Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ESP blokowało koła teraz nie działa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ESP blokowało koła teraz nie działa

Postprzez Adrio » 25 listopada 2009, 23:00

Witam wszystkich,
mam problem z ESP (leon TS), otóż nie działało mi od początku EPS, wiedziałem, że mam uszkodzony czujnik przyśpieszeń bocznych, po zakupie nowego ;), przy jakiejkolwiek próbie skręcenia kołami system blokował mi koła i musiałem go nieźle przeciągnąć aby wszedł w stan błędu i odłączył układ ESP, po wczytaniu błędu otrzymywałem:

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 1C0 907 379 M
Component and/or Version: ESP FRONT MK60 0102
Software Coding: 0019458
Work Shop Code: WSC 00011
1 Fault Found:
01542 - Yaw Rate Sensor (G202)
008 - Implausible Signal

(teraz przyznam, że dziś wiem, że czujnik był zamontowany do góry nogami;) ) wstyd mi za to strasznie.
w między czasie zamówiłem drugi czujnik, który założyłem dziś z nadzieję, że tamten miał jakiś defekt (bo zawsze po ponownym uruchomieniu silnika system nie wykazywał usterki).
ten drugi czujnik po poprawnym założeniu (na pewno nie do góry nogami ) zaraz po przekręceniu stacyjki wykazał błąd (świecąca kontrolka ESP) a Vag wykazał :

Control Module Part Number: 1C0 907 379 M
Component and/or Version: ESP FRONT MK60 0102
Software Coding: 0019458
Work Shop Code: WSC 00011
1 Fault Found:
00493 - ESP-Sensor Unit (G419)
004 - No Signal/Communication

i teraz moje pytanie, w czym problem? co robić? gdzie szukać dalej?, czy ponowna próba założenia tego pierwszego czujnika, tylko, że w dobrej pozycji coś może pomóc, czy raczej problem jest w czymś innym?.
Szukałem już wszędzie i nic nie znalazłem, co mogło by mnie naprowadzić na jakiś trop.

z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie
Pozdrawiam
Adrio
Stella
Stella

Auto: Leon I TDI

Reklama

Re: [SEAT] ESP blokowało koła teraz nie działa

Postprzez Arek84 » 27 listopada 2009, 22:26

Błąd no signal czyli brak połączenia, więc domyśl się od czego powinieneś zacząć.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Adrio » 29 listopada 2009, 16:37

Witam,
problem rozwiązany, jedna sprawa, to fakt iż wtyczka była nie wpięta do końca :x , oraz jak się okazało, styki w czujniku stopu nie działały poprawnie. Na szczęście naprawa czujnika nie nastarcza problemu, więc usterka usunięta.

Info dla tych co będą rozbierali czujnik stopu, aby ułatwić sobie zadanie wystarczy wysunąć plastikową "płytkę" która znajduje się pomiędzy wystającymi stykami a dekielkiem, który trzyma środkową sprężynę. Gdy się popatrzy od strony styków widać wyraźnie, że jest to element wysuwalny .

Pozdrawiam

Ps. Arek84 dziękuję za nakierowanie.
Adrio
Stella
Stella

Auto: Leon I TDI

Postprzez leo_arl » 4 czerwca 2012, 16:24

Witam. Odgrzewam temat ale mam podobny problem. Świecą mi się kontrolki ABS i ESP, podłączeniu VAG pokazuje błąd:

Control Module Part Number: 1C0 907 379 N
Component and/or Version: ESP ALLRAD MK60 0102
Software Coding: 0023046
Work Shop Code: WSC 00054
1 Fault Found:
00493 - ESP-Sensor Unit (G419)
004 - No Signal/Communication

Wcześniej pokazywał mi jeszcze czujnik abs lewy przód i został wymieniony wiec myslałem że problem zniknie ale jednak nie. Idac tropem braku połączenia napotkałem przy koste wchodzącej do pompy abs piny które są obok złacza dokładnie 4 kable. moja kosta wyglada tak: http://ifotos.pl/zobacz/100420120_rwaharr.jpg/ i teraz pytanie czy ktoś ma jakiś schemat instalacji gdzie idą poszczególne kable?? szukałem w internecie ale mogłem znaleźć wiec nie wiem czy obejdzie sie bez elektryka. Zastanawiam sie tylko dlaczego jak kupiłem samochód wszystko działało :/ przy pompie nic nie było grzebane. Nie wiem czy dobrym tropem ide może czujnik stopu rozebrać albo coś jakieś pomysły? sprawdziłem bezpieczniki (na aku też) połączenia przy czujniku stopu i sensora G419 przy kolumnie kierownicy wygląda na wszystko OK. Samochód leon 4x4 silnik arl. dodam że przy skręcaniu czasem tak przyblokowuje koła.
leo_arl
Stella
Stella

Auto: leon

Re: ESP blokowało koła teraz nie działa

Postprzez dziobi42 » 10 października 2017, 09:50

Witam możecie podpowiedzieć gdzie szukać tego czujnika g 202 ?

-- 25 września 2017, 17:01 --

Koledzy pomożecie mi rozwiązać zagadkę z tymi błędami mam je od ponad roku jak nie jest wilgotno to jest spokój ale teraz jak przyszła jesień to tylko z parkingu wyjeżdżam i blokuje koło później wyłącza ESP.
błędy które wyskakują to
2 Faults Found:
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
008 - Implausible Signal - Intermittent

-- 10 października 2017, 10:50 --

Wczoraj wyjąłem czujnik g202 przelutuję go bo wygląda jak by miał zimne luty ale czy po ponownym założeniu będę musiał przeprowadzić adaptację? jeżeli tak to jak się ją wykonuje?
dziobi42
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon AUQ
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne