Witam, jestem nowym użytkownikiem Leona we Wrocławiu, auto kupiłem kilka dni temu i dzięki forum znalazłem już odpowiedź na mnóstwo pytań. Jednak potrzebował bym jeszcze kilku odpowiedzi, w szczególności kolegów z Wrocławia i okolic:
1. Wiem już wiele o grzaniu foteli, u mnie nie grzeje fotel kierowcy, na 99% przepalona mata, lecz obawiam się bardzo samodzielnego rozbierania fotela kubełkowego, czy ktoś wie czy we Wrocławiu jakaś firma zajmuje się tym kompleksowo, tzn. rozebrać - naprawić matę - złożyć ? Znalazłem tapicera, który za 100 zł rozbierze i złoży ale mówi, że maty trzeba mu nowe dostarczyć, ze nie naprawia. Poza tym nawet jeśli by to rozebrał, to obawiam się, że sam nie znajdę widocznego uszkodzenia maty i wtedy rozbiórka na darmo.
2. Zastanawiam się jak to jest z polerką lamp przednich, dzwoniłem do gościa we Wrocku i mówi, żeby mu przywieźć, ale czytałem tu, że ponoć jest jakaś warstwa lakieru w Seatach na lampach i po jej zdarciu (podczas polerowania) dopiero zaczną matowieć, jak to w końcu jest ?
3. Mam na przedniej szybie rysy od wycieraczki kierowcy, znalazłem firmę Motiveglass, która zajmuje się ich usunięciem bez efektu soczewki, czy faktycznie w praktyce udaje się to tak zrobić ? Czy lepiej zostawić ?
4. Końcówka rury wydechowej (podwójna) jest mocno zanieczyszczona spalinami Diesla oraz przebarwiona, gdzieś w necie znalazłem info, że najlepiej użyć do czyszczenia papieru 1500 i pasty polerskiej typu Farecla G3, czy ktoś tak już czyścił ? A może jest inny patent ?
5. Zastanawiam się nad dołożeniem klimatyzacji do schowka, znalazłem tu na forum link do francuskiej strony, wiem co trzeba kupić, zastanawia mnie tylko fakt, czy klima schowka będzie działać tylko w momencie ustawienia nawiewu na kratki czy w każdej pozycji (mam klimatronic) oraz czy jeśli będę grzał to czy wtedy schowek będzie podgrzewany ?
6. Spryskiwacz tylnej szyby obraca się razem z ruchem wycieraczki, czy trzeba kupić cały silniczek (zanim rurka się ukręci) czy jest możliwość przerobienia czegoś w tym mechanizmie i naprawy ? Nawiasem mówiąc W Ibizie miałem ten sam problem, tylko że za silniczek zapłaciłem 50zł.
7. Oraz czy we Wrocławiu jest jakiś serwis klimatyzacji gdzie specjalizują się w Seatach/VW czy jechać do obojętnie jakiego ? W aucie klima nie działa i nie wiem czy kwestia nabicia czy coś jest uszkodzone.
Z góry dziękuję za odpowiedzi (szczególnie kolegów z Wrocławia i okolic) i przepraszam jeśli w jakiejś części powielam tematy.