Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kilka problemów z nowo kupionym Leonem (zamek, zegary)

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kilka problemów z nowo kupionym Leonem (zamek, zegary)

Postprzez lukaszek016 » 18 marca 2019, 17:58

Witam jeszcze raz wszystkich :)

Nabyłem ostatnio Leona I 2002 rok 1.6 16V. Niestety autko ma kilka mankamentów, które wyszły po zakupie... Może opiszę je w punktach.

1. Problem z otwieraniem drzwi kierowcy. Problem zaczął się kilka dni po zakupie, kiedy zamknę auto pilotem to podczas ponownego otwarcia wszystkie zamki się otwierają oprócz tego od kierowcy. Pomaga dopiero włożenie kluczyka i ręczne otwarcie. Jeśli wsiądę do samochodu i zamknę przyciskiem na drzwiach to później normalnie przyciskiem również otworzę. Jeśli jednak siądę do auta i siedząc w środku zamknę z pilota to już nawet przyciskiem na drzwiach nie otworzę. Z tego, co prześledziłem inne wątki to do wymiany jest mechanizm centralnego zamka. Jednak postanowiłem dopytać, gdyż dziwne jest to, że jeśli zamknę samochód przyciskiem na konsoli na drzwiach kierowcy to również przyciskiem obok mogę otworzyć i wszystko działa, to co, co otwierania z pilota używany jest całkiem inny mechanizm?

2. Nie gasną zegary. Owszem widziałem na forum podobno wątki, jednak z tego, co zrozumiałem w tych wątkach nie gaśnie całe podświetlenie. U mnie wszystko gaśnie oprócz podświetlenia termometru oraz licznika przebiegu. Ta wada również wyszła po kilku dniach. Dodam, że przy zmianie jasności podświetlenia czasami podświetlenie zegarów miga jaśniej podczas kręcenia pokrętłem. Czy może to, że mi te dwa pola pozostają podświetlone to jest normalne? Doraźnie wyjęcie bezpiecznika nr 15 pomogło, ale to nie jest rozwiązanie.

3. Szyby. A raczej sterowanie. Przycisk do otwierania szyb ma dwie pozycje w uproszczeniu. Lekkie naciśnięcie - szyba jedzie do puszczenia przycisku, mocne naciśnięcie szyba jedzie do końca. Otóż wszystko działa oprócz lekkiego naciśnięcia przycisku w celu otwarcia szyby kierowcy. Aby otworzyć kawałek szybę muszę nacisnąć do oporu i potem pociągnąć przycisk, aby zatrzymać. Czy ktoś się z tym spotkał? Wystarczy wymienić przycisk?

Pomijam takie rzeczy już jak pęknięta przednia szyba, która sama z siebie pękła 3 dni po zakupie :-P
lukaszek016
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Leon I
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: Kilka problemów z nowo kupionym Leonem (zamek, zegary)

Postprzez Tracer2 » 18 marca 2019, 18:07

Jak się zamknie z pilota to zamki są zablokowane ,żeby od środka nie otworzyć.Taka blokada antykradzieżowa.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez adasbb » 18 marca 2019, 20:17

Wszystkie 3 tematy przerabiałem:
1. Rozebranie drzwi - rozebranie zamka, przelutowanie zimnych lutów na płytce drukowanej + ew. wymiana mikrostyków. W ostateczniości wymiana zamka na oryginał
2. Tu pomogła tylko wymiana całych zegarów. U mnie lekko podświetlało wskaźnik temperatury silnika oraz poziomu paliwa
3. Rozbierz przełączniki na części i przeczyść gumki, powinno pomóc.
Wszystkie tematy ładnie poruszane na forum, poczytaj :) Nowa fura to i fajnie się czyta na jego temat. Gratuluje zakupu. Silnik pewno AZD, warto co jakiś czas przeczyścić odmę :D
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez lukaszek016 » 31 marca 2019, 10:52

Dziękuję za odpowiedzi. Pewnie AZD bo z początku 2002.

Czyli póki co same problemy :-P

Ciekaw jestem czy może przelutowanie konkretnych elementów w liczniku by pomogło, bo przy wymianie dochodzi też pewnie kodowanie kluczyka.

-- 31 marca 2019, 10:52 --

Jeszcze dopytam, co do zamka kierowcy, raczej planuję kupić używany oryginał, pytanie czy z anglika lewy przód się nada czy szukać nie-anglika?
lukaszek016
Stella
Stella

Postprzez Szymko » 31 marca 2019, 21:21

A skąd będziesz wiedział czy ten zamek jest w lepszym stanie niż Twój?
Problemy z zamkiem to standard w Leonie więc może być tak, że wydasz kasę na używkę a za 3 miesiące albo pół roku będziesz miał to samo.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez lukaszek016 » 1 kwietnia 2019, 05:55

Też się tego obawiam. Czyli co, zostaje przelutowanie wszystkich lutów i wymiana mikrostyków? Tylko skąd wziąć takie mikrostyki? To są zwykłe mikrostyki ze złączem kątowym?

Takie same obawy mam jeśli chodzi o zegary, wymienię na sprawne, a za jakiś czas znowu pojawi się podobny problem, więc jeśli tylko bym wiedział co to wolałbym przelutować.
lukaszek016
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 1 kwietnia 2019, 15:17

Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez lukaszek016 » 1 kwietnia 2019, 19:18

Ok, mam taki https://allegro.pl/oferta/mikrostyk-drz ... 7907661400

Będzie dobry? Pytam, bo widziałem zamki, gdzie są 4 mikroprzełączniki, a także nie wiem, czy ma znaczenie to, czy jest to zamek pasażera czy kierowcy - w moim przypadku kierowcy.
lukaszek016
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 1 kwietnia 2019, 21:24

Najczęściej pada ten z pierwszego linka.
jest na zewnątrz i trze o niego rygiel zamka.
Te w środku nie padają raczej tylko zimne luty na nich się robią,
przy kontakcie blaszek z płytką drukowaną.
Tracer2
FR
FR

Postprzez lukaszek016 » 2 kwietnia 2019, 05:08

Hmm, to w końcu ile ja mam tych mikrostyków w zamku? Trzy czy pięć? Spotkałem się z dwiema wersjami.
Taką: https://obrazki.elektroda.pl/5066690000_1372612468.jpg
Oraz taką jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=z5JJmBdztX0&t=207s .

Ok, ale skoro piszesz, że ten z zewnątrz to wezmę. Ale małe pytanie, czy ten https://allegro.pl/oferta/mikroprzelacz ... 7548244515 będzie dobry? Pytam, bo ten sprzedający ma też głośnik wysokotonowy to bym wziął razem :-D
lukaszek016
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 2 kwietnia 2019, 06:55

Nie ma dziurek na srubki.
Tracer2
FR
FR

Postprzez lukaszek016 » 2 kwietnia 2019, 17:23

Ok kupiłem z pierwszego linka :-)
lukaszek016
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne