Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przewody hamulcowe w stalowym oplocie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przewody hamulcowe w stalowym oplocie

Postprzez Dawid2 » 1 marca 2015, 20:30

Witam.

Proszę powiedzcie jak to jest z przewodami w stalowym oplocie do Leona. Chciałem zrobić taki prezent dla mojej Cupry. Przeglądając Forum znalazłem informacje na temat trzech głównych firm produkujących oplot do Leona:
HEL (około 380zł za komplet)
Black Diamond (podobnie jak HEL- ok. 380 za komplet)
Goodridge (około 450zł za komplet)

Na temat każdego z nich znalazłem jakieś negatywne opinie. Jeden z użytkowników tego Forum narzekał na firmę HEL, której przewody były źle spasowane. Black Diamond i Goodridge nie mają podobno miejsca na fabryczne mocowanie, jakie jest w oryginalnych, gumowych przewodach (co podobno można załatwić trytytkami). Dodatkowo znalazłem raport forumowicza z forum Volvo, że w jego V40 przewód Goodridge pękł.

Jakie jest Wasze stanowisko na temat tego typu modyfikacji i co Wy (najlepiej z doświadczenia) polecacie, aby bezproblemowo i na długi czas usunąć wszystkie mankamenty przewodów gumowych?

Pozdrawiam
Dawid.
Dawid2
Signo
Signo

Auto: Leon CupraR
Silnik: BAM 1.8

Reklama

Re: Przewody hamulcowe w stalowym oplocie

Postprzez Tominator » 10 marca 2015, 23:30

Przewody to fajna sprawa, zwlaszcza przy ostrej jezdzie. Co ciekawe firmy takie jak hella itp nie wymieniaja lrzwodow jak nalezy tzn w zestawach sa jedynie 4 orzewody hamulcowe a zeby to zrobic prawidlowo trzeba wymienic 6 przewodow - 2 z. Przodu, 2 z tylu na belce i 2 przy samych zaciskach z tylu. Nie robia takich kompletow poniewaz musieliby wymienic przewod gumowy ktory jest zlaczony na stale z aluminiowa rurka i stad problem. Jezeli chcesz moge Ci zalatwic zestaw takich przewodow w dobrej cenie, zajmuje sie takze big brake kitami na przod i tyl do autem grupy vag. Ja u siebie z przodu mam 323x28 na 4 tloczku brembo a z tylu 312x25 na wielkim jednotloczku, nie na takim maluchu jak przy tarczach 256x22 i to dopiero hamuje jak trzeba :-D
Troche szybsza Cordoba w TDI 273KM/463NM:)
Tominator
Signo
Signo

Auto: Cordoba
Silnik: CJXA 2.0

Jakie tarcze hamulcowe wybrać?

Postprzez Timothyswami » 31 stycznia 2019, 16:25

Witam
Mam pytanie czy ktos kupowal przewody hamulcowe w stalowym oplocie do Leona FR tdi pod tarcze 312 mm o ile to jakas roznica wzgledem oryg. 288 mm ? . Jesli tak to prosze o jakies namiary. Szukalem dzwonilem do firm ale lipa jakos nikt nie mial

Pozdro
M.A.
Timothyswami
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Timothyswami
Silnik: AUE 2.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne