Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI AHF] Wycie, buczenie podczas jazdy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI AHF] Wycie, buczenie podczas jazdy

Postprzez bogdan201 » 9 lutego 2009, 21:19

WItam.
Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki.
Do zeszłego poniedziałku wszystko było z autem ok. W poniedziałek rano w samochodzie zrobiło się głośniej - typowy objaw kończącego się łożyska przedniego prawego koła. Zakupiłem łożysko FAG - zostało ono wymienione w aso. Przy odbiorze samochodu jazda próbna i faktycznie jest cicho - ale nie do końca. Usłyszałem dziwny dźwięk taki łuu łuu łuu, który dobiegał proporcjonalnie do prędkości jazdy. Dziwne bo jadąc na luzie czy na jakimkolwiek biegu tak powyżej 50 km/h hałas był taki sam - niezbyt głośny ale słyszalny. Można było jechać po łukach a hałas czasami się wzmagał czasami ucichał. Diagnoza - do wymiany drugie łożysko. Wymiana 2 łożyska nic nie dała hałas jest do dzisiaj. Aso wskazuje na zużycie łożysk skrzyni biegów (mechanizm różnicowy).
Dodam, że samochód ma przejechane 110tyśkm od nowości z salonu w Polsce, jest od 25tyś po programie 140@310. Nigdy nie katowany, nie szarpany itp.
Sprawdzono olej w skrzyni - O.K.
Wymieniłem na próbę koła - żadnej różnicy.
Czy faktycznie może to hałasować skrzynia biegów ?
Dodam, że przed wymianą łożyska nigdy nie słyszałem w swoim samochodzie żadnegoi wycia itp.
Zdarzył się komuś taki przypadek ?
Moja skrzynia to EGS
Zastanawiam się jeszcze nad uszkodzonym (wadliwym) nowym łożyskiem lub jego wadliwym montażu.

Pozdrawiam
bogdan201
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: [TDI AHF] Wycie, buczenie podczas jazdy

Postprzez Axee » 9 lutego 2009, 22:34

bogdan201, mozliwe, ze to wewnetrzne przeguby polosi halasuja. Chociaz te najlepiej slychac przy przyspieszaniu i zazwyczaj trzesie buda/silnikiem lewo-prawo. Sprawdz rowniez luz na lozyskach kol tylnych. Zakladalem u siebie FAGa i nie widze problemu, prawidlowo zalozone lozysko powinno byc wprasowane na prasie.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: [TDI AHF] Wycie, buczenie podczas jazdy

Postprzez bogdan201 » 9 lutego 2009, 23:01

Tylne łożyska sam osobiście obsłuchiwałem po rozpędzeniu kół specjalnym przyżądem i te są cichutkie.
Przeguby testowałem: skręcone koła w lewo/prawo but - cisza.
Być może jeszce wewnętrzny któryś przegub ?
Dziwne że to wycie pojawiło się razem z wymianą prawego głośno hałasującego łożyska ?
Powiem Wam, że mam nie lada zagadke, pierwsza zapowiadająca się groźnie awaria Leosia. :hmmm:

[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 ]
Poszę post pod postem bo nie mogę już edytować.

Problem już rozwiązany okazało się, że źródłem hałasu jest prawe przednie łożysko. Po wymianie na kolejne jest już cicho.
Porzednie zostało źle założone tzn. przy wciskaniu wypadła blaszka osłonowa łożyska powodująca te opisywane wcześniej hałasy.
bogdan201
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne