Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czy przednia szyba po latach ciemnieje ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czy przednia szyba po latach ciemnieje ?

Postprzez PrzemoPL » 19 października 2011, 09:26

Witam, jak kupiłem auto to miałem na przedniej szybie 3 rysy od wycieraczki po stronie kierowcy bardzo denerwujące, postanowiłem jej usunąć. Poczytałem trochę i znalazłem firmę we Wro, która zajmuje się usuwaniem rus metodą przesuwania molekuł szkła (czyli nie klasyczne polerowanie tylko użycie specjalnej pasty), wykonali mi usługę, faktycznie rysa jest usunięta, efektu soczewki nie ma lecz w miejscach gdzie to robili zauważyłem że szyba jest jakby jaśniejsza. Teraz zastanawiam się, czy może to jest jakiś nalot który latami odkłada się na zewnętrznej części szyby (gdzieś w necie znalazłem info że szyby ciemnieją po latach), czy to jest naturalna reakcja szkła na wiele lat słońca, czy może przy okazji usuwania rys w tych miejscach została usunięta warstwa atermiczna szyby ? Od środka nic nie widać, śladu nie ma, natomiast jak się patrzy z zewnątrz to wyraźnie widać różnicę, że jest jakby jaśniejsza. Ktoś się orientuje skąd mogła pojawić się ta różnica ? Jak zbudowana jest szyba atermiczna ? Napylana czy z masy szklanej o takich właściwościach ? Za kilka dni pojadę do firmy żeby to obejrzeli ale chciałbym też sam mieć jakąś wiedzę.
PrzemoPL
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9 ARL

Reklama

Re: Czy przednia szyba po latach ciemnieje ?

Postprzez Sebool2006 » 19 października 2011, 09:47

Raczej nie ma takiej możliwości żeby szyba przednia po latach ciemniała. Aczkolwiek mogę się mylić.
Żeby się ściemniała to musi być fotochromatyczna gdzie zmienia się ilość światła,które przez nią przechodzi.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Czy przednia szyba po latach ciemnieje ?

Postprzez thorek » 23 października 2011, 20:23

moze starli ci przciemnienie?
Podpis niezgodny z Regulaminem forum LCT
thorek
Stella +
Stella +

Auto: leon 20vt

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne