Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działający pilot, wkładka zamka.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działający pilot, wkładka zamka.

Postprzez Loczekis » 4 marca 2019, 21:44

Witam.
Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny. Ogólnie to jakies kombo pech...gdyż w tym samym czasie padł mi pilot oraz wkładka zamka.
Zaczne od wkładki, otóż dość ciężko wchodzi kluczyk, gdy już wejdzie to ani drgnie w lewo czy w prawo (raz był użyty odmrażacz tej zimy). Mam plan go wyciągnać, rozebrać, przesmarować (coś jeszcze?). Ewentualnie wymiana, tu pytanie czy wkładka ma jakiś wpływ na zamek centralny :) ?

Teraz pilot. Wymienione baterie, pilot działa- samochód się otwiera, musiałem kilka razy wciskać aby wreszcie się otworzył, jest udało się! Chociaż już wiedziałem że coś się święci... po zrobionej trasie bach, pilot nie jest w stanie zamknąc auta.
Od wewątrz udało się zaryglować, także sama centralka działa - chociaż i tu ciekawostka: w pewnym momencie miałem otwarte drzwi kierowcy i zaryglowane wszystki drzwi prócz kierowcy. Mrygała dioda i załączył się alarm. Bywały chwile że siedząc w aucie bezczynnie, samochód się zamykał :D
Czy to wszystko ma jakiś związek z mikrostykami w drzwiach? Czy jest to całkiem osobny temat?
Sam ten mikrostyk od kierowcy raczej nie działa gdyż żadne światła się nie świecą wewnątrz czy w drzwiach.

Teraz otwarte auto w garażu, czeka na diagnoze. Generalnie wiem że w pierwszej kolejności idzie na cel wkładka, a następnie ?

-- 4 marca 2019, 21:44 --

Dodatkowo znalazłem info do kodowania pilota, powinno zadziałać ?
Wszystkie piloty ktore chcemy zaprogramowac musza byc programowane w jednym "podejsciu".
-Wlaczyc zaplon
-Polaczyc sie ze sterownikiem Komfortu [46]
-Wybrac funkcje Anpassung/ Adaptacje [10]
- wybrac Block 00 i zapisac – to anuluje/wymaze wszystkie piloty ktore do tej pory byly zacodowane
( bez anulowanie wszystkich pilotow nie mozna zacodowac nastepnego )
- wybrac block 01 i wpisac ilosc pilotow ktore chcemy zacodowac ( max. wartosc 4)
moze zaistneic koniecznosc zapisu w formie 0000x , x- ilosc pilotow
- wartosc zapisac
teraz musimy dzialac szybko
- na pilocie nalezy nacisnac przycisk "zamkni" i przytrzymac min. 1s. , jesli wszystko jest ok. To powinien krotko zabuczec klakson alarmu , tak samo z nastepnymi pilotami . Mamy na to max. 15 s czasu
- wylaczyc zaplon
teraz mozemy sprawdzic czy wszystko poszlo ok.
A wiec albo probujemy piloty - jesli zamykaja i otwieraja jest ok.
Albo sprawdzamy w sterowniku [46]
Block 013 - w momecie nacisniecia na pilot pole 1+2 powinne przyjac status I.O. a pole 04 pokazuje „wartosc“ ( na ktoym miejscu pilot jest zacodowany) pilota .
Loczekis
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Nie działający pilot, wkładka zamka.

Postprzez Leon_TS_ARL » 4 marca 2019, 23:18

Ewidentnie do ogarnięcia mikrostyki w zamkach, otwierasz auto pilotem, otwierasz drzwi i komputer nie widzi że je otworzyłeś więc rygluje auto.

Zamek kierowcy uważaj na zamienniki słabej jakości i używki z anglika. Jak da radę odratować ori to zawsze taniej i lepiej.
Obrazek
Leon_TS_ARL
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Leon TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez _carlos- » 5 marca 2019, 08:54

Wkładkę potraktuj duża ilością WD40, aż będzie brud wypływać. Najpierw rozruszają zamek podłużnie, żeby klucz wchodził lekko, a potem dopiero przekręcaj na boki.
Kasetę zamka najlepiej przemierzyć i przelutować - oryginał to oryginał.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Loczekis » 9 marca 2019, 09:11

Trochę sie pogubiłem, czego miałbym wymieniać kasete zamka?
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez _carlos- » 9 marca 2019, 09:19

Bo nie działają microstyki w kasecie.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Loczekis » 9 marca 2019, 09:37

Muszę dopytać, to nie opłaca sie tych mikrostyków wymieniać tylko cała kasete od razu? Nie ukrywam , elektronika to moja bolączka.
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez _carlos- » 9 marca 2019, 09:45

Jeżeli microstyki padł to go wymieniasz, a jeżeli brak przejścia z kasety do gniazda wtyczki to lutowanie.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Loczekis » 9 marca 2019, 10:00

Dobra, a najprostszy sposób aby sprawdzić czy to mikrostyk? Wydaje mi sie ze na pewno on padł.
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez _carlos- » 9 marca 2019, 10:08

Zmierzyć miernikiem przejście przy nóżkach przy zainicjowanym microstyku i w stanie spoczynku.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Loczekis » 15 marca 2019, 13:42

Udało mi sie zregenerować wkładkę. Po zamontowaniu i próbie zamknięcia, zamykają się tylko drzwi kierowcy. Do zamka sie nie dobrałem ze względu na brak końcówki do śrub zamka... :roll: Generalnie wygląda to źle, rozumiem ze próba zamknięcia drzwi kierowcy powinna ryglować wszystkie drzwi?

-- 10 marca 2019, 19:19 --

Czy mikrostyk w zamku wpływa na zamek centralny? Pytam bo znalazłem kilka różnych sprzeczynch infomracji, a zależy mi na centralnym w pierwszej kolejności.

-- 15 marca 2019, 13:24 --

Przelutowalem wszystkie luty w zamku (bylo widac przy zasilaniu brak styczności ) , wymieniłem krańcówke bo walnieta byla ta główka. Miernikiem wszystko sprawdzilem-sprawne. Po zamontowaniu dzieje sie magia.
-zamykanie z kluczyka rygluje wszystkie drzwi(dioda miga) ale przy probie otwarcia z kluczyka otwiera tylko kierowcy :| (rygielek w górze dioda nadal miga) , następnie gdy otwieram drzwi klamka to odpala sie alarm.
-gdy tak alarm wyje wkladam kluczyk do stacyjki(dioda przestaje migsć) , na zaplon i z panelu odryglowuje wszystkie drzwi. Alarm ucisza sie. Ryglowanie i odryglowywanie z panelu dziala. Wyciagam kluczyk ze stacyjki i bez wzgledu na to czy drzwi zaryglowane czy nie, dioda sie odpala.
-Po zaadaptowaniu ponownie pilota: Pilot działa bardzo rzadko, ale jak zadziala to rygluje i otwiera wszystkie drzwi wiec jest ok ale stać 5min aby otworzyc auto to niebardzo... Bateria wymieniana w pilocie... Zauwazulem ze czasami dioda nie miga przy wciskaniu ale generalnie nawet jak miga to nie otwiera. Otworzy moze raz na 50 razy lub więcej.
:|
Chciałbym to naprawić samemu, ale teraz to juz nie wiem o co chodzi.

-- 15 marca 2019, 13:41 --

Vag pokazuje
Kod: Zaznacz cały
00953 - Interior Light Time Limit 25-00, - Unknown Switch Condition
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez mk5 » 15 marca 2019, 14:13

Loczekis napisał(a):Udało mi sie zregenerować wkładkę. Po zamontowaniu i próbie zamknięcia, zamykają się tylko drzwi kierowcy. Do zamka sie nie dobrałem ze względu na brak końcówki do śrub zamka... :roll: Generalnie wygląda to źle, rozumiem ze próba zamknięcia drzwi kierowcy powinna ryglować wszystkie drzwi?

-- 10 marca 2019, 19:19 --

Czy mikrostyk w zamku wpływa na zamek centralny? Pytam bo znalazłem kilka różnych sprzeczynch infomracji, a zależy mi na centralnym w pierwszej kolejn

Vag pokazuje
Kod: Zaznacz cały
00953 - Interior Light Time Limit 25-00, - Unknown Switch Condition

U mnie nie działa mikrostyk w lewych drzwiach, ale centralny i pilot działa.
Przez ten durny mikro zatrzasnąłem sobie kluczyki w aucie :evil:
mk5
Sport
Sport

Auto: Leon1
Silnik: ASV 1.9

Postprzez _carlos- » 15 marca 2019, 14:36

Loczekis napisał(a):Czy mikrostyk w zamku wpływa na zamek centralny? Pytam bo znalazłem kilka różnych sprzeczynch infomracji, a zależy mi na centralnym w pierwszej kolejności.

Bezdyskusyjnie TAK

-- 15 mar 2019, o 15:36 --

Loczekis napisał(a):Przelutowalem wszystkie luty w zamku (bylo widac przy zasilaniu brak styczności ) , wymieniłem krańcówke bo walnieta byla ta główka. Miernikiem wszystko sprawdzilem-sprawne. Po zamontowaniu dzieje sie magia.
-zamykanie z kluczyka rygluje wszystkie drzwi(dioda miga) ale przy probie otwarcia z kluczyka otwiera tylko kierowcy (rygielek w górze dioda nadal miga) , następnie gdy otwieram drzwi klamka to odpala sie alarm.

Musisz zmierzyć wszystkie przejścia krańcówek, czyli pozycję zainicjowaną ( przy naciśnięciu przejście, w stanie wolnym brak przejścia) i nie zainicjowaną ( przy naciśnięciu brak przejścia, w stanie wolnym przejście) i potem zmierzyć przejścia/ brak przejścia na wszystkich pinach we wtyczce kasety (6 pinów - krańcówki, 2 piny silniczek)
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Hali92mmz » 21 marca 2019, 18:46

Mam ten sam problem...
Pilot działa wtedy kiedy mu się spodoba, zamek centralny podobnie.
Jakiś czas temu również wystąpił problem w wkładką, którą wymieniłem na nową i centralny zamek po otworzeniu drzwi kluczykiem działał ok ale trwało to dość krótko. Teraz podnosi się rygielek w drzwiach kierowcy ale nie rozkodowuje się alarm i pozostałe drzwi również są zamknięte. Problem tkwi w microstykach czy może w całym module zamka centralnego?
Proszę o pomoc
Hali92mmz
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ALH 1.9

Postprzez Loczekis » 24 marca 2019, 18:38

Problem naprawiony, była walnięta ścieżka na płycie w zamku. Szybkie obejście i śmiga jak nowy, ale nerwów poszło co nie miara.Koszt naprawy 0zł, nie licząc lutowania.

-- 24 marca 2019, 18:38 --

Hali92mmz napisał(a):Mam ten sam problem...
Jakiś czas temu również wystąpił problem w wkładką, którą wymieniłem na nową i centralny zamek po otworzeniu drzwi kluczykiem działał ok ale trwało to dość krótko. Teraz podnosi się rygielek w drzwiach kierowcy ale nie rozkodowuje się alarm i pozostałe drzwi również są zamknięte. Problem tkwi w microstykach czy może w całym module zamka centralnego?
Proszę o pomoc

Ryglowanie od środka działa?
Loczekis
Stella
Stella

Postprzez Hali92mmz » 27 marca 2019, 20:15

Loczekis napisał(a):Problem naprawiony, była walnięta ścieżka na płycie w zamku. Szybkie obejście i śmiga jak nowy, ale nerwów poszło co nie miara.Koszt naprawy 0zł, nie licząc lutowania.

-- 24 marca 2019, 18:38 --

Hali92mmz napisał(a):Mam ten sam problem...
Proszę o pomoc

Ryglowanie od środka działa?

Wszystkie drzwi, oprócz drzwi kierowcy można zamknąć od środka
Hali92mmz
Stella
Stella

Postprzez brtk » 27 marca 2019, 20:42

U mnie też ze środka wszystkie się zamykają oprócz kierowcy, zamyka się i otwiera od razu, natomiast jak naciskam 2x szybko to i kierowcy się zarygluja od środka, ale z pilotem nie mam problemu. Wiem, że mikrostyk w zamku kierowcy padnięty, bo brzeczek też nie działa.
brtk
Signo
Signo

Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Hali92mmz » 27 marca 2019, 21:39

brtk napisał(a):U mnie też ze środka wszystkie się zamykają oprócz kierowcy, zamyka się i otwiera od razu, natomiast jak naciskam 2x szybko to i kierowcy się zarygluja od środka, ale z pilotem nie mam problemu. Wiem, że mikrostyk w zamku kierowcy padnięty, bo brzeczek też nie działa.

Nie wiem czy nie spróbuję wymienić zamka centralnego w drzwiach kierowcy podobno może pomóc i chyba zaryzykuje. Co do pilota to działa jak mu się podoba
Hali92mmz
Stella
Stella

Postprzez Lukswi1225 » 19 kwietnia 2023, 18:59

Podepnę się do tematu.
Nie działa mi otwieranie z pilota.
Dioda na pilocie mryga ale nie otwiera.
Kluczykiem otwierają się wszystkie drzwi i słychać centralkę. Siedząc w środku zamykając i otwierając z przycisku drzwi działa centralka. Jedynie w drzwiach kierowcy Rygiel czyli ten plastikowy trzpień nie chowa się ani nie wysuwa. Czy padło coś w zamku w drzwiach od kierowcy? Czy zamek w drzwiach kierowcy jak padnie to wtedy pilot przestaje działać? Powiedzcie od czego zacząć sprawdzanie. Pozdrawiam
Lukswi1225
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: inny

Postprzez _carlos- » 19 kwietnia 2023, 19:04

A wcześniej chował się?
_carlos-
TopSport
TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne