Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne "stukanie" po odpaleniu auta

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne "stukanie" po odpaleniu auta

Postprzez adam1.9TDI » 19 lutego 2013, 15:16

http://www.youtube.com/watch?v=fx87u4505aA dokladnie jak na tym filmiku mam dziwne stuki pod maska. Po wcisnieciu sprzegla cisza. Dwumas nie wydaje sie zyzyty, nie slizga sie. Przy gaszeniu i zapalaniu cos telepnie buda ale to w normie. Biegi wchodza w na dotyk, olej w skrzyni wymieniony rok temu. To na skrzyni cos stuka czy dwumas? Mial ktos taki problem?
adam1.9TDI
Sport
Sport

Auto: leon asv+
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Dziwne "stukanie" po odpaleniu auta

Postprzez darq12 » 19 lutego 2013, 16:11

Pod filmikiem masz napisane że po wymianie kompletnego sprzęgła problem ustał. Mam podobny dźwięk tylko bardziej regularny takie głośniejsze klekotanie zrobiłem na tym już przeszło 50 tyś km i nic się nie dzieje, wiem ze czeka mnie wymiana kompletu sprzęgła. U mnie jak wcisnę sprzęgło cisza i jak powoli puszczam sprzęgło na luzie to też cisza jak szybko to takie coś się pojawia. Podsumowując sprzęgło do roboty (tarcza+docisk+łożysko+dwumas).
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez QQmonzter » 21 lutego 2013, 02:02

Może to być coś z łożyskiem oporowym, w poprzednim aucie miałem podobne dźwięki, po wciśnięciu sprzęgła było cicho, kiedy delikatnie puszczałem sprzęgło dźwięk był prawie niesłyszalny, przy gwałtownym puszczeniu znów stukało.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez mwody87 » 21 lutego 2013, 20:50

A jak gasisz auto z wciśniętym sprzęgłem to jest jakaś różnica? Jak po wciśnięciu sprzęgła jest cisza to raczej łożysko oporowe się odzywa.
mwody87
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez darq12 » 21 lutego 2013, 22:02

A jaka ma byc roznica gaszac auto z wcisnietym sprzeglem? Jak dzwieku nie ma jak sprzeglo sie wcisnie przy odpalonym aucie. Dzwieku nie bedzie jak bede go gasil z wcisnietym sprzeglem. A lozysko oporowe wymienia sie standardowo przy wymianie dwumasu i tarczy? Moze jak wymienie samo lozysko to bedzie spokoj? Czy lepiej calosc bo i tak trzeba skrzynie rozbierac?
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne