Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zdjęcie górnej atrapy top sport

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zdjęcie górnej atrapy top sport

Postprzez Fabisz95 » 26 sierpnia 2018, 18:39

Witam.. jako że zakupiłem pakiet top sport do mojej Stelli.. mam jedno pytanie po dzisiejszej rozmowie z kolegą który top sporta posiadał. Przedni zderzak poszedł do malowania i zapewne lakiernik żeby pomalować zderzak pod mój odcień samochodu będzie musiał zdemontować wszystkie kratki i dowiedziałem się od niego że te kratki na górze to jedna część i to w dodatku tak jakby zgrzewana.. czyli żeby zdjąć kratki ze zderzaka to trzeba je rozklejac?? Jak to wygląda.. myślałem że ta cała atrapa trzyma się na jakiś zaczepach.. a trudniejsze jak dla mnie pytanie jak je później zamocować?? Na nity?? Bo jak by nie patrząc ta atrapa trzyma cały zderzak..
Fabisz95
Stella
Stella

Auto: leon m1
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Zdjęcie górnej atrapy top sport

Postprzez adrusek » 26 sierpnia 2018, 19:01

Wzmocnienie zderzaka z kratkami jest osobnym elementem zderzaka tylko zgrzany punktowo do niego. Żeby je zdemontować trzeba użyć lutownicy na ciepłe powietrze lub zwykłej lutownicy do rozgrzania zgrzewów.

Do ponownego montażu trzeba zgrzać je punktowo jak oczywiście jest jeszcze naddatek materiału a jak nie to trochę nadlać go.

Jeśli nie czujesz się w tym temacie pewny oddaj to do plastikarza weźmie z 20zł a ogarnie tobie temat.
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Region: dolnośląskie
Auto: Q5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Fabisz95 » 26 sierpnia 2018, 19:55

Oddałem do lakiernika ale boje się że będzie ciągnąć to na siłe i pourywa tą całą atrapę albo ściągnie ją i zrobi na odpierdziel i na koniec dojdzie do takiej sytuacji na drodze nie daj boże że atrapa zostanie a zderzak odleci.. jeszcze jedno pytanie.. mam silnik asv, oprócz ślizgów, poszerzeń co jeszcze będę potrzebować do zamontowania tego zderzaka.. czytałem o jakiś hmm duperelach które ponoć kosztują 600 zł, inni mówią że wystarczą ślizgi, poszerzenia i że wystarczy tylko podpiłować ten dzyndzel od otwierania maski. :)
Fabisz95
Stella
Stella

Postprzez adrusek » 26 sierpnia 2018, 20:01

Ja sam zdemontowałem wzmocnienie zderzaka bo przerabiałem na plaster miodu w cuprowym a lakiernik pospawał sobie po malowaniu te elementy. Zderzak nie odpadnie bo jeszcze trzyma się na śrubach przy halogenach i od spodu :-D

Co będziesz potrzebować do przekładki mamy temat w którym wszystko jest podane do zmiany. To co wymieniłeś powinno wystarczyć :-)

viewtopic.php?f=45&t=591
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Fabisz95 » 26 sierpnia 2018, 20:12

No tak.. tylko znając Majstrów podwórkowych to będzie ciągnął na siłe aż coś faktycznie pęknie.. mogłem to samemu w domu ściągnąć i zawieźć zderzak goły do malowania <stress> Tylko leony mają zgrzewane atrapy?? Czy ogólnie jest więcej modeli samochodów co stosują taką metodę??
Fabisz95
Stella
Stella

Postprzez adrusek » 26 sierpnia 2018, 20:20

Zadzwoń jutro do majstra i zapytaj się czy będzie demontować, jeśli tak czy wie jak to zrobić. Wzmocnienie też nie jest tanie a w używce ciężko dostać od top sporta. Trzymam kciuki, że wszystko będzie dobrze :-D
Obrazek
adrusek
Sympatyk LeonClub

Postprzez Fabisz95 » 26 sierpnia 2018, 20:35

No Raczej będzie skoro z czerwonego będzie malowany na ciemno-niebieski metalik. :D A może mnie wyśmieje i powie że nie będzie demontować. :D

-- 26 sierpnia 2018, 20:32 --

I tam jak patrzę na te nowe atrapy muszą wchodzić jakieś kołeczki bo są 4 otwory w tej atrapie.. te kołeczki to idzie jakoś dokupić?? Są jakieś nietypowe??

-- 26 sierpnia 2018, 20:33 --

Czym bardziej wchodzę w ten temat tym więcej zaczynam nabierać niechęci do tego swapa :-\

-- 26 sierpnia 2018, 20:35 --

Do tego dochodzi przeróbka tłumika.. bo silik asv ma inne umiejscowienie i samo przyspawanie końcówki tłumika nie będzie szło do otworu od zderzaka.. czeka mnie chyba duży orzech do zgryzienia.. ale powiedziało się A to trzeba powiedzieć B."_
Fabisz95
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne