Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne piski/dźwięki przy jeździe po nierównościach.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne piski/dźwięki przy jeździe po nierównościach.

Postprzez Manios » 25 listopada 2018, 11:39

Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z dość irytującym problemem. Coś zaczęło mi jakby piszczeć przy jeździe po nierównościach. Dźwięki dochodzą z tyłu auta za kierowcą, dokładniej jakby z nadkola. Po przysłuchaniu się sprawie z bliska słychać to jakby z odboju amortyzatora, sprawdziłem go, wygląda prawie jak nowy, do tego posmarowałem go, a problem nadal występuje, więc chyba można tego winowajcę skreślić?
Dodam też, że po wizytacji na myjni dźwięki ustają jakoś na jeden dzień, potem znów wracają :-x Jest mi ciężko dokładnie ten dźwięk nawet opisać, dlatego wrzucam Wam to na hosting, ku mojemu zdziwieniu nawet nie każdy tam cokolwiek słyszy i sam już się zastanawiam czy to moja paranoja czy faktycznie coś tam piszczy? Dźwięk ten jest słyszalny najbardziej jadąc po płytach, które są położone w różnych wysokościach, stąd słychać te głuche stuki, a nim właśnie towarzyszą te piski.

https://www23.zippyshare.com/v/U9hWFP7H/file.html
(Najbardziej słychać to z początku nagrania)
Manios
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat leon 1m
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Dziwne piski/dźwięki przy jeździe po nierównościach.

Postprzez PioDer » 25 listopada 2018, 21:08

mi podobnie piszczało jak łożysko piasty się kończyło, ale za to z przodu, luz miałem sakramencki :| Próbowałeś ruszać tyłem góra-dół i nasluchiwać czy jakiś dźwięków nie wydaje?
PioDer
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 1M 01
Silnik: ASV 1.9

Re: Dziwne piski/dźwięki przy jeździe po nierównościach.

Postprzez Manios » 25 listopada 2018, 22:44

PioDer napisał(a):mi podobnie piszczało jak łożysko piasty się kończyło, ale za to z przodu, luz miałem sakramencki :| Próbowałeś ruszać tyłem góra-dół i nasluchiwać czy jakiś dźwięków nie wydaje?

Sprawdzałem luzy na kole, nie wyczułem żadnych, ale w razie czego sprawdzę to jeszcze raz. Skakałem nawet po bagażniku :shock: I też jest cisza :-|
Manios
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat leon 1m
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne