Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zawieszająca sie stacyjka

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zawieszająca sie stacyjka

Postprzez Penny1 » 21 października 2013, 17:41

Mam taki problem : czasem przekręcam kluczyk w stacyjce do końca i.... cisza , kontrolki się palą tak jak powinny , ale silnik nie kręci , muszę wtedy próbować wkładać i wyjmować klucz , przekręcać i za którymś razem rozrusznik zaczyna kręcić . Objaw wygląda tak , jakby się weszło do samochodu nie otwierając drzwi z pilota tylko kluczykiem przez zamek w drzwiach i próbowało odpalać ( wtedy immobiliser nie pozwala zakręcić rozrusznikiem ) . Wymieniłem kostkę stacyjki bo to pierwsze co przyszło do głowy , ale sytuacja się powtórzyła. Czasem muszę tak przekręcać 15 minut a czasem po kilku razach rozrusznik zakręci... Miał ktoś coś podobnego ?
Penny1
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M ASV 155ps

Reklama

Re: Zawieszająca sie stacyjka

Postprzez Smolik » 21 października 2013, 19:57

a zobacz kolego czy imobilaiser sie Ci nie powoduje takiego czegos mialem tak w audi a4 tylko tam byla kontrolka od imo.
Smolik
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Penny1 » 22 października 2013, 09:32

Zastanawiałem się nad immobiliserem właśnie , ale mi najpierw polecili wymienić kostkę , ale to nie kostka jak się okazuje. Immobiliser można zdaje się wyłączyć podłączając pod kompa samochód...
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 22 października 2013, 10:01

Skoro nie ma reakcji rozrusznika po przekręceniu stacyjnki i kostka jest ok to zobacz czy nie spadła ci przewód z cewki na rozruszniku. Jeżeli jest tam ok to trzeba wymienic cewkę.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Penny1 » 22 października 2013, 10:15

Dzięki bardzo za podpowiedź , to też sprawdzę .
Penny1
Stella +
Stella +

Postprzez Tomeh » 28 października 2013, 01:27

Panowie witam, mam taki problem odnośnie stacyjki , że po wyjeciu kluczyka ze stacjki slychac takie klikniecie , ale nie zapala mi sie lampka w srodku . I wydaje mi sie ze stacyjka sie przycina w pozycji zapłon i daltego tez nie moge otowrzyc szyb z kluczyka i nie mrugaja kierunki po zamknieciu auta. Odrazu mowie ze wszysrkie zamki w drzwiach , klapa ,maska sa sprawne.
I moje pytanie co moze byc zepsute u mnie w stacyjce i jak to ewentualnie naprawic .
Z góry dzieki
Tomeh
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AHF 1.9

Postprzez marcin7x5 » 28 października 2013, 13:32

Pewnie kostka stacyjki będzie do wymiany. Profilaktycznie możesz psiknąc jakimś WD40 lub innym tego typu podobnym specyfikiem w stacyjkę i potem kluczem kilka razy przekręcić.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Tomeh » 28 października 2013, 15:10

Ok dzięki postaram się to sprawdzić i napisze czy pomogło :)
Tomeh
Stella
Stella

Postprzez agrala » 30 października 2013, 08:07

Co ma psikanie WD40 do kostki stacyjki?
Musilabys niezle napsikac zeby tam WD dolecialo. Druga sprawa jest taka ze nie psika sie w zamki i stacyjki takimi specyfikami chyb ze chce sie je pozniej wymieniac.
To ze nie chca cie otworzyc szyby z kluczyka, nie miga dioda w drzwiach, nie migaja kierunki po zamknieciu auta, nie zapala sie lampka po wyjeciu kluczyka ze stacyjki, fabryczne radio dziala bez kluczyka w stacyjce, spowodowane jest tym ze kostka stacyjki caly czas podaje napiecie na styk i modul komfortu wtedy nie dziala tak jak powinien
Fabryczne immo nie ma nic do rozrusznika. Jezeli rozrusznik nie wyrzuca i nie kreci to albo nie dostaje zasilania na elektromagnes albo jest uszkodzony elektromagnes na rozruszniku. Wystraczy podac plusa na styk gdzie jest zakladana wtyczka na rozrusznik i bedzie wiadomo czy to wina rozrusznika czy braku zasilania.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez Tomeh » 30 października 2013, 13:12

No co do WD40 to tez sie zastanawiam, bo WD raczej czysci a nie smaruje, tam bym raczej dal jakis smar techniczny , itp. ale najpierw kostke wymienie.
A u mnie problemem jest tylko to ze mi nie swieci lampka po wyjeciu kluczyka ze stacyjki i otwieranie szyb z kluczyka , noi to mrugnięcie kierunkami po zamknieciu . Auto normalnie odpala z tym nie ma zadnego problemu . W najblizszym wolnym czasie wymienie kostke i napisze czy sprawa sie wyjasnila.
Dzieki na odp.
Pozdrawiam :)
Tomeh
Stella
Stella

Postprzez agrala » 1 listopada 2013, 18:36

Nie masz czasami niefabrycznego radio i spięteych ze sobą przewodow zoltego i czerwonego przy radiu? Wtedy tez lampka się nie zapali, kierunki nie migna.
agrala
Signo
Signo

Auto: Ibiza

Postprzez Tomeh » 2 listopada 2013, 20:03

Mam niefabryczne radio, hmm , no powiem Ci ze musze to sprawdzic czy nie masz czasem racji odnosnie radia .
Dzieki

-- 2 listopada 2013, 21:03 --

Właśnie bylem w aucie, wyciągnąłem radio i się okazało że jest połączony kabel czerwony z żółtym i to robiło całe problemy. Zrobiłem tak jak powinno być i teraz wszystko działa tj. światełko , kierunki , alarm , szyby z kluczyka :)
Dzięki wielkie kolego :)
Pozdrawiam :)
Tomeh
Stella
Stella

Postprzez adii100 » 2 listopada 2013, 20:40

dziwne ja odkad wsadzilem nieseryjne radio problemow nie mialem po dwoch latach najpierw byly zaniki mrugniec podczas zamykania jak i oswietlenia po otwarciu drzwi kierowcy (myslalem ze mikrostyk ale po wymianie jest pdoobnie)teraz swiatlo sie zapala ale brak mrugniec po zamknieciu i dzwiekow ostrzegawczych zostawionego kluczyka i zapalonych swiatel moze ktos podpowie gdzie szukac przyczyny?
adii100
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8T & R6

Postprzez adasbb » 3 listopada 2013, 13:34

Adii100 objaw jak przy zimnych lutach w zamku od kierowcy. Też chciałem wymienić niedawno mikrostyk, jednak problemem były zimne luty.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez motyka8 » 2 stycznia 2014, 21:38

A jaki numer kostki stacyjki jest w 1.9 ASV. Moze ktos podeslac link z allegro z oryginalna kostka bo nie chce sie naciac na jakiegos chinczyka
motyka8
Sport
Sport

Auto: leon ASV
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne