Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Wyłącznik świateł

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Włącznik / przełącznik świateł

Postprzez redbad_1 » 29 czerwca 2011, 21:40

TRACER2 - musiałeś mieć uszkodzony włącznik - nie ma różnicy w rozłożeniu pinów, zamiennie pasują z/bez halogenów (ta sama wtyczka, piny w tym samym miejscu).

Z anglika będzie pokrętło do góry nogami odwrócone (jeśli przypasujemy cały przełącznik z blendą). Ale że można wyciągnąć włącznik z anglika i przymocować do nie-angielskiej płyty czołowej to i w dobrą stornę da się zamontować. To kwestia odpięcia zatrzasków.

Generalnie zadziała - instalacja elektryczna jest jedna i ta sama w każdym Leonie/Toledo jeśli chodzi o włącznik świateł - to wiązka żywcem wzięta z golfa IV - nawet kabel do halogenów w kostce w lampach jest w wersjach bez fabrycznych halogenów... Jeśli są fabryczne halogeny, to wiązka w stosunku do tej z Golfa IV jest o tyle zmieniona, że kabel idzie pod akumulator i tam jest rozgałęzienie na lewą i prawą lampę w zderzaku.
redbad_1
Stella +
Stella +

Auto: Seat Toledo 1M

Reklama

Postprzez SerAcer » 29 czerwca 2011, 23:14

Przetestowałem dzis przełącznik z golfa :D Działał, tylko pokrętło za duże i nie wchodziło w obudowe.
Kupie chyba ten zestaw z anglika, mam nadzieje że obejdzie się bez problemów.
SerAcer
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Re: Włącznik / przełącznik świateł

Postprzez marcin7x5 » 30 czerwca 2011, 06:19

SerAcer napisał(a):Witam
Siadł mi najprawdopodobniej włącznik świateł.
Pytania są następujące:
Czy taki włącznik podejdzie z anglika? Chodzi oczywiście o samą tą część gdzie jest pokrętło. Takowy
W sklepach mówią żeby jechać odrazu do servisu seata, a ja nie mam zamiaru wydawać 300zl na nowy oryginał.
Kolejne pytanie to czy podejdzie taki wyłącznik np z golfa IV albo passata B5, alhambry itp.
Pozdrawiam.

Jak juz to szukaj od seatów lub audi A3. VW maja w takiej okrągłej obudowie a nie jak u nas w prostokącie
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez redbad_1 » 30 czerwca 2011, 09:45

Obudowy są przymocowane na zatrzaskach - rozpinamy, zamieniamy i tyle - śmiga. Sam mam właśnie włącznik przełożony z okrągłej do prostokątnej.

Pasują też przełączniki między innymi z Octavi I, Bory, Audi A3, A4...

Sam mam też przełącznik na sprzedaż - niestety tylko z halogenami na tył.
redbad_1
Stella +
Stella +

Postprzez SerAcer » 30 czerwca 2011, 14:32

Chodzi mi o samo TO
Taki włącznik powinien podejść z anglika bez problemu? Co o tym sądzicie?
SerAcer
Stella +
Stella +

Postprzez fama1979 » 30 czerwca 2011, 14:49

witam,

ja też mam problem z włącznikiem świateł, a dokładnie świateł przeciwmgłowych. Wygląda na to, że coś się zacięło ponieważ włącznik się nie wysuwa (nawet na raz, a mam przód i tył więc powinien na 2 razy) żeby włączyć halogeny, zupełnie jakby go coś trzymało. Zastanawia mnie co się mogło stać, że tak nagle przestał się wysuwać. Wyciągnąłem cały panel przełącznika żeby sprawdzić od środka i wszystko wygląda OK. Może ktoś miał taką awarię i wie czy to jest kwestia jakieś zapadki wewnątrz mechanizmu która mogła się zablokować czy jednak trzeba wymienić cały przełącznik? jeśli już to pewnie samo pokrętło z tym mocowaniem kabli z tyłu (link poniżej) ale nie znam się na tyle więc proszę o radę.

http://moto.allegro.pl/przelacznik-wlac ... 65009.html
fama1979
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez redbad_1 » 30 czerwca 2011, 15:35

SerAcer - tak, ta część będzie pasować.

fama1979 - dokładnie, elementy "zapadki" najpewniej się ułamały. Na Twoim miejscu rozebrałbym całość na części i sprawdził, czy nie da się tego poskładać w domu, przy okazji wyczyściłbym styki. Jeśli Ci się uda to naprawisz auto za 0PLN. W innym przypadku musisz niestety kupić włącznik - samo jak napisałeś "pokrętło" wystarczy.
redbad_1
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 4 lipca 2011, 22:11

Tak. Dziś sprawdziłem.
Piny są takie same. W moim wyłączniku był ułamany trzpień.
Próbuje go teraz skleić na dodatkowy trzpien wklejony do środka.

Co jescze trzeba dołozyć do instalacji?
Bo skoro halogenów przeciwmgłowych nie było,
to wiązka jest niepełna.
Czy one mają swój przekaznik ?
A jesli tak to jaki numer ?
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez redbad_1 » 5 lipca 2011, 11:34

Nie mają osobnego przełącznika - wszystko jest w jednym. Różnica taka, że można go wyciągnąć na 2 razy (jeśli masz tylko tylne halogeny to przełącznik jest wyciągany 1 raz i pociągnięcie włącza tylne światła). Gdy są halogeny przód i tył to wyciągnięcie przełącznika na 1 do siebie włącza przód, kolejne pociągnięcie włącza też tył. Nie da się włączyć samego tyłu (ciekawe dlaczego...).

Wiązka jest pełna w każdym seacie - to dokładnie taka sama wiązka jaka jest w Golfie IV. Tylko, że jeśli nie masz fabrycznie halogenów to biegnie do prawego przedniego reflektora (kabel żółto-szary o ile pamiętam) - sprawdzić bym musiał.. A to z powodu, że Golfy mają przeciwmgielne przednie w reflektorach właśnie.

Ja u siebie z tego kabla pociągnąłem sterowanie do przekaźnika który steruje zasilaniem halogenów. Zrobiłem sobie wiązkę i zasilam wszystko bezpośrednio z akumulatora. Oczywiście z bezpiecznikiem. Zastosowałem przekaźnik ELMOT 541 z Poloneza;) Dobry, sprawdzony i tani.

Nie radzę zasilać bezpośrednio z przełącznika, bo będzie się grzać i nie pożyje za długo.
redbad_1
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 5 lipca 2011, 13:13

Bardzo dziękuje za tak szczegółowe informacje. :brawo: :brawo: :brawo:
Przełącznik na razie udało się naprawić przez wstawienie metalowego trzpienia
w miejscu złamania i sklejenu Distalem.
Sprawdzałem, obwody się zamykają.
Teraz pójde poszukać tego przewodu szaro-żółtego, który idzie z zacisku 8 o symbolu "NL".
Przekaznik i podstawkę , już mam ;)
Pozostanie dokupienie wtyczek do reflektorków i pociagnięcie kabelków w przedziale silnika.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez fama1979 » 7 lipca 2011, 09:07

ja nie mogłem dojść do ładu i zainwestowałem 80 PLN w nowy przełącznik (tzn z rozbitka), teraz wszystko gra ale nadal dziwi mnie to, że przełącznik działa, działa i nagle przestaje się wysuwać ;( jakby ktoś potrzebował to chętnie oddam mój stary na części, może ktoś go sobie reaktywuje, proszę o info na PW.
fama1979
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 7 lipca 2011, 12:10

Ja bym mu zapodał od frontu nico WD40. Na pewno mu nie zaszkodzi , a może pomóc.
Może się zaciera.
Choć trzpień od gałki wchodzi w taką tuleję z wypustkami , które uruchamiaja styki
i tam powinien byc smar.
W moim ta tuleja była mocno natłuszczona jakimś smarem.
Wyłacznik jest nietrudny do rozebrania, ale trzeba to robic z głowa i delikatnie,
żeby go nie połamać.
Rozpina sie jego okrągłą część od pudełka ze stykami, a potem
tą okragła część z gałką przekręca przeciwnie do wskazówek zegara i wyciąga z
pudełka ze stykami.
Wtedy tam można by delikatnie psiknąć, ale nie za dużo, żeby styków nie nasmarować,
przez przypadek.
Tracer2
FR
FR

Postprzez Krzysiek_ost » 7 lipca 2011, 12:32

Panowie a da się przerobić włącznik, tak żeby zapalały się halogeny na pozycji 0 ? Seryjnie jest to zblokowane, ale jak by tak to przerobić to można by stosować halogeny jako światła dzienne.
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Postprzez Tracer2 » 7 lipca 2011, 15:02

Swiatała dzienne posiadają układ, który zapala je przy włączonej stacyjce , a przygasza jak zapali się mijania.
Widziałem takie w necie.
Za jeżdzenie na przeciwmgłowych w dzień mozna zarobic mandat :no:
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez Krzysiek_ost » 7 lipca 2011, 15:19

Jeśli będą świecić równocześnie przeciw mgielne i mijania owszem, rozumiem ze dostane mandat, ale chciałem zrobić żeby paliły się tylko halogeny... Jeśli się dobrze orientuje niektóre modele samochodów w oryginale ( w wersjach skandynawskich) tak mają :hmmm: ?! albo się mylę ??

Halogeny i tak świeca na wprost, po asfalcie, wiec wykluczam oślepianie innych.
Montaż gotowych zestawów w oparciu o dołożenie diód, odpada. Nie podoba mi się. Bardziej by mi się widziało wykorzystać halogeny, nawet zakładając jakaś słabsza żarówkę, gdyby była taka potrzeba. W zasadzie nie zależy mi żeby odpalały się z automatu.. na początku chciałbym żebym w ogóle mógł je osobno uruchomić.
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Postprzez Ryba86 » 7 lipca 2011, 19:56

Witam ;) miaem ten sam problem a mianowicie padl mi przelacznik Swiatel , zadzwonilem z ciekawosci do Salonu Seata w Rzeszowie i cena - 530 zl , wiec znalazlem od Anglika za 100 zł, przelozony zostal sam srodek a pokretlo dalej mam tak jak w oryginale, jedyna roznica jest taka ze w oryginale bylo jeden raz do siebie - halogeny przod, drugi raz do siebie halogeny tyl i przod, a Teraz mam jedynie raz do przodu i zalaczaja mi sie halogeny przod i tyl - inaczej nei dalo sie zrobic

Pozdro
"...Asfaltową rzeką Niosą mnie opony..."
Ryba86
Stella +
Stella +

Postprzez Kubazs » 7 lipca 2011, 20:59

Witam,podepne sie pod temat. Chodzi o to ze jak wlaczam swiatla mijania,to od razu zapalaja sie halogeny,inaczej nie da rady..czy to jest cos w kostce pozmieniane,czy gdzie indziej tego szukac?teraz mam wyciagniety bezpiecznik od halogenow,bo policja sie czepiala..nie za bardzo sie znam na tym,ale jesli ktos wie i potrafilby to wytlumaczyc,to mysle ze poradze sobie z problemem..pozdrawiam
Kubazs
Signo
Signo

Silnik: ARL 1.9

Postprzez loman » 13 lipca 2011, 11:55

Miałem kiedyś podobny problem że po zapaleniu mijania włączały się halogeny. Wyjąłem i rozebrałem przełącznik w drobny mak okazuje się że do załączania halogenów służą takie małe plastikowe bolczyki które w momencie zapalenia halogenów czyli wyciągnięcia gałki się opuszczają powodując załaczenie styku. Ja miałem taki problem że jeden z tych bolczyków akurat od halogenów przednich z niewyjaśnionych przyczyn się przytopił delikatnie i w momencie załaczania mijania styk się też opuszczał. Musisz rozebrać ten włącznik i zobaczyć. Z rozebraniem nie ma jakiś większych problemów.
"Jeśli uważasz, że BAŁAGAN na biurku oznacza bałagan w umyśle to co oznacza PUSTKA na biurku"
loman
Stella
Stella

Auto: leon

Re: [ALL] Włącznik świateł+halogeny

Postprzez Runner79 » 5 sierpnia 2011, 18:04

Witam!

Mam maly problem z przelacznikiem swiatel. Mianowicie podswiatlenie pozycji 0, postojowe i mijania raz dziala raz nie. Tudziez raz swieci slabiej a raz mocniej...
W zwiazku z tym chcialbym sie upewnic co do kilku rzeczy.

1. Przelacznik jest w takim panelu prostokatnym. Mam wersje z halogenami z przodu. Czy wciskajac pokretlo i przekrecajac go w prawo wyskoczy caly ten panel prostokatny panel, czy tylko samo pokretlo?

2. Czy przyczyna slabego swiecenia/nieswiecenia moga byc nietykajce kable w kostce, czy raczej jakies zimne luty i trzeba bedzie to wszystko rozbierac na drobne?

Sprawa dziwna bo od razu dopadlo to wszystkie 3 diody. Reszta diod z panelu przelacznika swiatel dziala wysmienicie...

Pozdr i dziekuje z pomoc!

Runner79
Runner79
Signo
Signo

Postprzez Roxon40 » 5 sierpnia 2011, 18:57

Runner79 napisał(a):1. Przelacznik jest w takim panelu prostokatnym. Mam wersje z halogenami z przodu. Czy wciskajac pokretlo i przekrecajac go w prawo wyskoczy caly ten panel prostokatny panel, czy tylko samo pokretlo?

Wyskoczy cały panel
Runner79 napisał(a):2. Czy przyczyna slabego swiecenia/nieswiecenia moga byc nietykajce kable w kostce, czy raczej jakies zimne luty i trzeba bedzie to wszystko rozbierac na drobne?

Może być niesprawne pokrętło od jasności podświetlania.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Auto: Seat

Postprzez Runner79 » 5 sierpnia 2011, 19:16

Roxon40 napisał(a):Może być niesprawne pokrętło od jasności podświetlania.

Ale wydaje mi sie, ze ono jest OK. Jak nim krece to cale podswietlenie deski zmienia sie. Slabiej swieca tylko trzy diody (oznaczenia) nad samym pokretlem wlaczania/wylaczania swiatel. Samo pokretlo OK, oznaczenia przeciwmgielnych przod/tyl OK, podswietlenie ust swiatel i zmiany intensywnosci podswietlenia tez OK.

[ Dodano: 12 Sierpień 2011, 19:00 ]
Hej!

Wyjalem wlacznik zgodnie z instrukcjami.
Udalo mi sie rowniez zdjac przedni panel/oslone - widac juz diody.
Nastepnie probowalem sie dostac do plytki, ale zatrzymalem sie w momencie rozpolowienia.

Jedynie co mnie teraz trzyma to os wlacznika - nie wiem czy ciagnac na sile czy cos moze pominalem...

Obrazek

Prosze pomozcie :)

Pozdr
Runner79

[ Dodano: 12 Sierpień 2011, 19:02 ]
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Runner79
Signo
Signo

Przełącznik świateł

Postprzez kwazimodo » 8 października 2011, 20:54

Ja też mam problem z podświetleniem z tym że nie samego przełącznika tylko pokrętła w tymże przełaczniku - nie jest podświetlany trójkąt wskazujacy rodzaj swiateł (ikona żarówki jest OK). Przełacznik udało mi sie wyjac bez problemu według waszych rad ale co z samym pokrętłem - ciągnąc na siłe? Boje sie cos urwać - z tego widze to trzyma trzpień od regulacji.
kwazimodo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I TS

Postprzez Tracer2 » 8 października 2011, 21:40

Przekręć przedni korpus ,po rozdzieleniu,wraz z gałką, o około 90 stopni przeciwnie do ruchu wskazówek i bedzie takie miejsce ze się gałka wysunie.
Tracer2
FR
FR

Postprzez madar » 9 października 2011, 08:43

Jak to kolego zrobisz to daj znac jak wyszlo , bo i u mnie jakis czas temu ten trojkacik przestal swiecic
madar
Signo
Signo

Auto: Seat Leon I

Postprzez Tracer2 » 9 października 2011, 12:41

pomyłka ,do usunięcia
Tracer2
FR
FR

Postprzez kwazimodo » 10 października 2011, 19:56

Dzieki Tracer2 - dzięki Tobie łatwo poszło. Udało sie wszystko rozebrać ale i tak musiałem z powrotem złożyc bez naprawy bo nie zaopatrzyłem sie w diode - według pomiarów prąd dochodzi wiec dioda jest spalona. Miernik pokazuje 2V więc taka potrzebuje diode - poprawcie mnie jesli sie myle.
kwazimodo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I TS

Postprzez Tracer2 » 10 października 2011, 21:27

Po prostu kup diodę o tym samym kolorze i kształcie. Czerwone diody działaja na ok, 1,7 V przy prądzie 5-20 mA.
Tracer2
FR
FR

[ALL] Włącznik świateł+halogeny

Postprzez TreQburG » 13 kwietnia 2012, 07:50

AyE!

Jak w temacie. Przełącznik umarł. Wyłamany został fragment plastikowego kołnierza wystającego nad tą płytka z diodami. Próby reanimacji nie powiodły się. Efektem tej awarii są świecące się non stop światła przeciwmgielne z tyłu :) A sami wiecie jak przyjemna jest jazda za kimś takim :P Problem rozwiązałem czasowo (do momentu wymiany przełącznika) usuwając bezpiecznik. Jednak - nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego elementu :| Wersje z UK nie bardzo podchodzą z tego co mówili mi sprzedawcy. Poza tym, wszystkie dostępne części na allegro są jednostopniowe - a ja potrzebuję dwustopniowego przełącznika (halogeny przód). Rozważałem opcję kupna jednostop. i podmiany "bebechów" ale nie wiem czy mam jakieś szanse na sukces. Znacie może jakieś tanie sklepy z częściami do Leonidasów? W ostateczności zostaje ASO... No ale wolałbym uniknąć spotkania z nimi z wiadomych względów.

Pozdrawiam!
Ludzie byli kiedyś bliżsi sobie... Musieli - broń nie niosła tak daleko.
TreQburG
Stella
Stella

Re: USzkodzony przełącznik świateł

Postprzez redbad_1 » 13 kwietnia 2012, 09:46

Witam!

Kup to : http://allegro.pl/wlacznik-przelacznik- ... 77048.html <-pierwsza aukcja z brzegu jaką znalazłem

Zdejmiesz kołnierz z oznaczeniami (ikonkami świateł), zostanie Ci sam włącznik. Wydłubiesz też stary włącznik z osłony i włożysz ten zakupiony w jego miejsce. Wynik -> Naprawione.

Włącznik świateł jest taki sam w Leonie, Toledo, Golfie IV, Octavii I, Borze i Audi A3.

Pozdrawiam
redbad_1
Stella +
Stella +

Re: USzkodzony przełącznik świateł

Postprzez TreQburG » 13 kwietnia 2012, 10:11

AyE!

redbad_1 napisał(a):Włącznik świateł jest taki sam w Leonie, Toledo, Golfie IV, Octavii I, Borze i Audi A3

Ha, wiedziałem że od czegoś mogę zamienić - ale nie bardzo ogarniałem od czego :) Temat wygląda na ogarnięty - dzięki za pomoc. Przełącznik zamówiony.

Pozdrawiam!
Ludzie byli kiedyś bliżsi sobie... Musieli - broń nie niosła tak daleko.
TreQburG
Stella
Stella

Re: [ALL] Wyłącznik świateł

Postprzez KamilToledo » 16 sierpnia 2012, 21:05

Witam
Panowie mam pytanko czy bedzie pasował do Toledo włacznik z Audi A6 C5 2.8 99r ??

Czy podswietlenie wlacznika bedzie takie samo (czerwone) ? no i czy bedzie chodzil z Toledo/Leon ASV x)
KamilToledo
Stella
Stella

Auto: Toledo 1M

halogeny swieca cały czas

Postprzez jorgus7 » 19 listopada 2013, 18:58

witam,

Panowie jestem fanem aut od VAG. najpierw miałem golfa 3 gti pozniej audi a4 b6 jako ze miałem male dziecko. Teraz dziecko wieksze a mam tez samochod słuzbowy wiec sprzedałem audi i kupiłem seata leona FR 150 km :) Auto juz widze ze da mi duzo frajdy z jazdy. Autko kupilem dzis i jadac nim wieczorem zauwazyłem ze halogeny w zderzaku właczaja sie zaraz po przekreceniu swiateł tak w pozycje pozycyjną jak i drogowe. dzwoniłem do faceta od ktorego to kupiłem powiedział że da sie to zrobić vagiem. czy jest to mozliwe? nie chce takiego bajeru i chciałbym aby halogeny swieciły wtedy kiedy je wlacze.

Auto było sprawdzane vagiem w salonie seata bo zabrałem go tam na badanie przed zakupem, żadnych bledów elektryki nie wykazało. proszę o inf

a wiec... :) bylem przed chwila w auci bo juz ciemno i jak ruszam wylacznikiem tzn dociskam go maksymalnie to halogeny gasna :) stad wniosek ze to wylacznik jest zepsuty. prosze o inf jak zdemontowac wylacznik

z gory thx
jorgus7
Stella
Stella

Auto: Leon FR Super Copa

Postprzez grabarz18 » 19 listopada 2013, 19:08

jorgus7, na przyszłość zalecam korzystanie z wyszukiwarki. Tym razem przenoszę, następnym może polecieć do śmietnika.

jorgus7 napisał(a):prosze o inf jak zdemontowac wylacznik

Kozak napisał(a):wito64, W pozycji świateł wyłączonych wciskasz pokrętło do środka i przekręcasz w pozycję świateł postojowych . Pociągasz do siebie i masz go na wierzchu .
Był czarnuch i nie ma czarnucha.
Był żółtek i nie ma żółtka.

Szukasz ubezpieczenia?
Unikaj PTU złodzieja!
grabarz18
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1.9 TDi ARL
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez jorgus7 » 19 listopada 2013, 20:10

dzieki grabarz18, w swojej a4 b6 tez zmieniałem wylacznik i wyciagało sie poprzez wcisniecie i przekrecenie maksymalnie w lewo tak wlasnie probowałem i nie działało teraz wiem czemu. Rozwiazanie podobne ale rozna technika

thx
jorgus7
Stella
Stella

Auto: Leon FR Super Copa

Postprzez Ufo » 13 grudnia 2013, 21:14

odpadł włącznik świateł ułamał się bolec i nie ma możliwości włączenia świateł. pytanie kupić oryginał np z anglika i przełożyć środek czy kupić nowy zamiennik?
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M

Postprzez zaboslaw » 15 grudnia 2013, 17:10

orginał to orginał poszukaj używki :D
zaboslaw
Stella +
Stella +

Silnik: ASV 1.9

Postprzez Ufo » 15 grudnia 2013, 18:28

sslawek77 napisał(a):ewentualnie mozna szukac włacznika z angielskich A6 c5, pokretło z całym srodkiem jest takie samo jak w leonie

może ktoś to potwierdzić?
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez _carlos- » 19 grudnia 2013, 16:01

Widziałem na allegro anglika za 50zł. Wystarczy przełożyć przednią maskownicę i będzie git.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez zaboslaw » 19 grudnia 2013, 17:51

kup uzywke i z banki nie kombinuj na zamiennikach bo dlugo nie pochodzi i tak kupisz wtedy orginal :D
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez _carlos- » 19 grudnia 2013, 18:09

Dokładnie
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez zaboslaw » 19 grudnia 2013, 19:14

lepszy używany oryginał niz nowy zamiennik jakosc wykonania i trwałość
zaboslaw
Stella +
Stella +

Postprzez bzyniu28 » 20 grudnia 2013, 12:43

Z A6 c5 jest takie samo bo mam i leona i C5 w angliku i jest bez różnicy
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M

Postprzez Nanek77 » 25 stycznia 2014, 15:09

Koledzy zauważyłem w ciemności że lewa połowa prędkościomierza jest delikatnie podświetlona :D moze to być wina włącznika świateł ?? spotkał się już z tym ktoś ?? dodatkowo po wyjęciu kluczyka migają mi diody i cała deska :?
Nanek77
Stella
Stella

Auto: Leon 18.20v

Postprzez Ufo » 25 stycznia 2014, 18:37

Nanek77 napisał(a):Koledzy zauważyłem w ciemności że lewa połowa prędkościomierza jest delikatnie podświetlona :D moze to być wina włącznika świateł ?? spotkał się już z tym ktoś ?? dodatkowo po wyjęciu kluczyka migają mi diody i cała deska :?

bardziej powiedziałbym wina licznika
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez Pako162 » 25 stycznia 2014, 18:56

Nanek77 napisał(a):spotkał się już z tym ktoś ??

Ja się spotkałem w byłym Tolku. Licznika nie dało sie uratowac u mnie ale moze u Ciebie pomoże poprawienie zimnych lutów
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez bzyniu28 » 27 stycznia 2014, 10:29

Tam są chyba diody smd jak dobrze pamiętam i z nimi jest problem jeśli dobrze pamiętam. Jakbyś znalazł jakiegoś ogarniętego fachmana z dobrą stacją lutowniczą to Ci to powinien ogarnąć. Dla takich ludzi nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko nieopłacalne ;)
bzyniu28
Sport
Sport

Postprzez _carlos- » 13 marca 2014, 05:30

I mój wyłącznik odmówił posłuszeństwa. Mam opcję z halogenami i przeciwmgielnymi z numerem 1M1 941 531 E. Czy włączniki tylko z końcówką E mają opcje halogenów i przeciwmgielnych, czy też z innymi końcówkami?
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez bzyniu28 » 13 marca 2014, 12:41

_carlos- napisał(a):I mój wyłącznik odmówił posłuszeństwa. Mam opcję z halogenami i przeciwmgielnymi z numerem 1M1 941 531 E. Czy włączniki tylko z końcówką E mają opcje halogenów i przeciwmgielnych, czy też z innymi końcówkami?

Czyli ciągniesz na raz = halogeny przód, na dwa = przeciwmgła tył. O tę konfigurację Ci chodzi?
bzyniu28
Sport
Sport

Postprzez _carlos- » 13 marca 2014, 17:15

Dokładnie.
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Ufo » 13 marca 2014, 17:41

_carlos-, a co ci dokładnie się stało? bo mam taki na części bo ułamałem bolec od przełączania 0 -> poz.-> mijania a tył mam sprawny
-Piłeś?? Nie jedź!!

Ufo
TopSport
TopSport

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne