Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Zamek drzwi - uszkodzenie mikrowyłącznika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Zamek drzwi - uszkodzenie mikrowyłącznika

Postprzez Pawisco » 22 września 2012, 09:47

Witam. Problemy z zamkiem w moim Leonie towarzyszą mi od samego początku, gdy kupiłem auto (ok. 1,5 roku). Powoli mam tego dość, zwłaszcza że każdy fachowiec mówi mi co innego. Po kolei: przez cały okres użytkowania auta otwieram auto ręcznie, wkładając kluczyk do wkładki w drzwiach. Po kilku tygodniach od zakupu przekręcając kluczyk zamykały się tylko drzwi kierowcy, więc kupiłem nowy zamek, czyt. badziewie z allegro za 100 zł, który zamykał prawidłowo przez następnych kilka tygodni, po czym się rozsypał. Udało mi się od znajomego odkupić oryginalny zamek używany, który służył mi do dziś. Służył, bo znów pojawił się problem - drzwi kierowcy zamykam przekręcając kluczyk we wkładce maksymalnie w prawo, resztę zamykam naciskając ten przycisk z kluczykiem w drzwiach, dodatkowo nie palą się lampki... Byłem dziś w jednym warsztacie, gdzie naprawiają zamki i sympatyczny pan z przekonaniem powiedział mi, że wymiana mikroswitchów itp. nie pomogą gdyż problem leży w uszkodzonym module komfortu. Trochę już zgłupiałem i sam nie wiem, co powinienem zrobić.
W dodatku chcę zaznaczyć, że od początku nie działał mi pilot otwierania drzwi, jak się okazało wykończył się. Kupiłem na wiosnę na allegro identyczny oryginalną używkę (5FA 007 680), której nie dało się zaadaptować (moduł jakby nie widział nowego pilota).

Co możecie o tym powiedzieć, doradzić? Staje się to już irytujące, a chciałbym raz na zawsze pozbyć się tych problemów... Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pawisco
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Postprzez GangstaMarc » 22 września 2012, 14:42

Pawisco napisał(a):. Kupiłem na wiosnę na allegro identyczny oryginalną używkę (5FA 007 680), której nie dało się zaadaptować (moduł jakby nie widział nowego pilota).

Oznaczenia (5FA 007 680) z pilota "jajka" są nic nie warte. Może być 433 lub 434Hz. Częstotliwość znajdziesz na papierku pod baterią. Jak się różnią to za chiny nie zaadaptujesz.

Co do sedna problemu to mimo wszystko stawiałbym na zamek kierowcy... Skoro po wymianie wszystko działało to tu jest pewnie problem. Polecam rozebrać zamek i sprawdzić czy mikrostyki działają, a jak któryś jest uwalony to wymienić. Jeśli znowu padnie ten sam to coś musi prowadzić do jego szybkiego uszkodzenia. Ja wymieniałem dwa mikrostyki już dwa lata temu i śmigają bezproblemowo.
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Pawisco » 25 września 2012, 21:08

Co do kluczyka, to proawdopodbnie tak jest, że ma inną częstotliwość, trzeba będzie poszukać innego, choć w tej sytuacji na Allegro kupuję kota w worku...

Ok, też mi się wydaje że to zamek. Wydaje mi się, że naprawa zamka jest bardziej opłacalna niż kupno nowej używki, zwłaszcza że mikrostyki mógłbym wziąć z tej podróbki która mi została, o ile będą dobre :) Kieruję więć prośbę, gdyż sam za bardzo się na tym nie znam, polecacie kogoś kto naprawia takie rzeczy we Wrocławiu lub okolicach? a może nie jest to na tyle trudno i warto samemu spróbować? Liczę na pomoc, rok użerania się z zamkami ponad moje nerwy...
Pawisco
Stella
Stella

Postprzez GangstaMarc » 25 września 2012, 22:38

Pawisco, tutaj masz instrukcje krok po kroku:
http://www.taligentx.com/passat/mainten ... mechanism/

Wystarczy tylko ogarniać trochę angielski.
Kiedyś była instrukcja i to chyba po polsku na forum golfa, ale jakoś nie mogę znaleźć :( Wbrew pozorom jest to dość prosta operacja.
:zabawa:
GangstaMarc
Sport
Sport

Auto: TopSport ARL+

Nie można zamnkąć auta

Postprzez ołbas » 5 listopada 2012, 08:55

Witam ,mam problem mianowicie.. Samochód Leon 2000r tdi. Zapaliła mi sie lampka ( kopertówka ) od strony kierowcy i ciągle sie swieci i nie moge zamknąć auta z pilota, samochód reaguje tylko na otwieranie z pilota. Gdy kupilem auto nie swieciły sie kopertówki i nie mozna bylo odtworzyc/zamknąć go wsadzajac kluczyk w zamek, reagował tylko na otwieranie/zamykanie z pilota. blagam pomozcie
ołbas
Stella
Stella

Auto: Leon Sport 1 AHF

Re: Nie można zamnkąć auta

Postprzez cyc999 » 5 listopada 2012, 09:29

W zamku jest mikrowłącznik proponowałbym zacząć od jego sprawdzenia.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Auto: Leonard 1M BCB

Postprzez ołbas » 5 listopada 2012, 10:54

mirkostyk jest napewno walniety bo kopertówki sie nie swieciły, brzęczek od swiatel nie dzialał i lampka podsufitki , gdy wkladam kluczyk w zamek i przekręcam nie moge otworzyc zamka z jednej i drugiej strony drzwi
ołbas
Stella
Stella

Postprzez cyc999 » 5 listopada 2012, 11:15

Czyli sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Postprzez ołbas » 5 listopada 2012, 12:16

kolego ale mam pytanie czy walnięty mikrostyk moze spowodować to że nie można zamknąć/otworzyć drzwi przekręcając kluczykiem w zamku ?

-- 5 listopada 2012, 13:16 --

http://allegro.pl/mikrostyk-zamka-vw-au ... 55610.html nada się ?
ołbas
Stella
Stella

Postprzez cyc999 » 5 listopada 2012, 12:52

Ja nie miałem takiego przypadku, zawsze było tak że kopertówka nie świeciła, przerabiałem to w 3 Leonach. Co do mikrostyku to ten jest ok, najlepszą opcją jest przełożenie góry, gdyż zamontowanie zamiennika jest bardzo ciężkie, tam liczą się minimetry.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Postprzez ołbas » 5 listopada 2012, 13:08

rozumiem, a mikrostyk w drzwiach kierowcy bedzie odpowiadał tylko za oswietlenie kopertówki po stronie kierowcy? czy w drzwiach pasazera tez trzeba wymieniać gdy kopertówka nie swieci ?
ołbas
Stella
Stella

Postprzez cyc999 » 5 listopada 2012, 13:48

W każdym zamku jest oddzielny mikrostyk.
Obrazek
cyc999
Signo
Signo

Postprzez untaztood » 27 grudnia 2012, 09:42

cyc999 napisał(a):Ja nie miałem takiego przypadku, zawsze było tak że kopertówka nie świeciła, przerabiałem to w 3 Leonach. Co do mikrostyku to ten jest ok, najlepszą opcją jest przełożenie góry, gdyż zamontowanie zamiennika jest bardzo ciężkie, tam liczą się minimetry.

Jakie minimetry i co jest takiego ciężkiego w zamontowaniu zamiennika?
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez QQmonzter » 27 grudnia 2012, 22:33

Ja mam inne pytanie do was. Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dokładną zasadę działania tego elementu, który odpowiada za załączanie kopertówki i lampki wewnętrznej po otwarciu drzwi? Nie jestem do końca pewien jak to ma działać i co dokładnie odpowiada za przełączanie się mikroprzełącznika, podobno jest ich tam nawet kilka.
W każdym razie już staram się wytłumaczyć o co mi chodzi.
Pomoże w tym to zdjęcie, wiem, że to leon 2 ale to nie powinno zrobić różnicy.
Obrazek

Ruszając tym elementem zaznaczonym w kółku w drzwiach słyszę pracę mikroprzełącznika, poruszając go w dół lampki się załączają, w górę - gasną i w pewnym momencie zamek się zatrzaskuje czyli wszystko tak jak powinno być.
Przy zamknięciu drzwi ten element wykonuje ruch i zatrzaskuje się na uchu zaznaczonym w drugim kółku.
Mój problem polega na tym, że po otwarciu drzwi od zewnątrz lampki się nie zapalają jednak ciekawi mnie to, że ten element po otwarciu drzwi przesuwa się dostatecznie daleko i nie raz muszę go wręcz przesunąć w kierunku 'zamykania' żeby lampki się zaświeciły tak jak by przelatywał za daleko. Jeszcze ciekawsze jest to, że po otwarciu drzwi z wewnątrz samochodu wszystko działa prawidłowo. Wychodziło by więc na to, że za otwarcie drzwi z zewnatrz i z wewnątrz odpowiadają różne przełączniki?
Nie wiem czy ktoś zrozumie to o co mi chodzi, mam nadzieję, że tak. :<
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez untaztood » 27 grudnia 2012, 23:19

QQmonzter napisał(a):Ja mam inne pytanie do was. Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dokładną zasadę działania tego elementu, który odpowiada za załączanie kopertówki i lampki wewnętrznej po otwarciu drzwi? Nie jestem do końca pewien jak to ma działać i co dokładnie odpowiada za przełączanie się mikroprzełącznika, podobno jest ich tam nawet kilka.
W każdym razie już staram się wytłumaczyć o co mi chodzi.
Pomoże w tym to zdjęcie, wiem, że to leon 2 ale to nie powinno zrobić różnicy.
Obrazek

Ruszając tym elementem zaznaczonym w kółku w drzwiach słyszę pracę mikroprzełącznika, poruszając go w dół lampki się załączają, w górę - gasną i w pewnym momencie zamek się zatrzaskuje czyli wszystko tak jak powinno być.
Przy zamknięciu drzwi ten element wykonuje ruch i zatrzaskuje się na uchu zaznaczonym w drugim kółku.
Mój problem polega na tym, że po otwarciu drzwi od zewnątrz lampki się nie zapalają jednak ciekawi mnie to, że ten element po otwarciu drzwi przesuwa się dostatecznie daleko i nie raz muszę go wręcz przesunąć w kierunku 'zamykania' żeby lampki się zaświeciły tak jak by przelatywał za daleko. Jeszcze ciekawsze jest to, że po otwarciu drzwi z wewnątrz samochodu wszystko działa prawidłowo. Wychodziło by więc na to, że za otwarcie drzwi z zewnatrz i z wewnątrz odpowiadają różne przełączniki?
Nie wiem czy ktoś zrozumie to o co mi chodzi, mam nadzieję, że tak. :<

Linka klamki wewnętrznej wykonuje wiekszy ruch niż klamki zewnętrznej. Zapewne trzeba by wyjąć zamek i go porzadnie przesmarować, bo widocznie nie odbija do końca bolec.
untaztood
FR
FR

Postprzez neostar » 28 grudnia 2012, 10:01

Proponuję również dobrać się do złącza zamka i sprawdzić luty na połączeniu złącza do płytki - u mnie były popękane i gdy było ciepło czujnik otwarcia działał jako tako a jak robiło się zimno to symptomy były dokładnie takie jak uszkodzonego mikro przełącznika.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez guma_3d » 8 stycznia 2013, 15:06

siema, przemaglowałem już ten watek ale pewności nie mam co do odpowiedzi... problem u mnie istnieje w oświetleniu podsufitki. przy otwieraniu drzwi nie włącza się światło, lampki w drzwiach świecą, szyby działają, centralny działa (z kluczyka, ponieważ pilot jest popsuty). pomocy
guma_3d
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez untaztood » 8 stycznia 2013, 18:32

A lampka górna w ogóle Ci działa?
untaztood
FR
FR

Postprzez Robal_26 » 8 stycznia 2013, 19:16

guma_3d, często bywa że ten suwak a właściwie blaszka pod nim z czasem się odkształca i nie łączy, jeżeli lampka świeci ci w pozycji na stałe ,przy otwarciu drzwi kopertówki również to szukał bym przyczyny w tym suwaku.ok

pozdro :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez untaztood » 12 stycznia 2013, 23:16

Mam dość specyficzny problem z mikrostykiem - w prawych przednich drzwiach.
Otóż jak otwieram od środka to lampka zawsze się zapala. Jak otwieram z zewnątrz to różnie - raz się zapali, raz nie.
Jak się nie świeci i pociągnę klamkę od wewnątrz - to się zapala.
Obserwuję to od jakiegoś czasu i za każdym razem jak otworzę od środka to się zapala.
Co to może być?
untaztood
FR
FR

Postprzez darq12 » 15 stycznia 2013, 16:51

Po prostu mocniej ciągniesz od środka za klamkę i dlatego rygiel w zamku mocniej odbija i mikrostyk łapie a od zewnątrz nie masz tak mocno linki naciągniętej jak od środka i rygiel nie odbija do końca. Tak czy inaczej jest jeden mikrostyk i jest na padnięciu. Spróbuj wyciągnąć wkładkę i naciągnąć linkę od klamki zewnętrznej jak pomoże to cudów się nie spodziewaj po czasie i tak padnie. Mikrostyk jest z plastyku rygiel jest z metalu ale oblany tez jakimś miękkim plastykiem czy tam gumą to wszystko się wyciera i są problemy tego typu.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez untaztood » 16 stycznia 2013, 20:35

darq12 napisał(a):Po prostu mocniej ciągniesz od środka za klamkę i dlatego rygiel w zamku mocniej odbija i mikrostyk łapie a od zewnątrz nie masz tak mocno linki naciągniętej jak od środka i rygiel nie odbija do końca. Tak czy inaczej jest jeden mikrostyk i jest na padnięciu. Spróbuj wyciągnąć wkładkę i naciągnąć linkę od klamki zewnętrznej jak pomoże to cudów się nie spodziewaj po czasie i tak padnie. Mikrostyk jest z plastyku rygiel jest z metalu ale oblany tez jakimś miękkim plastykiem czy tam gumą to wszystko się wyciera i są problemy tego typu.

Dzięki za info. Jutro zamek będę miał na blacie to zdam relacje co mu dolega.
Patent z naciąganiem linki nie pomaga.

-- 16 sty 2013, o 21:35 --

Tutaj odpowiedź:
https://www.dropbox.com/s/wa29ukpv7v5kg2f/IMG_4599.JPG
untaztood
FR
FR

Postprzez dreadlook » 17 kwietnia 2013, 20:34

A miał ktoś kiedyś tak, że lampka podsufitki raz działa, raz nie? W sumie to działa kiedy chce i nie działa też kiedy chce :D Nieraz otwieram drzwi i nie działa (obojętnie które), również nie działa po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki, także po przełączeniu na niej w pozycji 'świeć cały czas'. A niekiedy chodzi idealnie :roll:
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez darq12 » 17 kwietnia 2013, 20:42

Jakie masz zarowki?
darq12
Sport
Sport

Postprzez dreadlook » 17 kwietnia 2013, 20:54

Zwykłe. Dodam, że lampka od passata b5 (zwykła)
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez QQmonzter » 17 kwietnia 2013, 22:06

Miałem to samo, w lampce były ledy, już jakiś czas temu wymieniłem na zwykłe żarówki i od tego czasu zaraz na drugi dzień raz mi się tak jeszcze przytrafiło a potem już zero problemów.
Dodam jeszcze, że u mnie nawet światło w schowku i w bagażniku nie działało kiedy to zaczynało świrować. :-D
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez darq12 » 18 kwietnia 2013, 10:32

Ja miałem tak samo. W leonach sterownik konfortu nie wykrywa ledów (za mały pobór prądu). Kupiłem ledy oszukujące sterownik i wszystko gra. Koszt takich ledów jedną trzecią droższy niż zwykłych ale skutkuje. Ja kupiłem dwie ledy na podsufitkę te wciskane oszukujące sterownik, rurkowe w podsufitce jak i w drzwiach mam zwykłe i problem zniknął ledy palą się za każdym razem (prócz bagażnika i schowka tam trzeba kupić rurkową oszukującą sterownik). Tak więc jeśli macie ledy w drzwiach i w podsufitce które nie za każdym razem się zapalają to wystarczy wymienić dwa ledy w podsufitce te wciskane i problem w drzwiach i w podsufitce zniknie, o ile mikrostyki w drzwiach są sprawne.
darq12
Sport
Sport

Postprzez tomusklm » 5 maja 2013, 21:52

darq12, Gdzie można kupić te oszukujące ledy i/lub jak je odróżnić od zwykłych? Mają one jakąś fabryczną nazwę czy typ?
tomusklm
Stella
Stella

Auto: Leon 1M 1.8T

Postprzez darq12 » 6 maja 2013, 06:39

Dostaniesz je z każdym elektronicznym sklepie, nazywa się led can bus tu masz przykładową http://allegro.pl/0t10-w5w-cree-led-5w- ... 47904.html a tu ogólnie http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... ed+can+w5w najlepiej zastosować wszędzie i na pewno efekt żarzenia się lub nie palenia się ledy zniknie.
darq12
Sport
Sport

Postprzez tomusklm » 6 maja 2013, 18:37

No właśnie rozkminiłem jeszcze sam, że to pewnie chodzi o ledy can bus, ale teraz mnie upewniłeś. Mam jakieś ledy po poprzednim właścicielu samochodu, który wspominał, że zaczęło szaleć jak je założył i zostawił tylko w bagażniku, która teraz też przestała świecić. Dzięki za odp.
tomusklm
Stella
Stella

Auto: Leon 1M 1.8T

Postprzez dreadlook » 23 czerwca 2013, 11:11

Hmm, sprawdzałem i jak nie świecą mi nieraz lampki (te w drzwiach również) to nie chodzi tu o żarówki - napięcie nawet tam nie dochodzi. W sumie teraz coraz częściej się to dzieje i w nocy trochę przeszkadzać mi zaczyna :x

Da się jakoś sprawdzić co szwankuje :?:
dreadlook
TopSport
TopSport

Postprzez darq12 » 24 czerwca 2013, 22:24

Może kostka stacyjki szwankuje.
darq12
Sport
Sport

Postprzez creative1432 » 3 grudnia 2013, 20:34

ma ktoś namiary gdzie można kupić mikrowyłączniki ?? potrzebuje 4 sztuki
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez lysaglaca » 3 grudnia 2013, 20:35

TME

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez lysaglaca » 3 grudnia 2013, 20:37

Spisz w google i tam znajdziesz ale jeśli szuka sz takich P2P to kup zamek oryginał bo nigdzie nie dostaniesz takich samych

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez zaboslaw » 13 grudnia 2013, 18:44

ja widziałem na allegro niby dedykowane do zamków wymiary identyczne
zaboslaw
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez lysaglaca » 13 grudnia 2013, 19:02

Podaj link

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez lysaglaca » 15 grudnia 2013, 22:35

Kolego żaden z prezentowanych w linkach nie sa identyczne ale wymiarowi będą pasować ja kupuje zawsze takie jak w linku trzecim polecam

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez zaboslaw » 16 grudnia 2013, 21:11

no takie jak 3 link to raczej ma takie same wymiary gdziesz miałem zapisane jakie ma orginalny i o ile pamietam to sa takie same jak ten
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez williams01 » 18 stycznia 2014, 16:01

Chyba w tych mikro stykach nie chodzi o wymiary samej obudowy ale przede wszystkim o to jak daleko są osadzone te otwory montażowe od przycisku.
Bo ja kupiłem takie mikrostyki które miały w zupełnie innej odległości osadzone otwory montażowe , no i od starego mikrostyku odcinałem ten plasticzek z bolcami które wciska się w zamek i przyklejałem do nowe przełącznika no i teraz raz lampka się zapala a raz nie.

Wiecie może czy któreś z tych mikrostyków mają w tym samym miejscu otwory montażowe co te oryginalne mają bolce????
williams01
Stella +
Stella +

Silnik: AUQ 1.8

Postprzez lysaglaca » 18 stycznia 2014, 17:27

Tych mikro oryginałów nie dostaniesz chyba ze na zagranicznych sklepach u nas najbardziej podobnymi sa ze sklepu TME ale one sa bez bolcow trzeba na srobki przerabiac

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez williams01 » 20 stycznia 2014, 10:22

lysaglaca napisał(a):Tych mikro oryginałów nie dostaniesz chyba ze na zagranicznych sklepach u nas najbardziej podobnymi sa ze sklepu TME ale one sa bez bolcow trzeba na srobki przerabiac

Dobra OK czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to jeżeli zamontuje je za pomocą śrubek to mikro styk będzie w tej samej pozycji co oryginalny mikro włącznik??
williams01
Stella +
Stella +

Silnik: AUQ 1.8

Postprzez lysaglaca » 21 stycznia 2014, 06:04

Tak ale musisz to bardzo dokładnie przypasowac i tak zeby srobki nie wystawały od strony płaskiej bo jest przykrecana do drzwi i będzie ci od stawał zamek najlepiej jak poszukasz na forum tu lub skody octawi wszystko jest opisane krok po kroku

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 21 stycznia 2014, 08:21

Nie lepiej przykleić poxipolem?
untaztood
FR
FR

Postprzez lysaglaca » 21 stycznia 2014, 18:42

A co zrobisz jak podczas zamykania drzwi lub jak ktoś mocniej trzasnie odpadnie mikro od zamka znów będziesz rozbierać? Jak uwazasz ja montowalem na 2mm plastikowych śróbkach i wszystko trzyma jak tralala :]

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez untaztood » 21 stycznia 2014, 21:56

lysaglaca napisał(a):A co zrobisz jak podczas zamykania drzwi lub jak ktoś mocniej trzasnie odpadnie mikro od zamka znów będziesz rozbierać? Jak uwazasz ja montowalem na 2mm plastikowych śróbkach i wszystko trzyma jak tralala :]

Ja nie mam zewnętrznych mikrostyków, więc mam problem z głowy ;-)
untaztood
FR
FR

Postprzez lysaglaca » 22 stycznia 2014, 17:35

Hehe cwaniak B-)

lysaglaca
Sport
Sport

Postprzez darq12 » 27 marca 2014, 14:23

Trafiłem na filmik jak zregenerować zamek a dokładniej mikrowyłącznik http://www.youtube.com/watch?v=z5dtdyDDgrw może komuś się przyda
darq12
Sport
Sport

Postprzez koka » 30 marca 2014, 19:02

Centralny w moim aucie doprowadzi mnie do ostateczności ... :evil: niby wszystko gra - z pilota zamyka, z kluczyka zamyka, a od wew. z przycisku zamka w tylnych lewych drzwiach rygiel odbija i drzwi otwarte (reszta zamknięta). Elektryk twierdzi że naprawa mikro czy zimnych lutów to partyzantka i nikt przy zdrowych zmysłach dziś tego nie robi. Wymienił zamek na "zdrową" używkę - kilka dni było ok a teraz nie zamyka od wew. całej lewej strony - rygiel odbija raz z tyłu, raz z przodu albo oba na raz ... prawa strona ok. Co jest grane - bo to chyba nie wina zamków ... :cry: jakiś sterownik czy co ??? jeśli tak to gdzie on jest ? moduł komfortu wydaje się być dobry - nie zauważyłem nieprawidłowości
koka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne