Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[Diesel] Leon 4x4 czy FWD? Za i przeciw.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[Diesel] Leon 4x4 czy FWD? Za i przeciw.

Postprzez Robert7 » 1 stycznia 2009, 15:07

Witam,

nie mogę znaleźć takiego porównania- jak ktoś ma to proszę o podanie.

Interesuje mnie tylko Leon TS/FR TDI 150KM. I teraz proszę o opinie użytkowników takich aut, potrzebuję plusów i minusów taki aut.

Jak z częściami do 4x4? Spalanie? Jazda? Odczuwalna strata mocy?

Itd.

Z góry dzięki i najlepszego :mruga:
Robert7
Stella +
Stella +

Auto: .....

Reklama

Re: [Diesel] Leon 4x4 czy FWD? Za i przeciw.

Postprzez marcinenergy » 1 stycznia 2009, 17:39

Plusy to na bank:
- trakcja! i to chyba najważniejszy plus tego rozwiązania
Spalanie: jakiś 1 l więcej wg danych tech. z tego co pamiętam
Minusy:
- mniejszy bagażnik kosztem 2 osi napędowej

... a o reszcie niech wypowiedzą może posiadacze 4x4 :)

tak na marginesie jest tu troszkę użytkowników 4x4 i pojawiały się w topicach wzmianki i porównania, chociażby w topicach podanych tutaj znajdziesz co nie co:
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=8585
marcinenergy
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1M TS

Postprzez Robert7 » 1 stycznia 2009, 17:44

Dzięki bardzo za ten link.
Robert7
Stella +
Stella +

Auto: .....

Postprzez RafRoo » 1 stycznia 2009, 18:28

Witam,
Powiem tak..... sam ponad pół roku temu miałem taki dylemat... a wybrałem w końcu młody rocznik i SPORT a nie TOP SPORT czy FR.
4x4 - jeździłem tylko dwa czy trzy razy i moje odczucia to, Start jak z rakiety ale przy wyższych prędkościach oska objeżdża 4x4 (większe opory toczenia i większa masa w 4x4). Co do pokonywania zakrętów niech wypowiedzą się inni posiadacze 4x4 bo ja tak po HARDCORE nie testowałem tych 4x4..... wiadomo powinno być lepiej ale np. wedle mnie ESP trochę ratuje to OŚKE ;-) I z tego co odczułem 4x4 jest bardziej komfortowe.... tak tak.... ma z tyłu wahacze a nie belkę przez co lepiej wytłumia nierówności.

OSKA- na plus mniejsze spalanie teoretycznie o 1 litr ja bym nawet dał 2!! jeżdżę rzadko ale ostro i 8L potrafi pokazać mój ASZ+ w ARL 4x4 10L . Jak już pisałem o wyścigu seryjny ARL oska vs. seryjny ARL 4x4 przebieg następujący.... 4x4 ostro ruszy i 1,2,3 bieg będzie na przodzie, ale wyższe biegi... 4,5,6 i oska obiedzie 4x4 bez dwóch zdań.
Jeżeli czegoś nie napisałem, coś pominąłem to dopiszcie ;-))
RafRoo
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez brajan » 9 stycznia 2009, 18:14

RafRoo napisał(a):Witam,
Powiem tak..... sam ponad pół roku temu miałem taki dylemat... a wybrałem w końcu młody rocznik i SPORT a nie TOP SPORT czy FR.
4x4 - jeździłem tylko dwa czy trzy razy i moje odczucia to, Start jak z rakiety ale przy wyższych prędkościach oska objeżdża 4x4 (większe opory toczenia i większa masa w 4x4). Co do pokonywania zakrętów niech wypowiedzą się inni posiadacze 4x4 bo ja tak po HARDCORE nie testowałem tych 4x4..... wiadomo powinno być lepiej ale np. wedle mnie ESP trochę ratuje to OŚKE ;-) I z tego co odczułem 4x4 jest bardziej komfortowe.... tak tak.... ma z tyłu wahacze a nie belkę przez co lepiej wytłumia nierówności.

OSKA- na plus mniejsze spalanie teoretycznie o 1 litr ja bym nawet dał 2!! jeżdżę rzadko ale ostro i 8L potrafi pokazać mój ASZ+ w ARL 4x4 10L . Jak już pisałem o wyścigu seryjny ARL oska vs. seryjny ARL 4x4 przebieg następujący.... 4x4 ostro ruszy i 1,2,3 bieg będzie na przodzie, ale wyższe biegi... 4,5,6 i oska obiedzie 4x4 bez dwóch zdań.
Jeżeli czegoś nie napisałem, coś pominąłem to dopiszcie ;-))

z tego co mi wiadomo to seat robi 4x4 w systemie haldex więc przy wyższych predkosciach tylny naped na prostej drodze jest praktycznie rozlaczany... co innego gdyby montowali torsena, wtedy napęd jest spięty na stałe i możemy mówić o większych oporach toczenia niż w FWD.

Mam okazje czasem pojezdzić golfem 4motion i przy normalnej jezdzie zachowuje się jak zwykłe FWD, natomiast na mokrym czy na sniegi jest o nieeeebo lepiej! No i jaki można mieć ubaw...
brajan
Stella
Stella

Auto: szukam

Postprzez sebik » 9 stycznia 2009, 19:09

Wszystko zależy do czego chcesz używać auta, w skórcie o Leon4 (Haldex):

+ zdecydowanie lepsza trakcja (szczególnie na mokrej lub sypkiej nawierzchni)
+ lepsze prowadzenie w zakrętach (zasługa wielowachaczowego zawieszenia tylnych kół i rozłożenia masy)
+ praktycznie bezawaryjny napęd
+ wieksze hamulce (przód 312mm, tył 256mm)
+/- krótsze przełożenia skrzyni biegów
- większe zużycie paliwa (0,5-1,5l z zależności o trasy i stylu jazdy)
- większa masa (+180kg)
- mniejszy bagaznik (270l zamiast 340l)
- mniejsza paleta silników (tylko 1,8T 180KM lub 1,9 TDI 150KM, było jeszcze 2,8 V6 204KM - dzięki Sammeal :ok:, ale tylko na początku produkcji )
- wyższa cena od ośki
- bardzo trudno jest o zadbany (bezwypadkowy) egzemplarz, szczególnie że auta z tym napędem produkowane były do połowy 2003 roku

Z chlodnej kalkulacji wynika, że więcej jest minusów. Jednak takiego auta nie kupuje księgowy. Jest dla prawdziwych fanatyków (niemieckiej technologii i hiszpańskiego temperamentu ;) ).
Skoda Octavia TDI+ DSG by R-Performance
Czarne jest, niepozorne z zewnątrz, ale siła drzemie wewnątrz :)
sebik
Sport
Sport

Auto: Skoda Octavia
Silnik: BMM 2.0

Postprzez Sammael » 9 stycznia 2009, 19:13

sebik napisał(a):- mniejsza paleta silników (tylko 1,8T 180KM lub 1,9 TDI 150KM)

jeszcze 2.8 V6
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez wgi » 9 stycznia 2009, 19:44

brajan napisał(a):seat robi 4x4 w systemie haldex więc przy wyższych predkosciach tylny naped na prostej drodze jest praktycznie rozlaczany

ale wał cały czas się obraca...
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez dave » 9 stycznia 2009, 20:09

brajan napisał(a):z tego co mi wiadomo to seat robi 4x4 w systemie haldex więc przy wyższych predkosciach tylny naped na prostej drodze jest praktycznie rozlaczany... co innego gdyby montowali torsena, wtedy napęd jest spięty na stałe i możemy mówić o większych oporach toczenia niż w FWD.

tu nie chodzi o rodzaj napedu (haldex vs torsen) a o mase.
nie bede sie rozpisywal na temat plusow 4x4. powiem tak, jak ktos raz kupi 4x4 to nie bedzie sie chcial przesiasc na oske. szczerze polecam. naped bezproblemowy a jesli chodzi o spalanie to nie wiem skad niektorzy z was biora dane typu 10l. 10l to moj pali jak bez przerwy dostaje w palnik. srednio (miasto-trasa 50/50) u mnie nie przekracza 7 litrow a na trasie spokojnie 6,5 litra wystarczy (predkosci do 120-140) a moj leon niewiele ma wspolnego z seria choc wg Gulu i Patroxa ma to zwiazek z obrobka glowicy.

aa i jeszcze jedno ;) tyle o ile porownujac seryjne auta oska bedzie szybsza to jakby porownac troche mocniejsze egzemplarze to wynik jest dokladnie odwrotny. mowa oczywiscie o jakies dane ze startu zatrzymanego bo z rolki oska zawsze bedzie szybsza. fizyki oszukac sie nie da ;)
13,69 et
dave
Sympatyk LeonClub

Auto: V6T+++
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez taktiken » 9 stycznia 2009, 21:46

napisze tak: widzialem do 4x4 potrafilo wyprawiac na lodzie podczas slizgania (i to bylo 115KM w Schmeltzwagenie) i bylo to niesamowite.
Z dodatkow w 4x4 jest zawieszenie wielowahaczowe - w osce belka. W 4x4 dochodza takze dodatkowe koszty - olej w haldex'ie, jakies filtry itp.
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez Andre » 9 stycznia 2009, 21:55

to ja dorzuce tylko od siebie , przed tym leonem mialem stara vectre 2000 4x4 16v , nastepne auto bedzie znowu 4x4 , a leon tak wyszedl bo mi sie spodobal ;) ae co jak co 4x4 mi brakuje, i tak jak ktos napisal zawsze sie do tego wroci.
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez PAWEL20VT4 » 9 stycznia 2009, 22:31

Cześć

Powiem tak, kto raz kupi 4x4 nie przesiądzie sie na ośkę :) szczególnie, że u nas pogoda jest taka że dużo jest mokrych dni, a wtedy każda ośka, szczególnie mocna to żart :(
Jeżeli masz zamiar troszeczkę podłubać auto to bez zastanowienia 4x4, inna sprawa że ciężko trafić dobry egzemplarz :(

Napęd jest praktycznie nie zniszczalny :)

Paweł
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

FWD vs 4x4 Haldex silnik ARL

Postprzez jocker » 21 września 2011, 23:37

Przejrzałem sporo tematów na forum porównujących dwa rodzaje napędu, ale nie znalazłem interesujących mnie informacji, dlatego nie odgrzewam kotleta tylko zakładam nowy wątek.

Mianowicie interesuje mnie porównanie kłopotliwości i kosztów eksploatacji ww wersji oraz na co w szczególności zwrócić uwagę przy zakupie AWD.

Nie chciałbym prowadzić tu akademickiej rozmowy na temat wyższości jednych świąt nad drugimi i które auto wygrywa z kreski ;) To wszystko już przecież było... :jezor:
Chciałbym dowiedzieć się jakie są Wasze doświadczenia, za i przeciw (chyba głównie cenowe?) posiadania wersji 4x4
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+
Silnik: ARL 1.9

Re: FWD vs 4x4 Haldex silnik ARL

Postprzez konstant » 22 września 2011, 07:07

Cos slabo szukales

viewtopic.php?t=27997
Obrazek
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez jocker » 22 września 2011, 07:58

konstant napisał(a):Cos slabo szukales

viewtopic.php?t=27997

czytałem cały wątek :nauka:. ufff, nie było łatwo :no:
jak dla mnie w tamtej dyskusji jest głównie na temat tego co szybsze i dlaczego a w moim pytaniu kompletnie nie o to chodzi !!
Interesują mnie praktyczne kwestie i Wasze doświadczenia dotyczące trudności (czyt. wyższe koszty) w eksploatacji 4x4 Haldex ARL w stosunku do takiego samego silnika z ośką.
kompletnie nie interesuje mnie np. czy maluch wyprzedzi gallardo ;) oraz który Leon i dlaczego wygrywa na ćwiartkę.
jocker
Sport
Sport

Auto: 4x4+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez wgi » 22 września 2011, 08:11

Haldex może się zepsuć w 4x4. W ośce się nie zepsuje.
4x4 może ciut więcej palić ale jest bardziej komfortowy - zawieszenie wielowahaczowe z tyłu a nie belka skrętna jak w ośce.
4x4 ma mniejszy bagażnik.
Decyzję musisz podjąć sam.

Ja bym się nie zastanawiał bo 4x4 daje więcej funu - szczególnie jak jest ślisko.
Jest bardziej perspektywiczne z punktu widzenia tuningu - w ośce można sobie zrobić chipa i więcej w sumie nie ma sensu.

Wszystko powyższe było na forum 100 razy i proszę Cię poszukaj - wykaż inicjatywę.