Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pawisco napisał(a):. Kupiłem na wiosnę na allegro identyczny oryginalną używkę (5FA 007 680), której nie dało się zaadaptować (moduł jakby nie widział nowego pilota).
cyc999 napisał(a):Ja nie miałem takiego przypadku, zawsze było tak że kopertówka nie świeciła, przerabiałem to w 3 Leonach. Co do mikrostyku to ten jest ok, najlepszą opcją jest przełożenie góry, gdyż zamontowanie zamiennika jest bardzo ciężkie, tam liczą się minimetry.
QQmonzter napisał(a):Ja mam inne pytanie do was. Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dokładną zasadę działania tego elementu, który odpowiada za załączanie kopertówki i lampki wewnętrznej po otwarciu drzwi? Nie jestem do końca pewien jak to ma działać i co dokładnie odpowiada za przełączanie się mikroprzełącznika, podobno jest ich tam nawet kilka.
W każdym razie już staram się wytłumaczyć o co mi chodzi.
Pomoże w tym to zdjęcie, wiem, że to leon 2 ale to nie powinno zrobić różnicy.
Ruszając tym elementem zaznaczonym w kółku w drzwiach słyszę pracę mikroprzełącznika, poruszając go w dół lampki się załączają, w górę - gasną i w pewnym momencie zamek się zatrzaskuje czyli wszystko tak jak powinno być.
Przy zamknięciu drzwi ten element wykonuje ruch i zatrzaskuje się na uchu zaznaczonym w drugim kółku.
Mój problem polega na tym, że po otwarciu drzwi od zewnątrz lampki się nie zapalają jednak ciekawi mnie to, że ten element po otwarciu drzwi przesuwa się dostatecznie daleko i nie raz muszę go wręcz przesunąć w kierunku 'zamykania' żeby lampki się zaświeciły tak jak by przelatywał za daleko. Jeszcze ciekawsze jest to, że po otwarciu drzwi z wewnątrz samochodu wszystko działa prawidłowo. Wychodziło by więc na to, że za otwarcie drzwi z zewnatrz i z wewnątrz odpowiadają różne przełączniki?
Nie wiem czy ktoś zrozumie to o co mi chodzi, mam nadzieję, że tak. :<
darq12 napisał(a):Po prostu mocniej ciągniesz od środka za klamkę i dlatego rygiel w zamku mocniej odbija i mikrostyk łapie a od zewnątrz nie masz tak mocno linki naciągniętej jak od środka i rygiel nie odbija do końca. Tak czy inaczej jest jeden mikrostyk i jest na padnięciu. Spróbuj wyciągnąć wkładkę i naciągnąć linkę od klamki zewnętrznej jak pomoże to cudów się nie spodziewaj po czasie i tak padnie. Mikrostyk jest z plastyku rygiel jest z metalu ale oblany tez jakimś miękkim plastykiem czy tam gumą to wszystko się wyciera i są problemy tego typu.
lysaglaca napisał(a):Tych mikro oryginałów nie dostaniesz chyba ze na zagranicznych sklepach u nas najbardziej podobnymi sa ze sklepu TME ale one sa bez bolcow trzeba na srobki przerabiac
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
lysaglaca napisał(a):A co zrobisz jak podczas zamykania drzwi lub jak ktoś mocniej trzasnie odpadnie mikro od zamka znów będziesz rozbierać? Jak uwazasz ja montowalem na 2mm plastikowych śróbkach i wszystko trzyma jak tralala :]
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości