Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

jaka odległość jarzma od felgi ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

jaka odległość jarzma od felgi ?

Postprzez gooral87 » 18 marca 2017, 13:44

Witam forumowiczów,
zmieniłem tarcze i klocki na przodzie, mechanik zamontował tarcze 280mm (niby taki jest rozmiar fabryczny) jednak jak patrze na przestrzeń między jarzmem zacisków a felgą to mnie ciarki przechodzą, przecież to jest ledwie kilka milimetrów! Czy tak powinno być ? Wydaje mi się że stare tarcze były mniejsze.

Felgi mam 15calowe seatowskie, pamiętają fabrykę. Do tego przy wyważeniu felgi doszły odważniki więc to się robi dosłownie szparka. Czy to bezpieczne ?
Załączyłem zdjęcia dla podglądu. Może ktoś to ocenić ? Będę wdzięczny (leon 90KM/66kW 1.9 TDI ALH)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Seat LEON 1M 1999r 1.9 TDI 66kW/90KM ALH
gooral87
Stella
Stella

Auto: Leon 1M TDI 90KM
Silnik: ALH 1.9

Reklama

Re: jaka odległość jarzma od felgi ?

Postprzez _tomek_ » 18 marca 2017, 18:07

dobrze jest, polecam jednak bardziej przyjrzeć się felgom niż szukać problemu z zaciskami, ilość odważników jest dość znaczna
_tomek_
Sport
Sport

Auto: ____
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez black-dimon » 19 marca 2017, 00:45

Tak jak mówi przedmówca - fele.
Zdejmij opony i przeważ same felgi jak maja bicie to prostuj, jak sa ok to opony sa do d.... bani.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez mlynek » 19 marca 2017, 01:32

_tomek_ napisał(a):polecam jednak bardziej przyjrzeć się felgom niż szukać problemu z zaciskami, ilość odważników jest dość znaczna
black-dimon napisał(a):Tak jak mówi przedmówca - fele.

i tu pozwolę sobie nie zgodzić się. Owszem, ilość odważników przemawia za tym, że jest coś nie tak z felgami lub z oponami lub z jednym i drugim łącznie, ale... weźcie też pod rozwagę to, że taka ilość odważników może oznaczać też, że "Pan operator" wyważarki, nie ma o wyważaniu bladego pojęcia. Poszukaj gooral87 dobrego wulkanizatora. Ja dwa lata temu byłem wyważać felgi 17" bo mi biły i okazało się przy okazji, że jedna jest krzywa, ale co mnie zdziwiło, to to, że operator wyważarki, przyklejał odważniki w innym miejscu niż wskazywała na to maszyna. Zapytałem "Dlaczego Pan przykleja tu, a nie tam gdzie pokazuje maszyna", a on mi wytłumaczył wtedy, że mało kto to wie, ale maszyna nie zawsze ma rację, a on po 20 latach pracy w wulkanizacji i kilkunastu szkoleniach, zna własnie takie sposoby na wyważanie. Gość był zafascynowany tym wyważaniem i cieszył się, gdy go dopytywałem o sprawy związane z wulkanizacją, opowiadał mi o tym, jakby to był najstarszy zawód świata. :mrgreen:
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez _tomek_ » 19 marca 2017, 09:45

Oczywiście, że tak, ale to tak czy siak się łączy z tym, żeby przyjrzeć się felgom :P również mi się zdarzyło patrzeć jak maszyna swoje, operator swoje :D
_tomek_
Sport
Sport

Auto: ____

Postprzez gooral87 » 19 marca 2017, 12:47

ok, dziękuje za odpowiedzi. Fakt, że tych odważników się nazbierało sporo. Trochę się już te felgi kulały, wyważam je co roku i co roku inaczej z tymi odważnikami wychodzi. Czasem więcej, innym razem mniej. Zależy pewnie od wulkanizatora.

Najbardziej jednak tu się obawiałem o konsekwencje zbyt bliskiego osadzenia felgi względem korpusu zacisków. Koło przemyka dosłownie 2-3 mm obok. Taki margines przy prędkościach 100km/k powoduje dyskomfort. Zmiana felgi w tym wypadku chyba niewiele zmieni co ?

Obrazek
gooral87
Stella
Stella

Postprzez wesol » 19 marca 2017, 12:57

Tak bywa czasem ze jest tak blisko. Jacraz mialem ze mi od wewnetrznej strony nawet ciezarek oderwalo. Ale ze tak powiem to normalne. Czasami jsst tak ze felgi z innego producenta ocieraja gdzie ori nie. Felgi 15 cali to na hanulce 280 i 288 mm wchodza wlasnie tak jak na fotkach.
Jako gumiarz tez pracowalem i powiem tak. Owszem maszyna nie zawsze ma racje i tez zamiast dokladac w dwoch miejscach odwazniki(zewn i wewn stronie) to tez potrafie dac inny calkiem ciezarek lub ciezarki ale duzo mniej wagowe jak maszyna pokazywala. To tez zabieg oszczedzania odwaznikow bo to tez kasa.
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw

Postprzez darq12 » 19 marca 2017, 21:18

Nie masz co się martwić, ja na 15" alusach mam tarcze 288 i odwazniki mam "super płaskie" czy jakoś tak bo te co ty masz to mi obcierały a i tak mam mniejszą przestrzeń niż ty. Ja tak śmigam już z 3-4 lata i nic nigdy się nie działo. Po klocku widać że to tarcza 280 a nie 288.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Bushid0 » 19 marca 2017, 22:55

Dobrze jest u mnie na 16" przy 312mm wygląda to tak https://images84.fotosik.pl/369/15a99c5a8cba36ba.jpg
Bushid0
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Postprzez gooral87 » 20 marca 2017, 20:27

zrobiłem jakieś 60km i póki co szafa gra.
gooral87
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne