Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bicie tarcz podczas hamowania Leon 1.6 16V BCB

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bicie tarcz podczas hamowania Leon 1.6 16V BCB

Postprzez Richter » 3 sierpnia 2017, 06:06

Witam,

Mam dość dziwny problem, ponieważ rok temu zmieniłem swoje tarcze, które biły rozmiar standardowy przód 256mm na tarcze firmy Zimmermann+klocki Ferrodo. Po miesiącu tarcze zaczęły znowu "bić" podczas hamowania. Czytając forum dowiedziałem się, że trzeba pomyśleć o większej średnicy bo ta 256mm jest zbyt mała. Tak zrobiłem: swap z 1.8T kolumna, zaciski, cały komplet. Oddałem do regeneracji zaciski hamulcowe, kupiłem nowe tarcze tym razem Zimmermann Sport nawiercane 280mm (ponieważ mam 15" alu) + nowe klocki Ferrodo. I był spokój 6 miesięcy, po 6 miesiącach znowu to samo czuje bicie podczas hamowania. Co ciekawe na zimnych tarczach podczas pierwszych dwóch lub trzech hamowań bicia nie czuć, natomiast "po rozgrzaniu" już są mocno wyczuwalne. Pytanie tylko na ile to tarcze a na ile to może jednak coś innego?
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Bicie tarcz podczas hamowania Leon 1.6 16V BCB

Postprzez marcin7x5 » 3 sierpnia 2017, 16:59

U mnie nowe Ate też po miesiącu zaczęły bić. Przetoczyłem je ale na samochodzie i od ponad 2 lat nie bije.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Tracer2 » 3 sierpnia 2017, 17:19

A w jakim stanie są tylnie tarcze ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Richter » 8 sierpnia 2017, 21:53

Tracer2 napisał(a):A w jakim stanie są tylnie tarcze ?
Tylne tez byly zmieniane pierwszy raz na trw wraz z klockami. Jakies sugestie odnosnie tylnich tarcz? Mozna przetoczyc nawiercane tarcze?

Wysłane z mojego ZTE A2017G przy użyciu Tapatalka
Richter
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez pietrek86 » 11 sierpnia 2017, 20:02

Zobacz czy zaciski tylne odbijają bo czasami jest tak że jeżeli któryś z zacisków nie odbija do końca powoduję to bicie z przodu. Możesz na początek spróbować jeszcze odpowietrzyć układ hamulcowy bo to też potrafi czasami powodować bicia
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez Bonus » 29 października 2017, 01:33

Podnieś auto i kręć kołem słuchając czy szorowanie się zmienia albo czy siła z jaką kręcisz się zmienia. To znaczy że tarcze sfałdowane skoro tak jest. równie dobrze krawędź tarczy może być sfałdowana a nie koniecznie cała tarcza.
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez somasz » 14 stycznia 2018, 00:55

Odkopię temat, żeby nie robić nowego.
Leona mam już od kilku lat, 1.9 ASV. Kiedy kupowałem miał nowe tarcze/klocki z przodu, po jakimś czasie zaczęło coraz mocniej drżeć kierownicą podczas hamowania, podczas jazdy nic. Kupiłem na alledrogo tarcze brembo i klocki ms przód + tył. Po wymianie drżenie ustało kompletnie. Pierwsze ~tysiąc kilometrów pedał hamulca używałem delikatnie i hamowałem silnikiem kiedy tylko się dało. Niestety po kilku miesiącach problem wrócił. Mechanik powiedział, że często spotykał podrabiane części, dużo gorszej jakości i kazał olać sprawę. Jezdziłem tak ze dwa lata bo się po prostu przyzwyczaiłem. W zeszłym roku zrobiłem sobie jednak prezent na urodziny i odstawiłem auto do innego warsztatu na wymianę tarcz i klocków z przodu. Założyli mi komplet TRW, drżenie po raz kolejny kompletnie ustało... na kilka miesięcy. Oddałem na reklamację, uznali będąc w szoku, że TRW zawiodło. Przejechałem zaledwie 1000 km na ostatnich tarczach i powoli czuć stare objawy. Ręce opadają :( Pierwsze TRW "wysiadły" na letnich oponach i alusach, drugie na zimówkach ze stalowymi, więc raczej wyważenie kół odpada.

Planuję oddać auto do przetoczenia tarcz na samochodzie, podobno zniweluje to skutek ewentualnych krzywych piast. Na coś jeszcze zwrócić uwagę?
Mam jeszcze objawy zmęczonych poduszek skrzyni biegów ale nie wiem czy to ma jakiś związek.
somasz
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez Tracer2 » 14 stycznia 2018, 07:20

Mnie kiedyś wymienili najpierw tarcze i klocki z przodu, i kierownica drżała . A potem jak doszedł tylni komplet to dopiero ustało.
Tak ,że sie przenosi. To samo auto.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne