Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Słabe ogrzewanie w leonie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Słabe ogrzewanie w leonie

Postprzez Cichy » 31 grudnia 2006, 15:01

Witam
tak jak w temacie mam problem z ogrzewaniem w leonie niewiem co moze być przyczyną czy moze układ zapowietrzony, czy jakiś inny problem
Wielkie dzięki za informacie.
Cichy
Signo
Signo

Auto: seat leon 1.6

Reklama

Re: Słabe ogrzewanie w leonie

Postprzez vortis » 31 grudnia 2006, 15:24

Cichy, napisz coś wiecej a napewno ktoś Ci pomoże. Masz climatronica czy manualną, nie grzeje w ogóle czy słabo, po jakim czasie itp Bedzie łatwiej zdiagnozować problem :-)
vortis
Sport
Sport

Auto: ?

Postprzez Dano » 31 grudnia 2006, 15:59

termostat ? :roll:
Powered by COMPSPORT
Dano
TopSport
TopSport

Auto: Audi Quattro

Postprzez Cichy » 31 grudnia 2006, 16:03

To auto jest bez klimy silnik temperature 90 stopnii osiąga wmiare szybko ok 5km ale zeby do środka leciało gorące powietrze to trzeba przejechać ok 30 km, inaczej leci tylko ciepławe powietrze, pokrętło od temperatury jest ustawione na max od kiedy temperatura zblizyła się do 5 stopni.
Pamiętam w zeszłym roku przy tych mrozach było zupełnie inaczej,pokrętło temperatury nigdy niebyło ustawione na max.

Szczęśliwego nowego roku.
Cichy
Signo
Signo

Postprzez colin23 » 31 grudnia 2006, 17:53

Nie wiem czy w manualnych klimach też jest filtr przeciwpyłkowy. Jeśli tak to zacząłbym sprawdzanie pod niego. Jak ostatnio przed przeglądem jeździłem to ustawione miałem 23 stopnie i było ciepło. Po wymianie filtrów mam ustawione 20-21 i jest za ciepło.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez Tonny S » 31 grudnia 2006, 18:00

colin23 napisał(a):Nie wiem czy w manualnych klimach też jest filtr przeciwpyłkowy.
Nawet bez klimy jest.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Cichy » 31 grudnia 2006, 18:06

To nie jest filtr ponieważ filtr jest wymieniony termostat sprawdzony a niewiem co mu dolega
Cichy
Signo
Signo

Postprzez Streat » 31 grudnia 2006, 18:38

Cichy, najpierw daj sie silnikowi nagrzac potem rozkrecaj temeprature. Ja jak rozkrece na max to dopiero po przejechaniu ~8 km leci cieple powietrze.
Ja najpierw daje sie nagrzac silnikowi potem wentylator na III i ogrzewanie gdzies na 3/4 i moment i jest cieplo :wink:

Albo moze masz jakis syf w przewodach :?:
Mi kiedys male dziecko jakies klocki nawrzucalo przez kratki wentylacji (...) i blokowalo ta lopatke przy nagrzewnicy do tego stopnia ze ona sie ledwo odchylala i praktycznie nie bylo grzania w samochodzie..
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Cichy » 31 grudnia 2006, 19:07

i jak powyimowałeś te klocki .
rozbierałeś całą deske czy jakoś inaczej? bo moze u mnie przestały działać te klapy
Cichy
Signo
Signo

Postprzez Streat » 31 grudnia 2006, 19:25

Cichy, zdjalem schowek i troche rozmonotowalem konsole centralna zeby tam do nagrzewnicy sie dostac. Generalnie troche rozmontowywania bylo :roll:
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez Cichy » 31 grudnia 2006, 20:11

i wtedy mozna dostać się do nagrzewnicy (do tych klap) ?
Cichy
Signo
Signo

Postprzez Streat » 1 stycznia 2007, 12:46

Cichy, ja to robilem z kumplem jakies 3 lata temu i juz srednio pamietam. Wiem ze wyciagnelismy schowek i prawie cala konsole srodkowa. Jak juz bedziesz mial tam dostep to znajdziesz takie "dzwigenki" u mnie do konca jedna nie chciala sie ruszac bo ja wlasnie cos blokowalo.
Tylko ja mam klime manualna a Ty nie masz klimy wogole wiec to sie troche rozni :roll:
U mnie do tych dzwigienek dochodzilo takie ciegno i ono sie nie obracalo do konca..
Streat
Cupra
Cupra

Postprzez MenIB » 1 stycznia 2007, 13:30

Cichy napisał(a):Witam
tak jak w temacie mam problem z ogrzewaniem w leonie

Zobacz tak:
zakrec ogrzewanie - pokretlo w lewo
poczekaj az sie nagrzeje silnik
odkrec ogrzewanie na max

Jesli przez chwile buchnie cieple powietrze a potem stopniowo coraz zimniejsze to musisz wymienic nagrzewnice bo jest zapchana.
przy wimianie nagrzewnicy polecam wymiane calego zespolu grzewczego na wersje z klimatyzacja - zawsze mniej rozbierania a juz czesc bedzie zamontowana do modyfikacji.
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez Cichy » 1 stycznia 2007, 14:03

Witam właśnie po rozgrzaniu silnika przy zamkniętym ogrzewaniu i przekrecając pokrętło na max powietrze leci ciepławe. Dobrze ciepłe leci dopiero po przejechaniu ok 30 km to przy tej temperaturze. A jak będzie mróz to on nigdy nieda ciepłego powietrza. Myśle ze moze czujnik temperatury oszukuje

[ Dodano: Pon 01 Sty, 2007 ]
A co do zapchanej nagrzewnicy to chyba niemozliwe zamłody samochód 2003r, płyn jest czyściutki

[ Dodano: Pon 01 Sty, 2007 ]
A czy przy nagrzewnicy niema jakiegoś odpowietrznika ?
Cichy
Signo
Signo

Postprzez MenIB » 3 stycznia 2007, 12:47

Cichy napisał(a):Myśle ze moze czujnik temperatury oszukuje

No to predzej termostat :-), a mimo wszytsko sprawdz tak jak pisalem.
pozdr, MenIB
www.vag.com.pl

!! !! PROSZE nie pisac do mnie na PW tylko EMAIL, dziekuje !! !!
MenIB
Sport
Sport

Auto: Audik

Postprzez Maly_P_kow » 9 listopada 2010, 16:53

Koledzy w moim leonie jak go odpalę z dłuższego postoju ustawiam klimatronic na 21 stopni po chwili zaczyna cieplutko grzać ale problem się pojawia się po około1,5 godziny ciągłej jazdy tzn. do 24 stopni wieje zimne powietrze z nawiewów i dopiero jak ustawie wyższa temperaturę zaczyna lecieć ciepłe , niedawno robiłem trasę prawie 400km i ciągle musiałem się bawić w zmienianie ustawień a to trochę męczące jest i chyba tak nie powinno być?

oczywiście klima ( płatek śniegu na wyświetlaczu ) jest cały czas wyłaczony.
Maly_P_kow
Stella +
Stella +

Auto: Leon II
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Tom-Tdi » 9 listopada 2010, 20:16

jaka była pogoda w ten dzień??? tzn.ile było stopni na zewnątrz i czy słońce swieciło????
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Region: zagranica
Auto: Leon Cupra R
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Maly_P_kow » 9 listopada 2010, 20:24

Tom-Tdi napisał(a):jaka była pogoda w ten dzień??? tzn.ile było stopni na zewnątrz i czy słońce swieciło????

wtedy pierwszy raz to zauważyłem ale tak jest zawsze niezależnie od pogody , przeważnie pochmurno od 5 do 15 stopni
Maly_P_kow
Stella +
Stella +

Auto: Leon II
Silnik: BMN 2.0

Postprzez volk » 16 listopada 2016, 20:38

Witam

Pozwolę sobie odgrzać temat. Autko mam od niedawna, jest to moja pierwsza jesień z Leonem a co za tym idzie i chłody. Ale do rzeczy.
Jeżeli auto mam na wolnych obrotach, to pomimo osiągnięcia przez silnik temp 90C nawiew z kratek jest letni, a wraz z wzrostem nadmuchu staje się chłodny. Wystarczy jednak abym zwiększył obroty silnika albo ruszę się z miejsca to szybko pojawia się gorące powietrze. I tu moje pytanie: czy "Ten Typ Tak Ma" czy może coś szwankuje, jak zdiagnozować ewentualnie problem.

P.S.
Na pokładzie Climatronic.
volk
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez Szymko » 16 listopada 2016, 21:38

Raczej nie jest to normalne.
Sprawdzałeś poziom płynu chłodniczego? Być może pompa wody do wymiany.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez volk » 16 listopada 2016, 22:02

Płyn chłodniczy w normie, przez ostatnie pół roku nie zauważyłem aby zmieniał poziom (nie ubywa, nie przybywa, nic w nim nie pływa, kolor różowy), wg kwitów od poprzedniego właściciela pompa wody była wymieniana wraz z rozrządem 4 lata temu.
Na dniach będzie wymieniany cały rozrząd wraz z pompą. Z uwagi na fakt że auto oddaję w ręce mechanika a w układzie chłodzenia będzie wymieniany płyn (G12) chciałbym na szybko ustalić co mógłbym zweryfikować jako uszkodzone na okoliczność "niemania" ciepłego "luftu" i wymienić przy okazji wizyty u mechanika.

Pzdr.

-- 16 listopada 2016, 23:02 --

volk
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 17 listopada 2016, 15:42

Pomacaj węże od nagrzewnicy. Przy Climatronicku to problemy robią silniczki od klap sterujących przepływem powietrza.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez marcin7x5 » 17 listopada 2016, 20:10

Wygląda jakby był słaby obieg płynu przez nagrzewnicę. Tak jak kolega wyżej napisał sprawdź w momencie słabego grzania one węże od nagrzewnicy. Na climatroniku sprawdź czy masz jakieś błędy. Może być wina silniczka lub niedomkniętej klapy odcinającej dopływ zimnego powietrza do obiegu nawiewu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez volk » 18 listopada 2016, 10:13

Biję się w pierś, ale jeszcze nie rozkminiłem układu chłodzenia, więc nie bardzo wiem, które przewody są od czego dlatego na razie sobie odpuszczę metodę "macajewa", tym bardziej że deszczowa pogoda nie sprzyja wystawaniu na parkingu.

Odnośnie climatonica rozumiem, że chodzi o tzw. "ukryte funkcje". Czy grzebiąc w tych funkcjach mogę coś nieodwracalnie wyłączyć lub zmienić tak że bez wsparcia fachowca sobie nie poradzę?
Temat z słabym grzaniem zauważyłem parę dni temu a wcześniej nie korzystałem z dodatkowych funkcji climatonica, nie miałem czasu ani takiej potrzeby. Niestety w obecnych okolicznościach przyrody będę zmuszony poszukać pomocy w informacjach z climatronica, ale nie chciałbym przy okazji czegoś trwale poprzestawiać.

Pzdr. i dzięki za pomysły.
volk
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 18 listopada 2016, 17:45

Przewody idące do nagrzewnicy znajdziesz łatwo bo są obok siebie i przechodzą przez ścianę grodziową centralnie na środku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez volk » 21 listopada 2016, 19:13

Witam

Trochę trwało ale piszę co następuje:
Poziom płynu chłodniczego w normie.
Sprawdziłem informacje z climatronica, a konkretnie te kanały które mogły cos wnieść do mojej sprawy:
- kanał 1 "Uszkodzenie systemu": stan 0.0, czyli brak błędów
- kanał 51 "Temperatura chłodzenia silnika (ECT) in oC", z tego co znalazłem na forum jest to temperatura nagrzewnicy i u mnie wygląda to tak:
w trakcie jazdy, po nagrzaniu silnika do 90'C (wg wskazań zegara), bez włączania klimatyzacji wskazania temp. na climatronicu wynoszą - ok 15'C. W momencie załączenia klimatyzacji (ogrzewanie lub nawiew szyb) temp. w miarę szybko wzrasta do 90'C, wtedy z nawiewów dmucha gorące powietrze.
Przewody do nagrzewnicy oba są gorące, przy czym jeden trochę chłodniejszy ale tłumaczę to faktem że jest to powrót ogrzewania z nagrzewnicy i część ciepła została oddana do ogrzania auta. Do tego momentu wydaje mi się że działanie obiegu grzania jest ok.
Problem zaczyna się gdy auto stoi, a silnik kręci na wolnych obrotach.
Z nawiewu zaczyna dmuchać chłodne powietrze pomimo że climatronic pokazuje na kanale 51 - 90'C (może zbyt krótko obserwowałem wskazania temp. i działał tu efekt bezwładności czujnika temp). Jednak wystarczy że zwiększę obroty silnika to nawiewane powietrze z chłodnego robi się gorące.
Ewidentnie wpływ na ciepły nawiew mają tu obroty silnika i w tym momencie nie bardzo ogarniam źródło problemu. W trakcie jazdy wszystko jest ok - wysokie obroty=ciepło w aucie, ale jeżeli będę grzał auto na parkingu czy stał w korku to po krótkim czasie w Leonie zrobi się chłodnia, chyba że będę cały czas "butował" pedał gazu - ale chyba nie o to chodzi.

Pzdr.
volk
Stella +
Stella +

Postprzez adams » 21 listopada 2016, 21:25

Powiem Ci jak było u mnie może trochę coś Cie naprowadzi.
Od razu zaznaczam że VAG nie pokazywał żadnych błędów, a wtedy nawet nie wiedziałem jeszcze, że istnieje coś takiego jak tryb serwisowy w climatronicku, ale do rzeczy :)
Autko odpalało bez problemu, temperatura silnika na wolnych obrotach 90 stopni, climatronic w pozycji HI, a tu klops bo z kratek leci chłodne powietrze. Po paru minutach nagle sama z siebie temperatura silnika spadła na poniżej 70 stopni, a z kratek zaczęło lecieć gorące powietrze.
Po jakiejś chwili znowu temperatura urosła do 90 stopni a z kratek chłodne powietrze. I tak kilka razy w ciągu godziny. Zgłupieliśmy z mechanikiem co jest. W ciemno wymieniliśmy wydawałoby się że sprawny czujnik temperatury ten w króćcu oczywiście. Temperatura silnika cały czas 90 stopni, z kratek ogrzewanie takie jak powinno być. Na logikę trochę bez sensu ale w moim przypadku przyczyną mocno chłodnego powietrza z nagrzewnicy był czujnik temperatury silnika w króćcu. A że te czujniki są genialne to po zakupie (w ASO) podziałał może 2 miesiące i potem temperatura silnika rosła do 110 stopni. Znowu zgłupiałem co jest, VAG pokazuje głupie temperatury ale zero błędów. zacząłem szukać jakiejś awarii we wiązce od komputera do czujnika bo myślę sobie nie no nie możliwe żeby czujnik się popsuł po 2 miesiącach. Po całym dniu "zabawy pod maską" i oczywiście niczego nie znalezieniu wymieniłem drugi czujnik znowu z ASO i tym razem działa już 2 lata. Pewnie u Ciebie jest co innego ale jak nic nie wymyślisz to może warto spróbować z czujnikiem ?
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez pawcio121 » 23 listopada 2016, 15:13

Być może na wolnych obrotach pompa wody nie wytwarza dużego ciśnienia co spowalnia obieg cieczy chłodzącej po układzie.Nagrzewnica może być już zarośnięta od środka przez co przepływ będzie częściowy, bardzo ograniczony,co skutkuje nie dogrzaniem nagrzewnicy.Podczas wyższych obrotów ciecz nabiera "rozpędu"i jako tako przepływa przez nagrzewnice ,oddając ciepło. Pytanie czy powietrze wydobywające się jest bardzo gorące(przy 90st powinno być),czy tylko lekko ogrzane.W moim przypadku na jakiś czas pomogło płukanie nagrzewnicy.Jeśli tylko klapy ciepło\zimno pracują odpowiednio,termostat sprawny,pompa wody sprawna,to według mnie pomóc może tylko wymiana nagrzewnicy na nową.
pawcio121
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez volk » 23 listopada 2016, 21:11

Trochę przydługe ale chciałem jak najlepiej przedstawić sytuację.

Powyżej 70'C (wg climatronica) powietrze jest gorące, a gdy dojdzie do 90'C prawie parzy, oczywiście, obroty muszą być powyżej 2tyś.Wystarczy jednak ze auto będzie na wolnych obrotach to z kratek wieje chłód, pomimo że climatronica pokazuje 90'c. Zauważyłem ze po rozgrzaniu silnika do temp 90'C, temperatura ta utrzymuje sie cały czas, również na wolnych obrotach.

Druga sprawa, to pomimo przegazowania obrotów, temperatura z climatronica równo trzyma 90'C, nie wiem czy ta wartość jest górnym zakresem pomiarowym climatronica czy pop prostu wentylatory chłodnicy stabilizują temperaturę, aby nie przekroczy tej wartości.
Jeżeli chodzi o pompę wody to w tym tygodniu mam wymianę rozrządu, więc będzie wiadomo czy to wina pompy.
Odnośnie nagrzewnicy to też mam takie przypuszczenie, że może być winna, niestety ostatnio trochę zainwestowałem w auta, więc na razie będę musiał sobie odpuścić dodatkowe koszta z wymianą nagrzewnicy.
Jeżeli chodzi o płukankę, to musiałbym się zdecydować na dniach, przy wymianie rozrządu, ale obawiam się czy przy okazji nie roszczelnie układu chłodzenia, tym bardziej ze jak wspomniano, płukanka pomogła na jakiś czas a ryzyko roszczelnienia spore.
W najbliższych tygodniach mam w planach wizytę u speca od klimatyzacji, może przy okazji on coś wniesie do sprawy.
Generalnie w trasie auto grzeje, ale wkurza mnie, że przy przymrozkach jest problem z odszronieniem lub odparowaniem szyb, bo Leoś potrzebuje czasu na ogrzanie.
Jakby, co to może spróbuję jeszcze z wymianą czujnika temperatury.
P.S.
Jeżeli chodzi o nagrzewnicę to patrząc po forach ile jest roboty przy jej wymianie to zastanawiam się nad jej wymianą, ponieważ mam wątpliwości czy później mechanik poskłada wszystko do kupy.
Miałem już sytuacje że mechanik (bardzo polecany w mojej okolicy) przy wymianie chłodnicy w oplu wymienił również filtra kabinowego (o co go z resztą nie prosiłem, bo sam to robię) pogubił część spinek i śrubek a następnie szedł w zaparte że ich wcześniej brakowało. Boję się myśleć, co będzie po demontażu całej deski rozdzielczej przy okazji wymiany nagrzewnicy.

Dziękuję kolegą za sugestie i porady.

Pzdr.
volk
Stella +
Stella +

Postprzez pawcio121 » 23 listopada 2016, 21:55

No niestety jest mnóstwo roboty przy rozbieraniu i nie jeden plastik może ulec połamaniu,nie wspominając o elektronice.Napewno nigdy nię będzie to złożone tak jak wyszło z fabryki.Można spodziewać się skrzypienia plastików po wszystkim.
pawcio121
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez volk » 24 listopada 2016, 21:30

Dzięki za pomoc i cierpliwość.

A więc:
1) w tym tygodniu wymiana "waserpompy" i cieczy chłodzącej.
2) Po w/w operacji umawiam się z specem od klimatyzacji może on coś znajdzie.
3) Następnie wymiana czujnika temperatury. Dałem trochę ciała, bo mógłbym załatwić to przy okazji wymiany pompy wody - moje gapiostwo. Inna kwestia, że ponoć wymiana czujnika jest dość łatwa i można ją przeprowadzić na parkingu, więc nie jest chyba wielkim problemem.
4) W w/w wątku sugerowano również termostat, więc i to muszę uwzględnić.

Odnośnie wymiany nagrzewnicy.
Jeżeli w/w "obrzędy" nie pomogą to chyba sobie odpuszczę "rozjebudndę" kokpitu związana z wymianą nagrzewnicy i będę musiał z tym żyć. Ostatecznie jazda w trasie=wysokie obroty=grzanie więc jest ok, a na odcinkach wokół komina zacisnę żeby i jakoś doczekam do "dnia świstaka" :).
Gdyby jednak mnie przypyliło, czyli np. nagrzewnica zacznie przeciekać to raczej zdecyduje się na samodzielny demontaż nagrzewnicy. Oczywiście tylko w sezonie wakacyjnym, w lato nagrzany plastik jest bardziej elastyczny a w sieci znalazłem informacje, że jest metoda umożliwiająca wyciagnięcie nagrzewnicy przy minimalnym demontażu kokpitu. Faktem jest, że osoby, które tego dokonały miały później jakąś traumę i zarzekały się ze nigdy więcej tego nie powtórzą, ale wymiana jest możliwa.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za sugestie i pomysły.
Jakby coś się wyjaśniło w moim temacie to dam znać. Mam nadzieję, że będzie to jakaś pierdoła.

P.S.

Pamietacie może dla silnika BCB numery i sprawdzone firmy:
- czujnika temperatury
- termostatu
- i jakby co ... nagrzewnicy

Pazdrawlaju :)
volk
Stella +
Stella +

Postprzez adams » 24 listopada 2016, 22:32

Co do wymiany czujnika temperatury to faktycznie robi się to w ciągu paru minut i możliwe jest na parkingu - banał polegający na szybkim przełożeniu czujnika żeby zbyt dużo płynu nie uciekło. Tylko nie wyrzucaj starego , bo jeśli kupisz zamiennik to może być tak że po pół roku auto przestanie Ci odpalać jak będzie zimne. Co do wymiany nagrzewnicy to wiesz jakie jest powiedzenie no nie ... Strach ma wielkie oczy ! Jeżeli masz trochę pojęcia i samozaparcia to nie wierze że byś sobie sam nie poradził. W prawdzie ja wymieniałem lata temu nagrzewnice w golfie 3ce ale wyciągnąłem całą dechę, mimo to nadal było strasznie ciężko to wymontować, a znajomi stwierdzili tutaj cytat "przecież Ty tego już nie złożysz". Oczywiście że złożyłem i jeszcze nic nie połamałem. Autko grzało jak nowe, nic nie stukało i nie piskało <- czyli jednak się da :) Z tym że ja to robiłem na jesieni. Na mrozie nie było by tak różowo. A to dlatego, że tez wychodzę z założenia że jeśli oddał bym taką robotę fachowcom to połowa plastików byłaby pewnie pourywana. Co do firm to i termostat i czujnik mam kupiony w ASO VW więc nie pomogę. Powodzenia i napisz jak Ci się uda ogarnąć temat !
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez volk » 27 listopada 2016, 18:35

Witam ponownie i dzięki za duchowe wsparcie.

Jestem po wymianie popmy wody i płynu chłodzenia - niestety brak poprawy.
Przy okazji mechanik, sam od siebie zwrócił uwagę na słabe grzanie auta na wolnych obrotach, podpowiadajac że przyczyna może tkwić w instalacji LPG. Trochę poszperałem w sieci i na forum "lpg-forum.pl" znalazłem takie wyjaśnienie możliwego słabego ogrzewania:

"Na spadek grzania po założeniu lpg mają dwa czynniki. Pierwszy to oczywiście reduktor zabierający jakieś tam ciepło, ale drugi i to ważniejszy, to zaburzony obieg płynu tzn. płyn rządzi się prawami fizyki i płynąc w danym układzie będzie leciał tam gdzie ma mniejsze opory. Mając do wyboru krótszą drogę przez reduktor wybierze ją niż dłuższą drogę przez cienkie rurki nagrzewnicy stawiające opór. Stąd mamy gorsze ogrzewanie, bo po prostu leci sporo płynu mniej przez nagrzewnicę."

Ma to sens, a przy założeniu że nagrzewnica może być zarośnięta to woda tym bardziej będzie parła przez reduktor.

P.S.
Odnośnie samego czyszczenia nagrzewnicy znalazłem taki patent: niektórzy praktykują odłączenie węża od nagrzewnicy i przepłukaniu jej pod ciśnieniem wężem ogrodowym. Zastanawiam się czy same ciśnienie może roszczelnić nagrzewnicę?
A może tę samą drogą zaaplikować delikatną płukankę, tylko jak określić stężenie płukanki aby odniosła jakiś skutek a jednocześnie nie roszczelniła układu? Na razie to tylko luźne dywagacje i temat zdecydowanie na lato.

Na razie planuję jak najszybciej ustawić się z specem od klimy, może on znajdzie.
Pzdr.
volk
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 28 listopada 2016, 08:01

Jeżeli reduktor podłączony jest równolegle do nagrzewnicy,a ma mniejszy opór przepływu to płyn nagrzewnicę omija.
A jak jest włączony w szereg, a mam większy opór to możliwe ze kryzuje nagrzewnice i nie ma przez nią przepływu jak potrzeba.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez volk » 30 listopada 2016, 07:49

Tracer2 napisał(a):Jeżeli reduktor podłączony jest równolegle do nagrzewnicy,a ma mniejszy opór przepływu to płyn nagrzewnicę omija.
A jak jest włączony w szereg, a mam większy opór to możliwe ze kryzuje nagrzewnice i nie ma przez nią przepływu jak potrzeba.

Przyznam się że nie wiem w jakiej konfiguracji mam włączony reduktor z nagrzewnicą, ostatnio oglądałem wężyki ale nie zwróciłem na to uwagi, wychodząc z założenia że jest tylko jeden standard.
Czy słabe grzanie (pomijając głównego podejrzanego, nagrzewnicę) może wynikać z błędu montażu instalacji przez gazownika?
volk
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 30 listopada 2016, 17:28

Raczej nie bo od tego jest pompa wody by był zapewniony obieg bez względu jak się wepniesz w ten układ. Na moje to możesz mieć zakamienioną nagrzewnicę lub ktoś zamontował jakieś patent aby szybciej ciepło doprowadzić do parownika np montując zawór lub zwężenie na wejściu do nagrzewnicy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez BoBotronic » 3 lutego 2017, 10:07

Panowie u mnie z kolei problem jak u kolegi Maly_P_Kow:
"Koledzy w moim leonie jak go odpalę z dłuższego postoju ustawiam klimatronic na 21 stopni po chwili zaczyna cieplutko grzać ale problem się pojawia się po około1,5 godziny ciągłej jazdy tzn. do 24 stopni wieje zimne powietrze z nawiewów i dopiero jak ustawie wyższa temperaturę zaczyna lecieć ciepłe , niedawno robiłem trasę prawie 400km i ciągle musiałem się bawić w zmienianie ustawień a to trochę męczące jest i chyba tak nie powinno być?

oczywiście klima ( płatek śniegu na wyświetlaczu ) jest cały czas wyłaczony."

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Pisałem na priva do Maly_P_Kow ale już ponad miesiąc i nie odpowiedział.
BoBotronic
Stella
Stella

Auto: LEON 06r.
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez black-dimon » 3 lutego 2017, 16:13

Może przekłamuje czujnik temperatury wewnątrz kabiny.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez BoBotronic » 4 lutego 2017, 18:09

Czujnika nie wymieniałem. Problem zaczął się po wymianie sprężarki klimatyzacji. Dodatkowo od jakiegoś czasu słyszę dziwne "pykanie" od strony schowka, które zaczyna się mniej więcej po godzinie jazdy na włączonych nawiewach. Jakieś pomysły?
BoBotronic
Stella
Stella

Postprzez black-dimon » 5 lutego 2017, 09:06

Obserwuj na klimatroniku jaką masz temp wewnątrz, jaka masz temp płynu chłodzącego.
Najszybciej jakbyś go podpiął pod vaga.
To pykanie to mogą być klapki.
black-dimon
Sport
Sport

Auto: leon
Silnik: APG 1.8

Postprzez BoBotronic » 6 lutego 2017, 22:50

Dodatkowo latem po godzinie jak dotykam kratek to są lodowate ale nie nawiewa powietrza. I wtedy muszę wyłączyć całkowicie klimę na ok 15 minut i po włączeniu znowu działa przez ok 40 min. I tak w kółko. Mechanik podpinał pod vaga i twierdzi, że wszystko jest ok. Trochę rozkłada ręce.
BoBotronic
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne