Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bicie przy hamowaniu - stabilizatory

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bicie przy hamowaniu - stabilizatory

Postprzez marian904 » 25 stycznia 2017, 07:04

Witam.
Problem jest odczuwalny przy niskich prekościach <60 km/h, przy normalnym dohamowywaniu. Bicie jakby tarcza była krzywa, a tarcze (ferrodo) + klocki (ferrodo) wymienione ok 20 tys temu. Przy duzych predkosciach ok 100-140 przy hamowaniu nic nie czuć. 5 tys temu wynienione wahacze + ich elementy także powinno być ok. geometria ustawiana (wzorowa). Występują stuki właśnie ze stabilizatorów (gumy tylne?). Czy może to być powiązane z biciem przy normalnym dohamowywaniu?

Dodam, że zdarza się ze dohamuje normalnie bez żadnego bicia, dlatego wykluczam krzywe tarcze.
marian904
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Bicie przy hamowaniu - stabilizatory

Postprzez Vax » 25 stycznia 2017, 12:47

a opon jesteś pewny? mi biło jak założyłem jakieś dziadostwo na felgi, po 2 dniach poszly na smietnik.
Vax
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez marian904 » 25 stycznia 2017, 16:26

Michelin Alpin4. Drugi sezon latam i nie było do tej pory problemów. W jaki prosty sposób sprawdzić czy tarcze nie biją?
marian904
Stella +
Stella +

Postprzez adrusek » 25 stycznia 2017, 17:22

Czujnikiem zegarowym
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez TomekMr » 30 stycznia 2017, 21:17

Możesz mieć wadliwe tarcze, lub zahamowałes w kałuży. Też miałem zestaw klocki + tarcze ferodo. Po 10tyś klocki wyleciały na śmietnik.
Gum stabilizatora nie odczuyjesz na hamowaniu, predzej na "bujaniu" autem.
TomekMr
Stella +
Stella +

Silnik: AUS 1.6

Postprzez marian904 » 1 lutego 2017, 19:15

Właśnie zauważyłem przez kilka ostatnich dni, że gdy rano jadę do pracy po mieście jest w miarę ok(słabo odczuwalne bicie). Dopiero jak wyjadę poza miasto prędkości ponad 100km/h zaczyna telepać ostro (jakby się zagrzały), ale wciąż tylko przy hamowaniu (przy lekkim czy mocniejszym - to samo) Weekend będę zaglądał, więc jakie jest dopuszczalne bicie tarczy? do 0,05 mm?
Jakie tarcze + klocki polecacie?

Mam też mokry IC, więc czasami kropelki oleju pozostają pod zderzakiem po dłuższym postju, więc czy to możliwe, że podczas jazdy po prostu spadają na koło, a te najnormalniej wpada w poślizgi?

W przeciągu tygodnia bicie staje się coraz bardziej odczuwalne, w każdym zakresie prędkości.
marian904
Stella +
Stella +

Postprzez orlandu » 2 lutego 2017, 07:34

Jakie masz tarcze i klocki, ostatnimi czasy ostro używałeś hamulców? Jeżeli bicie pojawiło się samo z siebie w pierwszej kolejności sprawdziłbym czy koła są dokręcone ;)
orlandu
Stella +
Stella +

Silnik: AUQ 1.8

Postprzez PaVLo » 4 lutego 2017, 06:53

Ja miałem coś podobnego ostatnio, ale wibracje pojawiały się przy +120km/h a przy hamowaniu dopiero przy nieco większej prędkości. Okazało się, że mam delikatnie krzywą jedną felgę z przodu. Po prostowaniu jej i wyważeniu oby kół problem znikł.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez marian904 » 5 lutego 2017, 10:40

Dobry pomysł z tą felgą. Dziś wrzucę zapas na koła i zobaczymy czy coś się zmieni.
Miałem przygodę z duża dziurą w grudniu (dlatego wymiana wahacza całego), więc może coś się faktycznie zaczyna dziać.

-- 5 lutego 2017, 11:40 --

marian904 napisał(a):Dobry pomysł z tą felgą. Dziś wrzucę zapas na koła i zobaczymy czy coś się zmieni.
Miałem przygodę z duża dziurą w grudniu (dlatego wymiana wahacza całego), więc może coś się faktycznie zaczyna dziać.

Niestety, po podmianie to samo. Chyba pozostaje wymiana tarcz i klocków - w następny weekend.

Zauważyłem, że mam urwaną (rozwierconą?) tą śrubkę co trzyma tarcze na piaście. Czy to może być powód?
marian904
Stella +
Stella +

Postprzez Jacol » 5 lutego 2017, 10:51

Nie, to bez znaczenia jak przykręcasz koło to i tak się wszystko trzyma na śrubach kół.
Jacol
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8t+
Silnik: ARY 1.8

Postprzez longer_2110 » 5 lutego 2017, 12:45

Obecnie produkowane tarcze to większości przypadków jeden wielki kicz... 10 kkm temu zmieniłem u siebie z przodu komplet na tarcze + klocki TRW, które de facto fabrycznie były montowane( ja miałem takie na tyle z logo vw audi) i co? przy hamowaniu biją bardziej lub mniej w zależności od prędkości, klocki natomiast piszczą jak w starym PKS-ie przy dohamowywaniu. Nie polecam.
Co do przedmiotowego bicia, jeśli dzieje się to przy hamowaniu to na 99% tarcze, jeśli przy normalnej jeździe biję delikatnie kiera, to na 99% felgi.
longer_2110
Signo
Signo

Postprzez marian904 » 5 lutego 2017, 13:04

W następny weekend wymiana tarcz + klocków zdecydowanie. Jest jakaś marka specjalnie polecana? Z tego co wyczytałem użytkownicy polecają Zimmermany. Warto się w to pchać żeby znów nie było liptona.
marian904
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 5 lutego 2017, 15:18

Na odczucie bicia tarcz z przodu mają wpływ tarcze z tyłu. Kiedyś mi wymienili z przodu a na tył trzeba było poczekać na dostawe i objaw był jak by mi biły z przodu. A te z tyłu były mocno zjechane bo z takimi kupiłem. Dopiero po wymianie kompletu z tyłu sytuacja sie uspokoiła. Ja tam preferuje ATE. Na moja jazdę wystarczą.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez tomcio81 » 6 lutego 2017, 13:35

potwierdzam spostrzeżenia kolegi miałem tą samą sytuację - na tył założyłem MS - na przodzie TRW
tomcio81
Signo
Signo

Auto: Leon1M
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez longer_2110 » 7 lutego 2017, 17:53

Ja z tyły wytaczałem tarcze na specjalnej do tego celu tokarce co bierze z dwóch stron jednocześnie. Dodatkowo założyłem nowe klocki jakieś tańsze na dojechanie tarczy.Tak jak wspomniałem powyżej, po jakimś czasie ok 10 kkm zaczęły bić, więc może i przyczyną są tylne. Co do tarcz wahałem się nad Zimmermanami.
longer_2110
Signo
Signo

Postprzez tomcio81 » 13 lutego 2017, 08:49

to zostaje Ci jedynie zakup czujnika zegarowego i sprawdzanie bicia piast potem tarcz ( ja tak zrobiłem )
tomcio81
Signo
Signo

Auto: Leon1M
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne