Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drgania/Wibracje na kierownicy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Drgania/Wibracje na kierownicy

Postprzez rodzyn889 » 12 listopada 2013, 23:12

Podpinam się pod temat:

Po zmianie na zimówki najpierw miałem wibracje na stalówkach, ale to była wina źle wyważonych kół. Teraz gdy mam wyważone ładnie i zrobioną geometrie podczas jazdy 120 /140 mam minimalne wibracje na kierownicy ale dosłownie trzeba złapać dwoma rękami.

I teraz moje pytanie czy moga to być wyząbkowane opony? Mają 7mm więc dużo.
rodzyn889
Sport
Sport

Auto: LEON FR
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Postprzez adam1.9TDI » 13 listopada 2013, 00:28

rodzyn889, gdzie Ty masz taką nawierzchnie do takich testow? :-D Przyjade i swoje kola sprawdze :-D
adam1.9TDI
Sport
Sport

Auto: leon asv+
Silnik: ASV 1.9

Postprzez rodzyn889 » 13 listopada 2013, 09:48

no jest u nas kawałek nowy położony :) i się zastanawiam właśnie czy to wina opon czy może droga lipna i dlatego czuć czy coś innego?
rodzyn889
Sport
Sport

Postprzez adam1.9TDI » 13 listopada 2013, 10:36

jesli masz twardsze sprezyny, np seria TS albo eibach przy 17calach felgi to nie ma chyba w polsce asfaltu gdzie nie bedzie czuc minimalnych drgan. Zacznij sie martwic jak bedzie Ci np na puszczonej kierownicy widocznie nia rzucalo
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 13 listopada 2013, 10:41

też jest zależne od opon :D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rodzyn889 » 13 listopada 2013, 15:29

Może opony, jeszcze wykryłem luz na prawym potrzebie zew dosłownie 1mm może to? Irytuje mnie ta wibra :-) na poprzednich oponach tego nie było więc sprawa jasna
rodzyn889
Sport
Sport

Postprzez adasbb » 21 listopada 2013, 14:14

Jestem po wymianie powtórnie plecionki. Tym razem została wspawana mniejsza pleciona (o średnicy 45), wczęsniej była 52. Okazało się, że poprzednia plecionka czasami ocierała lekko o miskę olejową, przez to było nieprzyjemne wycie od 2000-3000 obr/min + w wyższych partiach obrotów głośniejsza praca silnika.

Efekty po wymianie plecionki:
- brak wycia silnika przy obrotach 2000-3000,
- zdecydowanie mniejsze wibracje na kierownicy, ale nadal występują,
- nadal lekkie wibracje czuć na samochodzie i na fotelu kierowcy przy dodawaniu gazu pod obciążeniem od około 2000 obr/min w zwyż.

Sprawdzałem wczoraj przy okazji wymiany plecionki przeguby (ruszałem góra dół) i prawy przegób wew. ma luz ale tak bardzo delikatny, że może na pół milimetra jest, także wykluczam, żeby to była jego wina.

Pozostało mi wymienić poduszkę pod silnikiem, bo wyczytałem, że przy jej uszkodzeniu wibracje znacząco mogą się przenosić na karoserię (z tym, że drążek zmiany biegów się nie rusza podczas pracy auta, tylko lekko drży, jak kierownica :)). Jak próbowałem ruszać tą poduszką pod silnikiem, to praktycznie nie byłem w stanie nią ruszyć. Możliwe jest to, że tak guma sparciała i stwardniała ze starości, że wibracje przez tą poduszkę mogą się przenosić? :D

-- 21 listopada 2013, 15:14 --

Drodzy forumowicze, małe pytanie, czy i w jaki sposób poprawnie wyregulować poduszkę silnika (od strony kierowcy). Jest tam możliwość regulacji ponieważ otwory są cylindryczne, tylko pytanie, jak poprawnie to wyregulować?

Jeśli ktoś wie, to proszę o odpowiedź, bo być może to też wpływa na lekkie wibracje na kierownicę i karoserię.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez napoleon81 » 21 listopada 2013, 14:18

Witam,
tak jak wcześniej pisałem mam również drgania,ostatnio zauważyłem żę:
-jak stoi na jałowym ma obroty ok.900 i wtedy drga,jak delikatnie nacisne gaz i obroty są 1000 drganie ustaje,zupełnie nic nie drga.
-odpoczątku jeździłem na włączonym nawiewie i auto strasznie wolno mi się grzało,przeważnie do 75 st.,teraz było zimniej i jeżdziłem na klimie,efekt taki że auto dwa razy szybciej się nagrzewa i osiąga 90 st i oraz dragnią są bardzo sporadyczne.
napoleon81
Sport
Sport

Auto: seat
Silnik: ARL 1.9

Postprzez adasbb » 21 listopada 2013, 14:29

Tyle, że ja mam benzynę i trochę inaczej pracują silniki diesla, a inaczej benzynowe. Także wracając do mojego pytania, jesli ktoś przerabiał wymianę poduszki lewej (od kierowcy) i wie jak prawidłowo ja ustawić, to proszę o informację :)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 1 stycznia 2014, 16:50

Witam co może być przyczyną drgania kierownicy ale przy hamowaniu ze znacznej prędkości dodam że nie zawsze takie drganie występują ale ostatnio częściej . Znajomy mechanik zasugerował że mogą to być tarcze hamulcowe i jest jeszcze jedna rzecz mianowicie na dość dużym zakręcie (jazda po łuku) słychać "dudnienie" z przodu ta jakby z prawej strony przegub ? Dodam że od strony kier. przegub wymieniłem końcówki drążków wymienione drążki kierownicze wymienione ?
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez adasbb » 1 stycznia 2014, 20:47

Dudnienie - obstawiał bym łożysko w piaście (któraś bieżnia w łożysku umarła). Natomiast co do wibracji, jeśli przy hamowaniu to tarcza, felga bądź krzywa piasta (obstawiam tarcze hamulcowe)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez adii100 » 2 stycznia 2014, 09:15

mam to samo co kolega wyzej tarcze rok temu zakladalem nowe plus klocki ATE i od jakiegos czasu zaczeło sie bicie przy hamowaniu Kiedys majac bicie przy hamowaniu okazalo sie ze to tarcze bily i po przetoczeniu bylo ok 1200km po czym problem wracal .Okazalo sie ze po wymianie jednej piasty problem ustal czy to mozliwe ze teraz tez moze byc przyczyna piasta?
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez mcaris » 2 stycznia 2014, 09:30

Ok dzięki. Co do dudnienia to jest tylko na skręconych kołach na prostych jest ok, ale mimo to biore go na warsztat. Tarcze od nowości nie był wymieniane więc chyba już czas na nie.
Czy tarcze firmy ATE to dobry wybór do 1.8T?
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Postprzez markus312 » 2 stycznia 2014, 09:40

Firma ATE to bardzo dobry wybór, dostarczają swoje produkty na pierwsze linie montażowe większości niemieckich marek.
markus312
Sport
Sport

Auto: Leon 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez adasbb » 2 stycznia 2014, 10:36

mcaris, w większości przypadków dudni łożysko w momencie, jak masz skręcone koła. Pojeździć slalomem, tak jest najłatwiej stwierdzić czy to łożysko czy nie. Z resztą, jak jest mocno rozwalone, to wystarczy podnieś autko u mechanika i zakręcić kołem, wtedy słychać czy jest łożysko uszkodzone czy nie :)
adasbb
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 2 stycznia 2014, 11:02

Fajnie dzieki za odp. i teraz jestem 100% pewny ze to łożysko bo po jeździe slalomem "dudni" niesamowicie . Jeszce raz dzięki i wszystkiego dobrego w nowym roku
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez adii100 » 2 stycznia 2014, 15:45

od rozwalonego lozyska moze wystepowac bicie kierownicy podczas hamowania?
adii100
Sport
Sport

Postprzez marker » 2 stycznia 2014, 16:17

Oczywiście.
marker
Signo
Signo

Auto: Seat
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez adasbb » 2 stycznia 2014, 19:32

Kurcze, w trzech samochodach jak miałem rozwalone łożyska w przednich kołach, w żadnym efektu bicia nie miałem, prócz ogromnego buczenia, ale być może tak jest, że przy rozwalonym łożysku występują również wibracje przy hamowaniu. Zwykle bicie kierownicy miałem z powodu krzywych tarcz hamulcowych (w fordzie krzywiły mi się tarcze od uszkodzonej maglownicy).
adasbb
Sport
Sport

Postprzez marker » 2 stycznia 2014, 21:28

Miałem rozwalone łożysko z tyłu. Niebyło go wcześniej słychać, lub było i zwalałem to na opony, w pewnym momencie przez łożysko koło dostało takich luzów, że po podniesieniu auta na lewarku sprawdzałem, czy koło w ogóle jest dokręcone.
marker
Signo
Signo

Auto: Seat
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez adii100 » 3 stycznia 2014, 21:12

u mnie drganie jest duzo wieksze jak sie tarcze rozgrzeja kilka ostrych hamowan i coraz bardziej trzepie dzis jak bylem z trasie 100km to przy hamowaniu cala kierownica i kolumna to tak trzepalo ze rece urwac chcialo;d
adii100
Sport
Sport

Postprzez rodzyn889 » 4 stycznia 2014, 12:41

adii100 napisał(a):u mnie drganie jest duzo wieksze jak sie tarcze rozgrzeja kilka ostrych hamowan i coraz bardziej trzepie dzis jak bylem z trasie 100km to przy hamowaniu cala kierownica i kolumna to tak trzepalo ze rece urwac chcialo;d

U mnie przy hamowaniu ze 180 ostatnio tak telepało ze masakra, stawiam na Tarcze a i tak wymieniam cały kp wiec w sobotę będzie wiadomo :-)
rodzyn889
Sport
Sport

Postprzez adii100 » 4 stycznia 2014, 14:08

tylko za moje tarcze klocki maja rok i juz je szlak trafil;]
adii100
Sport
Sport

Postprzez adam1.9TDI » 4 stycznia 2014, 19:06

adii100 napisał(a):tylko za moje tarcze klocki maja rok i juz je szlak trafil;]

szajska tarcza czyli tania produkcja=nizsza cena=niska jakosc. Miales rozgrzana, wjechales w wieksza kałużę, szok termiczny i masz tym sposobem pieknie bijaca tarcze hamulcową.
adam1.9TDI
Sport
Sport

Postprzez adasbb » 4 stycznia 2014, 19:26

Często powodem wibracji i skrzywienia tarcz jest złe wyczyszczenie piasty przed montażem nowej tarczy. U mnie w renault miałem z tego powodu pokrzywione tarcze przez partactwo mechanika.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez adii100 » 4 stycznia 2014, 22:13

adam1.9TDI napisał(a):
adii100 napisał(a):tylko za moje tarcze klocki maja rok i juz je szlak trafil;]

szajska tarcza czyli tania produkcja=nizsza cena=niska jakosc. Miales rozgrzana, wjechales w wieksza kałużę, szok termiczny i masz tym sposobem pieknie bijaca tarcze hamulcową.

Kolego nie czytales postow wyzej ale akurat na hamulcach nie oszczedzam tarcze i klocki ate Ale wydaje mi sie ze tarcze pokrzywilo cos innegoalbo przegub albo lozyskobo cos dudni i puka ale tylko podczas skretu przy wiekszej predkosci i lekko przyspieszajac puscisz gaz jest cisza
adii100
Sport
Sport

Postprzez adasbb » 8 marca 2014, 19:40

Drodzy forumowicze z silnikami AZD/BCB, mam do was wielką prośbę. Czy jesteście mi w stanie przesłać, jak u was są przykręcone poduszki silnika (prawa oraz lewa). Chodziło by mi o zdjęcia od góry celem oceny w którą stronę są bardziej przesunięte (w prawo czy w lewo).

Wymieniłem wszystkie poduszki silnika (prawa, lewa oraz dolna) i chciałbym je prawidłowo ustawić, a nie zrobiłem sobie zdjęć poglądowych. Na necie nie ma wzmianki o procesie ustawiania poduszek silnika, a ich regulacja jest naprawdę duża (w prawo/lewo) na śrubach. Aktualnie mam ustawione śruby po środku i w zakresie obrotów 2000-3000 mam mocne wibracje, które przenoszą się na budę :) Chciałbym to zrobić idealnie i dla tego jeśli oczywiście będzie wam się chciało o wstawienie fotek (jeśli macie oryginalne poduszki, nigdy nie ruszane to było by naprawdę idealnie) poduszek od góry :) Z góry bardzo dziękuję.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez igzbi » 3 czerwca 2014, 13:37

Witam. :-D

Właśnie byłem u mechanika wymienić końcówki drążków razem z całymi drążkami, pięknie ładnie pojechałem sobie ustawić geometrie kół a tu dalej lipa. Co się okazuje że jak biło kierownicą przy jeździe tak bije dalej. Tzn przy jeździe w granicach od 60 wzwyż czuć jak kierownica drga, kilka dni wcześniej zmieniałem opony z zimowych na letni i koła są idealnie wyważone. Już nie mam siły do mojego leona.... :evil:

Tak samo jest a nawet dużo gorzej przy hamowaniu, jadąc z prędkością ok 90 hamując czuć jak kierownica zaczyna bić, ale jadąc już ok 140-160 kierownica wręcz lata lewo i prawo a wszystko w aucie wręcz się trzęsie. Tarcze były wymieniane w grudniu tamtego roku, pojeździłem na nich normalnie może ok 2 miesięcy później zaczęło się takie coś. Teraz mam tarcze Brembo, ostatnio miałem tarcze Bosch i było to samo.

Proszę o jakieś porady co z tym zrobić bo już nie mam ochoty wymieniać czegoś kolejnego zupełnie nie potrzebnego... a za wszystko trzeba płacić...
igzbi
Stella
Stella

Postprzez -arti- » 3 czerwca 2014, 14:25

Podpowiem prostą rzecz z autopsji:
- znajdź znajomego z takimi samymi kołami - załóż na swoje piasty. I się przejedź. Koszt zerowy /no chyba, że razem parę browarków
obejrzycie/. :mrgreen:

Ps: Walki toczyłem okrutne ze swoim Leonem i kasy poszło trochę dużo a przyczyną okazały się 2 sztuki opon letnich 205.55/R16 GOOD%YEAR tylko czteroletnich z super bieżnikiem idealnie wyważonych na wyważarce ach i w ogóle super super....... a przy teście drogowym w innej firmie
zajmującej się oponami wyszło, że pod obciążeniem dostają bicia dość sporego i żeby było śmieszniej tylko w pewnym zakresie prędkości
obrotowej koła.
Przy jeździe najbardziej było to odczuwalne gdy te opony były na przedniej osi a prędkości auta to pomiędzy ok: 55 do 80 km/h i tak powyżej
110 km/h.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez igzbi » 3 czerwca 2014, 16:27

jak zdiagnozować uszkodzone zwrotnice??
igzbi
Stella
Stella

Postprzez mcaris » 14 grudnia 2014, 13:03

U mnie dudnienie i drgania na kierownicy( przy hamowaniu) były spowodowane tym że drążki kierownicze były do wymiany. Na poczatku myślałem że to tarcze więc wymieniłem (ate) wydawało mi sie że jest dobrze po miesiącu nie wytrzymałem pojechałem do mechaniora ten ten poszarpał za koło na podnośniku wymiana drążków i przy okazji końcówek drążków i drgania ustąpiły.
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez koka » 21 marca 2017, 22:10

adasbb napisał(a):Tyle, że ja mam benzynę i trochę inaczej pracują silniki diesla, a inaczej benzynowe. Także wracając do mojego pytania, jesli ktoś przerabiał wymianę poduszki lewej (od kierowcy) i wie jak prawidłowo ja ustawić, to proszę o informację :)

poradziłeś sobie z tym ? dziś wymieniłem lewą poduszkę w ASO (ori) i niestety na jałowym przenosi drgania na budę, na kierownicy aż tak tego nie czuję, drążek zmiany biegów stoi spokojnie ale drgania czuję "samym sobą" :cry: na starej tego nie było, choć latała na boki... jestem załamany, przecież to ori za grubą kasę ... a może ona się "ułoży" :wink:
koka

Postprzez adii100 » 21 marca 2017, 23:08

Aso Ci wymienialo? Czy sam ? Wiadomo zakladamy nie dokrecmy odrazu srub tylko odpalamy mozemy sie przejechac i dokrecamy
adii100
Sport
Sport

Postprzez koka » 25 marca 2017, 20:26

adii100 napisał(a):Aso Ci wymienialo?

Tak

adii100 napisał(a):Wiadomo zakladamy nie dokrecmy odrazu srub tylko odpalamy mozemy sie przejechac i dokrecamy

Mam nadzieję, że oni to wiedzą

-- 25 marca 2017, 20:26 --

koka napisał(a):Mam nadzieję, że oni to wiedzą

telepie budą na jałowym przy ok 600 obr przy ok 700 już jest ok - co robić ? poluzować poduszkę i po ułożeniu dokręcić czy podnieść obroty jałowego ?
koka

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne