Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana zamka maski / Wyświetlacz / Inne

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana zamka maski / Wyświetlacz / Inne

Postprzez Marcin96 » 30 maja 2017, 20:19

Cześć

Mam w swoim leonku nie do końca sprawny zamek maski, tzn działa zamyka i otwiera tak jak powinien z tym że te ciągiełko jest ułamane i niewiele co wystaje a nawet jeśli używając go i tak to nie daje efektu ponieważ zamek jakoś cięzko chodzi, próbowałem WD 40 ,bez efektu.
Otwieram po prostu rękami mocniej do góry i idzie, lecz nie ukrywam wolałbym mieć normalny zamek.

Moje pytanie, czy wymiana takiego zamka jest skomplikowana? jako laik proadziłbym sobie z wymianą? (wykręc / przykręc ? ) Oraz ile mniej więcej kosztują takie używane zamki ?

Kolejne pytanie, wyświetlacz klimatyzacji z jednej strony czarnieje, w sumie te samo pytanie, czy wymiana jest jakoś specjalnie skomplikowana oraz ile kosztują takie wyświetlacze?

Oraz jescze jedno pytanko, mianowicie nie wiem jak to nazwać, ale w bagażniku na klapie od środka są takie dwa grzybki do zaczepienia tej "półeczki" w tym sęk że ja mam tylko jeden grzybek ,i pytanie po pierwsze jak to nazwać szukając takiej pierdołki ?
Marcin96
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Leon 1M
Silnik: benzyna 1.8

Reklama

Re: Wymiana zamka maski / Wyświetlacz / Inne

Postprzez Miguel07 » 30 maja 2017, 23:44

Zamek łatwo jest wymienić, odkrecasz odpinasz linkę i to samo w drugą stronę :) jutro poszukam czy go wciąż mam jeśli tak to za koszt przesyłki może być Twój bo i tak mi się nie przyda ale nie obiecuję że go jeszcze mam :D
Miguel07
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Cupra R ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Marcin96 » 31 maja 2017, 18:06

Miguel07 napisał(a):Zamek łatwo jest wymienić, odkrecasz odpinasz linkę i to samo w drugą stronę :) jutro poszukam czy go wciąż mam jeśli tak to za koszt przesyłki może być Twój bo i tak mi się nie przyda ale nie obiecuję że go jeszcze mam :D

Okej daj znac :)

A co do reszty pytań ktoś coś ?
Marcin96
Stella
Stella

Postprzez Miguel07 » 31 maja 2017, 18:16

Niestety.. Jeszcze zobaczę w bagażniku Leona czy do tej pory się tam nie wozi ale na chacie nie mogę się dokopac
Aczkolwiek naprawa jest prosta :)
Pkt2 nie wiem ale pkt3 najprościej podjedz na szrot i stawiam że większość Seatow z tego rocznika ma podobne części i łatwo to znajdziesz ;)
Miguel07
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Cupra R ST

Postprzez Marcin96 » 31 maja 2017, 20:07

Ah no to szkoda ;/

Będe musiał spróbować, jescze pare innych plastikowych pierdołek będe potrzebować, niestety tak trafiłem :) Aczkolwiek nie przeszkadza mi to jakoś bardzo.
Jescze takie pytanie z innej beczki, gdzie w 1M wozisz Gaśnice, apteczke i trójkąt? chodzi mi o konkretne miejsce ponieważ musiałem sam kupić te fanty i teraz za bardzo nie mam pomysłu gdzie to ulokować, może jest jakieś dedykowane miejsce :D ,

Oraz jescze jedno, nie pląta sie komuś Polska instrukcja do radia Kenwood KDC-414U? Może samo działanie i proste ale wolałbym przeczytac co i jak działa niż po omacku metodą prób i błędów do tego dochodzic :)
Marcin96
Stella
Stella

Postprzez socjopata » 1 czerwca 2017, 07:08

Jak już wymienisz zamek, to daj znać co i jak, bo mój też jest trochę niesprawny tzn. maskę trzeba zamykać z wciśniętym tym plastikiem do ciągnięcia, a otwierać bardzo delikatnie ciągnąć. Już miałem 2 razy sytuację, że po wizycie u mechanika maska nie dała się otworzyć, mimo że zawsze im tłumacze jak zamykać i otwierać maskę ;).
socjopata
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 1P FR
Silnik: BWA 2.0

Postprzez Marcin96 » 1 czerwca 2017, 16:03

Jeśli bede wymieniać to dam znać jak poszło.

Jescze inne pytanko czy aby dobrac się do lewej przednej lampy trzeba domntować ten plastik ,raczej innego sposobu nie ma? Chyba że akumulator mam wyjmować ? ;/
Marcin96
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 1 czerwca 2017, 17:17

Wyjęcie akumulatora nic Ci nie da.
Żeby lampę wyciągnąć będziesz musiał zdjąć zderzak z tego co pamiętam bo na dole lampa ma mocowanie.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez adams » 1 czerwca 2017, 17:25

Marcin96 napisał(a):Oraz jescze jedno pytanko, mianowicie nie wiem jak to nazwać, ale w bagażniku na klapie od środka są takie dwa grzybki do zaczepienia tej "półeczki" w tym sęk że ja mam tylko jeden grzybek ,i pytanie po pierwsze jak to nazwać szukając takiej pierdołki ?

Masz może na myśli ten kołeczek co siedzi w klapie, do której przypinasz linkę/sznurek ze zwijaczem ? Jeśli tak to przyda Ci się ten temat http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=20448
Koszty mniejsze niż za pudełko tic-taców :)

Marcin96 napisał(a):Kolejne pytanie, wyświetlacz klimatyzacji z jednej strony czarnieje, w sumie te samo pytanie, czy wymiana jest jakoś specjalnie skomplikowana oraz ile kosztują takie wyświetlacze?

Wymiana raczej łatwa, był też gdzieś temat o podmianie klimatronika z audi A3. Osobiście mi się mniej podobają ale cena jest połowę mniejsza.
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez Marcin96 » 1 czerwca 2017, 20:07

Sebool2006 napisał(a):Wyjęcie akumulatora nic Ci nie da.
Żeby lampę wyciągnąć będziesz musiał zdjąć zderzak z tego co pamiętam bo na dole lampa ma mocowanie.

Tzn miałem na myśli dojście do samego reflektora w celu wymiany żarówek, nie całej lampy :D Ponieważ widze że do prawej jest piekne dojście dużo miejsca a przy lewej akumulator na centymetr i ni jak nie wiem jak w przyszlości wymieniać żarówki z tej strony

adams napisał(a):
Marcin96 napisał(a):Oraz jescze jedno pytanko, mianowicie nie wiem jak to nazwać, ale w bagażniku na klapie od środka są takie dwa grzybki do zaczepienia tej "półeczki" w tym sęk że ja mam tylko jeden grzybek ,i pytanie po pierwsze jak to nazwać szukając takiej pierdołki ?

Masz może na myśli ten kołeczek co siedzi w klapie, do której przypinasz linkę/sznurek ze zwijaczem ? Jeśli tak to przyda Ci się ten temat viewtopic.php?t=20448
Koszty mniejsze niż za pudełko tic-taców :)

Marcin96 napisał(a):Kolejne pytanie, wyświetlacz klimatyzacji z jednej strony czarnieje, w sumie te samo pytanie, czy wymiana jest jakoś specjalnie skomplikowana oraz ile kosztują takie wyświetlacze?

Wymiana raczej łatwa, był też gdzieś temat o podmianie klimatronika z audi A3. Osobiście mi się mniej podobają ale cena jest połowę mniejsza.

Tak właśnie ten kołeczek do którego przyczepia się tylnią półkę

Jeszcze troszke inne pytanie:

Radio Kenwood KDC 414U
Czy da się przełączać pomiędzy folderami na podpiętym urządzeniu? (mp3) ponieważ automatycznie odtwarzane są utwory z pierwszego folderu.
Marcin96
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 1 czerwca 2017, 20:32

Marcin96 napisał(a):Tzn miałem na myśli dojście do samego reflektora w celu wymiany żarówek, nie całej lampy Ponieważ widze że do prawej jest piekne dojście dużo miejsca a przy lewej akumulator na centymetr i ni jak nie wiem jak w przyszlości wymieniać żarówki z tej strony

Wystarczy,że odkręcisz ten plastik ( kierownice powietrza ) i masz dostęp do żarówek. W 1M żarówki na pamięć zmieniałem już bez ściągania pewnych elementów i wszystko było ok.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Marcin96 » 6 czerwca 2017, 18:32

Sebool2006 napisał(a):
Marcin96 napisał(a):Tzn miałem na myśli dojście do samego reflektora w celu wymiany żarówek, nie całej lampy Ponieważ widze że do prawej jest piekne dojście dużo miejsca a przy lewej akumulator na centymetr i ni jak nie wiem jak w przyszlości wymieniać żarówki z tej strony

Wystarczy,że odkręcisz ten plastik ( kierownice powietrza ) i masz dostęp do żarówek. W 1M żarówki na pamięć zmieniałem już bez ściągania pewnych elementów i wszystko było ok.

Masz na myśli ten plastik bezpośrednio przed akumulatorem? Czy ten idący jak by od reflektora?
https://zapodaj.net/750d9ebe043cf.jpg.html
O który plastik/śruby chodzi?

-- 6 czerwca 2017, 19:32 --

Mam jeszcze troche inne pytanie, moze nie typowo do Leona ale ogólnie jakie żarówki mijanja polecacie? Oczywiście nie najdrozsze jakie moga byc, mam na mysli cos w miare taniego a nadal dobrego?
Marcin96
Stella
Stella

Postprzez Sebool2006 » 8 czerwca 2017, 06:23

Plastik zaznaczony kolorem zoltym i czerwonym.
Co do zarowek jest osobny temat.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez oczkolek » 9 czerwca 2017, 11:52

A ja za chwilę wywalę ten wątek do kosza.
Tak to jest gdy w jednym porusza się kilka spraw i dokłada coraz to nowe i w pewnym momencie nie wiadomo o co chodzi.
Marcin96, korzystaj z wyszukiwarki a na wiele swoich pytań znajdziesz odpowiedzi.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne