Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon Amortyzatory

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon Amortyzatory

Postprzez cadyczek » 7 lutego 2014, 08:51

B8 cena troszeczke wieksza niż b6 ale sa nie do zajechania
cadyczek
Sport
Sport

Auto: leon TS

Reklama

Postprzez tery_ » 7 lutego 2014, 10:35

tez sie ku nim skłaniam a powedz mi jeszcze gdzie najlepiej zamowic????

-- 7 lutego 2014, 11:35 --

tez sie ku nim skłaniam a powedz mi jeszcze gdzie najlepiej zamowic????
Diesel ma kopcić, Benzyna zapie****alać :>
tery_
Sport
Sport

Auto: Cupra R babe
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Ufo » 7 lutego 2014, 12:40

nie patrz na alledrogo lepiej po sklepach internetowych pytałem gościa o amory przód do leona Koni sport powiedział 740/szt a w sklepie internetowym znalazłem za 380 szt toż to raz drożej...
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Postprzez chlorek » 7 lutego 2014, 21:07

Ufo napisał(a):przód do leona Koni sport

Ufo napisał(a):znalazłem za 380 szt toż to raz drożej

podaje stronę bo aż jestem pełen podziwu ceny :D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez tery_ » 7 lutego 2014, 21:54

dzieki za cynk ale interesuja mnie nowe czesci

-- 7 lutego 2014, 22:54 --

dawaja ta strone ;P:p ja potrzebuej na tyl ale moze cos znajde
Diesel ma kopcić, Benzyna zapie****alać :>
tery_
Sport
Sport

Auto: Cupra R babe
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez cadyczek » 8 lutego 2014, 00:05

Chyba koledze chodzi o koni street a nie sport bo 380 to cena jak za sporty zajeb...

A ja swoje amorki kupowałem tu:
http://www.autochatka.pl/
ceny maja naprawdę fajne i zawsze można sie potargować no i jakie gratisy dają :):):)
cadyczek
Sport
Sport

Postprzez Ufo » 8 lutego 2014, 17:15

cadyczek napisał(a):Chyba koledze chodzi o koni street a nie sport bo 380 to cena jak za sporty zajeb...

sory je*łem się w tabelce... patrzyłem na sporty a cenę wziąłem z streetów. kurde już dopada mnie starość :boje:
-Piłeś?? Nie jedź!!
-Nie jedziesz to możesz się napić!

Moja Furmanka-> viewtopic.php?f=32&t=38119 Obrazek
Ufo
TopSport
TopSport

Postprzez cadyczek » 9 lutego 2014, 14:38

Ufo napisał(a):
cadyczek napisał(a):Chyba koledze chodzi o koni street a nie sport bo 380 to cena jak za sporty zajeb...

sory je*łem się w tabelce... patrzyłem na sporty a cenę wziąłem z streetów. kurde już dopada mnie starość :boje:

Spoko kiedyś Nas wszystkich to czeka :P:P
cadyczek
Sport
Sport

Postprzez pawlo_rzym » 11 marca 2014, 16:29

W moim ASV już powoli kończą się amorki i prawie jestem zdecydowany na BILSTEIN B4.

Może ktoś napisać za ile kupił BILSTEIN B4 do sportowego zawieszenia (VNE-4575 i BNE-2917).
Prosił bym o jakieś namiary do dobrego sklepu lub jakiegoś użytkownika forum.
Był ASV+
Potem ARL+
Teraz V6
pawlo_rzym
Stella +
Stella +

Silnik: BDE 2.8

Postprzez adii100 » 12 marca 2014, 08:22

strona bilstein najtaniej
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez piotrek1991 TDi » 12 marca 2014, 09:06

Ja Bilstein B4 kupowałem po 166 za amortyzator czy cena najmniejsza nie wiem ale przynajmniej mam pewność że oryginał (VNE-4574) i cholernie polecam te amortyzatory :-D
piotrek1991 TDi
Stella +
Stella +

Auto: Lemon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez ToMeK 1.9TDi » 17 marca 2014, 14:47

Witam
Czy montował ktoś w swoim leonie takie sprężyny na tył KYBRH5535 K-Flex ? Ewentualnie czy ktoś może powiedzieć coś na ich temat :)
ToMeK 1.9TDi
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON 1M TS 4x4

Postprzez garwen1 » 27 marca 2014, 22:49

Witam panowie potrzebuje pomocy by chyba coś jest nie tak z nowym amortyzatorem ... Z racji tego ze jeden przedni amortyzator powiedział pa pa i bujało ta strona auta jak na resorach postanowiłem kupić i założyć nowe Sachs advantage bo na naszym forum i nie tylko wyczytałem ze są godne polecenia i są twardsze niż seria a na tym mi zależało! No i teraz panowie jakie było moje zdziwienie jak po założeniu jednego naciskam błotnik a samochód ugina sie mięko ( ciut twardziej niż na rozwalonym amortyzatorze) następnie idę do drugiego starego amortyzatora robię to samo i czuć bardzo duzą różnice w twardości na jego Plus. No to chyba coś tu jest nie tak skoro stara seria ASV jest twardsza o nowego Sachs..Czyżby nowy amortyzator był popsuty? czy po prostu on jest taki męki? czy mam trochę pojeździć i stwardnieją ale to wydaje mi się niemożliwe.....
Łukasz
Srebrny ASV
było 141KM/313Nm
Jest 171KM 370Nm
garwen1
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez cadyczek » 27 marca 2014, 23:18

garwen1 napisał(a):Witam panowie potrzebuje pomocy by chyba coś jest nie tak z nowym amortyzatorem ... Z racji tego ze jeden przedni amortyzator powiedział pa pa i bujało ta strona auta jak na resorach postanowiłem kupić i założyć nowe Sachs advantage bo na naszym forum i nie tylko wyczytałem ze są godne polecenia i są twardsze niż seria a na tym mi zależało! No i teraz panowie jakie było moje zdziwienie jak po założeniu jednego naciskam błotnik a samochód ugina sie mięko ( ciut twardziej niż na rozwalonym amortyzatorze) następnie idę do drugiego starego amortyzatora robię to samo i czuć bardzo duzą różnice w twardości na jego Plus. No to chyba coś tu jest nie tak skoro stara seria ASV jest twardsza o nowego Sachs..Czyżby nowy amortyzator był popsuty? czy po prostu on jest taki męki? czy mam trochę pojeździć i stwardnieją ale to wydaje mi się niemożliwe.....

jeśli nie masz felg zachlapanych olejem (bo wylały)to jedz na stacje i sprawdź amory jak beda miały około 90% to wszystko ok jeśli nie idz na gwarancje bo znaczy sie że masz jakieś chinczyki ( spotkałem sie z tym że kolega zamontował właśnie sachsy które były chińskie i zaraz po założeniu wylały) i istnieje opcja że mechanik żle ci je zamontował (mała ale jest) i jeśli miałeś zwykłą serie to nie spodziewaj sie że bedziesz miał beton no i jeśli tylko jedna strona kuleje to sprawdz też inne elementy zawieszenia a moim nieskromnym zdaniem to na naszych polskich niezwykle pięknych drogach nie powinno sie oszczedzać na amorach i powinno sie wkładać coś z wyższej półki nawet jeśli nie chcesz glebić a sachs niby markowy ale nie jest to to co powinno być ( i rozumiem że koszta sie licza)i trzymam kciuki że to tylko subiektywne wrażenie co do miękkości niż faktyczna usterka
cadyczek
Sport
Sport

Postprzez garwen1 » 29 marca 2014, 21:13

No własnie to jest Sachs a nie jakis no name i według katalogu wersja advantage czyli przeznaczona do sportowego zawieszenia wiec jak rozumiem amortyztor powinien byc twardszy i nie powinno tak bujac autem przy próbie jego wciskania. Teraz to juz sam nie wiem ale jak bede w robocie to zawołam chłopaków zeby pobujali jedna i drugą strona i zobacze jakie oni beda mieli odczucia co do tawrdosci starego i nowego...

-- 29 mar 2014, o 22:01 --

-- 29 mar 2014, o 22:13 --

Witam chciałem napisać ze cala sytuacja z Sachs już się wyjaśniała i cadyczek miałeś racje odnośnie tych moich odczuć... a wszystko wyszło podczas testu hamowania który zrobiłem a wiec rozpędziłem się i ostre hamowanie które od razu pokazał ze strona ze starym amorem zanurkowała a strona z sachesm ani drgnęła wiec jak to zobaczyłem szybki powrót do domu samochód na podnośnik i ogień wymiana drugiego.
Fakty po wymianie- nowy amor swoja siła wspomaga sprężyny i wysokość auta wraca do stanu pierwotnego czyli tego jak w dniu jego wyjazdu z fabryki (o ile ktoś nie ma zużytych sprężyn) u mnie przód samochodu podniósł sie teraz o 1cm i jest wyżej niż tył. Jak się temu przyglądałem to zobaczyłem ze straszna koza to jest a wiec teraz czekam jak mi pęknie jakaś sprężyna żeby mięć pretekst założenia Eibach -30 które widziałem ze można nabyć na alledrogo juz od 5 stów to chyba dobra cena jak za komplet...
Łukasz
Srebrny ASV
było 141KM/313Nm
Jest 171KM 370Nm
garwen1
Stella +
Stella +

Postprzez Penny1 » 10 kwietnia 2014, 09:56

Tak czytam o Twoich Sachsach Advantage .... uważaj z wkładaniem eibacha pro kita do tych amorów.... będą dobijały z przodu na dziurach większych... te sachsy ( kupiłem je sobie kiedyś w komplecie w serwisie seata , wraz ze sprężynami - 15mm , taki cały zestaw oryginalny od leona top sporta arl i jeżdziło to ok , tylko koza była trochę , sprężyny szybko zamieniłem na eibachy pro kit , poszedł w dół bardzo mocno , wygląd naprawdę fajny ,ale .... te amory są przystosowane do pracy ze sprężynami obniżającymi -15 mm ( takimi jak w golfach gti ,seatach top sportach ) i jak im wsadzisz pro kita , to przód jest ściśnięty o następne 15 mm , a to na nierównościach większych często już za duże ugięcie się robi amora i dobija w odbój z przodu no i na karoserię przechodzi nieprzyjemne uderzenie. Przejeździłem tak 4 lata na nich jakieś 120 tys km i co ciekawe te sachsy dalej miały sprawność dobrą na przeglądzie . Są pancerne naprawdę , ale niestety dobijają z przodu w połączeniu z eibachem pro kit. Do pro kita jest potrzebne coś w stylu B8 ( co ujeżdzam ) , kayaba ultra SN , koni street , koni sport. Za to sachs ma bardzo fajny kompromis sportu z komfortem ... bo B8 czy ultra SN ( które też sobie kupiłem ) to taczka na naszych drogach.

-- 10 kwietnia 2014, 09:56 --

A tak z ciekawości... ile Cię kosztowały te sachsy do asv ?
Penny1
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M ASV 155ps

Postprzez garwen1 » 11 kwietnia 2014, 20:24

No to mnie trochę tym zasmuciłeś ze nie najdą się zbytnio do Eibacha bo właśnie taki miałem chytry plan...a mało tego napisałeś ze do niego świetnie nadają się Kayaba Ultra SN i je właśnie po przestudiowaniu kilku forum miałem miałem brać i nawet byłem w sklepie je oglądać i dogadywać się do ceny gość powiedział mi 240zł za sztukę a ja na to dobra zastanowię się...i wróciłem do domu i znowu przeglądanie forum czy aby to dobry wybór i gdzieś tez wytrzymałem ze właśnie te Sachs tez są bardzo dobre i coś mnie podkusiło i je kupiłem...Cena 190zl za sztukę wiec trochę taniej od ultra st ale amortyzatorów nie wymienia się często wiec stówę spokojne można byłoby dołożyć. Czyli mówisz ze te Ultra SN są dużo twardsze od Sachsa a to może i dobrze się stało ze kupiłem te co mam bo one tez na pewno są twardsze od seryjnego amortyzatora i to już zdążyłem zauważyć :)
Myślę ze to jest w takim razie tak jak powiedziałeś " Za to sachs ma bardzo fajny kompromis sportu z komfortem ... "
Łukasz
Srebrny ASV
było 141KM/313Nm
Jest 171KM 370Nm
garwen1
Stella +
Stella +

Postprzez cadyczek » 11 kwietnia 2014, 22:49

sachsy ogolnie bardziej nadają sie do seri TS-owej do eibacha musisz mieć coś z krótszym skokiem tłoczyska typu kyb,koni,blist b6 ...sachs pojeżdzi ale nie tak i tyle co powinien na eibachu ... teraz to sie ciesz komfortem a nie daj Bóg coś sie sypnie to wal coś sportowego i pamiętaj sportowa (streetowa)sprężyna to i amor pod nią ale z rozwagą ( ja przykładowow miałem kyb SN ze zwykłym springiem TS i po założeniu eibacha pro na te same amory po kilkuset km amory wylały )puki gra to smigaj no i pewnie na sachsie mimo eiby to koza straszna :-x
cadyczek
Sport
Sport

Postprzez Penny1 » 12 kwietnia 2014, 08:47

Na sachsie z pro kitem jest gleba super wlaśnie i amory to znoszą dobrze, mimo dobijania z przodu ... ponad 100 tys km tak przejechałem i amory nie wylały a cały czas jeździłem na kołach 17 cali. Kayaba ultra SN w połączeniu z eibachem , to już zawiecha wyżej idzie , to samo z B8 , nie ma takiej gleby jak eibach z sachsem. Ale ultra SN to identyczna twardość jak B8 , na naszych drogach cięzko znośne to sie robi , najpierw jedziłem na B8 z eibachem pół roku , zdjąłem bo twaaardo na byle czym ( ale prowadzenie rewelacja ) kupiłem Kayabe ulr SN , myśląc , że będzie więcej komfortu trochę , ale się zdziwiłem , bo to twaaarde tak samo jak B8 ( co ciekawe z eibachem na B8 przód jest pół cm niżej niż na kayabie ultr SN z eibachm , a tył na B8 jest pół cm wyżej niż na kyb ultr SN ) w kazdym razie i z kayabą i z B8 nie wygląda to za bardzo na zglebowane auto. Jest troszkę może niżej niz na sachsach ze sprężynami TS . Sam zastanawiam się nad powrotem do właśńie serii TS , sachsy plus springi TS (sprężyny TS - a na złom oddałem czego żałuję teraz ).A same kyb ultr leżą u mnie z przebiegiem może ok 15 tys i się marnują...
Tak więc kolego grawen1 , jeździj na tym co masz teraz bo to idealny kompromis na nasze drogi , B8 to już amory do wykorzystania w sporcie są ( zresztą gość w zerkopolu gdzie je kupowałem sam mi mowił ...,, panie , to są amory na tor a nie na nasze drogi ... po 30 tys km na nich wiem , że miał rację )
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez garwen1 » 12 kwietnia 2014, 12:31

Dzięki panowie za podpowiedzi Ja na pewno już nic będę kombinował tylko zostaje z tym co mam myślę ze Sachs jest to najlepszy stosunek ceny co do jakości..a kiedyś w przyszłości może Eibach i do tego pewnie najlepiej było by Bilstein B6 ale one już trochę kosztują 5 stów za sztuka raczej nie mój przedział finansowy :( no chyba ze za ten czas poleca dużo w dół :-D
Łukasz
Srebrny ASV
było 141KM/313Nm
Jest 171KM 370Nm
garwen1
Stella +
Stella +

Postprzez Penny1 » 12 kwietnia 2014, 20:10

A mógłby mi ktoś przypomnieć jak to się jeździ na seryjnym zawieszeniu TS-a ? Chodzi mi o prowadzenie , reakcję na skręt , wykładanie się na boki auta. Miałem takie dawno już i niewiele pamiętam poza tym, że był komfort niezły . Myślę o powrocie do takiego zawieszenia.
Z góry dzięki za odpowiedzi ....
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez Leonidas ARL » 12 kwietnia 2014, 20:41

ja jezdże seryjnym TS i jest całkiem fajnie.Wcześniej miałem oponę 225/45 auto chodziło po koleinach jak chciało i na dziurach była tragedia, teraz założyłem 205/50 i jest sporo lepiej.
Leonidas ARL
Zbanowany

Auto: Seat Leon ARL

Postprzez sebo7w7 » 12 kwietnia 2014, 21:00

ja jeżdzę na seryjnym zawieszeniu TS na dodatek koła 16" i spory balon (miejmy nadzieje, że szybko to zmienie) i napiszę tyle że auto przy większych prędkościach w zakręcie nurkuje, przechyla się na bok, ogólnie to troche buja samochodem i chciało by się coś twardszego, w każdym bądź razie trakcja jest bardzo dobra tylko raz poleciałem boczkiem w zakręt :D fakt, na oponie 225 jazda po koleinach to koszmar, trzeba trzymać kierownicę żeby autko nie uciekło
sebo7w7
Signo
Signo

Auto: seat leon AUQ

Postprzez chlorek » 12 kwietnia 2014, 21:02

dla jednego TS/FR/CUPRA wystarcza dla drugiego dopiero KW V3 jest dobry.
Ja obecnie jeżdżę na EIBACH + WEITTEC i rewelacji nie ma, a dla was mogło by być za twardo :-P
Co rzucania na drogach, wystarczy trzymać obiema rękoma kierownicę hahaha :-P

-- 12 kwi 2014, o 21:02 --

sebo7w7 napisał(a):fakt, na oponie 225 jazda po koleinach to koszmar

nie przesadzajmy, może nie jest komfortowo ale frajda z jazdy jest, bardziej mnie denerwują dziury niż tam jakieś koleiny.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Penny1 » 12 kwietnia 2014, 21:08

Na 17stkach 225 jeżdżę od kilku lat , wczesniej sie bawiłem w 205 16 stki rózne ( nie wiem po co ) . To ściąganie niby przy koleinach , zgadza się ... występuje trochę większe na oponie 225 , ale te opowieści jakoby rzucało , wyrywało ... to głupoty . Normalna jazda jest , w koleinach jedną ręką można trzymać kierownicę nawet , tylko mocniej
( i to niezaleznie od zawieszenia ) i na serii ts-a i teraz na B12 kicie tak samo bezproblemowa jazda w koleinach . Jak się jedzie szybciej lub zapier....i dwoma rękami trzyma , nic nie wyrywa.
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 12 kwietnia 2014, 21:08

dokładnie tak, ale jak ktoś wcześniej nie miał z taką oponą styczności może mieć takie wrażenie, do wszystkiego można się przyzwyczaić :-D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Penny1 » 12 kwietnia 2014, 21:12

Mnie to zastanawia wywalenie B12 zawiechy i powrót do serii ts-a plus ewentualnie stabilizator grubszy ... ciekawe co by było z tego... może się starzeję , ale już mam dosyć skakanki , która występuje u mnie nawet na autostradzie :evil:
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez ksl » 12 kwietnia 2014, 22:48

Penny1 napisał(a):Mnie to zastanawia wywalenie B12 zawiechy i powrót do serii ts-a plus ewentualnie stabilizator grubszy ... ciekawe co by było z tego... może się starzeję , ale już mam dosyć skakanki , która występuje u mnie nawet na autostradzie :evil:

zgadza sie tylko dlatego tez wywalilem gwint bo w dalsze trasy kazda nierownosc jest niestety wyczowalna i denerwujaca na dalsza mete.
twardy zawias niska sprezyna jest teraz dlamnieduzo lepszym rozwiazaniem, jedyne co mi zostalo to rozporki . powinny byc montowane w standardzie,
pozdr ksl
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez Tkoczu89 » 13 kwietnia 2014, 10:42

Witam
Mam na wykończeniu moje seryjne amorki i chce utwardzić zawieszenie w moim leone. Autko jest na sprężynach Weitec 40/40 budżet to 1000 - 1500 zł co polecacie
Tkoczu89
Stella
Stella

Postprzez adii100 » 13 kwietnia 2014, 13:29

lekture od poczatku
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez Tkoczu89 » 14 kwietnia 2014, 17:30

Czy amorki AP Sportfahrwerke to dobry wybór bo na forum mało pisane było na ten tema prosze o opinie użytkowników
Tkoczu89
Stella
Stella

Postprzez cadyczek » 14 kwietnia 2014, 21:23

Tkoczu89 napisał(a):Czy amorki AP Sportfahrwerke to dobry wybór bo na forum mało pisane było na ten tema prosze o opinie użytkowników

Kolego po co kombinujesz skoro było już milion razy mówione jakie warto w jakim przedziale cenowym i do jakich sprężyn :roll:
A za 1500 już napewno kupisz kyb usr albo koni st bo rozumiem że chodzi Ci o komplet (p+t)

p.s Ap to prawie to samo co mts wiec napewno niższa półka niz kyb koni czy blisteiny
cadyczek
Sport
Sport

Postprzez antoś » 15 kwietnia 2014, 14:40

MTS to szrot, AP to wyzsza polka. Budzetowa wersja KW.
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Leonardinio » 7 maja 2014, 15:00

Cześć!
Mam problem z prawym przednim kołem. Samochód ma obniżone zawieszenie i czerwone sprężyny. Nie wiem jakie bo w spadku po poprzednim właścicielu . Problem jest taki, że samochód przez prawy przód zaczyna pływać na lewo i prawo i kolo jakby biło, ciężko się jeździ przez to. Byłem wczoraj na stacji diagnostycznej, tłumienie jest na poziomie 56%, na szarpakach wszystko sztywne a samochód buja. Gość mi powiedział, że trzeba szukać na górze kolumny. Co to może być? Jakieś łączenie, trzymanie poszło?
Leonardinio
Stella +
Stella +

Postprzez chlorek » 7 maja 2014, 15:04

amortyzator jaki masz?, może górne mocowanie amortyzatora.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez revi » 9 maja 2014, 01:12

Pomocy :( Kupiłem Leona 1.9 top sporta 150 km i jest w nim jakiś gwint. Ogólnie tragedia bo nie idzie wjechać na żaden podnośnik :( O wygodzie nie wspomnę. Lubię sportową jazdę, ale nie aż tak. Mam dylemat czy kupić zawieszenie używane ori top sport czy nowe amory i sprężyny Eibach -30. Ale nie wiem jak to wyjdzie i czy nie będzie tak samo nisko ?
revi
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Postprzez chlorek » 9 maja 2014, 07:21

poczytaj trochę ten temat a wszystkiego się dowiesz.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Leonardinio » 10 maja 2014, 17:36

Żeby wyjąć całą kolumnę McPhersona wystarczy odkręcić jedną nakrętkę, która jest jakieś 6 cm nad gumową osłoną przegubu, plus to co na górze pod maską? Tam mam nakrętkę na nasadkę 22 i kwint zakończony na wejście imbusem. Jak kręcę samą nakrętką lub samym imbusem to wszystko mi się kręci dookoła, łącznie z gumową osłoną amortyzatora na dole. Jak to odkręcić? Trzeba przytrzymać imbusem i odkręcić nakrętkę?

Sprężyny mam czerwone i jedyny napis jaki na nich widzę to SuperSport 100655, a na amortyzatorach na razie nie widzę żadnych napisów.
Leonardinio
Stella +
Stella +

Postprzez Florek1234 » 15 maja 2014, 18:19

Chłopaki pomocy !

Dowiedziałem się dziś,że prawy amor jest do wymiany a posiadam zawieszenie FK KONI i niestety szukając amortyzatorów ( allegro itp ) tej fimy nie mogłem znaleźć mojego modelu ;/ Może ktoś z was zna stronę gdzie można znaleźć przednie amortyzatory. Dokładny model : FK 20GO1VAE , FK G21. Z góry dzięki za pomoc !
"mamo mamo mamo, dlaczego ci ludzie klękają ? A, bo to syneczku Cupra jedzie. ... bo prawdziwy mężczyzna powinien mieć wał a nie tylko przeguby " :D :D
Florek1234
Stella
Stella

Auto: LEON ARL 150

Postprzez cadyczek » 16 maja 2014, 14:11

Florek1234 napisał(a):Chłopaki pomocy !

Dowiedziałem się dziś,że prawy amor jest do wymiany a posiadam zawieszenie FK KONI i niestety szukając amortyzatorów ( allegro itp ) tej fimy nie mogłem znaleźć mojego modelu ;/ Może ktoś z was zna stronę gdzie można znaleźć przednie amortyzatory. Dokładny model : FK 20GO1VAE , FK G21. Z góry dzięki za pomoc !

napisz do nich http://www.autochatka.pl/ na pewno pomogą
cadyczek
Sport
Sport

Postprzez Leonardinio » 31 maja 2014, 14:48

Cześć!
Ponieważ pływa mi już prawa przednia strona auta a tłumienie jest około 55% na obu stronach chce wymienić amortyzatory przednie i wszystkie 4 sprężyny. Sprężyny są czerwone, jakieś SuperSport 100655 a amorki chyba jeszcze seryjne bo widać napis Audi VW .... szare.

Poczytałem temat i prawie wszystko jest o utwardzeniu zawieszenia, obniżeniu do sportowej jazdy. Ja już w spadku po poprzednim właścicielu to miałem przez 2 lata i na drogach którymi się poruszam to się nie sprawdza. Chcę wrócić do stanu coś ala seria czyli podnieść samochód i amorki trochę mniej twarde.

Co byście polecili? Kwota koło 1000-1200 za przednie amorki i 4 sprężyny?

-- piątek, 30 maja 2014, 16:41 --

Te będą dobre?
http://allegro.pl/bilstein-amortyzator- ... 19905.html
Jakie znacie sklepy internetowe z tymi częściami?

-- sobota, 31 maja 2014, 14:48 --

Zdecydowałem się na takie amortyzatory http://allegro.pl/bilstein-amortyzatory ... 21566.html
i takie sprężyny http://allegro.pl/sprezyny-kayaba-przod ... 35878.html

Napiszcie chociaż czy będzie to współgrać i kupuje bo nie chce mieć zonka po zamontowaniu.
Leonardinio
Stella +
Stella +

Postprzez elemenateur » 31 maja 2014, 20:51

sprężyny najlepiej seria(kup coś pewnego od forumowicza który wymieniał np na eibachy) lub kayaba/lesjofors (to nowa opcja)

amorki kayaba/sachs/bilstein - wszystko da radę. Najkorzystniej kayaba i bilek.

Pozdrówki
Marcin

-- 31 maja 2014, o 21:51 --

[quote="Florek1234"]Chłopaki pomocy !

Dowiedziałem się dziś,że prawy amor jest do wymiany a posiadam zawieszenie FK KONI i niestety szukając amortyzatorów ( allegro itp ) tej fimy nie mogłem znaleźć mojego modelu ;/ Może ktoś z was zna stronę gdzie można znaleźć przednie amortyzatory. Dokładny model : FK 20GO1VAE , FK G21. Z góry dzięki za pomoc ![/quote

odezwij się do dystrybutora koni na Polskę.

Pozdrówki
marcin
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Alicante » 3 czerwca 2014, 07:58

Kupiłem:
- Amortyzotory przód: KYB Excel G
- Osłony i Odboje w jednym
- Poduszki/łożyska: Febi
Do wersji sport(mam Toledo), zastanawiałem sie czy po wymianie na zwykłe amortyzotory nie bedzie wyższy przód, ale wyczytałęm gdzieś na forum toledo, ze chłopaki daja zwykłe amortyzatory do obnizonych do -30mm wiec pomyślałęm ze musi być ok.
Teraz po wymianie wizualnie jest wyższy przód niż był, mechanik mi powiedział ze to jeszcze troche siądzie, ale z przodu odległość miedzy kołęm a krawedzią błotnika jest o jakieś 15mm większa niż z tyłu, więc tyle aż chyba nie osiądzie? jak sądzicie? i kiedy to nastąpi za tydzień? miesiac?
Chyba bede zmuszony wymienić też tylne, na nowych poduszkach podniesie sie troche tył, przynajmniej bedzie w miare równo stał przód i tył...
Alicante
Stella
Stella

Auto: Toledo II Sport TDI
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez bledow » 3 czerwca 2014, 08:04

Alicante, niestety nie siądzie za wiele, a przy sprężynach -30 te amory długo Ci nie pożyją. Do takiego obniżenia lepsze byłyby kyb ultra SN ale to już nieco inna kasa. Na tych amorkach będzie koza i już :-P :-P
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez Alicante » 3 czerwca 2014, 09:10

Ja mam akurat seryjne zawiszenie sport, one są chyba obnizone -15mm wzgledem standardu, ale widze ze to nie zmienia postaci rzeczy...
Alicante
Stella
Stella

Auto: Toledo II Sport TDI
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez bledow » 3 czerwca 2014, 09:24

Alicante, do zawieszenia -15 wkładane były Bilstein B4 sport
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++

Postprzez elemenateur » 6 czerwca 2014, 10:15

ultra SN doskonale się sprawdzają z eibachem a i nie kosztują więcej niż 1000zł komplet więc bez tragedii :)
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez chlorek » 6 czerwca 2014, 10:33

elemenateur napisał(a):ultra SN doskonale się sprawdzają z eibachem

też tak myślałem, co prawda miałem KONI STR ale niczym się nie różnią praktycznie. Po założeniu Weitteca zupełnie inne auto. Wcześniej to ping-pong, falowanie auta a teraz to bajka pracuję zawieszenie. Auto opadło znacznie niżej a rzadziej trę o asfalt.
Koni STR i SN nadają się do -15mm. Wiem że zaraz usłyszę że gadam bzdury ale piszę to z doświadczenia :P.
Ponadto widziałem jak SN wysrały się na Eibachu :).
Sportowa sprężyna = sportowy amortyzator. Koni Str czy SN są po prostu trochę twardsze :P
No to obaliłem mit hahaha :D
chlorek
Sympatyk LeonClub

Postprzez borowa » 6 czerwca 2014, 11:26

Hah... wcześniej i Koni i KYB oh ah super, z Eibachem cudownie, a teraz beeee :mrgreen:
Ja wbrew wszystkim opiniom wrzuciłem Ultra SN do czerwonego H&R, twardo, ale prowadzi się super, nie mogę powiedzieć złego słowa. Jedynie na co narzekam to efekt kozy... przelatałem na tym zestawie 26kkm i jak było wysoko tak jest nadal.
Z doświadczenia - co wrzuciłbym do ProKit'a? B4 sport. Demontowałem przecież seryjne amory od siebie, a Leon od nowości śmigał na Eibachu, prowadził się ok, nie było taczki, efektu ping-pong itd. Co wrzuciłbym do H&R? Nie wiem, na pewno nie kupiłbym ponownie H&R :D
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez chlorek » 6 czerwca 2014, 12:17

uczymy się na swoim doświadczeniu, dopiero po włożeniu czegoś z wyższej półki uświadomiło mnie :P
Twardo to ja mam teraz dopiero :-P
borowa napisał(a):narzekam to efekt kozy.

sportowe amory są krótsze i to sporo - dlatego nie opadł tobie jak byś chciał. Choć u mnie po pewnym czasie nawet na STR znacznie opadło auto.
Jak byś się przejechał na typowo sportowym amorku zmieniłbyś zdanie :). Mój dodatkowo trochę nurkował a STR jest minimalnie twardszy od SN.
Nie wiem jak SN się sprawują na H&R ale sądząc że jest krótsza sprężyna nie był bym zadowolony z pracy z amorkiem.

Kolejny problem jaki miałem przy wcześniejszej wersji to przy 4 osobach na zakrętach bujało. Teraz nic. Wchodzi w zakręt jak brzytwa :P.

Wiadomo że każdy potrzebuję czegoś innego. Dla jednych B4 sport jest za twardy:) to tak podsumowując.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne