Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Kilka szczegółowych pytań - szczególnie koledzy z Wroc

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Kilka szczegółowych pytań - szczególnie koledzy z Wroc

Postprzez PrzemoPL » 28 czerwca 2011, 13:59

Witam, jestem nowym użytkownikiem Leona we Wrocławiu, auto kupiłem kilka dni temu i dzięki forum znalazłem już odpowiedź na mnóstwo pytań. Jednak potrzebował bym jeszcze kilku odpowiedzi, w szczególności kolegów z Wrocławia i okolic:

1. Wiem już wiele o grzaniu foteli, u mnie nie grzeje fotel kierowcy, na 99% przepalona mata, lecz obawiam się bardzo samodzielnego rozbierania fotela kubełkowego, czy ktoś wie czy we Wrocławiu jakaś firma zajmuje się tym kompleksowo, tzn. rozebrać - naprawić matę - złożyć ? Znalazłem tapicera, który za 100 zł rozbierze i złoży ale mówi, że maty trzeba mu nowe dostarczyć, ze nie naprawia. Poza tym nawet jeśli by to rozebrał, to obawiam się, że sam nie znajdę widocznego uszkodzenia maty i wtedy rozbiórka na darmo.

2. Zastanawiam się jak to jest z polerką lamp przednich, dzwoniłem do gościa we Wrocku i mówi, żeby mu przywieźć, ale czytałem tu, że ponoć jest jakaś warstwa lakieru w Seatach na lampach i po jej zdarciu (podczas polerowania) dopiero zaczną matowieć, jak to w końcu jest ?

3. Mam na przedniej szybie rysy od wycieraczki kierowcy, znalazłem firmę Motiveglass, która zajmuje się ich usunięciem bez efektu soczewki, czy faktycznie w praktyce udaje się to tak zrobić ? Czy lepiej zostawić ?

4. Końcówka rury wydechowej (podwójna) jest mocno zanieczyszczona spalinami Diesla oraz przebarwiona, gdzieś w necie znalazłem info, że najlepiej użyć do czyszczenia papieru 1500 i pasty polerskiej typu Farecla G3, czy ktoś tak już czyścił ? A może jest inny patent ?

5. Zastanawiam się nad dołożeniem klimatyzacji do schowka, znalazłem tu na forum link do francuskiej strony, wiem co trzeba kupić, zastanawia mnie tylko fakt, czy klima schowka będzie działać tylko w momencie ustawienia nawiewu na kratki czy w każdej pozycji (mam klimatronic) oraz czy jeśli będę grzał to czy wtedy schowek będzie podgrzewany ?

6. Spryskiwacz tylnej szyby obraca się razem z ruchem wycieraczki, czy trzeba kupić cały silniczek (zanim rurka się ukręci) czy jest możliwość przerobienia czegoś w tym mechanizmie i naprawy ? Nawiasem mówiąc W Ibizie miałem ten sam problem, tylko że za silniczek zapłaciłem 50zł.

7. Oraz czy we Wrocławiu jest jakiś serwis klimatyzacji gdzie specjalizują się w Seatach/VW czy jechać do obojętnie jakiego ? W aucie klima nie działa i nie wiem czy kwestia nabicia czy coś jest uszkodzone.

Z góry dziękuję za odpowiedzi (szczególnie kolegów z Wrocławia i okolic) i przepraszam jeśli w jakiejś części powielam tematy.
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Reklama

Re: Kilka szczegółowych pytań - szczególnie koledzy z Wroc

Postprzez eko_zgonuś » 28 czerwca 2011, 14:46

PrzemoPL napisał(a):6. Spryskiwacz tylnej szyby obraca się razem z ruchem wycieraczki, czy trzeba kupić cały silniczek (zanim rurka się ukręci) czy jest możliwość przerobienia czegoś w tym mechanizmie i naprawy ? Nawiasem mówiąc W Ibizie miałem ten sam problem, tylko że za silniczek zapłaciłem 50zł.

Możesz spróbować coś pogrzebać wg wskazówek stąd:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
bądź poszukać na naszym forum. Wiem, że było o zestawie naprawczym z audi za 90 zł ale nie mogę tego znaleźć teraz.
Co do pkt-u 7 możesz jechać do dowolnego warsztatu od klimy, nie musi być tylko vag.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Re: [ALL] Kilka szczegółowych pytań - szczególnie koledzy z Wroc

Postprzez transit_master » 28 czerwca 2011, 15:26

Odnośnie grzania foteli. Możesz śmiało rozebrać. Miejsce przepalenia znajdziesz na 100%. Kwestia tylko czy będzie w siedzisku czy w oparciu. Połączyć ją ze sobą to najprostsza rzecz do zrobienia. Nie wiem dlaczego tapicer nie chce Ci tego zrobić :hmmm: .
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez LoozaQ » 28 czerwca 2011, 16:30

PrzemoPL napisał(a):7. Oraz czy we Wrocławiu jest jakiś serwis klimatyzacji gdzie specjalizują się w Seatach/VW czy jechać do obojętnie jakiego ? W aucie klima nie działa i nie wiem czy kwestia nabicia czy coś jest uszkodzone.

Możesz wstępnie sprawdzić czy są jakieś błędy przez panel klimatronika
viewtopic.php?t=1123&highlight
Jak wybierzesz kod 1c i pojawi Ci się któryś z kodów 22.1, 22.3, 22.5 może to oznaczać brak czynnika w układzie (przynajmniej u mnie tak było). Podjedź gdziekolwiek, sprawdzą Ci szczelność układu i jak będzie dobrze to nabiją klimatyzację. Ja niestety miałem dziurawą chłodnice klimatyzacji :(
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez hugo00 » 2 lipca 2011, 11:46

Kolego

1. u mnie tez nie grzeje stolek kierowcy bede to robil po powrocie z urlopu, mozesz sie przylaczyc albo zrobie ci to jak naprawie u siebie.

4. oczywiscie mozesz uzyc pasty polerskiej i papieru sciernego 1500 - 2000, ja do siebie kupilem w castoramie przy koronie paste do polerowania chromu i aluminium k2 i powiem ci ze daje rade ( znajdziej ja po wejsciu do castoramy z prawej strony za lada obslugi klienta ). wyczyscilem nia rurke i felgi i efekt bardzo dobry. ceny niestety nie pamietam ale nie wiecej niz 20zl

5. z tego co wiem klima w schowku to poprostu kanal z nawiewu z kratek wiec musial bys kierowac tam bieg chlodu, no i jezdzic na klimie. lepiej zainwestuj w mala lodoweczke do bagaznika pod 12v.

6. temat tylnego sprysku jest dobrze opisany na forum. musisz poszukac.
Kolejny raz usuwam Ci podpis !!!! I masz dodatkowo pierwszy punkt! Colin23
hugo00
Sport
Sport

Auto: bmw 330xd+
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez pampi » 2 lipca 2011, 11:54

PrzemoPL, nr 3...ja miałem rysy po wycieraczce i usunąłem je w firmie w Poznaniu. Takie rysy da się spokojnie usunąć tylko ktoś musi wiedzieć jak to robić.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bono » 2 lipca 2011, 12:33

PrzemoPL napisał(a):. Zastanawiam się jak to jest z polerką lamp przednich, dzwoniłem do gościa we Wrocku i mówi, żeby mu przywieźć, ale czytałem tu, że ponoć jest jakaś warstwa lakieru w Seatach na lampach i po jej zdarciu (podczas polerowania) dopiero zaczną matowieć, jak to w końcu jest ?

Dokładnie, nie mozna polerować przednich lamp ponieważ są one zabezpieczne specjalną warstwą. Po polerce pół roku będzie OK, póżniej lampy zrobią się matowe i zżółkną...
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez konstant » 2 lipca 2011, 13:44

bono napisał(a):
PrzemoPL napisał(a):. Zastanawiam się jak to jest z polerką lamp przednich, dzwoniłem do gościa we Wrocku i mówi, żeby mu przywieźć, ale czytałem tu, że ponoć jest jakaś warstwa lakieru w Seatach na lampach i po jej zdarciu (podczas polerowania) dopiero zaczną matowieć, jak to w końcu jest ?

Dokładnie, nie mozna polerować przednich lamp ponieważ są one zabezpieczne specjalną warstwą. Po polerce pół roku będzie OK, póżniej lampy zrobią się matowe i zżółkną...

Hmm ja mialem polerke pod koniec listopada i do dzis nic sie z lampami nie dzieje.
Obrazek
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez PrzemoPL » 4 lipca 2011, 09:22

Witam ponownie, część pytań już się wyjaśniła :)

1. Fotele spróbuję z kolegą z forum rozebrać i naprawić. Zastanawia mnie tylko taki fakt, że siedzenie kierowcy w ogóle nie grzeje, natomiast u pasażera gdy włączyłem grzanie to ciepłe zrobiło się oparcie i boczki siedziska (fotele kubełkowe) natomiast samo siedzisko nie robiło się ciepłe i teraz pytanie czy możliwe że przepaliła się mata w fotelu pasażera ale tylko w siedzisku ? Gdzieś czytałem, że mata siedziska i oparcia połączone są szeregowo, czyli jedna przerwa w obwodzie i całe grzanie nie działa. Chyba że siedzisko dopiero nagrzało by się jakby ktoś tam siedział?

2. W polerkę lamp przednich nie będę się bawił, nie są one żółte czy matowe, po prostu maja małe odpryski od kamyczków, tym bardziej że gość powiedział, że do polerki trzeba je demontować a nie chcę odkręcać zderzaka, bawić się w to wszystko, bo na aucie to na moje ryzyko może uszkodzić lakier podczas ich polerowania. Tak więc ten temat jest zamknięty.

3. Rysy na szybie usunę jak będzie kasa, cena 150 zł za usługę, metoda przesuwania molekuł szkła czyli bez efektu soczewki. Temat zamknięty.

4. Końcówka rury wydechowej (podwójna) ładnie wyczyszczona przy użyciu pasty Farecla G3 oraz szmatki (ewentualnie w najbardziej brudnych miejscach papierku ściernego 1500) Temat zamknięty.

5. Klimę w schowku raczej odpuszczę, tak jak ktoś doradził, warto zainwestować w lodówkę, w bagażniku jest gniazdo zapalniczki i chłodek będzie zawsze odpowiedni :) Temat zamknięty.

6. Silniczek tylnej wycieraczki albo kupię nowy (150 zł allegro) gdyż nie wiem w jakim stanie jest ten, jak bardzo jest już skorodowany albo będę kombinował z rurką od długopisu albo zestawem naprawczym, ale to za jakiś czas, póki co nie śpieszy mi się z tym, spryskiwacza tylnego bardzo sporadycznie będę używał, więc nie powinno się lać nic do zamka. Temat zamknięty.

7. Serwis już wybrałem z polecenia znajomego, muszę tylko umówić się na wizytę i dowiedzieć się co się dzieje z klimą. Temat zamknięty.

Natomiast, podłączyłem sobie świeżo zakupiony kabelek VAG do auta i pokazał mi błąd anteny od radia (zwarcie albo przerwa w obwodzie), w necie znalazłem info, iż najprawdopodobniej chodzi o wzmacniacz znajdujący się w podstawce, lubi "zgnić". Na naszym forum czytałem, żeby antenę wymienić to trzeba zdjąć plastykową listwę, tylne osłony boczków, uchwyty i wtedy obniży się podsufitka, tylko, ze jest ona bardzo podatna na złamania :( I tak się zastanawiam, czy warto ryzykować, antenę z podstawką musiał bym kupić w ASO (chyba coś 80 zł). Chyba, że w Leonach ten błąd może być spowodowany inną usterką. Póki co usunąłem go i nie pojawił się ponownie, ale faktem jest że radio trochę kiepsko odbiera :/

Dziękuję wszystkim za wsparcie i odpowiedzi :)
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Postprzez eko_zgonuś » 4 lipca 2011, 12:08

PrzemoPL napisał(a):tylko, ze jest ona bardzo podatna na złamania

kiedyś widziałem jak znajomy dostawał się do anteny i z podsufitki zrobił sobie masakrę. Nie dało się nic zrobić aby to chociaż wygląd miało. Podsufitka wisiała przy tylnej szybie jak kiedyś w maluchach ;) Także uważaj na to. Jak zrobisz zdaj relację :)
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez cianek » 6 lipca 2011, 13:54

Witam,
widzę, że został poruszony temat naprawy grzanego stołka kierowcy. Można by się jeszcze do Was dołączyć? Bo dopiero co kupiłem i oczywiście fotel pasażera jest okej, a mi pod tyłkiem będzie w zimę wiało chłodem ;) Przy okazji zawsze można wymienić się doświadczeniami :) Pozdrawiam i czekam na jakieś info - może być na PW.
Obrazek
cianek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon TS

Postprzez greg_wrc » 1 sierpnia 2011, 22:07

Ja mam ten sam problem z podgrzewanymi fotelami. Nie grzeją oba :(
greg_wrc
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez transit_master » 2 sierpnia 2011, 15:16

greg_wrc, w takim razie trzeba najpierw sprawdzić czy we wtyczce jest w ogóle napięcie. Jeśli jest to rozbierać fotel i szukać miejsca przepalenia. Zdjąć tapicerkę siedziska to nie problem. Ciut trudniej jest z oparciem.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne