Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czyszczenie podszybia

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czyszczenie podszybia

Postprzez Czeski Marus » 12 marca 2017, 08:40

Witam wszystkich, jutro zamierzam czyścić całe podszybie ponieważ cieknie mi z podszybia od strony kierowcy choć jeszcze chce sprawdzić z dołu samochód. Pytam Was o jakieś porady na co uważać i gdzie jeszcze mogę sprawdzić gdzie może mi lecieć woda. Bo mam trochę tej wody i cały czas suszę suszarka i tak w kółko.
Przykład po wysuszeniu samochodu zapomnę i jade umyc samochód na myjke i znów mam strasznie mokro pod nogami od strony kierowcy (I tylko z mojej syrony a wcześniej przed zimą nie lało sie) i znów muszę suszyć, byłem u mechanika i mówił że w Seatach strasznie zapychaja sie kanał odprowadzenia wody aż pod nadkole no i faktycznie sprawdziłem i straszny syf i muł. Troche wyczyscilem Ale chce zabrać sie porządnie bo mnie to zaczyna denerwować.
Czeski Marus
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Czyszczenie podszybia

Postprzez PaVLo » 12 marca 2017, 09:38

Jeśli cieknie od strony kierowcy, to będzie to spod pokrywy wiązki kabli, która wychodzi plastikowym tunelem z komory silnika. Przerabiałem to tydzień temu i mnie wystarczyło, że zdjąłem tylko ramie wycieraczki od kierowcy, ale lepiej oba i porządnie wszystko wyczyścić. Samo podszybie siedzi mocno w takiej małej rynience pod szybą i trzeba to delikatnie odchylać, idąc od rogów szyby, najlepiej przy pomocy długiego śrubokręta, pod którego coś podkładamy, alby lakieru na błotniku nie uszkodzić.
Pokrywka trzyma się po bokach na dwóch plastikowych nakrętkach, chyba 10. Trzeba obie odkręcić, odsunąć pokrywkę i dobrze wszystko wytrzeć z brudu, ja użyłem papierowych ręczników. Potem dałem sporo silikonu na około otwór w karoserii (nie na klapkę) i przykręciłem. Obserwuje to i jak na razie nic nie leci.

Dostęp nie jest najlepszy i samą klapkę też nie da się tak łatwo odsunąć bo jest mało miejsca przez mechanizm wycieraczek (ja go trochę poluzowałem i odsunąłem).

Z tymi odpływami, to mechanik miał rację, trzeba to udrożnić bo woda inaczej nie ma jak odpływać i gromadzi się w podszybiu.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Czeski Marus » 12 marca 2017, 09:59

Masz rację bo jak wloze reke pod kierownice i sięgnę do samego końca to czuje jak jest mokre :) dzięki wielkie za radę.
Czeski Marus
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Axee » 12 marca 2017, 10:14

Czeski Marus, tu nie ma co sie rozczulac, sciagac jedna wycieraczke itp, trzeba sciagnac obie wycieraczki szyby przedniej, sciagnac plastik pod szyba, wyciagnac runienki pod plastikiem, wymontowac naped wycieraczek (3 sruby), nastepnie oczyscic podszybie, tam po stronie kierowcy jest skrzynka, sa 2 rodzaje, wysoka i niska, w kazdym razie pomiedzy plastikiem a blacha jest uszczelka z nedznej gabki, tam trzeba wkleic skrzynke na silikonie i dobrze skrecic, po drugiej stronie (pasazera) jest podobnie - obudowa filtra pylkowego, odkrecic i wkleic na silikonie, przykrecic. Calosc poskladac, nie zapomniec dobrze ulozyc rynienek. Nastepnie sciagnac dwa nadkola przednie (lewe i prawe) od strony tylnej (od drzwi, progu), wymyc wszystko karcherem dokladnie. W ten sposob problem rozwiazesz skutecznie.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne