterko, automatycznie zmieniane jest położenie lusterka prawego."

hmm... jest to irytujące. W różnych autach z grupy Volkswagena działa to osobno. Nie ukrywam jest to irytujące. Może znajdzie się ktoś na forum, kto ma opracowany na to patent? Czy może da się jakoś "zmodzić" joya, czy cokolwiek innego. :hmmm:
keep U SMILE :)
matteo86
Stella
Stella

Auto: LEON ASV

Postprzez bartekmk » 4 lipca 2011, 16:54

ja mam to samo, a na najlepsze jest to ze kazdy, tak jak ja, mysli ze na poczatku bylo dobrze :D
bartekmk
Signo
Signo

Auto: Diesel
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_SxA » 4 lipca 2011, 20:10

Ja zmieniałem lusterka na łezki i wydaje mi się że od tamtego czasu lusterko prawe reaguje gdy ustawiam lewe. Wydaje mi się że zaczęło się to dziać kiedy zmieniłem lusterka. Wcześniej miałem 7pin a obecnie 5pin ale (choć elektronik ze mnie marny) wątpię żeby to miało jakieś znaczenie. Ale skoro tak ma być.
To miasto moje nocą jest
Gdy chodnik słucha, latarnie wznoszą cichy szept...

Był: Signo ASV, LS5N
Jest: Top Sport ARL, LC9Z
Marcin_SxA
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Creed » 4 lipca 2011, 20:38

ja mam asv 1.9 2002r i lusterka ustawiane sa osobna L lewe P prawe :) i nic przy nich nie bylo robione sa oryginalne
Creed
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez LoozaQ » 5 lipca 2011, 06:30

przemest napisał(a):Ale skoro tak ma być, to widocznie nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Tylko czemu to ma służyć?

Ano temu, że jak np. jest drugi kierowca to wystarczy, że reguluje lusterko lewe do swojej pozycji a prawe ustawia się automatem.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez przemest » 5 lipca 2011, 08:39

LoozaQ napisał(a):
przemest napisał(a):Ale skoro tak ma być, to widocznie nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Tylko czemu to ma służyć?

Ano temu, że jak np. jest drugi kierowca to wystarczy, że reguluje lusterko lewe do swojej pozycji a prawe ustawia się automatem.

Nie trafia to do mnie. Po 1 nie koniecznie o tyle samo stopni trzeba przestawić lusterko lewe, co prawe, bo mamy inne kąty widzenia, po 2 wolałbym w nim widzieć, czy jakiś samochód nie jedzie albo pieszy nie przechodzi kiedy dojeżdżam równolegle do krawężnika, a w tym czasie mogę w tym lusterku co najwyżej pooglądać asfalt, czy ładny ;)
Obrazek
przemest
Sport
Sport

Postprzez oczkolek » 5 lipca 2011, 20:50

przemest, a ja proponuję na przyszłość napisać bardziej czytelny tytuł w wątku bo problemy to mają tu wszyscy co zagladają. Nastepnym razem temat wyląduje w koszu.

Jeśli za kierownicą siądzie inny kierowca i
LoozaQ napisał(a):reguluje lusterko lewe do swojej pozycji
to
LoozaQ napisał(a):prawe ustawia się automat
ycznie

Tak powinno być. Najpierw ustawiasz sobie lewe lusterko a potem regulujesz prawe, tak aby oba były dobrze ustawione. Potem jeżeli inny kierowca zmienia lewe to prawe zmienia się tak samo jak lewe i "nie trzeba" ponownie prawgo ustawiać.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne