WItam.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki.
Do zeszłego poniedziałku wszystko było z autem ok. W poniedziałek rano w samochodzie zrobiło się głośniej - typowy objaw kończącego się łożyska przedniego prawego koła. Zakupiłem łożysko FAG - zostało ono wymienione w aso. Przy odbiorze samochodu jazda próbna i faktycznie jest cicho - ale nie do końca. Usłyszałem dziwny dźwięk taki łuu łuu łuu, który dobiegał proporcjonalnie do prędkości jazdy. Dziwne bo jadąc na luzie czy na jakimkolwiek biegu tak powyżej 50 km/h hałas był taki sam - niezbyt głośny ale słyszalny. Można było jechać po łukach a hałas czasami się wzmagał czasami ucichał. Diagnoza - do wymiany drugie łożysko. Wymiana 2 łożyska nic nie dała hałas jest do dzisiaj. Aso wskazuje na zużycie łożysk skrzyni biegów (mechanizm różnicowy).
Dodam, że samochód ma przejechane 110tyśkm od nowości z salonu w Polsce, jest od 25tyś po programie 140@310. Nigdy nie katowany, nie szarpany itp.
Sprawdzono olej w skrzyni - O.K.
Wymieniłem na próbę koła - żadnej różnicy.
Czy faktycznie może to hałasować skrzynia biegów ?
Dodam, że przed wymianą łożyska nigdy nie słyszałem w swoim samochodzie żadnegoi wycia itp.
Zdarzył się komuś taki przypadek ?
Moja skrzynia to EGS
Zastanawiam się jeszcze nad uszkodzonym (wadliwym) nowym łożyskiem lub jego wadliwym montażu.
Pozdrawiam