Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Blokująca się skrzynia biegów

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Blokująca się skrzynia biegów

Postprzez large » 29 sierpnia 2015, 18:46

Dzisiaj jadąc i próbując zmienić z 2 na 3 coś dziwnego się stało i okazało się, że lewarek zmiany biegów chodził tylko w pozycjach góra dół i nie dało się zmienić na żaden inny bieg ani luz tylko cały czas była dwójka. Ręką pod maską zmieniłem bieg na luz i wtedy lewarek zaczał chodzić w całym zakresie ale dało się wrzucić tylko dwójkę po czym znwou lewarek zaczął chodzić tylko góra dół. Macie pomysły co może być tego przyczyną i od czego zacząć sprawdzać? Sprzęgło i wysprzęglik były wymieniane jakieś 40tys km temu.

-- 29 sierpnia 2015, 18:46 --

Przyglądałem się jeszcze temu i tym wybierakiem przy skrzyni jak nim ruszam to mogę go dać na dół i w lewo (to jest chyba wsteczny) na środku w lewo i prawo i na górze też tylko w lewo więc tak jakby części biegów nie dało się wrzucić?

-- 29 sierpnia 2015, 18:46 --

Przyglądałem się jeszcze temu i tym wybierakiem przy skrzyni jak nim ruszam to mogę go dać na dół i w lewo (to jest chyba wsteczny) na środku w lewo i prawo i na górze też tylko w lewo więc tak jakby części biegów nie dało się wrzucić?
large
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Re: Blokująca się skrzynia biegów

Postprzez Grabarz » 29 sierpnia 2015, 20:11

może wodziki w skrzyni padly?
Grabarz
Signo
Signo

Auto: S3
Silnik: AMK 1.8

Re: Blokująca się skrzynia biegów

Postprzez large » 30 sierpnia 2015, 17:50

Mógłby ktoś z was sprawdzić albo jak wie powiedzieć mi jak powinien działac przy wbijaniu biegów ten wybierak przy skrzyni biegów? Bo z tego co widzę to w pionie ma on trzy pozycje i może obracać się w lewo i w prawo.
Dół i w lewo - wsteczny
środek i w prawo - dwójka
A pozostałe biegi?

Bo jeśli ręką będzie mi się udawało wrzucić wszystkie biegi to będzie znak że problem jest z lewarkiem zmiany biegów co podejrzewam bo jakby było coś nie tak ze skrzynią to po wrzuceniu dwójki (jedynego biegu jaki się da wrzucić lewarkiem) to ten lewarek powinien zostać w odpowiedniej pozycji a on lata góra dół a bieg cały czas jest wbity. Chociaż to tylko takie moje przypuszczenia bo mechanikiem nie jestem :)
large
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne