Nabyłem ostatnio Leona I 2002 rok 1.6 16V. Niestety autko ma kilka mankamentów, które wyszły po zakupie... Może opiszę je w punktach.
1. Problem z otwieraniem drzwi kierowcy. Problem zaczął się kilka dni po zakupie, kiedy zamknę auto pilotem to podczas ponownego otwarcia wszystkie zamki się otwierają oprócz tego od kierowcy. Pomaga dopiero włożenie kluczyka i ręczne otwarcie. Jeśli wsiądę do samochodu i zamknę przyciskiem na drzwiach to później normalnie przyciskiem również otworzę. Jeśli jednak siądę do auta i siedząc w środku zamknę z pilota to już nawet przyciskiem na drzwiach nie otworzę. Z tego, co prześledziłem inne wątki to do wymiany jest mechanizm centralnego zamka. Jednak postanowiłem dopytać, gdyż dziwne jest to, że jeśli zamknę samochód przyciskiem na konsoli na drzwiach kierowcy to również przyciskiem obok mogę otworzyć i wszystko działa, to co, co otwierania z pilota używany jest całkiem inny mechanizm?
2. Nie gasną zegary. Owszem widziałem na forum podobno wątki, jednak z tego, co zrozumiałem w tych wątkach nie gaśnie całe podświetlenie. U mnie wszystko gaśnie oprócz podświetlenia termometru oraz licznika przebiegu. Ta wada również wyszła po kilku dniach. Dodam, że przy zmianie jasności podświetlenia czasami podświetlenie zegarów miga jaśniej podczas kręcenia pokrętłem. Czy może to, że mi te dwa pola pozostają podświetlone to jest normalne? Doraźnie wyjęcie bezpiecznika nr 15 pomogło, ale to nie jest rozwiązanie.
3. Szyby. A raczej sterowanie. Przycisk do otwierania szyb ma dwie pozycje w uproszczeniu. Lekkie naciśnięcie - szyba jedzie do puszczenia przycisku, mocne naciśnięcie szyba jedzie do końca. Otóż wszystko działa oprócz lekkiego naciśnięcia przycisku w celu otwarcia szyby kierowcy. Aby otworzyć kawałek szybę muszę nacisnąć do oporu i potem pociągnąć przycisk, aby zatrzymać. Czy ktoś się z tym spotkał? Wystarczy wymienić przycisk?
Pomijam takie rzeczy już jak pęknięta przednia szyba, która sama z siebie pękła 3 dni po zakupie